
Îmi doream de mult să scriu povestea alăptării primului copil. Am folosit mamelonul de silicon numit și protecția artificială sau protecție de silicon, timp de 6 luni. A fost o poveste de succes și eșec în același timp. E greu uneori să definești succesul în alăptare, însă eu am ajuns să alăptez ambii copii prelungit și asta pentru mine a fost un succes.
Ce este protecția sau mamelonul de silicon?
Înteleg perfect de ce mamelonul de silicon nu este privit ca o soluție ideală. Bebelușul se atașează altfel la sân atunci când folosim protecția, e mult mai ușor să prindă sânul. Pe de altă parte trebuie să depună un efort un pic mai mare pentru a scoate laptele din sân. Și se mai spune că poate scădea producția de lapte în unele cazuri, deși cele mai recente studii arată că variantele moderne de protecții sunt atât de subțiri că nu interferează cu producția de lapte. Sânul are îndeajuns de multă stimulare.
În general, e bine să recurgem la ele numai dacă toate celelalte metode de atașare a copilului la sân au eșuat. Acesta a fost și cazul fetiței mele care pur și simplu nu reușea deloc să prindă sânul.

Ce fel de protecție de silicon alegem?
Eu am experimentat cu câteva tipuri de protecții de silicon și am rămas la cele de la Medela până la urmă, ele se pot găsi la Farmacia Tei. Sunt foarte subțiti și mi s-au părut comode. Aveți grijă la mărimi (în funcție de mărimea sfârcului), eu am ales un M. Evitați protecțiile care nu sunt din silicon ci din alte materiale mai groase, cauciucate. Mai recent au apărut și mameloanele de silicon decupate, cum sunt cele de la Chicco, care ajută ca bebe să simtă mai bine pielea mamei. Cele folosite de mine erau complet rotunde și deci acopereau mai multă piele. Am auzit lucruri bune și despre acest tip de protecții de silicon.
La ce să fim atente când folosim mameloane de silicon?
Mai trebuie să fim atenți că bebelușul înghite lapte atunci când se află la sân. Mișcarea de înghițire este ușor de sesizat prin coborârea bărbiei. E important mai ales în primele zile, când bebelușul poate avea tendința să adoarmă la sân dacă nu suge activ.
Alte semne că bebe nu se hrănește cum trebuie ar putea fi scaunele verzi care de regulă înseamnă un exces de lactoză. Acest exces apare când suptul e unul superficial și bebelușul nu apucă să scoată grăsimea din sân. Al doilea copil a avut această tendință fix până în ziua când i s-a tăiat frenul sublingual.
Nu este nevoie să pompăm lapte dacă bebe suge activ și indicatorii sunt buni. Eu personal nu am pompat lapte la primul copil pentru că lua îndeajuns în greutate și sugea activ și des. La al doilea copil nu am folosit protecția de silicon, dar am avut nevoie să pompez pentru că bebelușul era foarte mic și nu sugea foarte bine.
Câteva trips and tricks pentru mameloanele de silicon
- Noapte e foarte posibil să le pierdeți prin pat. Folosiți mereu cutia lor și păstrați două seturi la îndemână.
- Nu e necesar să le fierbeți, se pot spăla cu un detergent normal de vase (ecologic dacă preferați). Se pot steriliza sau fierbe o dată pe săptămână dacă doriți.
- Cum le lipim corect pe sân? Mamelonul de silicon trebuie să fie de dimensiunea corectă, astfel încât sfârcul să intre suficient în interiorul lui. Dacă aveți dureri e posibil să fie prea mic, luați o măsură mai mare. Cam pentru majoritatea femeilor recomand un M sau L, mai rar am văzut să fie potrivit S. Apoi, mamelonul de silicon îl aplicăm exact pe mijlocul sfârcului.
- Ca bebe să nu devină frustrat, picurați un pic de lapte în protecția de silicon înainte de a pune bebelușul la sân. Astfel bebe va simți că este lapte și va fi stimulat să sugă activ la sân.
Cum scăpăm de protecțiile de silicon?
Majoritatea mamelor care ajung să le folosească își dau seama că bebelușul a devenit dependent de ele și nu știe să se atașeze altfel. Într-adevăr, acest lucru se întâmplă, dar majoritatea reușesc totuși să scape de protecții până la 3 luni. Mai sunt și cazuri în care bebe va prefera să folosiți protecția timp mai îndelungat.
Puteți încerca în primă fază tehnica de rebirthing, renaștere. Ea implică să luați bebelușul în cadă pentru skin-to-skin și să încercați atașarea direct la sân. Chiar dacă nu reușiți, nu vă descurajați, aceste moment sunt plăcute și utile pentru mamă și bebe.
Alte idei pentru a putea renunța la protecții
- Pompați câteva minute înainte de a atașa bebelușul la sân. Îl va ajuta pentru a primi mai repede lapte și va alungi forma sânului pentru o atașare mai ușoară.
- Oferiți din când în când sânul gol chiar dacă bebe nu dorește să se atașeze. E important să ia contact cât mai mult skin-to-skin.
- Oferiți sănul cât mai des, nu așteptați ca bebe să devină foarte înfometat fiindcă dacă devine frustrat cu atât mai mult nu veți putea renunța la mamelonul de silicon.
- Experimentați diverse poziții de alăptare, de exemplu football hold.
- Nu încercați să înfometați bebelușul doar ca să ia sânul. Mai degrabă puteți picura câteva picături pe sfârc înainte de a încerca atașarea.
- Puteți încerca să oferiți primul sân cu protecție și al doilea fără.
- E posibil să auziți sfatul de a tăia vârful protecției de silicon pentru a scăpa de el. Nu faceți acest lucru fiindcă bebe se poaterăni cu marginile tăioase de silicon.
- După ce bebe a început să sugă activ puteți încerca să scoateți rapid protecția și să îl reatașați rapid la sân.
În general trebuie să nu intrați în panică legat de protecțiile de silicon. Important e că aveți bebelușul la sân și că alăptați. În cazul meu, la fix 6 luni de zile bebe a renunțat de bunăvoie la mameloanele artificiale. Pur și simplu s-a atașat fără ele și din acel moment nu le-am mai folosit niciodată. În primele zile am avut cîteva răgade, sânii nefiind obișnuiți cu suptul direct, dar folosind lanolină pură totul a fost ok. Mare grijă la atașare, îndreptați sfârcul spre buza de jos și încercați să faceți așa în fel ca bebe să deschidă gura cât mai larg.
Cele mai lungi perioade de atașare cu mamelon de silicon le-am auzit de la câteva mame din SUA care le-au folosit până la 2 ani. Totul ține de determinarea mamelor și de cât de mult își doresc să alăpteze. Însă majoritatea scapă de protecții mult mai repede, în primele 2-3 luni.
share articol :
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)