5 plante pentru fertilitate cu efecte documentate

Plantele pentru fertilitate sunt folosite de multe femei din toată lumea. În multe culturi, utilizarea acestor plante datează de mii de ani în urmă. Tratamentele medicale pentru infertilitate pot avea multe efecte secundare neplăcute. Ele pot afecta sănătatea generală în mai multe moduri decât își dau seama majoritatea femeilor. Acesta este motivul pentru care utilizarea tratamentelor naturale pentru problemele care afectează organele de reproducere feminine a devenit foarte populară. Cu toate acestea, plantele trebuie utilizate cu grijă, deoarece pot apărea și efecte secundare.

1. Brânca ursului (Heracleum sphondylium)

Este una dintre cele mai bune plante de fertilitate pentru femei, dar și pentru bărbați. Este utilizată mai ales în Europa de Est și este una dintre cele mai populare plante pentru fertilitate. Această plantă are multe alte beneficii pentru sănătate, putând trata hipertensiunea sau menopauza. Este aproape miraculoasă când vine vorba de infertilitate.

Cum functioneazã brânca ursului în stimularea fertilității?

Brânca ursului stimulează ovarele, deci funcționează bine pentru femeile care au probleme în a ovula în fiecare lună. Această plantă crește și fluxul de sânge către zona genitală. De asemenea, poate regla ciclul menstrual în cazurile în care femeile se confruntă cu această problemă. Una peste alta, brânca ursului este un ajutor foarte valoros în tratarea infertilității. La bărbați, îmbunătățește calitatea spermei și poate crește cu adevărat șansele de a concepe.

Cum să luați brânca ursului pentru a crește fertilitatea?

Brânca ursului poate fi luată sub mai multe forme, dar cea mai bună este ca tinctură. Cel mai bine este să o luați din prima zi a ciclului menstrual până la ovulație, în fiecare lună, timp de cel puțin șase luni. Luați o lingură într-un pahar cu apă de trei ori pe zi. 

Precauții

Brânca ursului este tolerată bine în general, însă există câteva precauții. Ea poate crea uneori fotosensibilitate sau pot apărea alergii la unul din compușii plantei. Persoanele cu pielea sensibile sau care știu că au o susceptibilitate la arsuri solare trebuie să ia cu precauție această plantă. În orice caz, trebuie limitată la maximum expunerea la soare când luăm brânca ursului. 
De asemenea, la unele persoane pot apărea manifestări gastro-intestinale dacă au sensibilitate la compușii plantei. Dacă apar vărsături sau diaree e bine să oprim imediat administrarea de brânca ursului. 
plante pentru fertilitate
Brânca ursului - www.biolib.de

2. Fructul de Vitex (Agnus Castus)

Acesta este un alt supliment pe bază de plante care poate spori fertilitatea. Fructul Vitex poate regla ciclul menstrual și poate trata sindromul ovarelor polichistice. Ajută la stimularea progesteronului în mod natural, deci este util pentru femeile care au un nivel scăzut al acestui hormon. Riscul crescut de avort spontan în primul trimestru pot avea legătură cu un nivel scăzut de progesteron. Astfel, administrarea Vitex vă poate ajuta să concepeți în mod natural prin echilibrarea hormonilor.

Cum să luați Vitex?

Se găsește de obicei sub formă de capsule de aproximativ 500 mg. Luați o capsulă de trei ori pe zi timp de șase luni. Unele femei o iau în primul trimestru dacă au un deficit de progesteron. Cu toate acestea, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece acesta vă poate recomanda o schemă de tratament diferită dacă ați avut înainte avorturi spontane.

Precauții

Vitex este o plantă ce poate fi luată fără a observa efecte secundare nedorite. De regulă este recomandat să se ia pentru cure de maxim 3 luni la rând. Pentru că Vitex lucrează asupra hormonilor, pot apărea uneori efecte ce țin de activitatea hormonală. În general e bine să luăm Vitex doar dacă ne-am asigurat că nivelul de progesteron are nevoie să fie stimulat. Există cazuri de infertilitate care nu au legătură cu progesteronul sau cu alți hormoni în general. Ca la orice altă plantă, dacă apar manifestări gastrointestinale e bine să oprim imediat administrarea.

3. Rădăcina de unicorn (Chamaelirium luteum)

Este o plantă importantă în tratamentul infertilității, fiind un tonic al aparatului reproducător. Stimulează funcția ovariană, poate preveni avorturile spontane, precum și prolapsul uterin. Planta este foarte valoroasă pentru sănătatea sistemului reproductiv feminin. Din păcate, este o specie pe cale de dispariție, deoarece este greu de cultivat. Crește mai ales în America de Nord în sălbăticie și foarte puțini au reușit să o cultive cu succes. Deși este greu de găsit, femeile care o folosesc au descoperit că poate avea beneficii mari pentru sănătatea și fertilitatea feminină.

Cum se folosește rădăcina de unicorn?

 Probabil că veți găsi această plantă în capsule pe bază de plante ca un amestec de mai multe ingrediente. Urmați instrucțiunile fiecărei mărci sau sfaturile medicului dumneavoastră. Cred ca cel mai degrabă poate fi căutată pe site-uri ca iHerb sau altele din afară. Sub formă de tinctură se pot lua între 2 și 5 ml pe zi, pentru capsule verificați instrucțiunile producătorului, având concentrații diferite în funcție de marcă. 

Precauții 

Planta este în general bine tolerată, dar poate cauza vomă sau diaree dacă persoana este sensibilă la compușii săi. Nu se cunoaște să aibă vreo interacțiune cu alte medicamente sau suplimente. 
radacina de unicorn
Rădăcina de unicorn - poza de Eric Hunt

4. Pulberea de Maca

Acesta este un supliment care a devenit din ce în ce mai popular. Maca este originar din America de Sud, unde femeile îl folosesc de la o vârstă fragedă pentru a-și spori sănătatea și fertilitatea. Rădăcina plantei este utilizată deoarece conține o mulțime de elemente nutritive. Maca stimulează funcția sexuală și apetitul sexual prin creșterea producției de hormoni. Deci, cuplurile care au probleme de natură sexuală pot folosi această plantă. Conținutul de arginină poate juca un rol important în special pentru fertilitatea masculină. Este, de asemenea, o plantă care poate echilibra hormonii la femei, deci este cu siguranță un stimulent de fertilitate bun pentru ambele sexe.

Într-un studiu legat de infertilitatea masculină, un produs ce conținea Maca a fost administrat timp de 4 luni, rezultând în creșterea mobilității spermei și a numărului total de spermatozoizi. De asemenea, Maca pare să producă efecte pozitive și pentru femeile aflate la menopauză. 

Cum se utilizează pudra de Maca?

Cel mai bine este să găsiți un brand organic de pulbere de Maca care să nu conțină contaminanți. Începeți cu o lingură pe zi sau cu o tabletă pe zi. O doză de două linguri pe zi este de obicei suficientă, deoarece o doză mai mare poate fi de fapt dăunătoare pentru echilibrul hormonal. De regulă doza recomandată este de la 3 grame până la maxim 9 grame pe zi. Recomand Nature’s Way, fiind un brand foarte bun cu produse de calitate și extracte concentrate. 

Precauții 

S-a dovedit că Maca este o plantă sigură dacă este luată în cantități de până la 3 grame pe zi timp de până la 4 luni. Extractele de maca pot avea efecte asupra hormonilor deci nu sunt indicate persoanelor ce au boli cronice afectate de hormonii sexuali.
plante fertiliate

5. Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha este o plantă folosită intens in medicina tradițională ayurvedică. Ea poate fi folosită în cazuri de probleme de fertilitate a bărbaților, îmbunătățind calitatea spermei, dar fiind și un adjuvant în cazuri de disfuncție erectilă sau libidou scăzut. Se găsește sub formă de capsule, recomand Solgar sau Nature’s Way ca prime opțiuni. 

În sistemele tradiționale de medicină indiană, rădăcina ashwagandha (Withania somnifera, Solanaceae) este considerată o plantă tonică și adaptogenă și este, de asemenea, utilizată pentru a trata impotența și infertilitatea. Și in cazul femeilor ea poate fi benefică mai ales prin faptul că reduce hormonii de stres și ajută organismul să se adapteze mai bine în fața stresului. 


Precauții 

Ashwagandha este tolerată bine în general și nu s-au raportat efecte secundare grave. Pot apărea manifestări de natură gastro-intestinală la persoanele sensibile. De asemenea, ashwaganda poate mări producția de insulină sau poate scădea rezistența la insulină, deci personale diabetice trebuie să iși monitorizeze glicemia dacă doresc să consume această plantă pe termen mai lung. 
De asemenea, ashwagandha poate scădea tensiunea arterială la unele persoane. 
suplimente fertilitate
essentialherbs.com

Referințe

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12222

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23136064/

https://natural-fertility-info.com/false-unicorn-root.html

https://www.researchgate.net/publication/317569911_Peruvian_Maca_and_Possible_Impact_on_Fertility

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863556/

Mahdi AA, Shukla KK, Ahmad MK, et al. Withania somnifera improves semen quality in stress-related male fertility. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:576962. doi: 10.1093/ecam/nep138

Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK, et al. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril. 2010;94(3):989-996.

Resurse legate de Sarcină 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns