simptome de sarcină
Sarcina

13 simptome de sarcină – care sunt primele semne?

Când am rămas prima data însărcinată, mai multe simptome de sarcină au apărut chiar din prima lună. Însă la primul dintre ele chiar nu mă așteptam, eram sigură că va veni menstruația. Cel mai evident simptom este bineînțeles lipsa menstruației, însă aș vrea să vorbim și despre celelalte simptome poate mai puțin evidente care anunță o sarcină. 

Aproape 90% dintre femei experimentează simptome de sarcină până în 8 săptămâni. Un studiu despre asta puteți citi aici. Cam 50% dintre femei experimentează cel puțin un simptom de sarcină încă din prima lună. 

Dacă încercați să rămâneți însărcinată este important să aveți grijă de voi încă dinainte de a afla despre sarcină și de a fi atentă la consumul de alcool, medicație și altele. Cel mai bine este să fiți sub supravegherea unui medic ginecolog. 

Durerea la implantarea ovulului

Acesta a fost primul simptom de sarcină pe care l-am avut. Exact în perioada în care trebuia să apară menstruația, am avut crampe destul de severe. Au apărut în timpul nopții și au durat câteva ore. În general implantarea ovului se întâmplă între 6 și 12 zile de la contactul sexual. 

Nu la toate femeile apare durerea sau crampele la implantare. La altele apare spotting-ul, adică pot sângera în cantitate mică. La a doua sarcină nu am mai avut dureri de implantare, ci doar întarzirea menstruației a fost singurul simptom. 

De regulă durerea este suportabilă. Dacă apar dureri foarte severe și simțiți că ceva nu este în regulă, cel mai bine este să mergeți rapid la medic.

Grețurile specifice sarcinii și voma

Probabil unul dintre cele mai discutate simptome de sarcină sunt grețutile, numite și grețuri matinale uneori, deși din experiența mea ele vor fi ceva constant de-a lungul zilei atunci când apar. 


Nu este încă foarte clar de ce apar grețurile, dar par să aibă legătură cu nivelurile de hormoni din organism. De regulă greața e un semn bun, însemnând că sarcina s-a fixat bine. Când am avut pierderea de sarcină, greața a fost mult mai puțin pronunțată și a dispărut devreme, mult prea devreme. 

De regulă grețurile în sarcină încep să apară după 5-6 săptămâni, atunci când hormonul hcg specific sarcinii începe să aibă valori mai mari. Legat de dispariția lor, în cazul meu s-a întâmplat pe la 16 săptămâni. Însă există femei care le experimentează pe toată durata sarcinii. Uneori ele sunt extrem de severe, afecțiunea fiind numită hyperemesis gravidarum și având de cele mai multe ori nevoie de îngrijiri medicale și uneori chiar internare pentru perfuzii de rehidratare. 

simptome de sarcina

Durerile de sâni

Cam la o săptămână după concepție pot apărea dureri la nivelul sânilor, acesta fiind un simptom timpuriu de sarcină pentru unele femei. Personal nu am simțit modificări chiar atât de devreme, dar cred că în a doua lună de sarcină au apărut și aceste dureri. 


Sânii se modifică în sarcină datorită schimbărilor hormonale, a producerii de progesteron care este hormonul ce susține sarcina. Mai pot apărea schimbării la nivelul areolei care se hiperpigmentează, devenind galben-brună sau brun închis. 

Oboseala ca simptom de sarcină

Oboseala excesivă este un simptom ce apare foarte frecvent, majoritatea gravidelor experimentându-l. Eu simțeam ca pur și simplu că am nevoie să dorm în continuu. Mai ales la a doua sarcină a fost foarte dificil, primul copil fiind foarte activ, iar eu neputând să mai țin pasul. De regulă prin trimestrul doi se reglează această senzație de oboseală. 


Oboseala din sarcină are legătură cu producția de progesteron, dar și cu alte modificări ce se produc în corp. În sarcină corpul începe să mărească progresiv volumul de sânge, apar modificări de glicemie sau tensiune, cât și multe alte schimbări care produc oboseală. 

simptome de sarcina

Creșterea în greutate

Deși în general gravidele încep să ia în greutate spre finalul primului trimestru, există cazuri când chiar din prima lună apar 1-2 kg în plus. Eu am fost un asemenea caz la toate sarcinile pe care le-am avut, chiar dinainte să fac testul de sarcină am observat creșterea în greutate cam cu 2 kg. 
Nevoile calorice nu se modifică mult la început de sarcină, dar pe măsură ce ea avansează, gravidele au nevoie de un aport caloric sporit. Creșterea în greutate apare și din cauza retenției de apă care este perfect normală în sarcină. 

Amețeli și variații ale tensiunii

Chiar de la începutul sarcinii pot apărea amețeli de la scăderea tensiunii arteriale. Amețelile apar din cauza dilatării vaselor de sânge. De asemenea, în cazul meu au apărut amețeli de la lipsa de fier. Așa că medicul mi-a prescris încă de la începutul sarcinii un supliment cu fier. 

Am mai experimentat în sarcina a doua și hipertensiunea arterială, am fost undeva la limita de sus. Și asta poate produce diverse dureri de cap sau amețeli. E important în sarcină să vă măsurați periodic tensiunea chiar dacă nu vă știți cu probleme. 

Sensibilitatea la mirosuri și aversiunile față de anumite alimente

Probabil unul dintre cele mai neplăcute simptome de sarcină este această aversiune față de mirosuri și diverse alimente. Multe mame realizează încă din primele săptămâni de sarcină că nu mai suportă anumite mirosuri cum ar fi de la fumul de țigară, prăjeli și altele. 

Nu am simțit o mare aversiune la mirosuri, însă anumite alimente nu le-am putut consuma în primul trimestru de sarcină. Legumele îmi provocau automat vomă indiferent cum erau gătite. Din păcate în primele două luni am avut o alimentație foarte puțin variată din cauza vomitatului des și a grețurilor. 

Sensibilitatea această față de alimente și mirosuri este un mecanism al corpului pentru protejarea fătului în dezvoltare. Din fericire lucrurile intra în normal din al doilea trimestru pentru majoritatea mamelor. 


Urinatul frecvent

Poate apărea nevoia de a goli vezica mai des decât de obicei. Hormonul hcg specific sarcinii crește volumul de sânge către zona pelvină, astfel putând să apară și nevoia frecventă de a urina. Nu toate femeile experimentează acest lucru de la începutul sarcinii, dar pe măsură ce sarcina avansează cu siguranță îl vor experimenta mai devreme sau mai târziu. 

simptome de sarcina

Modificări de dispoziție

Ca și în cazul menstruației putem simți diverse modificări de dispoziție, cum ar fi iritabilitate, nervozitate, emotivitate crescută și altele. Acestea se întâmplă tot de la modificările hormonale și vor fi mai pronunțate pe măsură ce avansează sarcina. 

Balonări și constipație

Acesta este alt simptom care apare la multe femei. La fel cum în cazul menstruației poate apărea balonare, așa apare și în sarcină, cauza fiind tot schimbările hormonale. Pe laângă asta, poate apărea și constipația de la nivelul în creștere al progesteronului care duc la relaxarea intestinului și deci un tranzit mai lent. 

Alte simptome de sarcină care pot apărea

  • Temperatură bazală ridicată (pentru cele care au monitorizat temperatura ea va rămâne ridicată de la începutul ovulației dacă e vorba de sarcină)
  • Schimbări de secreție vaginală – poate deveni mai abundentă, dar fără miros neplăcut
  • Dureri de spate 
  • Dureri de cap 
  • Crampe la nivelul picioarelor – de la nevoia sporită de Calciu în organism
  • Foame excesivă sau poftă pentru anumite alimente
  • Respirație îngreunată la efort – are legătură cu oboseala datorită hormonilor și schimbările în volumul de sânge din corp


Poți fi însărcinată fără să apară simptome de sarcină?

Cu siguranța da. În multe cazuri nu apare vreun simptom la începutul sarcinii ci mai târziu. Există un procent destul de mare de femei care nu experimentează grețurile, amețelile, constipația etc. De regulă lipsa menstruației este cel mai evident simptom care apare, dar la un procent foarte mic de femei pot apărea chiar și sângerări similare menstruației. 

Și reversul este foarte posibil, să ai multe simptome din cele enumerate, dar să nu fie vorba de o sarcină. Mai ales dacă îți dorești o sarcină e posibil să ai impresia lună de lună că ești însărcinată, cel puțin pentru mine așa a fost. Anumite simptome sunt pur și simplu legate de menstruație. 

Pentru a afla sigur despre sarcină cel mai sigur este un test în ziua când ar trebui să apară menstra. Se poate face si cu câteva zile înainte, dar e posibil ca rezultatul să nu fie sigur. 


Când facem prima vizită la medic în cazul unei sarcini?

Dacă am făcut testul de sarcină și au apărut cele două liniuțe, când mergem prima data la medic? De regulă e bine să aibă măcar 6 săptămâni sarcina pentru ca medicul să o poată detecta la ecograf, inclusiv bătăile de inimă. Eu am așteptat până pe la 7 săptămâni ca să fiu sigură că medicul va confirma că fătul este viabil.
De asemenea, medicul vă va recomanda anumite suplimente pentru ca sarcina să se dezvolte optim, dar și seturile de analize care se fac în primul trimestru și care sunt importante.
 
Bineînțeles, dacă apar simptome îngrijorătoare cum ar fi durerile intense sau sângerările în timpul sarcinii, se merge imediat medic sau la cea mai apropiată cameră de gardă. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns