plante galactogene
Alăptare

11 plante galactogene ce stimulează lactația natural

Sunt una dintre mamele ce au folosit suplimente și plante pentru a mări cantitatea de lapte produsă. Nu pentru că mamele ar avea neapărată nevoie de ele, dar sunt cazuri când ele ajută. Eu în cazul meu așa am simțit și chiar am fost în situația în care ele s-au dovedit utile.
Este important de reținut că lactația depinde practic de cât lapte este scos din sân. De aceea dacă există probleme de supt la bebeluș ne poate fi utilă o pompă de sân. Însă și plantele ce măresc lactația pot fi de ajutor. Eu le-am folosit la ambii copii în primele 4-6 luni după naștere. 

În ce situații pot fi ele utile suplimentele din plante pentru mărirea lactației?

Alăptarea cu mamelon de silicon – acesta a fost și cazul meu la primul copil. Ea nu s-a putut atașa la sân fără mamelon de silicon, în mare parte datorită frenului sublingual. Până la 6 luni am alăptat cu mamelon de silicon. Lactația s-a menținut bună și datorită stimulării cu plante și suplimente, voi intra mai jos în detalii. 

Când folosiți și formula de lapte praf din diverse motive cum ar fi reîntoarcerea la muncă în primele luni după naștere etc. 

În timul puseelor de creștere când bebe suge mai mult și simțiți că ar fi nevoie de o creștere a lactației. 

În timpul menstruației când lactația scade puțin în mod normal. Multe mame pot experimenta ca menstruația să revină mai repede decât anticipau chiar și dacă alăptează exclusiv. 

Dacă experimentați o perioadă stresantă care poate coincide cu o scădere a lactației. 

stimularea lactației

Ce este de reținut legat de stimularea lactației cu ajutorul plantelor galactogene? 


Plantele pot fi folosite cu succes, dar cel mai important e ca bebe să fie la sân atât de des cât are nevoie în primul an de viață. Și mai ales în primele luni, înainte de diversificare. După cum am menționat, dacă există probleme de supt se poate apela la o pompă de sân electrică și eventual un SNS. La al doilea bebe a trebuit să apelez la această variantă tot din cauza unui fren sublingual și a unui bebeluș micuț care sugea destul de ineficient. 


Plante galactogene și proprietățile lor


1. Schinduful (Fenugreek)

Schinduful este una dintre cele mai eficiente plante pentru stimularea lactației. A fost folosită de secole în acest scop. Este ingredientul principal din multe ceaiuri sau capsule pentru lactație. Adevărul e că îl găsiți la orice plafar și este foarte 
ieftin în comparație cu diverse suplimente de lactație existente pe piață. 


În general se poate observa efectul său cam la 24-48 ore după ce începeți să consumați schiduf. De reținut că după ce consumați o perioadă schinduf, urina și transpirația capătă un miros dulceag, similar cu siropul de arțar. 

Dacă alegeți să consumați ceai, se recomandă în general cel 2-3 căni pe zi. Sau 7-10 capsule pe zi. Se observă în general efecte dacă doza e de cel puțin 3500mg pe zi. 

În general schinduful este o plantă sigură pentru mame și bebe, dar există unele situații când poate fi contraindicată. Este o plantă ce are efect hipoglicemiant, adică scade glicemia. La mamele cu diabet ar trebui admnistrată doar dacă au un control bun al glicemiei și numai cu acordul medicului. Mai multe detalii despre schinduf și folosirea sa în timpul alăptării recomand site-ul KellyMom. 


2. Ruta Caprei ( Goat’s Rue)

Ruta Caprei sau Galega officinalis este o plantă specială pentru alăptare. Ea este indicată mamelor ce au deficiență de țesut mamar. Sunt cazuri rare, dar care totuși apar, iar alăptarea poate fi foarte dificilă pentru ele. Se poate întâmpla și în cazul femeilor ce au avut operații la sân. 

Ruta Caprei se găsește sub formă de capsule de la Motherlove. Eu nu am folosit acest supliment, însă am folosit capsulele More Milk Plus de la Motherlove. Pot spune că sunt suplimente de calitate însă prețul lor este destul de mare. Recent am văzut că există și sub formă de ceai la un preț mult mai accesibil. 

Și această plantă poate avea efecte de reducere a glicemiei, fiind din aceeași familie cu schinduful. 

3. Schinelul (Blessed thistle)

Schinelul este folosit cel mai adesea în combinație cu schinduful pentru a mări producția de lapte. Multe mame raportează rezultate excelente când combină aceste două plante în primele săptămâni după naștere. Mai târziu e posibil ca schinelul să nu aibă aceleași rezultate. Pe lângă proprietățile galactogene, schinelul mai are diverse alte beneficii pentru sănătate, în special pentru sistemul digestiv. 


4. Silimarina (Milk Thistle) 

Silimarina este o plantă galactogenă foarte bună și care este sigură de folosit în alăptare. Ea conține fito-estrogeni care stimulează lactația. În plus, este și o plantă foarte benefică pentru ficat. Puteți găsi silimarină sub formă de capsule în general, eu am folosit marca Solgar care mi se pare foarte bună, dar există tot felul de variante. 

Ca și schinelul, silimarina poate fi folosită alături de schinduf pentru rezultate mai bune în stimularea lactației. De asemenea, trebuie să luați precauții dacă suferiți de diabet pentru că silimarină crește rezistența la insulină și deci poate scădea glicemia. 


5. Scorțișoara (Cinnamon)

O plantă pe care o găsim de regulă în bucătărie poate fi de asemenea folosită pentru a stimula lactația. Extractul de scorțișoară se regăsește sub formă de capsule și este o plantă sigură în alăptare. Ea are beneficii și pentru sistemul digestiv și deci poate fi un supliment pe care îl putem adăuga în dieta noastră când alăptăm și nu numai. 

6. Urzica (Stinging Nettle)

Urzica este o altă plantă cu proprietăți galactogene ce poate fi folosită de mamele ce alăptează. Puteți să o folosiți ca ceai sau capsule. Personal recomand să folosiți urzică dintr-o sursă sigură, de exemplu ceai ecologic certificat sau capsule certificate ecologic. Motivul este că urzica este o plantă ce poate fi contaminată cu metale grele ce pot fi periculoase și pentru mamă, dar și pentru bebeluș. Dacă vorbim de plante cultivate în mod ecologic și din zone nepoluate, urzica poate fi foarte benefică. 
plante galactogene

7. Moringa 

Moringa este o plantă ce se bucură de multă popularitate în ultimii ani datorită numeroaselor sale proprietăți. Ea crește în regiunile sub-himalaiene și la tropice. Poate fi folosită cu succes pentru stimularea lactației, doza uzuală fiind de 4-5 grame pe zi. Ca și schinduful, moringa poate scădea glicemia deci în cazul diabeticilor trebuie monitorizată dacă alegeți să consumați această plantă. O veți găsi în general sub formă de pudră și o puteți adăuga în diverse băuturi cum ar fi ceaiuri, sucuri, etc. Ea conține și multe vitamine și minerale deci este benefică în perioada postpartum. 


8. Frunze de zmeur 

Probabil ați auzit de proprietățile ceaiului din frunze de zmeur, mai ales pentru femeile însărcinate sau cele ce încearcă să rămână însărcinate. Dar el poate fi folosit și în perioada postpartum pentru a stimula lactația și a ajuta la refacerea uterului. Nu îl confundați cu ceaiurile din fructe de zmeură care de cele mai multe ori sunt pline de coloranți și chimicale. Puteți folosi un ceai din frunze de zmeur de la Dacia Plant de exemplu, sau dacă aveți în grădină zmeur cu atât mai bine. 


9. Lucerna (Alfalfa)

Lucerna este o altă plantă folosită pentru a stimula lactația. Este o plantă ce poate fi consumată sub formă de germeni, extract sau ceai. Ea conține vitamina K și deci poate interfera cu anticoagulante. În general este sigură în alăptare, dar dacă se observă vreun simptom intenstinal la mamă sau bebe este bine să oprim administrarea. 

10. Alimente ce stimulează lactația 

Am lăsat la final lista de alimente ce pot fi folosite pentru simularea lactației. Pe primul loc ar fi usturoiul care este folosit în multe culturi ca plantă galactogenă. În general la noi se spune că usturoiul trebuie evitat fiindcă modifică gustul laptelui. Însă în general mamele nu au raportat ca bebelușii să refuze sânul din cauza consumului de usturoi. Evident însă îl vom consumă în cantități normale și moderate. Mai putem adăuga la listă: ghimbirul, ovăzul, curry, supa de oase, drojdia de bere și altele. 

Este de reținut că efectul galactogen al unor alimente sau plante nu a fost studiat. În general toate aceste recomandări vin din mulți ani de experiență ale generațiilor anterioare. 

Cum folosim plantele galactogene în siguranță?

Ca de obicei, recomand să  apelați la medic și consultanți certificați IBCLC pentru orice sfaturi legate de suplimente sau plante în timpul alăptării. 

De asemenea, recomand neapărat consultarea site-ului E-LACTANCIA pentru orice supliment, medicament, plantă, etc. Aici găsim date relevante și importante despre  folosirea lor în siguranță în timpul alăptării.

De exemplu, folosirea feniculului, deși tradițională în multe culturi ca stimulent al lactației, poate avea anumite riscuri. Feniculul conține anumite uleiuri ce pot fi toxice în anumite condiții. 

În cazul bebelușilor prematuri trebuie întotdeauna să ne consultăm mai întâi cu medicul fiindcă în cazul lor chiar și mici cantități din anumite substanțe pot avea efecte adverse. De asemenea, în cazul bolilor cronice cum este diabetul, hipertensiunea, tulburările de coagulare a sângelui, etc. 

Plantele galactogene au efectul scontat dacă începem să le folosim la scurt timp după naștere. În faza întâi a alăptării, producția de lapte este legată foarte mult de hormoni. Aici intervin plantele care conțin anumiți hormoni și alte substanțe stimulante ale prolactinei. După ce lactația se reglează conform cererii (cantitatea de lapte scoasă din sân de bebe și/sau pompă), rolul stimulantelor galactogene este unul redus. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns