Pusee de creștere la bebe – 5 lucruri despre ele și cum le gestionăm

Bebelușii trec prin pusee de creștere, în special în primele 12 luni de viață. La unii ele sunt mai evidente, la alții mai puțin. Există câteva pusee de creștere care sunt evidente la majoritatea bebelușilor. 

1. Ce este un puseu de creștere? Ce legătură are cu alăptarea?

Puseul de creștere este o perioadă de câteva zile în care bebelușul mânâncă mai mult decât de obicei și este mai agitat. La bebelușii alăptați se manifestă prin dorința de a petrece aproape tot timpul la sân. Dacă până atunci bebelușul părea să aibă un program format de somn și masă, la puseu el cere să sugă mai mult. 

Puseul de creștere nu are legătură doar cu creșterea în greutate și înălțime. El se manifestă și atunci când copilul deprinde anumite abilități. Atunci când învață să se rostogolească, să se târască, să scoată primele sunete etc. 


Pe lângă greutatea corporală care crește rapid în primele luni, și creierul bebelușului crește. El se dezvoltă cu rapiditate dobândind abilități peste noapte. 

2. La ce vârstă apar puseele de creștere? Cât durează un puseu?

Nu există neapărat o vârstă fixă pentru pusee, însă în general au fost observate câteva perioade care coincid la majoritatea bebelușilor. Primul puseu apare de regulă între 7-10 zile. Apoi următoarele la 3 și 6 săptămâni de viață ale bebelușului. 

Puseul de 3 luni – probabil cel mai temut puseu pentru mamele ce alăptează. Puseul de creștere de la 3 luni apare și pe fondul reglării lactației. Reglarea lactației presupune trecerea pe sistem autocrin (local)  a producției de lapte. Asta înseamnă că furtuna hormonală  de după naștere a trecut, iar laptele se produce pe măsura cererii. Cu cât bebelușul suge mai des cu atât se va produce mai mult lapte. 

Este important de știut că pentru succes în alăptare este recomandat ca în primele 3 luni să nu se ofere suzetă sau supliment cu biberon. Tocmai pentru ca lactația să se regleze la cerere. Altfel e posibil ca la puseul de 3 luni lactația să scadă și bebelușul să devină nemulțumit la sân, de mult ori refuzând să mai sugă.

Totuși de multe ori este perfect normal să aibă un comportament mai agitat la 3 luni. Este o perioadă critică însă pentru multe mame ce alăptează. 

Puseul de 6 luni
– și la această vârstă există o perioadă de supt mai intens. Bebelușii încep să deprindă diferite ablităâi motrice, cum este de exemplul statul în fund. De asemenea apare interesul pentru mâncarea solidă. 

Puseul de 9 luni – o altă perioadă sensibilă pentru bebeluși. Mulți încep să își arate cu adevărat personalitatea și de multe ori manifestă anxietate de separare. Toate acestea se pot manifesta prin cererea crescută de a suge, în special noaptea. 

Și la vârste mai mari apar pusee de creștere însă ele pot trece neobservate sau catalogate ca agitație, tantrum. Inclusiv creșterea în greutate apare ca salt. Pot trece multe luni de zile în care copilul de 12-18 luni să nu ia în greutate. Apoi brusc ia câteva sute de grame. 

Puseele de creștere durează de regulă 2-3 zile. Uneori chiar și o săptămână.

3. Cum facem față puseelor de creștere?

În primul rând este normal ca bebelușii mici să stea mult la sân. Multe mame au dubii și li se pare că nu au lapte. Mereu primele luni sunt cele mai grele din cauza că bebelușul este atât de solicitant. Pare că toată viața mamei se rezumă la suptul bebelușului. Din fericire această perioadă nu durează mult. 

Frecvența mărită a supturilor în primele luni ajută în primul rând la formarea centrilor de lapte. Apoi alăptarea devine strict la cerere. Totodată mama evită angorjarea sânilor și reduce riscul mastitei prin supturile dese. 

Pe lângă toate acestea. bebelușii se adaptează în primele luni la mediul extern. Este normal să aibă nevoie de căldura mamei pentru a se simți în siguranță. De aceea eu recomand cu căldură un sistem de purtare. Deși la al doilea bebeluș am folosit și căruț, sistemul de purtare mi se pare absolut indispensabil. Astfel am putut ține bebelușul la sân în timp ce mă plimbam sau când făceam alte treburi casnice. Totul fără grija bebelușului ce se va trezi și va plânge de foame. 

4. Puseu de creștere sau colici?

Sunt momente când nu ne dăm seama de ce plânge bebelușul. Este vorba de colici sau de un puseu de creștere?

În general există momente ale zile fixe când apar așa zisele crize de colici. În general seara la ora de culcare pare că mulți bebeluși încep să plângă fără motiv. Poate fi de multe ori suprastimularea de peste zi. Creierul lor este în continuă formare și dacă sunt expuși la mulți stimuli apar la un moment dat crizele de plâns. 

5. Cum evităm suprastimularea?


  • Evităm să avem tv sau muzica pornită mereu și la volum ridicat. Chiar dacă ni se pare că ei nu le percep, aceste sunete le stimulează sistemul nervos. 

  • Evităm vizitele gălăgioase cu mulți oameni. De asemenea, drumurile lungi cu mașina, schimbările bruște de mediu pot duce la crize de plâns neconsolabil. 

Mai apar crize de plâns atunci când bebelușul nu a scos aerul afară. E nevoie ca după supt să îi ajutăm să scoată aerul înghițit. De asemenea, apariția dinților poate cauza foarte multă agitație și plâns. Ambii mei copii au dormit mult mai prost când ieșeau dinții, în special măselele. 

Dacă totuși există dubii eu îndemn părinții să țină legătura cu pediatrul și consultantul în alăptare. Eu pentru ambii copii am apelat la dr. Mihaela Niță. Ambele având fren sublingual au avut diferite comportamente la puseele de creștere. De la agitație pînă la hrănire insuficientă. De aceea este absolut important să ne consultăm cu un specialist atunci când este cazul. 


Pentru povești despre naștere, alăptare și bebelușie citiți aici. 

Surse:
https://www.laleche.org.uk/
https://kellymom.com/

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns