0 - 3 ani12+ ani3 - 6 ani6 - 12 aniEducație corporală - SănătateFamily Time

5 rețete pentru copii delicioase și rapide #babyfriendly

5 bunătăți sănătoase pentru copii de la 1 an la…80 +

Idei de gustări și mic dejun rapid și gustos # rețete pentru copii

Gustările zilnice sunt nelipsite în familia noastră, cam de când fetița a împlinit 1 an, ba chiar dinainte. Uneori prinde bine și doar un fruct, alteori simți nevoia să îi dai ceva mai consistent, până la următoarea masă principală. Așadar, iată 5 idei rapide pe care micuța mea de 2 ani și 4 luni le mânâncă foarte bine:

Budincă de banane la cuptor (gustare sau mic dejun)

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 1 banana mică bine coaptă
  • 150 ml lapte (eu pun din ochi, până iese consistența ca de clătită, moale)
  • Scorțișoară, nucă măcinată, fulgi de cocos (opțional, după preferințe)

Se bate bine oul, se pasează și se adaugă banana (eu o pisez cu furculița, simplu), se adaugă lapte și mirodenii după gust, apoi… la cuptor, cam 30 min, 150˚(sau 1 h la 100 de grade), până devine ca o budincă închegată. Ușor de preparat și bună de păpat încă de la începutul diversificării, după ce introduceți lactatele și oul.

Biscuiți cu cocos și iaurt
(gustare sau la micul dejun, alături de un pahar de lapte/iaurt)

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 6 linguri iaurt grecesc
  • 10 linguri ulei
  • 14 linguri făină
  • 1 lingură miere
  • 1 linguriță praf copt (opțional)

(pentru două tăvi; dacă doriți mai puțini, înjumătățiți cantitățile)

Se bat ouăle bine (dacă nu doriți să puneți praf de copt, bateți albușurile separat) și se adaugă pe rând toate ingredientele. Se pun cu lingura în tavă, pe hârtie de copt, cam 20 min. la 180 de grade. Deasupra se pot adăuga stafide sau fructe de pădure. Foarte pufoși, rămân moi și a doua zi!

Bomboane ”Raffaello”
(gustare)

Cele mai fine Raffaello pe care le-am gustat, merită încercată această rețetă extrem de simplă, nimic nu se fierbe, totul se prepară imediat, iar rezultatul e de-li-cios!

Ingrediente:

  • 5 linguri ulei de cocos lichid;
  • 3 linguri mascarpone;
  • 2 linguri făină de cocos;
  • Gem de afine/zmeură/căpșuni – opțional
  • Alune de pădure – opțional, pentru adulți;
  • Fulgi de cocos (pentru deasupra)
DE CITIT  Povestea nașterii - Bine ai venit pe lume, Aura Ștefania


Se amestecă uleiul cu brânza mascarpone, se adaugă făina și se lasă un pic la ”odihnit”, câteva minute. Dacă e prea tare compoziția, mai putem adăuga brânză, dacă este prea moale, puțină făină de cocos. Dacă aveți gem fără zahăr (pentru copii) sau normal (pentru adulți), puteți pune o lingură. Eu am avut un gem de afine cu stevie, fără zahăr.

Se ia cu lingurița din compoziție și se fac bile în mână. Dacă dorim, pentru adulți putem adăuga o alună de pădure la interior. Se rostogolesc prin fulgi de cocos și…voila! Desertul e gata și e extrem de fiiiin, parcă simți atingere de mătase pe pielea sensibilă. Cum să descriu ca să înțelegeți mai bine? Nu pot, trebuie să le încercați! Eu și fetița ne-am ”bătut” pe ele.

Brioșe cu mascarpone

(gustare sau mic dejun, alături de un pahar de lapte/iaurt)

Ingrediente:

  • 2 ouă;
  • 150 gr. mascarpone
  • 1 lingură smântână sau iaurt gras;
  • 1 lingură ulei;
  • 1 lingură miere sau alt îndulcitor;
  • Făină albă (cât să devină un aluat ca o smântână groasă);
  • 1 vârf de cuțit praf de copt (sau albușurile se bat separat);
  • Fructe la alegere

Se bat bine ouăle (albușurile separat, dacă nu doriți să puneți praf de copt), se încorporeaza brânza mascarpone, smântâna și se presară făină până devine ca o smântână groasă. Se toarnă în forme de brioșe, se adaugă fructe la alegere și se dau în cuptorul preîncălzit până trec testul scobitorii sau vedeți că sunt rumenite. Mie îmi place să dau cuptorul la 125 grade, nu mai mult, ca să se pătrundă bine la interior, lent. Poftă bună!

Crackerși cu mac
(gustare, mai ales pentru ieșiri / mic dejun, alături de iaurt sau chiar puși la înmuiat în cana de iaurt)

Ingrediente:

  • 160 gr brânză cheddar (rasă pe răzătoarea mică);
  • 120 gr făină albă;
  • 40 gr unt bucățele;
  • 4 linguri apă rece;
  • 1 lingură semințe de mac
DE CITIT  Ce înseamnă divorțul părinților pentru copii și cum îi putem ajuta să-și regăsească echilibrul

Se freacă făina cu untul până când aluatul devine nisipos. Adăugăm macul, brânza rasă și apa. Adunăm aluatul într-o bilă și dacă nu ne grăbim, o lăsăm în frigider măcar 30 min.
Întindem foaie de cam 7 mm grosime, apoi decupăm cu forme de pateuri sau pinten special. Transferăm formele în tavă, pe hârtia de copt și le dăm la cuptorul preîncălzit, la 180de grade, timp de 15-20 min. Atenție să nu le lăsați mai mult, ca să rămână moi la interior!

Aceste rețete le puteți face împreună cu copiii. Micuții de 2+ ani sunt foarte interesați de asemenea activități. Pentru alte idei de activități în familie vă recomandăm să citiți aici. De asemenea, urmăriți pagina noastră de Facebook pentru alte idei creative în familie și rețete pentru copii. 

Lasă un răspuns