RESURSE PARINTI
0 - 3 ani, 12+ ani, 3 - 6 ani, 6 - 12 ani, Educație digitală, Resurse părinți

10 beneficii ale educației STEM

STEM – SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, MATH adică ȘTIINȚĂ, TEHNOLOGIE, INGINERIE, MATEMATICĂ


Știința și tehnologia fac parte din viață noastră, iar a le folosi într-un mod care să aducă valoare e important. În loc de a avea copii care sunt doar consumatori de tehnologie, am putea avea copii care o înțeleg și o folosesc într-un mod conștient sau chiar o creează. 

Aici intră educația STEM care ajută copiii să înțeleagă prin experimentare. De exemplu pot înțelege cum funcționează construcția de drumuri, construcția unui motor sau chiar un robot, totul într-un mod proactiv. Iată ce beneficii are educația STEM

1. Reducerea timpului la ecran în favoarea învățării sănătoase a tehnologiei 

Tehnologia în sine nu este ceva rău, modul în care o folosim însă poate să fie în favoarea sau în defavoarea copiilor. Ceea ce îi ajută să dezvolte o gândire sănătoasă e util, însă când folosim tehnologia că să îi ținem ocupați într-o stare pasivă nu mai e ok. Am scris despre pericolul asta aici. 

 2. STEM îi învață pe copii abilități de rezolvare a problemelor 

În activitățile bazate pe educația STEM copiii învață să analizeze și să rezolve probleme. Pot învața de exemplu cum să corecteze o situație ca să ajungă la rezultatul dorit. 


 3. STEM se bazează și pe lucrul în echipă, cooperare și comunicare 

Chiar dacă fiecare copil are abilități diferite, jocurile de tip STEM îi ajută să lucreze în echipă și să descopere împreună soluții. 

4. STEM încurajează inovația.

Educația STEM corectă încurajează către inovație. Toată tehnologia depinde de inovație de la cele mai mici obiecte până la marile utilaje.  


5. STEM ajută copiii să se aproprie de probleme de matematică, fizică, chimie într-un mod realist și care îi face să își dorească să învețe mai mult.

Cu toții ne amintim că matematica nu era cel mai iubit subiect. Însă rolul educației corecte este să stimuleze plăcerea de a învăța, nu să o inhibe. Din păcate abordările vechi duc copiii către lipsa acestei dorințe de învățare în special a subiectelor abstracte care par să nu aibă utilitate.  


6. Experimentele sau lecțiile de tip STEM sunt un mod excelent de a reduce anxietatea scolarilor sau a copiilor de grădiniță. 

Din păcate în România încă nu s-au implementat multe programe de tip STEM (știu doar de o grădiniță momentan), însă au apărut workshopuri de acest gen, cum este cel de la Family Hub. Învățarea bazată pe principiile STEM ajută școlarii sau preșcolarii să participe în mod activ, diminuând astfel anxietatea specifică abordării clasice la oră. 


 7. Educația STEM este super pentru homeschooleri. 

Părinții care fac homeschooling pot găsi multe resurse online gratuite sau plătite pentru înțelegerea subiectelor din aria STEM, cum e matematică sau științele. Deoarece și în România comunitatea de părinți homeschooleri este în continuă creștere, resursele de acest gen se dovedesc foarte utile în special pentru lucrul în grup organizat.  


8. STEM oferă copiilor avantaje pe termen lung, în special pe piața muncii.

Este estimat că 1 milion de joburi legate de tehnologie și domeniile conexe STEM vor rămâne neocupate. Aceste domenii au mare nevoie de specialiști, iar viitorul depinde de ei.  


9. STEM îi ajută pe copii să descopere pasiunile. 

Este greu să te gândești că un copil devine pasionat de medicină sau inginerie studiind în modul clasic. Cu siguranță sunt copii care și așa și-au descoperit pasiunile, însă foarte mulți găsesc învățarea clasică dificilă. Mai degrabă ajung să se îndepărteze de anumite domenii pentru că nu li s-a dat oportunitatea de a le explora cu adevărat.  


10. Educația STEM aduce beneficii pentru toți copiii. 

Nu doar pentru câțiva aleși sau pentru cei cu talent la matematică sau științe. STEM le dezvoltă capacitatea de analiză, de lucru în echipă, de sintetizare a informațiilor recepționate. De exemplu să sortezi bile colorate poate fi un mod bun de a învață matematică de la vârste mici. Nu e nevoie de abilități speciale de fapt ci de un mod practic care să nu pună mult stres pe copil. 

resurse parinti

 Câteva idei pentru a implementa educația STEM acasă: 

Bineînțeles cea mai la îndeamnă variantă este cea a jucăriilor de tip STEM. De exemplu fetițele mele (18 luni și 4 ani) s-au jucat ore întregi cu jucării magnetice de construcție. Da, o jucărie simplă, dar de mare efect și care încurajează creativitatea și inovația. 

  • Pentru copilașii mai mari puteți alege câteva cărticele legate de STEM, din câte am văzut Cărturești are o colecție impresionantă legată de educația STEM. 

  • Activități simple cum ar fi gătitul împreună fac parte tot din STEM. În timp ce gătim putem vorbi despre fracții (1/2, 1/4), temperatură (optimă pentru coacere etc.) sau chiar geometrie (forme, dimensiuni etc.). 
     
  • Activitățile de tip outdoor sunt ideale pentru STEM. De exemplu puteți merge într-o mică excursie de explorare a mediului natural, în parc, la pădure sau chiar în propria curte. Puteți discută despre diverse plante, animale, insecte. Și cumpărarea unui mic telescop pentru a privi la luna sau stele este o activitate captivantă pentru cei mici.  
  • Pentru activități indoor cu copiii vă recomand și acest articol

Mereu trebuie să încurajăm acel simț al miraculosului la copii pentru că în definitiv trăim într-o lume miraculoasă. Iar STEM ține de descoperirea ei, de plăcerea de a explora, de a inova și găsi soluții. Nu doar geniile au acces la așa ceva ci toți suntem exploratori în felul propriu.  

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns