lucruri esentiale bebe
0 - 3 ani, Parenting

14 lucruri necesare pentru bebe. Ce am folosit și mi-a ușurat viața

Mi-am dorit dintotdeauna mai mulți copii, așa încât am cumpărat destul de multe lucruri pentru bebe încă din prima sarcină sau după prima naștere. Pe altele le-am achiziționat la al doilea sau al treilea copil. Nu am ținut să fie toate noi, am și primit sau cumpărat de la alte persoane. 

Știu că există o modă ”minimalistă” între mămici, o tendință de a nu mai cumpăra/folosi pătuț, căruț etc, însă mie nu mi se potrivește. În ceea ce privește somnul, am preferat mereu să am spațiu, așa că m-am trezit pentru alăptare, megând în balansoar și am pus copilul la loc în pătuț, atât cât am avut forță (în unele perioade am luat copilul lângă mine, de prea multă oboseală).

Când bebelușul începea să aibă perioade de observare (treaz) – de la 2 luni în special, alternam ținutul în brațe (la nevoie doar) cu plimbarea în căruț, dar, mai ales: stimularea senzorială pe covoraș de joacă/în balansoar electric, relaxarea și stimularea musculară în cădița cu apă. După 6 luni au mai stat în scaun de masă, leagăn sau jumper.

Am folosit absolut toate lucrurile pe care le voi enumera mai jos, astfel încât pentru mine creșterea celor mici este strâns legată de elemente care să ne ușureze viața. Chiar nu aș renunța la niciunul.

fotoliu alaptare

1. Balansoar/fotoliu pentru alăptare

Am primit de ziua mea, la prima sarcină, un balansoar ideal pentru alăptare, foarte comod, cu suport pentru picioare și foarte rezistent (firma Hapfa, nu știu dacă se mai găsesc). 

Recomand orice scaun comod cu mânere înalte, pe care să poți pune perna de alăptare sau o pernă normală și în care vei alăpta comod (în primele luni e posibil să petreci multe ore acolo). A fost folosit și de ceilalți membri ai familiei, e foarte odihnitor și plăcut, merită banii.

2. Pernă de alăptare (încă din sarcină)

Fie că este mică sau mare, o pernă în formă de C ajută atât în sarcină (pentru un somn mai bun), cât și pentru alăptare – oriunde ai sta, e important să nu te apleci constant spre bebeluș, ci să fie cât mai aproape de sân. Luați un model cu husă detașabilă, care poate fi spălată ușor. De asemenea, fiți atenți la materialul învelitor, am avut din bumbac simplu și s-a rupt destul de ușor. Găsiți diverse modele cum ar fi acesta

patut bebe

3. Pătuț – cum a fost cu somnul celor 3 bebeluși

Am primit un pătuț de lemn cu saltea de cocos de la sora mea, care avea deja copil de câțiva ani. Primul bebeluș a dormit până la 4 luni exclusiv acolo, apoi din cauza oboselii mele și a trezitului des noaptea, l-am luat lângă mine, însă somnurile de peste zi erau tot acolo. 

Al doilea copil a avut tot așa, perioade cu mine, perioade în pătuț. La al treilea am vrut să schimb ceva și l-am învățat să adoarmă în pătuțul lui singur, cu muzică de leagăn sau sunete albe (fără urlete). Nu a fost nici el genul de copil care să doarmă bine (niciunul din cei 3 nu au fost), însă am observat că dacă plecam din cameră, lega mai multe ore de somn. 

Ulterior am mutat pătuțul în camera lui (singur) și de atunci a avut doar 2 treziri/noapte. După înțărcare a început să doarmă toată noaptea (la 1 an). Cu el chiar am văzut ce înseamnă un somn bun, strict când e singur în camera lui. Dacă la nevoie (și în vacanțe) a dormit cu noi, a fost teroare.

Mai recomand carusel: de la 2 luni pot începe deja să urmărească obiecte în mișcare, iar micuții mei au adorat jucăria atârnată, gen carusel – e portabil, iar jucărelele atârnate sunt orientate cu fața spre bebeluș.

infasare

4. Scutec special pentru înfășat bebelușul

Dacă nu e născut vara, recomand din suflet acest tip de scutec pentru înfășat: lasă piciorușele libere, dar îi ține mâinile pe lângă corp, ferindu-l de reflexul moro și de trezirile dese. Chiar dorm mult mai bine copiii înfășați, nu am nicio preconcepție legată de această metodă, mai ales că nu sunt strânse și picioarele.

Găsiți diverse modele de sisteme de infășat. 

wrap elastic bebe
sistem de purtare

5. Sistem wrap / port-bebe

Wrapul elastic a fost salvator încă de la primul bebeluș, care avea reflux silențios și a plâns mult în primele 5 luni (îl plimbam așa pe la 5 dimineața în parc…). Odată învățat sistemul de prindere, mi se părea foarte comod, iar pentru cel mic (încă de la naștere) e un vis. Ulterior am cumpărat un Marsupi plus, potrivit de la aprox. 4 kg în sus, însă nu aș recomanda din cauza sistemului zgomotos cu arici.
Este important ca sistemul de purtare să fie ergonomic și de calitate pentru siguranța bebelușului. 

La al treilea copil mi-am dorit mult un sistem port-bebe cu catarame, potrivit de la naștere și am primit unul de la Casa Zamfirei. De ce este genial un astfel de sistem? Pentru că poți ieși la orice oră din casă cu el așa, adoarme instant, ai mâinile libere, poți face treabă prin casă, îl poți adormi în 3 secunde, apoi muta în pătuț/coș, îl liniștești imediat în perioadele de salt mental/puseu de creștere, când sunt foarte agitați. Merită și second-hand, nu aș sta pe gânduri dacă să am un wrap/sistem în casă, înainte de naștere.  

carut bebe
tricicleta coccolle

6. Căruț și tricicletă

Am primit căruț 2 în 1 încă de la primul bebe, din partea rudelor din străinătate (modelul Babyzen Yoyo, adus la noi, dar foarte scump – aș căuta ceva similar, nu aș da atâția bani totuși). Nu am vrut unul greoi, ci practic și ușor de deplasat. Va fi folosit și la bebe 4, a rezistat eroic (chiar ținut în aer liber pe ploi, nu prea întreținut). 

În primele luni îl foloseam atunci când bebelușul avea perioadele treze, pentru plimbări scurte în parc, având mereu și sistemul la noi (în caz că nu adormea acolo). De la 5 luni toți copiii l-au adorat, trecând la partea înclinată și putând să vadă în jur. Coincide cu vârsta la care deja nu prea mai folosim sistemul, decât pentru cazuri majore. Micuților mei nu prea le-a plăcut în sistem în perioadele treze, nefiind prea comod pentru observări. Ideal ar fi fost să învăț să îl prind pe spate, însă nu am depus acest efort. Poate când mai cresc merită ieșit așa, nu lipit de piept. Pentru noi, însă, a fost perfect căruciorul și apoi trotineta tip Coccolle după 18 luni.

carut dublu

La al doilea copil am cumpărat scond-hand și un căruț cu două locuri, pentru cei doi frați apropiați ca vârstă. E destul de ușor de manevrat, puternic și practic: locul din spate se poziționează orizontal sau pentru stat în șezut. E de preferat ca cele două scaune să fie unul în spatele celuilalt, nu alături, mai ales că zona noastră e destul de aglomerată și fără trotuare largi.

Există multe variante de cărucioare dacă vă permite bugetul, inclusiv cele sport. Însă personal recomand variantele second-hand, puteți economisi destul de mult.

colac gat

7. Colac de baie pentru gât + cădiță

Încă de la o lună, ca să diversificăm timpul petrecut acasă (pentru mamă poate fi foarte obositor, mai ales dacă micuțul plânge mult și e singură) am pus bebelușul în cada mare de baie, cu colac special de gât, chiar și 30 de minute/zi. Ulterior, un osteopat foarte bun ne-a încurajat să îl lăsăm spre o oră, la o temperatură de 37-36 de grade (să nu fie foarte caldă apa). Micuții mei au iubit înotul astfel, ajută la relaxare și stimulare musculară, dar este și o activitate plăcută în același timp. (Atenție, nu se lasă copilul nesupravegheat!) La casa noastră am instalat chiar o cadă de dimensiuni mai mici, unde nu consumam așa multă apă și umplem rapid spațiul de înot.

Pentru spălat la primul bebe am avut o cădiță normală de copil, în care puneam mai multă apă (ne place nouă ideea de relaxare în cadă). L-am mai spălat și în chiuveta cu dopul pus. Apoi am cumpărat un suport pentru pus în cada mare, iar la următorii am făcut rost de o cădiță specială cu suport inclus, s-a dovedit totuși a fi mai practic până la 5 luni, când încep să se ridice în funduleț. Pe stativul acela se și bălăcesc, dar sunt și susținuți, astfel că spălatul e mult mai la îndemână de către un singur părinte.

masa schimbat bebe

8. Masă pentru schimbat scutecul/hainele

Nu știu cum de a ajuns la numărul 8, dar pentru mine e obligatorie, extrem de importantă. Nu m-am aplecat să schimb copilul pe pat, nu am schimbat oriunde, ci am avut masa aceasta foarte comodă și utilă, cu laterale de protecție, unde copilul învață ce se petrece în acel moment și cooperează totuși mai bine decât într-un spațiu nedefinit. În plus, îmi place organizarea: tot lângă măsuță am crema de funduleț/pudra, scutecele etc. După băiță am înfășat copilul în prosop pe pat, ca să îi mai fac masajul cu ulei, însă pentru schimbat scutece sau haine, măsuța este baza până dispar pamperșii din peisaj (după 2 ani). În prezent avem chiar două mese de schimbat, una pe o comodă specială cu sertare (în baia de jos), alta prinsă pe pătuț. Comoda cu sertare este foarte utilă pentru că o puteți folosi apoi pentru sertare când bebe crește. 

scaun masa bebe

9. Scaunul de masă

Primordial și acesta pentru familia noastră (avem 3 în prezent). Până spre 4 ani mănâncă în scaun, nu avem accidente la masă, nu avem așa mult de strâns de pe jos, nu alergăm după ei cu mâncarea. Nu consider că am vreo obsesie de curățenie, însă nu sunt deloc genul de părinte care să meargă prin casă cu bucățile de mâncare și să îi dea copilului în gură. De la 6 luni au stat în scăunel și deja spre 7 luni voiau să mănânce singuri, iar după 1 an foloseau furculița (un pic mai târziu și lingurța). Unele obiecte mi se par obligatorii pentru sănătatea psihică a familiei, dar și pentru un minim de reguli oferite copilului, ca un start pentru o viață organizată.

Chiar dacă e foarte lăudat, eu nu recomand scaunul de la IKEA (Antilop), deși avem și noi unul (din 3) pentru că ocupă mai puțin spațiu și se transportă mai ușor (pentru deplasări). Am preferat scaunele „clasice”, cu măsuța detașabilă: mult mai ușor de spălat tăvița aceea la chiuvetă, decât ștersul cu lavete (parcă niciodată destul de eficient). E adevărat că scaunul se spală mai greu, însă partea cu măsuța mi se pare esențială. În plus, ca poziție este mai comod pentru cei mici (e moale și la spate/cap). Cei de la Chicco au multe variante drăguțe ca acesta. Noi însă am găsit mereu pe site-uri tip OLX scaune de masă în stare excelentă, sub 100 de lei.

balansoar bebe

10. Balansoar electric

Aici deja intrăm în zona ”confort”, nu ”absolut necesar”. Însă pentru mine a fost important de la început să am grijă cât de cât de mine, să încerc acolo unde am puterea să simplific lucrurile. Așa că între cadourile de naștere am exprimat dorința unui balansoar electric încă de la primul copil. Astfel atunci când e treaz stă în siguranță și se uită la jucăriile atârnate, ba chiar e legănat și uneori adoarme așa. A rezistat la toți cei 3 micuți + o nepoțică și încă îl avem în stare bună, așa că merită investiția, zic eu. (potrivit de la naștere până pe la 5-6-7 luni)

covor joaca

11. Covor de joacă

O alternativă mai ieftină la propunerea de mai sus sau chiar de avut simultan, pentru diversitate. Noi am avut un covoraș simplu, dar există și modele cu pian pentru piciorușe sau modele unde o parte se transformă apoi în măsuță, pentru etapa când începe să stea în funduleț.

Varianta cu pian (2 poziții). 

cos bebe

12. Coș

Coșul mi se pare foarte util mai ales pentru persoanele care stau la casă. Atunci când pătuțul e la etaj, dar vrei să lași bebelușul dormind la parter, cât gătești…sau vrei să îl scoți mai ușor în grădină. Noi am avut unul de răchită, care după a doua generație s-a distrus (cei mari se suiau în el și trăgeau în toate parțile de laterale). Îmi pare rău pentru el și cred că pe viitor voi căuta unul mai rezistent. 

jumper bebe

13. Jumper sau centru de activități

Am exprimat dorința de a avea un jumper la nașterea celui de al treilea copil. Consider că e un obiect spre categoria de ”lux”, nu ”must have”, însă foarte util pentru perioada 6 – 18 luni, când ai nevoie de 10-15 minute să amesteci ceva pe foc sau să fugi la baie și știi că cel mic nu e în siguranță pe jos (fuge în 4 labe etc). În jumper are jucării diverse, își întărește musculatura sărind și e în siguranță. Din păcate, modelul nostru nu a fost rezistent, de 2 ori a trebuit să înlocuim arcurile, dar l-am refolosit după reparare. 

14. Scoică/scaun mașină + jucării speciale


Am lăsat scoica de mașină la final nu pentru că nu ar fi importantă, ci pentru că toți părinții cu mașină o achiziționează oricum. E folosită doar în primul an, personal abia aștept trecerea în scaun, unde copilul se simte mai bine și vede în jur altfel.
Există și câteva jucării interesante pentru mașină, în cazul în care aveți copilași care nu agreează acest mod de deplasare. 

De asemenea, ca accesorii pentru nou-născut ar mai fi perna înclinată (mai ales când au năsucul înfundat) sau un suport pentru dormit, cu bureți.
În rest rămân celelalte lucruri necesare: cărțile, jucăriile de calitate, produsele de igienă, hăinuțele.

Pot părea multe cheltuieli pentru un copil, însă dacă veți avea mai mulți, merită investit. Iar dacă nu, pot fi vândute sau donate mai departe. Fiecare se organizează diferit, iar acest articol conține o diversitate de lucruri ce pot fi extrem de utile în creșterea celor mici

Irina Pache

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular.

În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri.

Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns