alternativa gazon
Grădină

Ce alternativă la gazon am ales – mult mai benefică și ecologică

Când ne-am mutat inițial la casă am mers după trendul general, am pus semințe de gazon fără să studiem foarte mult problema. Gazonul a ieșit destul de bine, dar apoi ne-am dat seama că are foarte multe neajunsuri. Așa că după câteva luni am căutat o alternativă la gazon. 

Dezavantajele gazonului 

Gazonul crește foarte repede și trebuie tuns cel puțin săptămânal vara, sau chiar mai des. Deja cheltuielile creșteau pentru că trebuia să chemăm pe cineva să ne ajute, neavând timp pentru tuns iarba. Să nu mai zic de zgomotul produs de mașina de tuns, oricum vara de regulă aud des acest zgomot de la majoritatea vecinilor. 

Gazonul este greu de întreținut și presupune multe costuri. Ați auzit de scarificare, aerisire etc.? Tot felul de procedee pentru a menține covorașul verde care nu rezistă dacă solul este prea compact. Recent cineva mi-a spus că a plătit în primăvară 4000 ron pentru întreținerea gazonului. Noi mereu ne confruntam cu zone care rămâneau pur și simplu goale, găuri în gazon. Aveam mereu semințe de gazon ca să mai adaug, dar niciodată nu părea să fie perfect. Oricum nu consider că merită efortul doar pentru a avea iarbă în curte. 

Gazonul nu este ecologic din niciun punct de vedere.
Alt dezavantaj major este că În perioadele foarte calde vara, trebuie udat uneori chiar zilnic pentru a nu se usca. Ori am aflat rapid că asta implică costuri și risipă de apă doar pentru a avea covoraș verde în curte. Sistemele de irigat sunt destul de costisitoare deși mulți aleg să investească în ele. Dar mai este și costul apei, apa care ar putea fi folosită în scopuri mult mai bune. 

Gazonul nu atrage insectele polenizatoare care sunt din ce în ce mai afectate de metodele de agricultură moderne și de folosirea chimicalelor în grădini. În schimb avem o alternativă la gazon care este ideală pentru aceste insecte benefice de care depinde hrana noastră. 

Mai multe informații despre faptul că gazonul nu este sustenabil și nici benefic, găsiți în acest articol
trifoi alternativa gazon
trifoi alternativa gazon

De ce am ales trifoiul ca alternativă la gazon?

Am ales trifoiul pitic ca principal acoperitor de sol pentru grădină. Peste gazonul existent am pus pur și simplu semințe de trifoi și le-am udat. Trifoiul a ieșit destul de repede. Acum am în grădină un mix de iarbă, trifoi și tot felul de alte plante cum ar fi margareta perenă cu flori micuțe și albe. 

Avantajele trifoiului pitic

Am plantat în principal trifoi alb pitic care e ideal în primul rând pentru că crește frumos și rapid, dar și rămâne la o înălțime relativ mică. Trebuie tuns la un anumit interval, dar mult mai rar comparativ cu gazonul. Eu îl tund probabil cam o dată pe lună primăvara și vară, depinde cât plouă. Când plouă mai mult, crește mai rapid.

Trifoiul este benefic pentru sol și pentru plantele din jur, inclusiv pentru iarbă. El este o plantă ce fixează azotul în sol, astfel fiind un fertilizator natural pentru alte plante, inclusiv copaci. 

Trifoiul este rezistent la secetă și variații de temperatură în general. Eu nu îl ud vara. Dacă sunt perioade foarte secetoase este posibil să apară anumite porțiuni mai uscate, dar iarba e cea care se usucă. La prima ploaie sau dacă este udat puțin își revine imediat. Trifoiul se și inmulțește singur deci acoperă porțiunile lipsă dacă ele apar.

Trifoiul crește bine și la soare și la umbră. Pe porțiunile cu umbră face frunze mai mari și crește ceva mai înalt în grădina mea, dar asta nu e o problemă. Pentru gazon nu putem spune același lucru. Pentru umbră e nevoie de alt tip de gazon și în general gazonul nu va crește prea grozav în zonele nordice mai umbrite. 

Trifoiul este preferatul albinelor dacă îl lăsați să înflorească. Poate unii se tem de albine, dar sincer nu am avut niciun incident cu copiii în 4 ani deși curtea noastră e un rai pentru albine vara din cauza trifoiului și a lonicerei japonica. Dacă totuși vă temeți de ele sau aveți alergii puteți tunde constant trifoiul, albinele vin doar dacă are flori. Eu una îl las înflorit o perioada mai lungă de timp tocmai pentru albine și alți polenizatori. Îl tund când deja mi se pare prea înalta iarbă de pe lângă el. 

Trifoiul e rezistent la călcat pe el. În grădină avem o potecă pe care călcăm frecvent și trifoiul doar crește mai mic în zona aceea, dar nu dispare. Comparat cu alte plante acoperitoare de sol, trifoiul mi se pare ideal fiindcă nu e afectat atunci când călcăm pe el. Într-o curte cu mulți copii care aleargă, e destul de important. 

Trifoiul ține buruienile invazive sub control. În zona noastră există mult pir, o buruiană destul de periculoasă de care e aproape imposibil de scăpat (un vecin a folosit toate pesticidele posibile și tot are pir prin gazon). Eu am avut o porțiune unde apărea pir, dar trifoiul l-a ținut în frâu și nu s-a întins deloc prin curte în ultimii 3 ani. 

Trifoiul rămâne verde și iarna. Arată bine în orice anotimp. De asemenea, există diverse tipuri de trifoi. Eu am pus și semințe de trifoi roșu, dar acesta a rămas mai rar prin curte fiindcă crește mai înalt și probabil nu a suportat tăierea la fel ca trifoiul alb. Mai există varianta de microtrifoi cu frunze mai mici și care face mult mai puține flori. Poate fi găsit în Hornbach, de regulă în combinație cu gazon. 
microtrifoi

Concluzii


Trifoiul este o alternativă a gazonului mai prietenoasă cu mediul și din punctul meu de vedere mai naturală. Îmi aduc aminte că la țară când eram copil așa arăta curte, iarbă cu trifoi și cu o multitudine de alte specii de plante în jur. Gazonul pur e de fapt ceva forțat și nenatural fiindcă în natură nu găsești asa ceva. 

Singurul dezavantaj poate fi legat de faptul că se întinde mult și poate pătrunde în zone unde nu doriți trifoi. Asta eu am rezolvat-o prin delimitarea zonelor și mulcire. 


Trifoiul este ușor de adăugat in grădină. Nu este nevoie să scoateți gazonul, doar puteți adăuga semințe de trifoi oricând mai puțin iarna. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns