resurse parinti
0 - 3 ani, 3 - 6 ani, 6 - 12 ani, Materiale educative, Montessori, Resurse părinți

Cum organizăm un colț de lectură în stil Montessori?

De peste 3 ani de zile colecționăm cărți pentru fetițele noastre, cam de când avea cea mare 1 an. Am început cu „Hoinari prin anotimpuri” și încă câteva cărți cartonate de povești. Fascinația lor pentru cărți a crescut mereu așa ca ele s-au tot adunat.

După cum știți, a le citi copiilor zi de zi e foarte important pentru dezvoltarea lor. Și mental și emoțional. Momentul nostru de liniște și conectare este în fiecare seară când citim fetelor câteva povești înainte de culcare. Tot ce ne mai trebuia era puțină organizare pentru ca fetele să aleagă cu bucurie cărțile. Așa că m-am inspirat din metoda Montessori.

În pedagogia Montessori se pune accent pe a încuraja copiii să aibă singuri grijă de lucrurile lor si a face taskurile de zi cu zi. De aici reușim să le creeăm obiceiuri sănătoase și să îi responsabilizăm. Asta include și cărțile lor. Un mini colț de lectură la care pot avea acces îi va încuraja să iși aleagă zi de zi cărțile preferate. Astfel creeăm o rutina pentru citit și o plăcere de a rasfoi oricând iși doresc cărticelele preferate.

„Having prepared an environment scaled to the child and having been exposed to the freedom created by his impulses toward activity, we have seen characteristics in the child who is tranquilly at work that have never been seen before.” Maria Montessori

Metoda Montessori și cititul

Metoda Montessori încurajează creearea unui mediu propice pentru citit. Așa cum avem nevoie de un anumit mediu pentru a mânca sau lucra, asa și pentru a încuraja cititul avem nevoie de un mediu prietenos. Astfel adultul creează un mediu de explorare si invatare pentru copil.

Magia care se întâmplă când copiii învață într-un mediu stil Montessori are legătură cu pregătirea materialelor și felul în care sunt expuse. Vrem să avem copii care iubesc lectura și învățătura, însă pentru asta avem nevoie de obiceiuri sănătoase stimulate de un mediu potrivit pentru învățare.  

Cel mai important element este evident raftul pentru cărți. Noi am primit de curând un raft super pentru cărticelele care deja se adunasera în număr mare. Raftul este de la Decor pentru copii pe care ii recomand cu căldură tuturor părinților. Mini biblioteca vine pe roți așa că poate fi mutată cu ușurință.
Am ochit și un cort colorat de la ei ca următor element pentru colțul de lectură sau pentru camera de joacă. 

Ana a fost încântată să iși aranjeze singură cărticelele pe rafturi. Iar surioara cea mică a ajutat-o bineînțeles. Am refolosit și o salteluță de joacă de la Ikea care stătea degeaba de ceva vreme.
În fiecare seară Ana își va alege singură cărticica pe care sa o citeasca impreuna cu tati. La fel și bebelina care e mare pasionată de cărțile cu animale și mereu răsfoiește ceva în căutare de animăluțe. 

resurse parinti
resurse parinti

Tips&Tricks pentru colțul de lectură

  • Rafturile cu cărți trebuie sa fie accesibile copilului, este esențial accesul direct la materiale în metoda Montessori.

  • Includeți mobilier pentru copii sau covorașe, perne care îmbie copilul să rămână în colțul de lectură. 

  • Nu uitati de jucăriile preferate sau alte accesorii, poate o mică lampă sau un puzzle pentru pauzele de citit. Și o mică plantă în ghiveci e utila pentru a da viata coltisorului.

  • Simplitatea e cheia, un loc cat mai seren si neaglomerat va incuraja explorarea.

  • Nu uitați de rutine, și cititul are nevoie de creearea unei rutine pentru a deveni parte integrantă a vieții copilului. Puteți stabili o oră, de exemplu după cină, pentru a citi cărticele. 

În concluzie am descoperit că un loc special amenajat pentru citit este ideal pentru cei mici. Voi cum îi încurajați pe cei copii să exploreze lumea cărților? 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns