copii
0 - 3 ani, 3 - 6 ani, Dezvoltare socio-emoțională, Educație corporală - Sănătate, Family Time, Resurse părinți

Importanța rutinelor pentru copii 2+ ani

De ce e important pentru copii să aibă o rutină zilnică?
Cum putem să implementăm rutine sănătoase în viața copiilor?
Ce spun specialiștii legat de rutinele copiilor?

Importanța rutinei în viața copiilor

Copiii au nevoie de rutine pentru că așa funcționează de fapt organismul uman. Există niște cicluri care influențează funcționarea lui, inclusiv a creierului. Încă de la naștere vom începe să observăm la bebeluși un anumit pattern în comportament atât ziua cât și noaptea. Bineînțeles, e bine ca noi să urmăm acest pattern natural și să nu le impunem bebelușilor un program strict de masă sau de somn. S-a dovedit că bebelușii hrăniți după program au o dezvoltare mai lentă a creierului. Fiecare bebeluș va da semne clare atunci când îi este somn, foame sau când trebuie schimbat. Cu timpul și nevoile se diversifica, intervine nevoia de socializare, joacă, explorare a mediului. Însă nevoile de bază rămân mereu și e important că ele să fie împlinite la timp pentru a evita comportamente percepute ca negative de părinți, dar care de fapt ascund o nevoie neîmplinită.
Familiile își creează propriile rutine unice, astfel copilul își cunoaște locul și programul zilnic și are anumite așteptări.

Iată beneficiile rutinei în viața copiilor mici:

  • Copiii dobândesc un simț al apartenenței
  • Tranzițiile se fac mai ușor cu ajutorul păstrării rutinelor
  • Copiii care au rutine bine stabilite se simț în siguranță
  • Li se dezvoltă copiilor un simț al răspunderii, pot învață care sunt sarcinile zilnice care țin de ei
  • Le dezvoltă obiceiuri sănătoase legate de corp, minte, emoții. Un program prea haotic poate duce la obiceiuri mai puțin sănătoase pe termen lung.

Beneficiile rutinei zilnice pentru părinți:

  • O organizare bună a zilei duce la reducerea stresului în viață de părinte
  • Rutinele ne fac să ne simțim mai stăpâni pe noi înșine chiar și în momentele mai dificile când pare că nu avem controlul situației.
  • Rutina ne face să simțim că facem o treabă bună ca părinți
  • Rutinele ne ajută să obținem mai ușor cooperarea copiilor

2 ani-vârstă esențială pentru implementarea și explicarea rutinelor
În jurul vârstei de 2 ani copiii încep să devină mai conștienți de rutinele din programul lor zilnic. Explicațiile pe care le primesc de la adulți devin esențiale pentru a înțelege de ce trebuie să urmeze o anumită acțiune. Bineînțeles apare și împotrivirea la anumite acțiuni, de multe ori considerate esențiale de adulți. Începe să apăra mult “NU” în viață copilașului de 2 anișori, nu din încăpățânare ci din nevoia de a-și impune mica voința și de a simți că pot controla ceea ce se întâmplă cu ei înșiși. Aici rutinele și explicarea lor devine esențială, cu cât li se explică fiecare acțiune, cu atât rezistența scade și ei singuri știu ce urmează în program. Dacă nu i se explică, senzația copilului este aceea de lipsă de control și haos.

Programul zilnic-resurse utile pentru părinți, bunici, educatori

Cartonașe cu  secvențele rutinelor zilnice și cu explicații legate de necesitatea lor. Uneori adulții tind să considere că nu e nevoie să explice copilului mic de ce e nevoie de o anumită acțiune, de exemplu spălatul pe dinți sau plecarea din parc pentru a lua masa de prânz etc. Mai rău, ajung uneori să le spună diverse povești, amenințări sau să le ofere diverse recompense pentru a-i determină să facă un anumit lucru. Aceste lucruri doar îi fac confuzi și le creează legături greșite care le pot influența negativ comportamentul. O prezentare a rutinelor bazată pe explicații logice are cele mai bune rezultate conform studiilor în domeniul psihologiei copilului. De asemenea, această abordare are și cele mai bune rezultate pe termen lung.

Program bazat pe ciclurile naturale ale copilului. Nu e nevoie neapărat să se respecte o oră exactă, însă e nevoie să fim atenți la comportamentul copilului mic pentru a prinde semnele de foame, somn etc. Atunci când nu reușim să prindem din timp aceste semne, copilul devine irascibil, apar crizele de furie și frustrarea.

Introducerea jocului în acțiunile pe care copilul le face cu dificultate. Jocul este cea mai simplă manieră prin care putem obține cooperarea copilului. E nevoie de puțină inventivitate și răbdare, dar rezultatele sunt foarte bune. Jocul este forma ideală de învățare pentru copii, el deschide curiozitatea, interesul și ajută concentrarea pe o anumită acțiune. Exemple de jocuri pe care le puteți implementa în acțiunile și rutinele zilnice ale copiilor.

Învățarea prin imitație. Ființele învață imitând pe cei din jur, o parte este instinct, iar altă parte este ceea ce pur și simplu copiem de la cei din jur. Copiii sunt cei care copiază în permanență comportamentele celor din jur. Vrem sau nu vrem, noi suntem principalele lor modele și ei vor copia comportamentul nostru. Dacă dorim să implementeze ceva, e nevoie ca ei să vadă la noi același lucru. Legat de rutine, copilul și adultul e bine să facă de la început împreună. Mâncat împreună, jucat împreună, spălat pe dinți împreună etc. Nu putem să avem așteptări ca ei să facă ceva ce nu vede deloc la noi.


Post-its, bilețele, lipite acolo unde vrem să creeam o rutină zilnică.
“Dimineata și seară ne spălam pe dinti”; “Aici punem jucăriile seara”; “Aici mâncăm de 3 ori pe zi”; “Aici punem farfuriile după ce mancam”. Acestea sunt doar câteva exemple, fiecare părinte sau îngrijitor poate creea propriile post-its care să ajute la stabilirea anumitor obiceiuri zilnice benefice pentru copil în funcție de înclinațiile lor sau challenge-urile cu care se confruntă adulții.

Program de weekend vs program de vacanță vs program zilnic. De multe ori se întâmplă ca în weekend sau în vacanță să se schimbe total programul copiilor. E normal ca în weekend programul să se dea un pic peste cap dacă intervin diverse activități, însă e bine ca anumite rutine să se păstreze mereu, în special cele de somn. Un copil obosit egal=un copil irascibil și dificil. În vacanță, când plecăm la drum cu ei e bine să le explicăm dinainte ce urmează să se întâmple, fiecare pas din secvența de acțiuni. De exemplu:” Vom plecă cu avionul. Întâi vom merge la aeroport, vom urca în avion, vom aterizeze, vom ajunge la destinație, vom autobuzul vom ajunge la hotel”. e prezentarea , apoi la fiecare amănunt “vom merge la pașapoarte unde domnul ne actele, vo avionului, vom avion vom decoleze etc.”. Pentru weekend zile libere general se diverse rutine distractive cum ar fi: pentru //biscuiți, ieșirea de cu , de film (pentru copii ).

Ce spun specialiștii legat de rutinele copiilor?

Mai multe studii ne arată importanța  rutinelor dezvoltarea copiilor. Specialiștii au arătat familiile care au rutine bine stabilite, care iau , spun înainte de culcare alte ritualuri fixe, au copii bine adaptați emoțional. Dr Muniz, autoarea studiului, a arătat că acei copii care aveau parte de o rutină zilnică a familiei erau mai avansați social și emoțional. Rutinele ajută la edezvoltarea funcțiilor executive ale creierului cum ar fi rezolvarea de probleme, planificarea unor sarcini sau răbdarea. Aceste funcții sunt foarte importante pentru succesul la școală.

Exemple de rutine pentru toddleri
Rutină de dimineață
Ne spălam pe dinți Ne schimbăm hainele Mâncăm micul dejun Ieșim în parc

Rutină de seară
Ne strângem jucăriile Ne spălam pe dinți Citim o cărticica Stingem lumina și dormim

Programul fetiței mele la 2 ani

7:00 Trezirea, schimbatul scutecului, spălat pe dinți
7:30 Micul dejun
8:00 Mersul la locul de joacă
9:30 Mergem la magazin/piață/supermarket
10:00 Ajungem acasă, joacă liberă jumătate de oră
10:30 Somn
12:00 Trezire, joacă liberă
13:00 Masă de prânz
13:30 Ieșim afară, plimbare sau joacă în casă
15:00 Gustare
16:00 Somn
18:00 Cină
19:00 Joacă cu tăți
20:00 Pregătirea pentru somn, băiță, citim cărți, spălat pe dinți
21:00 Culcarea

Sursă: bit/ly/1ne22KX Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics 2014

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns