Nisipul kinetic, jucăria perfectă pentru 3+ ani

Folosirea nisipului kinetic a fost una dintre cele mai longevive activități a copiilor mei. Chiar și după 7 ani. Este practic o activitate senzorială ce ajută la dezvoltarea abilităților de motricitate fină.

Ați văzut probabil reclamele pentru Kinetic Sand sau ați citi despre el pe grupurile de mame. Cu siguranță l-ați văzut în diverse magazine sub diverse branduri și forme. La început am avut dubii despre nisipul kinetic, dar vă voi spune ce avantaje și dezavantaje are. 

De la ce vârstă este potrivit nisipul kinetic?

Conform producătorilor, nisipul kinetic nu este recomandat copiilor sub 3 ani. Și pe bună dreptate, pentru că nu trebuie ingerat. Dacă aveți un copil care încă bagă lucruri în gură, mai bine amânați achiziția. 


Deși nisipul kinetic nu prezintă risc de otrăvire, el totuși prezintă un pericol de sufocare. Dacă sunt consumate în cantități mari poate provoca constipație. În cazurile severe, este posibil ca nisipul kinetic să provoace obstrucție gastrointestinală. De asemenea, tineți-l departe de câini, fiindcă și ei îl pot ingera din curiozitate. 

Personal eu am cumpărat nisip kinetic după 4 ani ca să nu fie vreo tentație de a-l băga în gură. În orice caz, sub 3 ani nu l-aș recomanda sub nici o formă. Mai degrabă se pot juca cu nisip normal care nu prezintă risc de obstrucție. 

Avantajele nisipului kinetic

  • Dezvoltă motricitatea fină, inclusiv tăierea, modelarea, modelarea, amestecarea și săparea
  • Nu se usucă niciodată, cum este cazul plastilinei 
  • Vine în culori frumoase (atenție că se amestecă nuanțele între ele)
  • Este ușor de curățat pentru că nu se împrăștie atât de mult fiind lipicios
  • Ajută la dezvoltarea emoțională a copiilor prin efectele senzoriale calmante 
  • Dezvoltă imaginația și creativitatea copiilor, ei putând inventa nenumărate jocuri folosing nisipul kinetic
  • Nu își pierd atractivitatea pentru copii și nu necesită mult spațiu de desfășurare (ca de exemplu șinele de tren sau lego)
nisip kinetic

Ce nisip kinetic alegem? 

Nisipul kinetic se găsește la multe magazine, inclusiv Pepco. Insă calitatea diferă, de exemplu cel de la Pepco nu se încheagă așa de bine și se împrăștie destul de mult în jur. Îl recomand pentru a fi folosit mai mult afară, în curte sau pe balcon, pentru că e destul de ușor să ajungă peste tot prin casă. Dacă totuși căutați o variantă foarte ieftină, este destul de ok. 

O altă variantă foarte accesibilă este nisipul kinetic de la Fun Sand. Cantitatea de nisip nu este foarte mare, dar merge pentru un prim set ca să vedeți interesul copilului. Însă nisipul kinetic chiar e super apreciat de copii deci cu siguranță va avea succes. 

nisip kinetic

Nisipul kinetic de la Kinetic Sand

Alegerea ideală o consider a fi nisipul kinetic original de la Kinetic Sand. Și ca bonus sunt și formele foarte simpatice care încurajează creativitatea copiilor. Aceste seturi sunt și cadouri ideale pentru copiii mai mari de 3 ani. Nisipul kinetic original chiar respectă formula de bază cu 98% nisip și 2% polimeri. De aceea, particulele se lipesc bine între ele și este foarte ușor să creeze diverse forme interesante. Mie îmi place setul cu nisip care nu este colorat, tocmai pentru aspectul natural. De asemenea, găsiți multe alte variante colorate și cu diverse forme. 

nisip kinetic

Jocuri folosind nisip kinetic


  • Jocuri cu diverse figurine ce se pot juca în nisip. Se pot inventa diverse scenarii cum ar fi lumea dinozaurilor, șantier de construcții, și multe altele în funcție de ce figurine aveți. 

  • Joaca de-a bucătăria. Poate aveți de la alte seturi mai multe linguri, cuțite și alte elemente de plastic cum ar fi forme de prăjituri. Se pot juca de-a creat aluatul, confecționare de prăjituri, etc. 

  • Joaca de-a alfabetul. Dacă aveți diverse litere de plastic, lemn etc., ele pot fi folosite în nisip pentru a crea cuvinte. Este un mod simpatic și educativ de a expune copiii la învățarea literelor prin joacă. De asemenea, ei pot scrie literele în nisip folosind un mic bețișor. 

  • Căutarea de comori. Într-un recipient de plastic, sau orice altă cutie prin care nu poate curge nisipul, adăugați diverse jucărioare mici pe care copilul trebuie să le găsească. Puteți întocmi o hartă sau listă după care să se ghideze. 

  • Joaca cu mașinuțe. Copiii pot construi un traseu din nisip pentru mașinuțe. Dacă aveți poduri și alte elemente de la seturi de tren/construit, cu atât mai bine. 

  • Joaca de-a marea și plaja. Construiți o plajă autentică folosind elemente ca scoici, umbreluțe, omuleți și ce mai aveți pe acasă. 

  • Construirea de diverse forme geometrice. Aveți nevoie de forme de plastic pentru nisip. Partea frumoasă e că este foarte ușor să creeze folosind nisipul kinetic. 

  • Dacă aveți nisip kinetic de diverse culori, copiii pot crea planetele. De exemplu pentru Pământ pot folosi albastru, verde și maro. Pentru Lună, pot folosi nuanțe de gri, șamd. 

  • Pietricele în nisip. Dacă aveți o colecție de pietre, este foarte ușor să creați o grădină zen, făcând un aranjament de pietre în nisip. Ele pot fi de diverse culori și forme, este o joacă senzorială ce poate fi foarte plăcută și pentru adulți. 


jocuri cu nisip

Poate fi lăsat afară nisipul kinetic? 

Noi îl ținem afară într-un recipinent de plastic. A stat afară toată iarna, expus la frig și umezeală, dar este exact la fel. Doar e recomandat să fie strâns după joacă fiindcă altfel se poate împrăștia destul de ușor. Merge folosit cel mai bine pe o măsuță, de unde e ușor de strâns. 

Una dintre cele mai valoroase proprietăți ale nisipului Kinetic este că nu se usucă niciodată. Îl poți lăsa pe blat, desigilat și nu se va usca niciodată. Va funcționa la fel. Acest lucru ușurează depozitarea acestuia și vă permite să reveniți la el în mod repetat.

În locuințele unde umezeala este foarte redusă, nisipul poate să își schimbe un pic consistența și să devină mai uscat. Însă e de ajuns să adăugați câteva picături de apă ca să își revină. 

În concluzie, joaca cu nisip kinetic este extrem de distractivă pentru copii. Li îi ține ocupați perioade mai lungi de timp. Este grozav pentru copii să atingă, să strângă și să modeleze folosind nisipul. El se simte diferit de orice alt material senzorial, de exemplu plastilina. Când îl ții, se mișcă și îți cade printre degete.  Copiii mei pot petrece ore întregi jucându-se cu acesta, așa că vă recomand cu drag să îl încercați. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns