Bagajul de vacanță și călătorie cu bebe – ce luăm și ce nu luăm

Când plecăm în vacanță cu bebelușul, e important să avem tot ce ne trebuie. E ușor să omitem diverse lucruri care se pot dovedi necesare. Și la fel de ușor e să luăm prea multe cu noi. În principal, eu m-am ghidat după ceea ce folosim și acasă, atunci când am plecat în concedii. Dar am adăugat și ceea ce ține de diverse probleme medicale cum ar fi răcelile sau enteroviroze, etc. De asemenea, pentru că am experimentat și mai multe călătorii cu avionul cu bebe, consider utilă și o listă pentru această situație. 

Bagajul pentru vacanță și călătorii, când ai bebe

Încep cu bagajul pentru mare fiindcă această este probabil destinația favorită a părinților de bebeluși și copii mici. Este tentant să luăm absolut tot ce ține de bebeluș după noi, dar luați ceea ce simțiți că va face călătoria mai ușoară. Unii părinți se simt mai bine dacă au absolut toate accesoriile, iar alții vor să aibă mai puține lucruri cu ei. 

1. Căruț și/sau sistem de purtare 

Pe mine ambele m-au ajutat enorm, dar mai ales sistemul de purtare care a fost salvator în multe cazuri cum ar fi când ai de așteptat undeva și bebe a obosit. Consider esențial să ai cum să ții bebelușul în orice fel de situație. Pentru vară recomand un ssc lejer ca Manduca sau Ergo, sling, sau wrap din material. Nu wrap elastic pentru că se încinge, și nu Marsupi din cauza ariciului care face zgomot și te împiedică să transferi pe bebe în pat sau căruț. 

De asemenea, căruțul (recomand să fie cât mai ușor și manevrabil) poate fi salvator când e nevoie ca bebe să doarmă și părinții sunt la plimbare, la restaurant sau în orice alt loc. Căruțul oferă protecție de soare, vânt, chiar ploaie. La primul copil nu am fost adepta căruțului în primul an, mai ales pentru că și bebe a preferat sistemul, dar la al doilea copil a fost absolut necesar. Bebelușii dorm des, iar frații mai mari vor să stea pe afară și să se joace. 

bagaj de mare bebe

2. Tot ce ține de schimbatul scutecelor 

1 pachet sau mai multe de scutece pentru bagajul mare, depinde de destinație și de câte zile stați, dar de regulă părinții preferă să folosească o anumită marcă de scutece pentru a nu avea probleme cu iritațiile. Evaluați dinainte dacă la destinație veți putea cumpăra scutecele necesare. 

Și neapărat pentru geanta de mână: scutece (5-10 buc), șervețele umede, pungi de plastic pentru scutecele murdare, cremă pentru iritații, saltea de voiaj pentru schimbat scutece, dezinfectant pentru mâini după ce schimbați scutecul. Nu în ultimul rând recomand o geantă sau un rucsac pentru scutece

3. Haine pentru vacanță și haine de schimb pentru drum. 

Aici mereu poate fi o problemă în sensul că mulți părinți uită de haine pentru bagajul de mână/rucsac. E bine să aveți mereu cel puțin un set de haine, ori se va uda, ori se va murdări, dar e mai bine să fiți pregătiți. Prietena mea recent a avut cu fetița ei un episod de vomă în avion, și evident nu avea haine de schimb. 


Ca haine pentru mare, evident sunt necesare haine lejere de vară, calculați să aveți minim 2 body-uri pentru fiecare zi, pantalonași subțiri, 2 pălărioare, o jachetă subțire și alta mai groasă, un pulover subțire pentru seară. Nu recomand să luați totuși haine în exces, doar o să ocupe loc în bagaj, iar bebe nu va avea nevoie de foarte multe la mare. Vă las mai jos o listă mai completă pentru haine:

Pantaloni și colanți | De obicei 2-3 perechi. Dacă se anunță vreme mai rece, voi sări peste colanți și rochițe și voi adăuga mai mulți pantaloni și pulovere.

Bluze & Body| De obicei 2-3 din fiecare, adăugând încă 2-3 mai grosuțe dacă este mai rece. 

Rochii și/sau salopete | De obicei, 2-3 pentru destinații mai calde, pentru că sunt  ușor de împachetat și nu necesită mare efort. 

Șosete | 2-3 perechi, chiar si in lunile călduroase, e posibil să fie nevoie de ele. 

Pantofi sau sandale | Am adorat pantofii mici pentru bebeluși, dar am încercat să rămân la o pereche simplă cum sunt cele de la GEOX

Pălărie | O necesitate, indiferent unde călătoriți, dar mai ales când mergeți la mare. De regulă luam o șapcă și o pălărie, mereu se poate rătăci așa că încercați să aveți minim 2 bucăți. 

Costum de baie | Doar dacă este necesar, desigur, de multe ori am folosit pur si simplu scutece pentru înot. Iar apoi de regulă am luat de la magazinele din malluri sau Decathlon, care au prețuri mai accesibile. Nu merită investit mult în costume de baie pentru că le vom înlocui în fiecare sezon. 

Pijamale | 2 perechi de pijamale

4. Trusa de medicamente și alte accesorii 

Nu am pus niciodată medicamente în bagajul de mână, este puțin probabil să fie nevoie imediată de medicație. De regulă trusa mea este una minimă, măcar un Panadol în caz de durere/febră, serul fiziologic sau mai degrabă un spray cu apă de mare în caz de muci, aspirator manual pentru mucișori, termometru fără mercur, forfecuța de tăiat unghii, săruri de rehidratare în caz de diaree/vomă. În orice caz nu am ținut alte medicamente și nici nu am avut nevoie. Am considerat că dacă apare vreo situație medicală mai aparte, oricum trebuie mers la medic. 

Altele de inclus pe listă:

Medicamente| Păstrați lichidele în recipientele lor originale pentru a evita orice problemă și, pentru orice trebuie păstrat la rece, folosim geanta termoizolantă care merge și pentru biberoane. 

Cremă de protecție solară | În general folosim crema Badger fiindcă are ingrediente foarte ok și este specială pentru bebeluși și copii mici. Sau cea de la Weleda, la fel de bună, cu SPF 50. Mai merg și batoanele de protecție solară de buzunar, sunt ușor de aplicat și ocupă mult mai puțin spațiu dacă e nevoie de ele în timpul călătoriei. 

Repelent pentru țânțari Acesta de la Para-Kito este preferatul nostru. Fără substanțe dubioase și eficient împotriva țânțarilor și căpușelor. Au și un gel foarte bun pentru mușcături de insecte. Brățările nu le-am încercat, prefer spray-ul. 

Șampon și gel de duș pentru copii Acest combo 2-în-1 de la Weleda este preferatul nostru. 

Perie sau pieptene 

Cădiță pliabilă de călătorie | E posibil să aveți nevoie de ea și cu siguranță merită achiziționată dacă nu aveți acces la o cadă sau copilul dvs. nu stă încă în picioare singur. De asemenea, din motive de igienă e posibil să preferați o cadă proprie pentru bebeluș. Cea de la U-GROW este destul de ușor de transportat. 

bagaj de vacanta bebe

5. Accesorii pentru hrănire

Biberoane și sticle de apă | La capitolul biberon recomand ceea ce folosiți și acasă, nu mai mult de 2-3. Iar pentru sticlă de apă recomand una cu pai, ușor de folosit și care să nu curgă prin bagaj. Noi am folosit cu succes Philips Avent, mi se par durabile, ușor de spălat și mai ales nu curg.

Încălzitor de biberon portabil | Acestea sunt perfecte pentru călătorii fiindcă se pot încălzi ușor folosind cablul USB. 

Săpun de vase | O să aveți nevoie de el pentru a spăla diversele accesorii, sticle. Mai ales în cazul în care stați la hotel, nu la o gazdă privată. 

Eșarfă de alăptare | Nu am folosit mereu, însă sunt șanse mari să nu prea aveți intimitate când alăptați în timpul călătoriilor. O eșarfă pentru alăptare vă poate ajuta și să adormiți mai ușor bebelușul în locurile aglomerate. Am pățit să am nevoie să alăptez fix când se făcea îmbarcarea în avion. Aceasta de bambus este perfectă pentru vară. 

Pompă de sân și consumabile | În caz că este nevoie. Sau protecții de silicon etc. 

Geantă termoizolantă | Îmi place geanta termoizolantă mică de la Spectra cu pachet de gheață ultra-subțire și refolosibil. E un accesoriu foarte util pentru când folosim biberoane pe drum și mai ales în locurile unde este foarte cald. 

Bavețele de unică folosință | Odată ce bebelușul mănâncă solide, o bavetă de ștergere este foarte utilă pentru hrănirile din timpul călătoriei. 

Lingura de silicon pentru călătorie | Aceasta de la Tommee Tipee este ușor de curățat și potrivită pentru călătorii. 

Şerveţele pentru igiena biberoanelor, tetinelor etc. | Este greu să curățați biberoanele, suzetele și lingurile din mers, dar puteți folosi șervețele speciale. Le găsiți la Farmacia Tei. 

Scaun de masă Booster | Dacă aveți spațiu și pentru el, e posibil să vreți să luați unul ca acesta pliabil. Nu mereu am găsit scaune pentru bebeluși în locații sau la aeroport și a fost util, mai ales dacă mergeți în locuri unde vin mulți copii mici și se ocupă scaunele de masă. 

bagaj bebe călătorii

6. Pentru joacă și alte accesorii utile pentru bagajul de vacanță al lui bebe


Covoraș de joacă | Este posibil să nu avem mereu un spațiu confortabil unde bebe să se joace. Merge foarte bine și pentru apartamentul sau camera de hotel, în caz că podeaua nu este chiar potrivită pentru joaca lui bebe. 

Jucării | Nu am luat multe jucării în călătorii, însă măcar câteva e nevoie să avem pentru a menține atenția bebelușului în anumite momente. Puteți lua 2-3 cărticele pentru bebeluși și câteva jucării simple, în funcție de preferințele copilului. 

Colace și alte accesorii pentru înotColacele de înot sunt foarte utile când mergem cu bebe la mare. De asemenea, găsiți și veste de salvare pentru bebe în caz că vreți să faceți călătorii pe barcă, e nevoie să aveți una. 

Cearșaf pentru pătuț | Indiferent dacă vă aduceți propriul pătuț de copil sau folosiți hotelurile, e bine să avem propriul cearșaf pentru pătuț. 

Păturica preferată | Chiar dacă poate fi puțin greu să călătorești cu bebe, o păturică moale poate face diferența. De exemplu în avion unde este destul de rece după ce avionul decolează. 

Punguțe din plastic | O să aveți nevoie de ele pentru haine murdare după vreun accident cu mâncare sau de la un scutec ce a dat pe afară. Mai pot fi folosite pentru gustările rămase, păstrarea diverselor obiecte împreună. Vom găsim mereu o nouă utilizare pentru punguțe de plastic. 

De reținut că multe obiecte mai voluminoase se pot închiria la destinație, de exemplu scaun de mașină sau pătuț de bebeluș. Sper să vă fie de folos lista!

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns