Cele mai bune vitamine pentru copii, pe care le folosim zi de zi

Folosim vitamine pentru copiii noștri de mai mult de 6 ani, încă de când cea mare a trecut de faza de toddler. Cât au fost bebeluși, singurul supliment recomandat de medic a fost vitamina D, în special în perioada rece (lunile cu R). Unii bebeluși și toddleri pot avea nevoie de fier, dacă reiese din analize vreo carență. Asta este de stabilit de către medicul pediatru pentru fiecare copil.

După ce trec de faza în care își iau cei mai mulți nutrieți din lapte, copiii pot avea nevoie de suplimentare. 

De ce ar avea copiii nevoie de vitamine în plus?

Pentru că alimentația modernă este mai săracă în nutrienți. „Produsele de bază din supermarket au devenit mai mari, mai suculente și mai atrăgătoare. Dar conținutul lor nutrițional nu a ținut pasul. Valorile nutriționale ale unor legume populare, de la sparanghel la spanac, au scăzut semnificativ din 1950. Un studiu american din 2004 a constatat că nutrienții importanți din unele culturi de grădină sunt cu până la 38% mai mici decât erau la mijlocul secolului XX. În medie, în cele 43 de legume analizate, conținutul de calciu a scăzut cu 16%, fier cu 15% și fosfor cu 9%. Vitaminele riboflavină și acidul ascorbic au scăzut semnificativ, în timp ce au existat scăderi ușoare ale nivelului de proteine. Scăderi similare au fost observate în nutrienții prezenți în grâu.” 

Dacă asta e o analiză din 2004, în 2022 nu stau mai bine. Deși se pune accent și pe agricultura organică, aceasta totuși nu înseamnă că legumele bio au mai mulți nutrieți. E foarte posibil însă să fie mai puțin contaminate cu pesticide. De aceea, noi alegem ori legume certificate bio, ori cumpărăm de la o mică fermă de lângă București unde nu se folosesc pesticide în exces. 

Ideal, copiii având un necesar mai mic caloric, ar trebui să poată lua ușor vitaminele de alimente. Însă din cauza a ceea ce am expus mai sus, alimentele pot să nu asigure necesarul de nutrienți. Și din cauza asta se poate intra într-un cerc vicios, cu copii care ori au tendința spre obezitate de la caloriile goale din alimentație, sau copii care își pierd apetitul de la lipsa de nutrienți. 


Care sunt cele mai bune vitamine pentru copii?

Există diferențe mari între vitaminele pe care le găsim pe piață. Multe vitamine, inclusiv pentru copii, conțin diverși aditivi cum ar fi îndulcitori sau conservanți, care nu sunt tocmai ok. Pot fi mai ieftine sau mai scumpe, dar sunt în general de evitat, mai ales pentru copii mici.

Atunci când un producător de suplimente alege în mod voluntar să-și fabrice produsele la standarde de calitate farmaceutică, ei acordă, în esență, același tip de grijă și precizie pentru a proiecta produse care îndeplinesc cerințele de biodisponibilitate și acuratețea etichetei care sunt obligatorii pentru toate medicamentele și produsele farmaceutice. Multe branduri de vitamine și minerale vând practic produse inutile care nu au o concentrație optimă și care mai conțin și alte ingrediente nu tocmai bune. 

Vitaminele în general se dau copiilor peste 2-3 ani dacă nu există alte indicații din partea medicului. Sunt ideale cele sub formă de jeleu sau masticabile, ca ei să le poată mesteca fără probleme. 

1. Gama PEDIAKID 

În ultimul an, am folosit pentru copii vitaminele/suplimentele din gama PEDIAKID. Laboratoarele INELDEA au creat PEDIAKID, o linie de suplimente alimentare dedicate să ofere copiilor nutrienții și substanțele active potrivite pentru a menține o dietă echilibrată. Producăptorul respectă standarde de calitate, securitate și eficiență. Suplimentele sunt produse folosind numai ingrediente active din surse naturale, cum ar fi extracte de plante, vitamine și minerale.

Vitamine Imunitate cu laptisor de matca si echinaceea

Acest supliment de tip gummy bear îl folosim în special în perioada rece, în cure de o lună-două de obicei. Conține echinaceea, propolis, lăptișor de matcă, vit C, B6, B12, cupru. Nu conține conservanți, coloranți sau potențatori de aromă. De asemenea, nu conține gluten, lactoză și nici gelatină. Un flacon ajunge fix o lună pentru un copil, dacă ia două pe zi. Iar la Dr Max chiar am găsit prețuri foarte bune pentru suplimentele PEDIAKID. 
cele mai bune vitamine pentru copii

Gommes Vitamine D3
Includ pe listă și jeleurile cu vitamina D3 pentru copii tot de la PEDIAKID. Vitamina D3 este foarte importantă, în special pentru perioada rece, mai ales că la noi în țară nu avem multe zile cu soare în perioadele reci. Vitamina D3 este importantă mai ales pentru sănătatea oaselor și dinților. Din păcate din ce în ce mai mulți copii suferă de demineralizarea dinților, uneori încă din bebelușie. Și demineralizarea este legată și de lipsa anumitor nutrienți esențiali în cantitatea optimă. 

Tot la PEDIAKID, mai găsiți diverse suplimente pentru afecțiuni ca viermii intestinali, probleme de somn, dar și probiotice. 

2. Vitaminele pentru copii de la Solgar

Pe lângă PEDIAKID, cumpărăm destul de frecvent vitaminele și mineralele pentru copii de la Solgar. Le găsiți cu aromă de fructe de pădure sau tropicală. Sunt foarte apreciate de copii pentru gustul plăcut și ușurința cu care le pot mesteca. 

Cu 28 de ingrediente active, inclusiv nutrienți precum calciu, magneziu, fier, iod și vitaminele C, D și B-urile. Un produs multivitaminic și mineral fabricat ca Kangavites®, alături de o dietă sănătoasă și echilibrată, este un instrument excelent pentru a oferi copilului dumneavoastră un plus care să ajute la hrănirea, creșterea și dezvoltarea lor armonioasă.
cele mai bune vitamine pentru copii

3. Vitaminele pentru copii de la Alive!

A treia opțiune de vitamine și minerale pentru copii sunt cele pe bază de extracte de fructe și legume de la Alive! Deși sunt un pic mai scumpe, merită să fie luate în considerare pentru că nu conțin zahăr și coloranți, dar și pentru că unele dintre vitamine au o concentrație mai bună, cum ar fi B-urile. 
Ca gust, copiii mei le-au adorat, sunt sub formă de jeleu nelipicios și cu diverse arome în același flacon. 
vitamine copii Alive!

Aceste vitamine conțin fitonutrienți. Fitonutrienții sunt compuși care sunt prezenți în mod natural în plante (inclusiv fructe și legume), și servesc ca apărare proprie a plantei împotriva bolilor. Fitonutrienții întăresc sistemul imunitar al plantei, apărându-l împotriva bacteriilor, virușilor și radicalilor liberi. Când consumăm acești fitonutrienți, sistemul imunitar se întărește. 

Este de reținut că multe vitamine pentru copii de pe piață sunt pur și simplu jeleuri cu un pic de vitamina C sau D. De aceea, nu recomand să aruncați bani pe ceva care nu are niciun beneficiu nutrițional, și care prin zahărul adăugat să afecteze dinții copiilor. 

Ce alte suplimente le mai cumpăr copiilor? 

Înafară de vitamine și minerale, mai sunt și alți nutrienți, unii chiar foarte importanți, cum ar fi Omega3. Un nou studiu arată că copiii cu niveluri mai mari de Omega-3 au ADN mai sănătos. O nouă cercetare publicată în jurnalul Food & Function a arătat că copiii cu niveluri mai mari de omega-3 EPA și DHA în sânge au avut mai puține leziuni ale ADN-ului decât cei care aveau niveluri mai scăzute.

De asemenea, Omega3 are impacrt și asupra somnului copiilor, am scris despre asta aici

Omega3 se găsește sub mai multe forme, și nu toate suplimentele au aceeași calitate. În acest sens, există mai multe suplimente formulate special pentru copii:


Pure DHA de la Secom – foarte bine tolerate de copii, biluțe moi cu gust plăcut. Pe lângă alte variante ale uleiului de pește, pe acestea le-au agreat cel mai mult. 


Jeleurile DHA de la GNC – de asemenea foarte bine tolerate de copii. Acestea conțin și D3, și merg pentru copii de 2+ ani. 

Ulei de pește GNC – Mai folosim frecvent și direct ulei de pește, dar doar branduri care îl purifică de metale grele. 

Weston Price: „Pe la patru luni este un moment bun pentru a începe să oferi ulei de ficat de cod, care este o sursă excelentă de acizi grași omega-3 DHA și EPA (de asemenea, importanți pentru dezvoltarea creierului), precum și vitaminele A și D. Începeți cu un 1/4 linguriță de ulei de ficat de cod bogat în vitamine sau 1/2 linguriță doză obișnuită de ulei de ficat de cod, dublând cantitatea la 8 luni. Utilizați mai întâi o pipetă; mai tarziu bebelusul poate lua ulei de ficat de cod amestecat cu puțină apă sau suc proaspat de portocale.”

cele mai bune vitamine pentru copii

Ce luăm pentru răceli/viroze?

De la a doua răceală a fetiței mari (la 1 an și 3 luni), pediatra ne-a recomandat Imunorezistan Junior. Consider că este un supliment excelent din plante, pentru imunitate și pentru a reduce intensitatea simptomelor de răceală. Încă îl folosim și acum la 8+ ani. Conține extracte din mai multe plante, dar cea mai importantă o consider Eupatorium Perfoliatum (boneset), o plantă folosită în America în medicina tradițională, ce este extrem de bună pentru răceli și gripe. 


De asemenea, se pot face cure de întreținere cu Imunogrip Junior, pentru a preveni episoadele de răceli. 

Pe lângă acestea, folosim mult produsele apicole. Copiii mei nu sunt alergici la ele, deci vin ca un adevărat ajutor în cazul virozelor uzuale. 

Spray-ul cu propolis și miere de Manuka (pentru 4+ ani)

Siroul Grintuss – când apare și tuse cu răceala

First Defense de la Child Life Essentials – cu argint coloidal și măslin

Polen de la Apiland – bun și pentru a preveni răcelile, dar și ca sursă foarte bună de vitamine/minerale

Mierea crudă – diverse branduri când nu găsim direct de la un apicultor 

Să nu uităm probioticele. Bebelușii și copiii mai mari pot beneficia mult de probiotice – iată unul dintre probioticele mele preferate pentru copii și bebeluși. Despre mai multe variante de probiotice pentru copii am scris în detaliu în acest articol. 

Pentru a preveni îmbolnăvirile frecvente, limitați zahărul și aditivii din alimente. Zahărul rafinat nu are efecte benefice pentru organism: 

  • Bacteriile se dezvoltă în mediul acid al zahărului rafinat. De aceea zahărul contribuie la apariția cariilor dentare.
  • Prea mult zahăr poate provoca, de asemenea, dezechilibre ale florei intestinale, iar acest lucru este nociv pentru sistemul imunitar, deoarece intestinul adăpostește o mare parte din sistemul imunitar. 
  • Zahărul duce, de asemenea, la inflamație în întregul corp.

În plus, multe alimente cu zahăr rafinat și făină albă, golesc corpul de nutrienții esențiali, mai ales minerale. E de preferat să oferim gustări făcute în casă. Mulți părinți trec cu vederea micile gustări cumpărate de la parc, dar de fapt efectele lor se adună în timp. 

Decât să reparăm mereu lipsa de nutrienți cu suplimente de vitamine, e mai bine să oferim alimente bogate din punct de vedere nutrițional. În acest fel, suplimentele pot oferi un plus care să ajute imunitatea și rezervele organisemului copiilor. Legat de alimentația copiilor, puteți citi acest ghid util de la Anda Postelnicescu. Uneori pare că e foarte simplu să le oferim copiilor o alimentație echilibrată, însă adevărul e că este destul de greu și provocator. 


Iată și ce alte alimente mai putem incorpora în meniu pentru a atinge nevoile nutriționale ale copiilor:


  • 1 nucă de Brazilia pe zi pentru seleniu 
  • kiwi/citrice/cătină pentru aport de vitamina C
  • Ulei de ficat de cod sau somon de câteva ori pe săptămână pentru omega 3
  • Carne de 3 ori pe săptămână pentru fier și zinc (ficat mai ales)
  • Iaurt de capră pentru aport de Calciu și Fosfor
  • Legume și frunze verzi  pentru acid folic și magneziu 
  • Ouă de câteva ori pe săptămână pentru vitamina A și colină
  • O linguriță de polen pe zi pentru complexul de vitamine B
  • Semințe și nuci înmuiate în apă de seara (nu prăjite fiindcă sunt greu de procesat de către ficat) – pentru acid ALA și alți nutrienți importanți pentru creier 

O dietă variată ar trebui să fie prioritatea principală, dar ne putem folosi de suplimente pentru a ajuta la umplerea oricăror goluri din dieta unui copil. La fel ca în timpul sarcinii sau alăptării, acesta este un moment în care ar trebui să fiți foarte atenți la suplimentele administrate și să alegeți numai pe cele de înaltă calitate din surse verificabile după ce ați consultat un medic.

Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns