cărți de aventură pentru copii
12+ ani, 3 - 6 ani, 6 - 12 ani, Carte

Top 10 cărți de aventură pentru copii, care îi vor captiva

Orice copil iubește o poveste de aventură, iar literatura pentru copii este plină de povești care fac să bată inima mai tare sau îl duc într-o căutare alături de personajele principale. Indiferent dacă sunt bazate în lumea reală, poveștile de aventură au puterea de a ține cititorul captivat de la început până la sfârșit. Vă prezint câteva cărți de aventură noi și clasice pentru copii, care sunt perfecte pentru cititorii tineri, dar și pentru adulții de lângă ei.

1. Cireșarii – Constantin Chiriță (7+ ani, 10+ ani)

Încep cu cartea preferată a copilăriei mele, și care a captivat-o și pe fetița mea de 7 ani. Încă de pe la 6 ani am început să o citim și încă este fascinată de aventurile cireșarilor. Este însă o carte extrem de potrivită după vârsta de 10-12 ani, când copiii pot înțelege toate nunațele din conversațiile cireșarilor. 

Cireșarii sunt un univers în sine, o lume unde cel mai important este să explorezi, să descoperi și în același timp să păstrezi inocența și bunătatea copilăriei. 
Este cartea care a marcat mai multe generații de copii și care merită să facă parte din biblioteca școlarilor. La Librăria Delfin am găsit toate cele cinci volume la un preț foarte bun. 

cărți de aventură pentru copii

2. Comoara din insulă – Robert Louis Stevenson (10+ ani)

Romanul clasic de aventuri al lui Robert Louis Stevenson, Comoara din Insulă, publicat pentru prima dată în 1883, este plin de acțiune captivantă. Este povestea clasică a piraților, cu revolte, o hartă secretă și o comoară îngropată. 

De această carte se vor bucura toți cei care iubesc aventură. De asemenea, mi s-a părut o lectură super ușoară pentru ceva scris la sfârșitul secolului al XIX-lea. Îmi plac, de asemenea, morala și lecțiile ascunse pe care le pot învăța copiii. Cu siguranță o poveste grozavă pentru copii, mai ales în vacanțele de vară. 

Cea de la editura Paralela 45 face parte din seria „Clasici pentru primii cititori”, o puteți achiziționa alături de „Robin Hood” sau alte cărți de aventură potrivite copiilor. 
cărți de aventură pentru copii

3. Peter Pan – James Matthew Barrie (7+ ani)

Peter Pan a fost o altă carte favorită a copilăriei mele, dar care fascinează și astăzi copiii. Era un lucru minunat să visezi la un loc numit Neverland, unde poți zbura cu zâne și să înoți cu sirene. 

Frumosul și egoistul Peter, care uită lucrurile atât de ușor, nu își dă seama de ceea ce pierde, în eforturile sale de a rămâne pentru totdeauna tânăr. Cititorii își dau seama pentru el, și astfel sfârșitul lui Peter Pan este dulce-amar, pentru că experimentăm o deplinătate în viața noastră, pe care el nu o va cunoaște niciodată.  

Peter Pan este aventura perfectă. Un băiat tânăr care poate zbura și nu crește niciodată, Peter Pan își petrece copilăria nesfârșită având aventuri pe mitica insulă Neverland în calitate de lider, interacționând cu zâne, pirați, sirene, nativii americani și uneori copii obișnuiți. din lumea din afara Neverland. Este o carte din care copiii pot vedea multe aspecte psihologice care le vor da de gândit. 

peter pan

4. Portalul magic – Dinozaurii vin spre seară (4-8 ani)

Cărțile din seria Portalul magic de Mary Pope Osborne sunt cărți de aventură extrem de captivante pentru copiii între 4 și 8 ani. Aceste volume trezesc entuziasmul copiilor, încât pot discuta despre ele în mașină, la micul dejun, la prânz, înainte de culcare, spunând: „Asta este ce s-a întâmplat în cartea noastră”.

Fiecare volum îi duce pe frații Jack și Annie într-o nouă aventură faină. Am aflat despre (și am vrut să aflăm mai multe) dinozauri, mumii, spațiu, orașe fantomă, un pian, tigrii cu dinți sabie, Africa și multe altele. Cărțile creează adevărate universuri pentru cei mici, pe care le pot explora la nesfârșit chiar după ce termină de citit. Ele au un protagonist masculin, cât și feminin, și situații la care atât băieții, cât și fetele s-ar putea raporta și le pot îndrăgi. Sunt de asemenea extrem de potrivite pentru cititorii care sunt la început de drum. 

cărți de aventură pentru copii

5.  Animale fantastice și unde le poți găsi –  J.K. Rowling (8+ ani)

Înafară de mega cunoscuta serie Harry Potter, care a captivat copii din toată lumea, Animale fantastice este alt volum de aventuri fantastice ce merită citit. Este potrivit copiilor peste 8 ani, dar și adulților ce au curiozitatea de a pătrunde într-un alt univers diferit de cel al lui Harry Potter. 

Magia, creaturile, personajele, totul este absolut încântător! Modul în care Animalele fantastice sfidează lumea Harry Potter e uimitor, dar este o poveste de care te poți îndrăgosti. Copiii vor face cunoștință cu imaginația și umorul lui J.K Rowling, în timp ce descrie 85 de animale magice, unele bazate pe mitologie și altele fiind propria ei invenție. 

Cartea urmărește un tânăr cu puteri magice pe nume Newt, într-o călătorie pentru a-și regăsi animalele care au scăpat. Newt Scamander este un vrăjitor diferit, el își folosește nu numai puterile, ci și puterile animalelor sale magice. Newt și-a pierdut unele dintre creaturile sale și trebuie să le găsească înainte ca acestea să facă ravagii în viețile oamenilor obișnuiți și, mai important, înainte ca adevărul despre vrăjitori să fie dezvăluit tuturor. Newt întâlnește o mulțime de oameni ciudați aproape la fel de fascinanti ca fiarele sale și chiar se împrietenește cu o persoană pe nume Jacob în călătoria sa. 

animale fantastice

6. Insula Misterioasă – Jules Verne (10+ ani)

Pentru copiii de 10+ ani și adolescenți, recomand această capodoperă a lui Jules Verne, scriitor de referință pentru cărțile de aventuri. 

După ce au deturnat un balon dintr-o tabără confederată, cinci prizonieri din nord scapă de războiul civil american. Șapte mii de mile mai târziu, ei cad din nori pe o insulă vulcanică necartografiată din Pacific. Folosind munca în echipă, cunoștințe științifice, inginerie și perseverență, ei se străduiesc să construiască o colonie de la zero. Dar această insulă de resurse abundente are secretele ei. Naufragiații descoperă că nu sunt singuri. Un agent din umbră, dar familiar, al destinului lor insondabil urmărește. 

Pentru cei de 8+ ani, recomand mai întâi Doi ani de vacanță, o altă carte de aventuri de Jules Verne. Oricum toate merită citite. 

insula-misterioasa

7. Aventuri cu Pettson si Findus – Sven Nordqvist (4-9 ani)

Iubim cărțile cu Pettson și Findus. Am început să le citim copiilor încă de la vârste mici (4-5 ani), dar și copiii mai mari se vor distra pe măsură. 

Cărțile din serie au fost publicate inițial în suedeză și nu toate au fost traduse la noi. Fermierul este „Pettson”, iar pisica lui este „Findus”, pentru că vecinul său îi aduce mai întâi pisoiul într-o cutie inscripționată „Fasole Verde Findus”. Findus este asemănător unui copil de cinci ani, iar Pettson este prietenul său mereu răbdător. 

În acestă aventură, în timp ce Pettson își caută undița de pescuit în pod, Findus găsește un cort. După ce Pettson explică pentru ce este, Findus imploră să plece într-o excursie de camping. Cei doi pleacă într-o drumeție până la lac, unde plănuiesc să pescuiască și să campeze. Totuși, sunt urmăriți de un grup de găini recalcitrante care insistă că vor să meargă și ele. 

Povestea este o aventură locală, în timp ce bufoneriile lui Findus ne distrează pe tot cuprinsul paginilor. Aceste povești au o perfecțiune aparte. Există un umor ușor, dar ironic, care îi va face pe adulți să chicotească, în timp ce ilustrațiile detaliate vor capta atenția copiilor. 

cărți de aventură pentru copii

8. Ursuleţul Winnie Puh – Alan Alexander Milne (4-6 ani)

O poveste clasică și nemuritoare, ursulețul Winnie Puh este atât de dulce și plin de umor inteligent. Ceea ce îmi place cel mai mult la Winnie Puh este sentimentul nostalgic pe care îl creează, și iubirea pentru frumos. Mi-a plăcut să împărtășesc aceste povești cu copii, adorând șansa de a fi uimită de umor, rime inteligente și diversitatea personajelor. Această odă către copilărie și prietenie este emoționantă pentru adulți, dar a adus o bucurie extremă copiilor de aproape un secol, ceea ce este o dovadă a lipsei de vârstă a poveștii. Prima oară a fost publicată în 1926. 

cărțile Winne the Pooh

9. Aventura intergalactică a lui Jamie Drake – Christopher Edge (8-12 ani)

Tatăl lui Jamie Drake este un astronaut se află pe orbită în jurul Pământului, în Stația Spațială Internațională. Cu siguranță acesta este visul oricărui copil, dar Jamie nu înțelege entuziasmul și îi este dor de tatăl său. Lucrurile iau o întorsătură ciudată în timp ce vizitează un observator vechi și primește accidental un semnal ciudat pe telefon. De aici, poveștile lui Jamie și ale tatălui său încep să se apropie până la finalul surprinzător. 

Christopher Edge a găsit un echilibru bun între introducerea cititorului în elemente de spațiu și fizică, în timp ce îl duce înapoi pe pământ prin încorporarea laturii mai emoționale a vieții de familie. Acest echilibru permite copiilor să se bucure de carte, fără să se înece în faptele științifice. 

cărți de aventură pentru copii

10. Căpitanul Toby – Satoshi Kitamura (4-7 ani)

Cartea aceasta simpatică relatează aventurile de vis ale lui Toby, în timp ce el și pisica lui se luptă cu mările tulburi și o caracatiță uriașă în casa lor transformată în navă. 

Ilustrațiile sunt foarte frumoase, cu forme abstracte care te ajută să simți ceea ce simte căpitanul Toby, de exemplu, valuri care se rostogolesc, casa care se ridică și se coboară, vuietul vântului. Povestea trezește imaginația copiilor. Există multe obiecte de reperat și identificat pe tot parcursul și o temă puternică a culorii albastre pentru a reitera calitatea de vis.

Căpitanul Toby

Care sunt beneficiile cărților de aventură pentru copii?

Cărțile de aventură au puterea de a-i atrage într-o lume pe care altfel copiii nu ar putea-o explora niciodată. Ei se identifică cu personajele și lucrurile care sunt importante pentru ei. Vizitează locuri în care în mod normal nu ar merge, uneori, întrezărind o scânteie de aventură care nu știam că există. Începe să simtă că pleacă în expediții și că abia așteaptă să vadă ce vor descoperi mai departe.

Copiii vor pune frecvent întrebări despre locurile de care aud în cărți, râuri și peșteri, precum și mâncăruri sau obiceiuri ciudate. Poate fi o șansă de a pătrunde puțin mai departe într-o lume care prinde viață în mintea copilului tău. Este o lume pe care tu și copilul tău o explorați împreună.


Dacă citiți copiilor mai mici:

  • Răspundeți-le la toate întrebările, chiar dacă pentru voi par să aibă un răspuns evident
  • Puneți-le întrebări despre ceea ce au citit, pentru a-i ajuta să își dezvolte gândirea, imaginația și vocabularul 
  • Propuneți-le să găsească un final alternativ pentru cărțile citite

Scopul este de a permite aventurii din poveste să stimuleze curiozitatea și dorința de a afla ceva nou a copilului tău. Dar mai ales, copiii tăi trebuie să se bucure de aventură în propriul mod și să le dea impulsul de a porni în propriile explorări când va fi timpul. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns