Ce bijuterii se poartă în 2022, în funcție de moment

Bijuteriile, asemenea individului, s-au adaptat continuu evoluției societale, reinventându-și aspectul și reconfigurându-și sensul, fără a face rabat de coordonata fundamentală a esteticului. 

Ce bijuterii se poartă?

Purtate pentru a impune luxul și un statut social ori având năzuința unor proprietăți tămăduitoare, confecționate din metale prețioase ori gablonzuri, bijuteriile s-au evidențiat de-a lungul timpului ca filigrane de istorie. 

Astfel, fie că vorbim despre istoriile personale, despre personalitatea individuală definită de tușa finală a unui accesoriu, fie ne referim la curgerea cronologică a timpului, marcată de trenduri, laitmotive și preferințe în materie de frumos, observăm că întreaga existență umană gravitează în jurul bijuteriilor, apropriindu-le ca obiecte aproape indispensabile.

Astăzi, destinatarul predilect al bijuteriilor este femeia, iar purtarea lor a devenit un atribut al cotidianului. Dar chiar și așa, purtarea bijuteriilor nu este recomandată oriunde, oricând și… oricum! În fond, dacă ne gândim la faptul că cerem și căutăm informații despre elementele din garderobă, pe care dorim să le afișăm, de ce nu am proceda la fel și în cazul bijuteriilor pe care vrem să le purtăm? Ei bine, susținând ideea importanței cunoașterii unor principii fundamentale în materie de purtarea bijuteriilor, am creat acest articol-ghid, menit să ilustreze câteva dintre ipostazele în care ne regăsim adesea, în viața de zi cu zi.

Citind aceste rânduri, vei învăța să prețuiești momentele din viața ta, făcând întotdeauna alegerile potrivite, adaptate diverselor situații în care te afli. Descoperă în rândurile acestui ghid sfaturi prețioase despre cum trebuie să porți bijuteriile pentru a lăsa o impresie memorabilă… indiferent de context!

Cum să porți bijuteriile

Accesorizarea la locul de muncă

În această situație, pleacă întotdeauna de la o regulă simplă: bijuteriile pe care le alegi nu trebuie să fie zgomotoase sau să distragă atenția colegilor tăi de serviciu. În general, poți opta pentru un set complet de bijuterii discrete – cerceiinel și colier – și să alternezi purtarea ceasului cu a brățării. Și bijuteriile supradimensionate sunt acceptate, atâta timp cât te rezumi la un singur element. Indiferent de alegere, completează-ți vestimentația cu bijuterii de calitate. Accesoriile confecționate din metale prețioase îți vor evidenția în mod subtil personalitatea elegantă și gusturile rafinate. În plus, aspectul lor este mai calitativ, au un impact vizual mai puternic și rezistența lor în timp este mai ridicată!

Bijuteriile care se poartă la interviu

Asigură-te că imaginea pe care dorești să o prezinți angajatorului tău se sincronizează postului pe care dorești să îl ocupi! În sensul acesta, păstrează o linie a detaliilor simplă, conservatoare. Poartă o pereche de cercei mici și delicați, care îți pun în valoare chipul, un inel simplu, un colier din perle sau un colier cu pandantiv. Ceasul este, de asemenea, o alegere potrivită, întrucât sugerează punctualitate și responsabilitate. Nu opta pentru bijuterii care-ți concurează personalitatea și talentul – poți deveni puțin mai creativă odată ce ai obținut postul dorit. Însă, dacă și după momentul angajării mai ai dubii legate de accesorizare, analizează puțin codul vestimentar acceptat. Spre exemplu, fac parte blugii din tiparul ținutelor din birou? Dacă răspunsul este pozitiv, îți poți permite puțină relaxare în alegerile pe care vrei le faci. În caz contrar, rămâi constantă principiului „less is more”, pentru a nu atrage atenția asupra ta în mod… negativ!

Personalizează întâlnirile cu prietenele tale

Profită de întâlnirile cu prietenele tale pentru a celebra momentele trăite împreună. Poți face asta și prin accesoriile pe care le porți: o brățară de tip charm poate sta mărturie pentru multele amintiri frumoase și întâmplări amuzante. Cu toate acestea, poți adauga look-ului tău și alte elemente care să îți evidențieze originalitatea: un inel personalizat, coliere așezate în straturi sau o broșă vintage atașată poșetei. Dacă îți plac gablonzurile, acesta este momentul oportun pentru a le purta. Nicio regulă de stil nu îți poate stăvili creativitatea, spontaneitatea și amuzamentul de a face combinații estetice inedite. În fond, nu există nicio ocazie mai bună pentru a fi tu însăți ca o întâlnire în oraș cu fetele.

ce bijuterii se poartă

Weekend, blugi & accesorii = wow

Lejeritatea activităților de weekend nu ar trebui să-ți limiteze creativitatea sau să-ți îngrădească felul de a fi. Dimpotrivă! Poți transforma într-o joacă accesorizarea plictisitorilor blugi variind formele, dimensiunile și lungimile bijuteriilor pe care le porți, chiar dacă mergi numai la cumpărături. Însă nu trebuie nici să exagerezi: pentru a afișa un look îngrijit, păstrează o temă comună a bijuteriilor – de exemplu, culoarea metalelor componente. Sau apartenența la aceeași clasă stilistică.

Romantic date

Fiecare întâlnire cu iubitul tău este altceva, iar imaginea pe care o afișezi trebuie să fie sincronizată contextului. Adoptă, de exemplu, o accesorizare minimalistă  pentru plimbările de zi, păstrând bijuteriile mai sofisticate pentru întâlnirile din serile de weekend. Ai grijă, însă! Orice ai purta, nu vrei ca bijuteriile să-i distragă atenția de la frumusețea ta naturală. În plus, dacă ai bijuterii primite de la el, acum este momentul să le porți; îi vei demostra că îl pretuiești, dincolo de momentele petrecute împreună, și că apreciezi micile lui atenții.

Acasă… dulce acasă!

Bijuteriile pe care le porți acasă trebuie să-ți confere, în primul rând, o stare de relaxare. În sensul acesta, adoptă o accesorizare simplistă, minimală – o pereche de cercei delicați sau un colier discret. Pe de altă parte, dacă ai în vedere și diverse activități casnice – gătitul sau curățenia – nu vrei ca accesoriile să-ți fie un impediment sau să te rănească. Ba mai mult decât atât, supuse unui contact direct cu diverse produse de curățat sau manevrate necorespunzător, bijuteriile se pot degrada sau rupe. Îți place să-ți petreci după-amiaza lenevind? Atunci renunță complet la podoabe, pentru un confort total!

Bijuteriile în concediu

Când vine vorba de alegerea bijuteriilor pentru concediu, pune-le în bagaj doar pe acelea care-ți valorifică ținutele rezervate ieșitului în oraș sau la restaurant. În fond, plaja sau pârtia de schi nu sunt medii propice etalării colecției tale de podoabe. Pe de o parte, poți miza totul pe un set de accesorii clasice, potrivit atât unei ținute casual, cât și unei rochii fine din mătase. Din acest punct de vedere, bijuteriile din metale prețioase sunt alegerea perfectă! Pe de altă parte, te poți adapta destinației alese combinând jucăuș și inedit materialele și texturile bijuteriilor tale preferate. Pietrele prețioase și inserțiile de piele sunt o alegere îndrăzneață, dar chic! Reține! Nu trebuie să îți aglomerezi geanta de voiaj cu accesorii, pentru a avea parte de momente de neuitat! Trebuie doar să fii prezentă clipei și toate amintirile îți vor fi doldora de bucurie. Iar zâmbetele și starea de bine se observă mai bine… în poze!

ce bijuterii se poartă 2022

Nunți, botezuri & co.

O apariție impecabilă la evenimentele importante din familia ta este sinonimă cu alegerea accesoriilor perfecte pentru rochia… perfectă. Aceasta este cea care influențează dimensiunea bijuteriilor, poziționarea acestora, dar și numărul lor. De exemplu, unei rochii cu decolteu în V se recomandă asocierea unui pandantiv de aceeași formă, a unui inel statement sau a unei brățări supradimensionate. De asemenea, dacă rochia pe care alegi să o porți are deja în structura ei inserții decorative – perle, mărgele, pietre – trebuie să renunți la accesoriile masive. Optează însă pentru o bijuterie discretă și poziționeaz-o la distanță de elementul central al rochiei – în felul acesta vei reuși să dai echilibru imaginii de ansamblu.

Accesoriile și rochia de mireasă

Deși îți dorești să strălucești în cea mai frumoasă zi din viața ta, ai grijă să nu cazi în capcana excesului… de zel! Așadar, ai grijă și de această dată să existe armonie estetică între accesoriile pe care dorești să le porți și rochia visurilor tale. Spre exemplu, o rochie albă va fi întotdeauna purtată în combinație cu elemente albe sau cu tonuri de argintiu. Dacă optezi pentru o rochie de culoarea untului sau ivory, trebuie să îți îndrepți atenția spre bijuterii în nuanțe aurii ori spre perle. În caz contrar, asocierea nepotrivită poate crea discordanță cromatică. Și totuși, indiferent de opțiunea ta finală, nu trebuie să te înzorzonezi! Optează pentru accesorii confortabile care îți permit să dansezi, să zâmbești și să te miști în voie. Diadema sau pieptănul de mireasa pot fi integrate într-o coafură deosebită, pentru a te învălui în acel aer aparte pe care ți-l dorești!

Bonus! Unde să NU porți bijuteriile niciodată!

Bijuteriile (se) oxidează, se pot rupe, iar dacă sunt purtate necorespunzător se pot și pierde sau ne pot răni. Cum evităm însă situațiile acestea pentru a prelungi viața bijuteriilor noastre, oferindu-le totodată șansa de a ne spune povestea, de fiecare dată când le purtăm?

Am întocmit mai jos o listă a principalelor momente/locuri în care purtarea bijuteriilor NU este deloc recomandată:

  • Acasă, în timpul activităților casnice – în timpul curățeniei, al gătitului, al călcatului
  • În timpul somnului sau în timpul dușului
  • La sala de fitness, în timpul activităților fizice
  • La bazin, în timpul înotului
  • În timpul activităților de grădinărit
  • În timpul ritualului de dimineață – al machiajului și al aranjatului părului

Putem asigura o viață îndelungată bijuteriilor pe care le iubim, dacă sunt ultimul element pe care ni-l atribuim înainte de a pleca de acasă și primul de care ne eliberăm odată reîntorși acasă!

ce bijuterii se poartă în 2022

Indiferent dacă mergi de la serviciu, la sală sau la o întâlnire , poți să-ți păstrezi toate bijuteriile în siguranță într-o cutie compactă pentru bijuterii. Cutia de bijuterii pentru călătorie are spațiu pentru tot ce este special, inclusiv colierele, cerceii, brățările și inelele tale. 

Concluzii 

O bijuterie faină pot transforma ținutele într-o clipă. Indiferent dacă vă îmbrăcați pentru serviciu, pentru a lua un brunch cu prietenii sau pentru o nuntă elegantă, bijuteria potrivită vă poate duce look-ul la următorul nivel. De la lanțuri de aur stratificate și cercei cerc, până la brățări delicate și inele stivuibile, există nenumărate modalități de a purta și de a accesoriza bijuterii pentru fiecare zi.


20 cadouri pentru cea mai bună prietenă, care o vor surprinde plăcut

Sunt absolventă de Litere, iar odată cu statutul de mamă am început să scriu și să citesc lumea prin ochii copiilor mei. Scriu recenzii de carte pentru copii, dar am luat și interviuri și am scris despre oameni cu vieți de poveste.

Lasă un răspuns