carioci profesionale
Recomandări

Top 5 carioci profesionale – recomandări

Vă mai amintiți cariocile folosite când erați copii? Nu era un lucru ușor să strângi o colecție de carioci în culori vibrante. Deși le asociem cu copilăria, ele pot fi încă utile și astăzi, mai ales dacă ești un artist căruia îi place să schițeze sau te consideri un pasionat de cărți de colorat pentru adulți. Cariocile pot fi folosite pentru tot felul de activități creative. De asemenea, pot fi utile pentru copiii care sunt pasionați de artă, oferind multiple avantaje. 

Există multe motive bune pentru a folosi cariocile profesionale. Sunt ușor sunt de utilizat și de transportat, e nevoie doar să luați nuanțele necesare și să le puneți în geantă. De asemenea, ele vin într-o varietate mare de nuanțe, așa că sunt foarte versatile. Iar unele dintre ele permit și să amestecați culorile acolo unde este necesar. Oricum ele sunt utile artiștilor sau celor pasionați de artă în general. 

Tipuri de carioci profesionale

Două dintre cele mai populare tipuri de carioci pentru artiști sau viitori artiști sunt cele pe bază de alcool sau apă. Fiecare tip are propriile caracteristici diferite.

Cele pe bază de alcool cuprind o combinație de pigment și alcool. Se usucă rapid și sunt permanente, ceea ce înseamnă că, dacă le aplicați apă, nu se vor altera. Dezavantajul cariocilor pe bază de alcool e mirosul specific. Dacă simțiți un miros puternic, cel mai bine este să le folosiți într-o zonă bine aerisită.

Cele pe bază de apă conțin practic pigment și apă, sau o combinație de apă și glicerină. De multe ori nu sunt permanente (am adăugat o opțiune de marker permanent pe bază de apă) și vor păta uneori foaia dacă iau contact cu apa. Totuși se găsesc variante de o calitate foarte bună, pe care le-am enumerat mai jos. Avantajul principal este că sunt inodore, ceea ce le face mai potrivite mai ales pentru copii dacă sunt lăsate să se usuce complet. Dar și pentru persoanele sensibile la mirosul de alcool sau solvenți. 

carioci profesionale

1. Carioci profesionale – Carioca Staedtler 2 capete – set de 120 carioci (pe bază de apă)

Cariocile profesionale Staedtler au două capete, un vârf fin pe o parte și un vârf lat pe cealaltă, astfel încât să aveți mai multă flexibilitate în colorare. Merită cumpărat setul de 120 carioci, fiind mai avantajos la preț, dar de asemenea sunt disponibile și cele cu 36 sau 72 de carioci. 

Îmi place mult să folosesc aceste carioci în cărțile de colorat pentru adulți. În special spațiile foarte mici ale cărților sau planșelor cu colorare după număr. Capetele din fetru sunt de foarte bună calitate și pot spune că aceste carioci vor rezista foarte mult timp. Staedtler este un brand pe care îl cunosc și în care am încredere și cu siguranță nu dezamăgesc. Nu curg prin hârtie și totuși au culori vibrante și acoperă bine. Cele două vârfuri sunt foarte utile atât pentru detalii și, de asemenea, pentru a acoperi suprafețe mari. 

2. Carioci profesionale – Seturile POSCA ( pe bază de apă, permanent)

Seturile POSCA au un vârf din fetru ce poate fi folosit pe multiple suprafețe, cum ar fi lemnul, piatra sau altele. Culorile sunt rezistente, chiar și la apă, odată ce se usucă bine. Deși cariocile POSCA dau impresia că ar semăna cu creta, aceste markere sunt permanente odată ce sunt complet uscate. Până se usucă, se pot amesteca culorile cu puțină apă și o perie de nailon. Vârfurile pot fi scoase și curățate cu apă, în caz că se murdăresc cu alte culori, iar unele pot fi înlocuite, prelungind durata de viață a cariocii. Conform producătorului, culorile sunt pe bază de apă, însă ele seamănă foarte bine ca textură cu culorile acrilice. 
carioci profesionale
posca.com

3.  Pitt Artist Pen Faber-Castell, nuanțe basic/nuanțe pastel (rezistente la apă, cu tuș)

Faber Castell Pitt sunt markere cu tuș iubite pentru versatilitatea lor și transparența la desenare. Au un vârf suficient de fin pentru a obține linii de o fracțiune de milimetru lățime, iar când se aplică mai multă presiune și dacă sunt ținute în unghi, pot fi făcute linii de 5 mm lățime. Când se efectuează mișcări rapide, urmele au o fluiditate care seamănă cu stiloul și chiar cerneală tradițională. Se pot obține ușor diverse variații de ton controlând felul în care apăsăm. Le găsiți de asemenea în nuanțe pastel sau varianta Pen Cut Studio, markere cu cerneală cu capilarii ce este rezistentă și la lumină. De asemenea, mai au variante de markere pentru caligrafie. 

4. Cariocile profesionale Copic Ciao (pe bază de alcool)

Copic sunt carioci profesionale facbricate în Japonia, de cea mai înaltă calitate. De aici și prețul ridicat al acestui brand, care însă este potrivit celor ce au într-adevăr nevoie de carioci profesionale foarte bune și rezistente. Nu e de mirare că aceste carioci marker pe bază de alcool sunt preferatele ilustratorilor. Sunt foarte ușor de realizat linii de culoare uniformă și densă. Sunt probabil cele mai costisitoare, dar și printre puținele carioci ce realizează câmpuri de culoare atât de perfecte. Capătul este suficient de ascuțit pentru detalii și linii incredibil de mici, iar cel cu vârf plat acoperă zone mari rapid și uniform. 

Au o varietate mare de seturi, în funcție de nevoile artiștilor. 

carioci profesionale

5. Set markere si nuantatoare Chameleon (pe bază de alcool)

Aceste carioci profesionale au dimensiuni mai mari datorită „camerei de încărcare” care este atașată la fiecare marker. Ca în cazul oricărui marker pe bază de alcool, ar trebui să lucrați într-o zonă bine ventilată pentru că emană mirosul de alcool. Vârful nu are formă de „perie” în felul în care vârfurile Copic Super Brush sunt în formă de pensulă, sunt mai piramidale și puțin moi. 

Aceste seturi Chameleon vor fi mai utile celor care nu au deja multe markere sau pentru cineva care dorește un set pe care să-l ia în călătorii. Paleta este mai limitată, deci mai multă muncă pentru a obține culorile exacte (prin stratificare și amestecare) și există o curbă de învățare la fel ca în cazul tuturor cariocilor profesionale. Sunt mai ales potrivite pentru desene de dimensiuni mai mici. Și pot fi folosite împreună cu alte tipuri de carioci profesionale cum ar fi Copic. 

Cum alegem cariocile profesionale?

Cumpărarea markerelor de artă poate fi dificilă, deoarece aveți foarte multe opțiuni. Doar când le folosești îți dai seama dacă ți se potrivesc cu adevărat. Ceea ce recomand e să alegeți carioci profesionale de calitate superioară. Există multe opțiuni low-budget care nu prea merită cumpărate. 


Calitatea pigmenților

Aceasta este cel mai important lucru pe care ar trebui să îl luați în considerare. Dacă calitatea pigmenților este slabă, va fi dificil de folosit, culorile nu se vor amesteca cum trebuie. Puteți spune că este un marker de calitate scăzută dacă culoarea nu se așează bine și apar suprapuneri vizibile pe hârtie. Culorile trebuie să fie amestecabile, astfel încât să puteți obține un aspect uniform.

Nu ar trebui să apară dungi și ar trebui să se usuce ușor. Ideal, ar trebui să se usuce rapid și să distribuie cantitatea potrivită de pigment.

Chiar dacă aveți un buget limitat, nu doriți să-l cheltuiți pe carioci care se vor termina imediat. Veți ajunge să cheltuiți mai mult decât dacă alegeți carioci ce au durabilitate. Puteți să le cumpărați pe acelea ce au un sistem de reîncărcare, astfel încât să nu se irosească inutil.

Ce nuanțe alegem?

Alegerea nuanțelor ține de nevoile personale și de preferințe. Începătorii pot alege seturi de markere cu culorile de bază și primare. Îți poți construi colecția de acolo. Dacă sunteți un profesionist, există mărci de markere care sunt grupate pe tip, de exemplu tonuri de piele. Evaluează-ți nevoile și cumpără-le pe cele care se potrivesc. Ține cont că markerii prea mari pot fi dificil de ținut. Dacă sunt prea subțiri, pot fi greu de folosit. Alege ce simți că e potrivit pentru tine. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns