Vitamine și suplimente pentru atacuri de panică – ce putem folosi?

A discuta despre atacurile de panică sau anxietate poate fi dificil, mai ales când nu știm exact ce le cauzează. Oricine le-a experimentat știe cât este de greu de explicat ce simți în acele momente. Este practic o pierdere a controlului asupra propriilor trăiri, a corpului, este mai mult decât a-ți fi frică de ceva. Atacurile de panică fac parte din categoria tulburărilor de anxietate. 

În general atacurile de panică pornesc de la un trigger inițial. Poate să nu fie ceva ce ține de exterior ci pur și simplu o reacție minte-corp. Nu o să intru în cauzele medicale sau non-medicale ale atacurilor de panică sau anxietășii fiindcă este un subiect extrem de larg. Acest lucru trebuie discutat cu un specialist care poate pune un diagnostic clar.

Ajută să poți discuta cu cineva despre ceea ce se întâmplă. De multe ori e greu de discutat un asemenea subiect cu familia sau chiar prietenii. E uneori mai ușor să discuți cu o persoană specializată care înțelege mai bine despre ce e vorba legat de atacurile de panică. De asemenea, vitaminele și anumite suplimente pot fi folosite ca adjuvant în asemenea cazuri. Uneori aceste stări apar pe fondul stresului, dar și a lipsei de nutrienți în corp. 

Câteva considerente despre modul de viață

Ne ajută bineînțeles să trăim o viață cât mai lipsită de stări negative însă nu mereu le putem evita. Este de lucrat mereu la stările care ne apar, mai ales prin antrenarea minții. Gândurile ne influențează și starea emoțională. De exemplu putem folosi afirmații pozitive dar și să apelăm la dezvoltarea personală pentru a ne schimba modul de a gândi. 

Alimentația ne poate influența foarte mult stările. E bine să evităm ceea ce este procesat și mai ales aditivii ce pot inclusiv să ne modifice stărea mentală. Apelați la alimente bogate nutrițional și pe cât posibil gătiți acasă. 

Un psiholog mi-a recomandat purtarea hainelor în culori vii și evitarea celor negre. Se pare că și modul în care ne îmbrăcăm are impact asupra stării mentale. 

Faceți cât mai multă mișcare, mai ales în natură, afară. Mișcarea ne modifică chimia corpului, ajută la stimularea endorfinelor. Practic ne dă o nouă stare de spirit și atunci anxietatea se diminuează. 

Găsiți hobby-uri asupra cărora vă puteți concentra atenția pentru perioade mai lungi. Poate fi pictură, desen, muzică sau orice altceva vă face plăcere. 

Faceți călătorii periodice, chiar daca e doar o excursie de o zi. Uneori poate fi dificil să ieșim din zona de confort, dar în mod clar ajută. 

suplimente atacuri de panica

1. Valeriana pentru atacuri de panică și anxietate

Încep cu valeriana pentru că este un supliment accesibil, și care chiar are un efect subtil benefic asupra sistemului nervos. Bineînțeles efectul nu este imediat ci se acumulează dacă suplimentul este luat constant. Poate fi folosit și ceaiul, însă eu am folosit capsule pentru că este mai ușor să ai o doză constantă de care să nu uiți. 

Valeriana a fost folosită pentru a calma insomnia, anxietatea și neliniștea nervoasă încă din secolul al II-lea d.Hr. A devenit populară în Europa în secolul al XVII-lea. De asemenea, mai este folosită pentru a trata crampele stomacale. Unele cercetări sugerează că valeriana poate ajuta și persoanele ce suferă de insomnie. Cercetările arată că valeriana crește cantitatea de substanță chimică numită acid gamma aminobutiric (GABA) din creier. GABA ajută la reglarea celulelor nervoase și are un efect calmant asupra sistemului nervos. Medicamente precum alprazolamul (Xanax) și diazepamul (Valium) funcționează și prin creșterea cantității de GABA din creier. Se pare că valeriana poate avea un efect similar, dar mai slab. Toate suplimentele pe bază de plante acționează într-un mod subtil, diferit de medicamentele de sinteză care au rolul lor de la caz la caz. De asemenea, efectele adverse nu apar sau sunt minime. În cazuri rare valeriana poate da efecte adverse ca insomnia și neliniște, adică exact inversul a ceea ce încercăm să ameliorăm. 

Ce doză de valeriană este eficientă?

În general se recomandă doze între 500-900mg pe zi, dar depinde și de greutatea corporală și toleranță. Pentru unii funcționează doze mai mari de 1000mg pe zi. Important este ca extractul de valeriană să fie unul de calitate. Nu fiecare supliment este identic, de fapt ele variază chiar foarte mult. Extractul standardizat de la GNC este o variantă mai costisitoare, dar care este mai eficientă decât alte suplimente de valeriană. Dacă optați pentru o variantă ieftină cum ar fi cea de la Hofigal, cel mai probabil o doză mai mare va fi necesară pentru a obține un efect similar. 

Mulți cercetători cred că nu este doar o substanță chimică care este responsabilă pentru efectele valerianei, ci o combinație a componentelor plantei. Conform  National Institutes of Health Trusted Source, câțiva dintre compușii chimici ai valerianei au demonstrat individual proprietăți sedative în studiile pe animale.

suplimente atacuri de panica
Autor: Opioła Jerzy

2. Rhodiolo Rosea – planta ce echilibrează

Rhodiola (Rhodiola rosea) este o plantă adaptogenă prin deoarece atenuează răspunsul organismului la stres, crește rezistența psiho-fizică și conferă o vigilență mentală mai mare. Ea duce la o creștere a concentrațiilor plasmatice de beta endorfine pentru a preveni modificările hormonale care indică o stare de stres. Rhodiola este una dintre plantele ce au devenit extrem de căutate datorită proprităților sale. Efectul său este unul subtil, care se acumulează pe măsură ce folosim suplimentul de rhodiola în mod regulat. 

Persoanele ce suferă de atacuri de panică, suferă de fapt și de stres cronic care are un impact nefast asupra organismului. Acest lucru face ca plantele cu efect adaptogen să fie din ce în ce mai importante, deoarece pot servi ca susținători puternici ai sănătății optime atunci când stresul există perpetuu. Este un supliment care poate fi luat alături de alte vitamine și suplimente ce ajută sistemul nervos. 

Un studiu a observat o îmbunătățire a tuturor simptomelor de stres, dizabilități, deficiențe funcționale și un efect terapeutic general în decurs de 3 zile de la începerea suplimentării cu rhodiola. În timpul acestui studiu de 4 săptămâni, eficacitatea acelor efecte pozitive asupra sănătății a crescut.
Ca recomandare, Super Rhodiola de la Solaray oferă cel mai bun raport calitate-preț de pe piața noastră. Conține 500mg de extract de rhodiola, din care poate fi luată o capsulă pe zi sau mai mult la recomandarea specialiștilor. 
vitamine atacuri de panica

3. Sunătoarea – planta ce combate depresia și anxietatea 

Sunătoarea, cunoscută oficial adesea sub numele de „hipericum”, a fost folosită în medicina tradițională de secole și este adesea considerată ca fiind un antidepresiv propriu al naturii, ajutând la atenuarea simptomelor asociate cu anxietatea și starea de spirit scăzută. Un compus specific găsit în această plantă, hiperforina, ar putea ajuta la prevenirea deteriorării neurotransmițătorilor care ajută la reglarea stării de spirit, și anume serotonina și norepinefrina.

Sunătoarea ajută prin inhibarea acțiunii enzimelor monoaminoxidază. Aceste enzime degradează neurotransmițători importanți și astfel pot afecta starea de spirit. Odată ce această degradare este prevenită, cresc în mod natural nivelurile de serotonină și norepinefrină, îmbunătățind starea de spirit și reducând simptomele depresia sau anxietatea.

Ca de obicei, extractul standardizat este o alegere mai potrivită decât ceaiul, deși poate fi folosit și acesta (însă ar trebui consumat în cantitate mai mare). Extractul de la Solgar de sunătoare este probabil dintre cele mai bune de pe piață. Cu excepția cazului în care este prescris altfel, doza zilnică medie de sunătoare pentru uz intern este de 2-4 g.  

Sunătoarea este un remediu natural, așa că funcționează încet, dar sigur asupra corpului. Cu cât consumul meu este mai regulat, cu atât efectele sunt mai pronunțate asupra diminuării sau chiar eliminării stărilor emoționale neplăcute. 

În unele cazuri poate da somnolență sau o ușoară confuzie mentală, mai ales dacă se începe cu o doză prea mare. Ideal e să se înceapă mereu cu doze mici care se cresc apoi progresiv. Astfel corpul se obișnuiește cu noii compuși, pe care îi asimilează mai ușor. Atenție la interacțiunea sunătoarei cu diverse medicamente de sinteză. 
plante atacuri de panica

Alte plante ce ajută la întărirea sistemului nervos


Lavanda sau levănțica – calmează sistemul nervos, normalizează funcția cardiacă, este un adjuvant bun în insomnii și migrene. Efectele lavandei sunt cunoscute de secole. O puteți folosi și ca ulei esențial, în difuzor. 

Păducelul – Oamenii de știință au descoperit că păducelul poate fi o potențială terapie nouă pentru tulburările de anxietate. Într-un studiu mai vechi pe 264 de persoane cu anxietate, o combinație de extract de păducel, magneziu și floare de mac de California a redus semnificativ nivelul de anxietate în comparație cu un placebo. 


Roinița – Un studiu a arătat că tratamentul de șapte zile cu 1,5 g/zi pudră de frunze uscate de Melissa officinalis pare să reducă nivelul de anxietate și să îmbunătățească calitatea somnului la pacienții după intervenția chirurgicală de bypass coronarian, cu 49% și, respectiv, 54%. 

De notat: plantele și suplimentele din plante se pot combina, ele având un mod de a crea sinergie și de a avea un efect mai bun împreună. De exemplu eu iau Rhodiola cu Valeriană și uneori Păducel sau Talpa Gâștei (pentru echilibrarea sistemului cardiovascular). 

vitamine atacuri de panica

Vitamine și minerale – ce ajută în a diminua sau elimina atacurile de panică și anxietatea

Magneziu 

Pe primul loc este evident magneziul. Am aflat de importanța sa după ce am născut, fiind recomandat mereu de mamele ce s-au confruntat cu stări depresive, nervozitate, anxietate. Adevărul e că magneziul este probabil cel mai important mineral pentru sistemul nervos. Zahărul și cofeina ne scot din corp magneziul și alte minerale importante, așa că e de preferat să le evităm sau să le consumăm cu moderație. Nivelurile scăzute de magneziu sunt legate de o multitudine de boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, tensiunea arterială mărită, tulburările de dispoziție sau migrenele. Este estimat că în dieta modernă abia atingem 1/3 din necesarul zilnic de magneziu.  

Atenție la suplimentele de Magneziu, nu toate sunt la fel de eficient sau ușor de asimilat de organism. Unele forme pot chiar fi nocive și sunt de evitat. Atenție și la dozaj pentru că magneziul se poate supradoza cu efecte adverse ca diaree, crampe, vomă. Magneziul din alimente nu se poate supradoza. În general doza recomandată pentru adulți este de 350mg pe zi, dar am folosit și doze de 500mg pe zi fără probleme. Totuși nu trebuie depășit 600mg pe zi pentru un adult. Atenție și la folosirea sărurilor de magneziu. 

O formă simplă și eficientă de a asimila magneziul este prin piele, folosind uleiul de magneziu. Dacă nu îl suportați pe piele, se poate folosi Citratul de magneziu, se absoarbe ușor în organism. Trebuie suplimentată și cantitatea de apă când luați magneziu. 

atacuri de panica

Omega3 și uleiul de pește – vitale pentru sănătatea creierului/sistemului nervos

Omega 3 este un nutrient esențial și vital pentru sănătatea creierului. Constând din 60% grăsime, creierul are nevoie de omega-3 pentru a se dezvolta și a funcționa corespunzător. Cercetătorii au descoperit că acizii grași sunt unele dintre cele mai critice și mai influente molecule asupra integrității creierului și a capacității sale de a funcționa.

S-a descoperit că persoanele care suferă de anxietate, au niveluri scăzute de Omega 3. Un studiu a constatat că nivelurile serice ridicate de EPA au fost asociate cu protecția împotriva tulburării de stres post-traumatic. Un studiu clinic randomizat care a implicat participanți cu abuz de substanțe a arătat că administrarea de EPA și DHA a fost însoțită de scăderi semnificative ale scorurilor de furie și anxietate în comparație cu grupul placebo.

Nu toate uleiurile de pește conțin cantități suficiente de Omega 3. Acest acid esențial poate fi distrus prin procesare. De aceea recomand să vă documentați înainte de a cumpăra ulei de pește. Am scris mai multe legat de uleiul de pește în acest articol. Încă recomand varianta de la Solgar de Omega 3 dacă nu doriți să comandați din afara tării un ulei de pește calitativ. 

vitamine pentru atacuri de panica

Complex de vitamine B

Vitaminele de tip B sunt și ele extrem de importante pentru sănătatea mentală și pentru creier în general. Acidul folic contribuie la multe funcții ale organismului, iar deficiența de B9 a fost legată de niveluri mai ridicate de anxietate și depresie. Atunci când sunt luate împreună cu B12, aceste vitamine B ajută la metabolizarea serotoninei, care este importantă pentru reglarea stării emoționale.

Atenție mai ales la dietele restrictive sau vegane, din care lipsește mai ales vitamina B12. O dietă echilibrată este esențială pentru a combate anxietatea și atacurile de panică. Vitaminele B se regăsesc în carne (mai ales ficat și organe), ouă, legume cu frunze verzi, fructe. 


Ca supliment, recomand din nou Complex-B de la Solgar, fiind mai calitativ și cu o concentrație echilibrată. 

Câteva gânduri despre atacurile de panică și anxietate

Oamenii care nu s-au confruntat niciodată personal cu atacurile de panică, anxietatea sau depresia le pot caracteriza pur și simplu drept tristețe, frică, dar este mult mai mult decât atât. A nu fi educat în mod corespunzător despre astfel de afecțiuni te poate lăsa insensibil la suferințele celor care o suportă sau în neîncrederea că aceștia se confruntă cu simptome.

Faceți lucruri plăcute pentru corpul vostru: o baie cu sare și uleiuri esențiale, plimbări în natură, sport, sau orice alte activități care vă plac. 

Stați cât mai mult la soare atunci când sunt zile frumoase. Soarele și vitamina D ajută enorm. Suplimentați cu vitamina D în lunile reci și cu puțin soare. 

Încercați și esențele/remediile florale Bach. Puteți căuta un terapeut care lucrează cu esențe florale și care vă poate face o recomandare personalizată. 

Mergeți la masaj sau spa de câte ori este posibil. 

Nu pierdeți încrederea și nu renunțați! 

Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns