cărți dezvoltare personală
Carte, RESURSE

Top 11 cărți de dezvoltare personală ce merită citite

Doresc să vă recomand cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit. Și la final un bonus cu recomandări de la o specialistă. Dar mai întâi câteva cuvinte despre cum am pornit pe acest drum. 

Povestea mea

În anul 2016, am fost o norocoasă să întâlnesc un coach care m-a ajutat să mă văd așa cum nici eu nu știam că pot fi. A fost o descoperire frumoasă, dar și o admirație pentru acea eu care era gata să se remarce, dar nu știa cum să debuteze. Cu mare drag vă recomand să încercați câteva sesiuni de coaching. 

Treptat mi-am dat seama că eficiența mea era să fie mult mai mare dacă făceam coaching sau lecții de dezvoltare personală la același nivel cu orele de matematică sau dacă aveam în jurul meu un mediu care să sublinieze mai mult importanța acesteia, dar niciodată nu este tîrziu pentru a începe dezvoltarea personală.

După aproximativ 3 luni de coaching am reușit să iau interviul pentru un post de manager de hotel și să-mi negociez salariul cu o încredere de neînvins, obținând ceea ce am cerut inițial. Aveam 25 de ani și experiență de doar 2 ani consecutivi la recepție, dar știam cât valorez și cum să mă prezint ca să demonstrez productivitatea mea. Chiar dacă știam că nu sunt pregătită teoretic pentru acel job, știam că pot să învăț absolut orice și l-am făcut și pe angajator să creadă asta. 

Cum spune C.S. Lewis ¨Țintește sus și vei fi doborât la pământ. Țintește jos și n-o să te alegi cu nimic¨, eu simțeam că vreau să încerc decât să nu perseverez nicicum.

O dată ce am luat acest job mi-am dat seama că este nevoie să trec la alt nivel de dezvoltare personală. Era foarte greu, dar făceam tot posibilul să învăț ceva din fiecare experiență și să ajung seara acasă mai bună decât plecasem dimineața. Dacă sunteți la început de drum, puteți incepe cu cărțile recomandate în articolul anterior. Dacă aveți nevoie de ceva mai mult, vedeți în continuare alte cărți care m-au ajutat. Cu siguranță, pe parcurs veți descoperi care este stilul vostru preferat și veți mai adăuga multe altele la această listă.

Cele mai bune cărți de dezvoltare personală


1. Zig Ziglar – De la bine la excelent

Când am realizat că am nevoie de mai multă motivație și inspirație am descoperit lucrările și discursurile lui Zig Ziglar. Cu lucrările lui am învățat să fac abstracție de informația care nu-mi pare relevantă și să mă focusez pe conceptele cu care rezonez. Asta a fost cartea după care am decis și am învățat să am o atitudine Looking good feeling great. Vă las niște idei din această carte:

¨Pasiunea este o condiție obligatorie pentru atingerea performanței¨

¨Dacă ar fi să vin la tine acasă și să vorbim despre pasiunea ta, aș fi atent la semnele care mi-ar arăta că-i dedici timp, talent și bani¨

¨Oamenii cad. Învingătorii se ridică. Cei ce câștigă medalii de aur se ridică mai repede decât ceilalți¨

¨Devenim ipocriți încerând să arătăm bine la exterior, în timp ce în interior murim încet¨

¨Mințile hrănite înving¨

¨Nu trebuie să fii un om extraordinar, pentru a începe ceva. Dar trebuie să începi ceva, pentru a deveni extraordinar¨

¨Uneori e bine să ne aruncăm cu capul înainte, înarmați doar cu pasiune și cu impulsivitate, și să ne începem călătoria. Împlinirea va veni pe parcurs¨

¨Creează-ți în minte imaginea a ceea ce vrei să obții – gândește-te cum va arăta viața ta atunci când îți vei atinge scopul¨

¨Dacă accepți că eșecul e doar un popas în drumul tău spre victorie înseamnă că ești pregătit pentru o viață excelentă¨

¨Cu cât îți urmezi pasiunea mai din timp, cu atât mai devreme o să eșuezi. Cu cât eșuezi mai din timp, cu atât o să înveți mai repede ce trebuie să faci și ce să nu faci. Și cu cât o să înveți mai repede ce trebuie să faci, cu atât o să ai mai mult timp să te-apuci de lucrul respectiv și să-l tot reiei¨

¨Cât e vie pasiunea, există speranță¨

¨Performanța nu are nimic de-a face cu locul de muncă, ci cu cel care execută munca și cu modul în care o execută¨

¨Criticile sunt inevitabile. Oamenii de succes găsesc un echilibru între ignorarea și acceptarea acestora¨

¨Pentru a ne schimba mentalitatea, trebuie să facem 2 lucruri: să acceptăm realitatea așa cum e și… s-o acceptăm ori de câte ori e nevoie¨

2. Zig Ziglar – Dincolo de vârf

După ce citisem câteva cărți mă simțeam de parcă știam tot și nu mai e nevoie să citesc, dar după o săptămână, două, îmi dispărea curajul și mă întrebam dacă acum trebuie să citesc mereu ca să-mi mențin pasiunea. Da, în cartea următoare, autorul mi-a răspuns la întrebarea mea chiar din primele pagini, vedeți în continuare:

„Motivația, nu este ceva permanent – dar nici spălatul nu e. Totuși dacă ne spălăm zilnic, avem de câștigat. Din punct de vedere motivațional, dacă vom căuta în mod deliberat zilnic o încurajare (motivație), ea va deveni un obicei”

„Cei care ajung dincolo de vârf au un vis. Ei se implică și urmează cu perseverență visul cu o răbdare și cu o încăpățânare fantastice”

„Nu sunt o victimă, pot face multe lucruri care să determine un viitor fie mai bun, fie mai rău, și numai de mine depinde alegerea corectă”

„Nu contează de unde pornești – ci unde ajungi”

„Dacă nu-ți place cine ești și unde ești, nu-ți face griji, pentru că nu ești obligat să rămâi cum ești și nici unde ești. Poți evolua. Te poți schimba. Poți fi mai mult decât ceea ce ești”

„Dacă devii de neînlocuit, nu mai ești avansat”

„În loc să-mi plâng de milă și să scrâșnesc din dinți, am dat drumul sevei creatoare, m-am implicat din nou cu entuziasm, fixând niște obiective precise, am întocmit un plan de acțiune și m-am dus la muncă plin de pasiune”

„Toate abilitățile pot fi învățate și pot fi dezvoltate, nu doar de tine, dar și de copiii tăi”

„Obiectivul meu este să te implic în acțiune, deoarece până când nu vei face ceva, nu vei ajunge Dincolo de vârf.”

3.Napoleon Hill – De la idee la bani

Cel mai mult iubesc filosofiile lui de viață, iar în fiecare carte de dezvoltare personală are zeci poate sute de idei geniale care mi le notez și le răsfoiesc ori de câte ori am nevoie de motivație. 

În cartea „De la idee la bani”, eu am găsit motto-ul după care mă ghidez și azi și care desigur l-am spus tuturor atunci când am avut ocazia. Vedeți mai jos câteva fraze care mi-au plăcut din cartea dată:

„Speranța nu este un lux, ci o datorie. Să speri nu înseamnă să visezi, ci să-ți transformi visele în realitate. Binecuvântați sunt cei care au visurile și care sunt dispuși să plătească prețul transpunerii lor în realitate”
„Mintea umană poate crea orice lucru pe care și-l imaginează și în care crede. Mintea nu cunoaște alte limite, în afară de cele pe care le stabilim noi înșine”
„Există o mare diferență între a-ți dori un lucru și a fi pregătit să-l primești. Nimeni nu este pregătit pentru ceva decât în momentul în care crede că poate obține acel ceva. Starea dumneavoastră de spirit trebuie să fie dominată de încredere nu doar de speranță sau de voință. O minte deschisă este esențială pentru dobândirea încrederii. Mințile închistate nu inspiră convingere, curaj sau încredere”
„Încrederea este absolut necesară pentru a putea ajunge succesul. Încrederea este indusă și menținută prin ordinele pe care le dați subconștientului”
„Ultima treaptă pe scara succesului nu este niciodată aglomerată”
„Astăzi m-aș fi aflat exact acolo unde ar fi trebuit să fiu, dacă aș fi petrecut mai mult timp analizându-mi slăbiciunile și mai puțin timp căutând justificări pentru a le acoperi”

Cărți de dezvoltare personală ale lui Napoleon Hill: 

Secretele gândirii pozitive


Folosește-ți mintea pentru a te îmbogăți

4. John C. Maxwell – Dezvoltă liderul din tine 2.0

Un alt scriitor care îmi place mult și mi-a schimbat viziunea în anumite domenii și am început să-i ascult și podcasturile este John Maxwell. Nu știu cum se face dar mereu abordează subiecte actuale pentru mine, care mă ajută să trec peste anumite situații cu o altfel de atitudine decât primul impuls care vine natural. Și tot în cărțile lui am realizat și m-am convins de faptul că indirect de mine depinde ce personalitate își dezvoltă oamenii care sunt de obicei în jurul meu, îi pot inspira în mod natural, dar pot să și lucrez pentru a dezvolta lideri în jurul meu, începând cu copilul meu, cu speranța că într-o zi vor fi mai buni decât mine.

Cărțile care le-am citit și mi-au plăcut sunt:

Dezvoltă liderul din tine 
Dezvoltă liderii din jurul tău
Rețeta succesului 

Aceasta ultima, este o carte este ușor de citit, dar trebuie să citești doar o pagină pe zi, căci vine cu sfaturi pentru fiecare zi din an și sunt rezultate geniale când începi a acționa, fără să grăbești lucrurile.

Idei care mi-au plăcut:

„Căutați ce e mai bun în ceilalți și ajutați-i să vadă și ei ce e mai bun”

„Învățați să îi influențați pe ceilalți de oriunde v-ați afla în organizație”

„Cel mai bun lider ar trebui să fie responsabil pentru angajarea altor lideri”

„Lasă-ți atitudinea pozitivă să transforme fiecare provocare într-o oportunitate”
„Nimeni nu poate realiza lucruri mărețe de unul singur. Pentru a realiza o viziune măreață, aveți nevoie de o echipă bună. Dar aveți nevoie și de un sfat bun din partea cuiva care este înaintea dumneavoastră în călătoria de conducere. Dacă vrei să-i conduci pe alții spre măreție, găsește-ți un mentor”

„Să fii dispus să abordezi o problemă dificilă astăzi – chiar dacă asta înseamnă că este posibil să eșuezi”

5. Mark Manson – Arat subtilă a nepăsării

Această carte chiar este una nonconformistă și este opusul a tuturor cărților care vorbesc despre pozitivism, autosugestie, etc, dar cu o doză bună de umor. Autorul nu este de acord cu fraza că dacă viața îți dă lămâie, tu trebuie să faci din ea limonadă, dimpotrivă, trebuie să înveți să le tolerezi mai bine.

Este o carte care include probleme actuale și viziuni de viață din secolul XXI, care în opinia mea vine cu multe provocări. Vedeți mai jos câteva fraze care mi-au plăcut, dar nu ezitați s-o descoperiți voi înșivă:

„Ca să nu-ți pese de obstacole, trebuie să-ți pese de ceva mai important decât obstacolele cu care te confrunți”

„Suntem programați să fim nemulțumiți cu ceea ce avem și mulțumiți doar de ceea ce nu avem”

„Nu suntem excepționali cu toții. Se pare că a te simți bine cu tine nu înseamnă mare lucru dacă nu există un motiv întemeiat pentru care să te simți bine cu tine. Se pare că obstacolele și eșecul sunt destul de utile, ba chiar necesare, în formarea noastră ca adulți hotărâți și de succes”

„Cu cât suntem mai liberi să ne exprimăm personalitatea, cu atât tindem să evităm pe oricine ar putea să ne contrazică sau să ne supere în vreun fel”

„Acceptarea responsabilității pentru problemele noastre reprezintă primul pas către rezolvarea lor”

„Greșind ne oferim șansa de a ne schimba”

„Siguranța este dușmanul evoluției personale”

6. Sheryl Sandberg – Lean In
 

O carte care am citit-o și recitit-o în ultimii 3 ani, o carte cu mii de motive de ce femeile trebuie să se dezvolte și să ajungă în posturi de conducere, despre egalitatea în drepturi a partenerilor și motivația pentru a ajunge să fii mai bun chiar și decât partenerul tău.

Nu este o carte doar pentru femei, chiar dacă este în primul rând pentru a le încuraja pe ele. Din păcate nu știu dacă este tradusă în limba română, dar o găsiți la librăria Cărturești în limba engleza. Eu cred că dezvoltarea personală începe în familie și dacă vrem să trăim într-o lume mai bună, asta este marea mea recomandare:


„Să fiți ambițioși nu doar să vă urmăriți visele, dar să ajungi să fii un lider în acel domeniu”
„Egalitatea între partneneri ajută să ai o relație mai fericită. Cred de asemenea că asta va face să trăim într-o lume mai bună”

„Riscul divorțurilor se reduce atunci când femeile câștigă jumătate din venituri și bărbații fac jumătate din treburile casnice”

„Știm sigur că femeile pot face absolut tot ceea ce fac bărbații, dar nu știm dacă ei pot face asta. Trebuie să le dăm o șansă să o demonstreze”

„Urmărirea perfecțiunii provoacă frustrare în cel mai bun caz și paralizie în cel mai rău caz”

„Succesul înseamnă să faci cea mai bună alegere care o poți face… și s-o accepți”

„Fă tot ce poți, cu ceea ce ai”

„Leadership-ul înseamnă să-i faci pe ceilalți mai buni ca rezultat a prezenței tale și să te asiguri că durează în absența ta”

7. Susan Cain – Quiet. Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare

Trăim într-o lume în care îi auzim mai mult pe cei ce vorbesc tare, care-și strigă părerile adesea fără să-i întrebi, care sunt foarte activi social și mai rar când ne oprim să ascultăm ce au de spus cei cu o voce calmă și liniștită. E absolut minunată această carte.

8. Michelle Obama – Povestea mea

Am vrut să citesc această carte pentru a cunoaște mai bine ce stă în spatele doamnei numită soția președintelui, dar am descoperit o mare personalitate, care a luptat din greu să-și creeze un drum în viață, fără a tinde spre un scop atât de măreț, dar la care a ajuns prin urmărirea pasiunii și scopul final. De asemenea mi-am notat foarte multe idei de relațiile de cuplu, dar și parenting, vedeți mai jos câteva:

„Relația lui cu bogăția era una dificilă. La fel ca mine, nu o avusese niciodată și nici nu aspira la ea. Voia mai mult să fie folositor decât bogat, dar încă încerca să-și dea seama cum”

„Nu cred că urmărirea visurilor unei persoane ar trebui să însemne sacrificarea cuplului”

„Orice grijă putea să mai aștepte, mă gândeam, pentru că de acum eram noi, și noi eram fericiți. Iar fericirea părea a fi un început bun pentru orice”

„Știam că făcusem ce era bine pentru mine vorbind deschis despre nevoile mele. Simțeam cum simplul fapt că spuneam cu voce tare ceea ce gândeam îmi dădea forță”

„Dacă nu ieși în public să te definești singură, atunci vei fi rapid definită incorect de alții”

„Trebuie să fii de două ori mai bun ca să ajungi la jumătatea drumului”

„Copiii investesc mai mult când simt că se investește în ei”

„Poți să trăiești în lume așa cum este sau poți să muncești ca să creezi o lume așa cum ar trebui să fie”

Următoarele 3 cărți de dezvoltare personală pe care mi-am propus să le citesc:

9. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen Covey

10. How to win friends and influence people Dale Carnegie

11. Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl

Eram deja la universitate când am înțeles că viața în sine nu este o alegere, dar cum să o trăiești – da. Absolut totul depinde de tine, nu de noroc. 

Dezvoltarea personală te ajută să-ți aduci ambiția într-un punct când vrei să acționezi și să-ti creezi tu ceea ce mulți numesc ¨noroc¨. Cum a spus Napoleon Hill în una din cărțile mele preferate: este prea ușor să măsurăm lumea prin succes și fericire. De aceea, eu vă urez să dați un sens vieții dumneavoastră…

Mai adăugăm la listă recomandările făcute de psihoterapeut Diana Pruteanu ce ne-a oferit articolul 30+ cărți psihologice, pe care vi-l recomandăm cu drag. 

Cărți de dezvoltare personală psihologice:


Sper că aceste cărți de dezvoltare personală te vor ajuta câtuși de puțin să îmbunătățești calitatea vieții și să contribuie la realizarea viselor și aspirațiilor tale, iar într-o zi să ajungi să trăiești un sentiment extraordinar de calm și eficacitate personală.

Bondari Corina

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns