30+ Cărți psihologice recomandate de psihoterapeut Diana Pruteanu

Cărți psihologice: Să-i dăm cezarului ce este al cezarului, iar oamenilor, profesioniști în diverse domenii de activitate, dreptul la cuvânt!
De la această premisă fundamentală pornesc și în scrierea acestui articol, deși tematica livrescă m-ar fi tentat să caut, să găsesc, să însăilez. Dar nu achiesez nici dilentantismului, nici recomandărilor părtinitoare trendului, iar topul celor mai vândute bestselleruri nu reprezintă pentru mine decât o aranjare variabilă de titluri.
Și totuși, cum scrii un articol care abordează domeniul psihologic, din perspectiva sugestiilor de lectură? Ei bine, m-am îndreptat nu spre site-urile doldora de cărți, care mai vând și parfumuri, bijuterii ori jucării, ci spre cineva îndreptățit să-mi ofere recomandări de carte, de felul acesta – Diana Pruteanu, psihoterapeut.
Deși mediată de spațiul virtual, colaborarea noastră s-a coagulat într-un material dens, deosebit de folositor. Diana Pruteanu a acceptat să răspundă și unor întrebări legate de alegerea cărților psihologice. Astfel, această expunere devine mai mult decât o înșiruire de titluri și de autori, căpătând totodată valențele unui ghid care lămurește diverse aspecte și temperează pornirea compulsivă de a cumpăra fără discernământ.

Cine este Diana Pruteanu?
„Sunt Psihoterapeut Cognitiv Comportamental, însă nu m-am oprit aici cu studiul, deoarece am vrut să îmi completez cunoștințele și din alte forme de psihoterapie. Lucrez din 2018 cu copii cu diverse tulburări ale copilăriei și ale adolescenței, de la timiditate la opoziționism sau tulburări de spectru autist. Pe de altă parte, lucrez și cu tineri adulți cu probleme de anxietate, depresie sau cu lipsa unor abilități de rezolvare a problemelor de comunicare. A fi succint nu este calitatea mea forte, însă mă voi rezuma la atât. Totuși, simt nevoia să menționez că nicio problemă nu se rezolvă de una singură, dar, pe măsură ce individul începe un proces de îmbunătățire, aceasta se reflectă și în toate celelalte.”De ce să citim cărți psihologice?
„Suntem tot mai doritori de o viață echilibrată, mai plină de sens, de relații bune, de performanță și, totodată, conștienți de greutatea atingerii acestor țeluri. Încercăm să construim continuu un ritm existențial optim, însă, de cele mai multe ori, suntem acaparați de diverse probleme sau de dorințe care interferează și își pun amprenta pe timpul și pe starea noastră emoțională.Cărțile de psihologie țintesc numeroase subiecte și sunt construite în așa fel încât să te ajute să înțelegi atât cauza, cât și modul de soluționare. Ba mai mult decât atât, pot constitui un pas important în schimbarea ritmului de viață și a modului de gândire și de comportament.
Cărțile psihologice ne validează și întrebările puse de-a lungul timpului și ne ajută, mai ales, să acceptăm faptul că viața noastră este o continuă transformare. Cu ajutorul lor putem învăța cum se leagă unele aspecte din viața personală și cum se influențează reciproc, construind tipare flexibile care pot conduce la un ritm echilibrat. În plus, eu consider că, indiferent în ce moment al vieții ești, poți deprinde noi abilități importante, poți renunța la obiceiuri vechi, poți fi mai mulțumit, dacă citești cărțile potrivite.”
Cum alegem o carte psihologică? Care sunt reperele fundamentale de luat în calcul, pentru a distinge un material valoros de unul mai puțin valoros?
„Un sfat bun pe care îl pot oferi cititorilor este să nu meargă într-o librărie nepregătiți, pentru că un titlu poate să îți fure cu ușurință ochii, dar restul cărții să nu fie ceea ce te aștepți sau ceea ce ai nevoie.Aș merge, mai degrabă, pe ideea că fiecare dintre noi avem un prieten care poate cunoaște pe cineva din domeniu, care poate să ofere o recomandare (personalizată) de carte. Pe de altă parte, există și unele pagini pe rețelele de socializare unde psihologii răspund la astfel de solicitări.
Este necesar să alegem dintre scriitorii care au aprofundat, prin experiență psihoterapeutică sau prin cercetare, subiectul care ne interesează; mai ales când vorbim despre tulburări ale copiilor sau ale adulților.
Este nevoie ca cititorul să înțeleagă corect situația în care se află, să aproximeze severitatea problemelor sale, pentru a putea face o schimbare pe măsură în viața sa, apelând cu deschidere ulterior și dacă este necesar, la un serviciu psihologic. Dacă vorbim despre cărțile de dezvoltare personală, aici nu toți scriitorii au o specialitate la bază, dar, în principiu, aceste cărți abordează probleme subclinice și pot aduce o îmbunătățire suficientă.”
Spre ce ne îndreptăm în cazul cărților psihologice? Spre noile teorii? Sau rămânem clasici în alegeri?
„Cercetarea a evoluat mult în domeniul psihologiei, acest lucru fiind cu adevărat necesar. Studiul omului nu poate fi ceva finit și în mod constant se aduc îmbunătățiri vechiilor teorii, dezvoltându-se noi direcții de cercetare. În practica terapeutică mă bazez pe noile cercetări din domeniu și pe experiența psihoterapeuților care au vechime, așadar pot spune că vechiul se completeză mereu cu noul.Cu toate acestea, consider că cititorul are alte nevoi decât noi, psihoterapeuții, iar în sensul acesta, noile cărți apărute sunt îndeajuns de bune, pentru ca el să înțeleagă, într-un mod explicit și pragmatic, știința din spatele problemei lui.”
Așadar, asemenea oamenilor, și cărțile de psihologie sunt felurite. Deși traduc, problematizează și prezintă experiențe de viață, în ele regăsim nenumărate nuanțe. Atunci când firea vă îndeamnă să puneți mâna pe o carte de psihologie, nu vă pripiți în a alege.
Căutați, răsfoiți și, la rândul vostru, întrebați! Lista bibliografică sugerată de Diana Pruteanu nu este nici închisă, nici categorică. Ea se coagulează în jurul a trei categorii de interes, este fundamendată pe sute de studii de caz și ani de experiență și trasează câteva repere care pot fi urmate sau evitate. Vă invit să o consultați și să decideți ce adăugați în tolba de cumpărături. Iar dacă printre ele se numără și cărți citite, vă provoc să vă gândiți cui le-ați recomanda și de ce.

Cărți psihologice pentru părinți (parenting):
- Rușinea la copii. De unde le vine rușinea și cum îi putem ajuta să țină capul sus – de Betsy De Thierry, Editura Trei, 2020.
- Inteligență parentală. Disciplină dincolo de drame și haos emoțional – de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson, Editura Pagina de Psihologie, 2016.
- Creierul copilului tău – de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson, Editura For You, 2018.
- Psihologia vârstelor de Tinca Crețu, Editura Polirom, 2018.
- Părinți toxici. Vindecă-ți rănile din copilărie și reia controlul asupra vieții tale – de dr. Susan Forward și Craig Buck, Editura Adevăr Divin, 2017.
- Un altfel de părinte – de Dr. Christine Coquart și Catherine Piraud-Rouet, Editura Creative Publishing, 2016.
- Copilul tău este un geniu – de Florian Colceag și Florin Alexandru, Editura Tikaboo România, 2016.
- Adolescenți scăpați de sub control. Ghidul părinților. Redobândirea autorității și a iubirii pierdute – de dr. Scott P. Sells, Editura Humanitas, 2019.
- Adolescentul de azi. Cum creștem adolescenți fericiți și de succes într-o eră plină de anxietate și distrugere – de dr. Christine Carter, Editura For You, 2021.
- Minți împrăștiate. Originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție – de Gabor Mate, Editura Herald, 2021.
- Copilul invizibil – de Gaspar Gyorgy, Editura Curtea Veche, 2016.
- Inteligența emoțională – de Daniel Goleman, Editura Curtea Veche, 2018.
- Riscurile parentingului competitiv. Cum să-ți ajuți copilul să-și realizeze potențialul fără a-l suprasolicita – de Tanih Carey, Editura Polirom, 2015.

Cărți psihologice de dezvoltare personală:
- Psihologia fricii. Temeri, angoase și fobii – de Christophe Andre, Editura Meteor Press, 2021.
- Capcana fericirii – de Russ Harris, Editura Asociația de Științe Cognitive din România, 2020.
- Mindsight. Noua știință a transformării personale – de Daniel J. Siegel, Editura Herald, 2021.
- Problema Spinoza – de Irving D. Yalom, Editura Vellant, 2012.
- O chestiune de viață și de moarte – de Irving D. Yalom și Marilyn Yalom, Editura Vellant, 2021.
- Spovedanie – de Lev Tolstoi, Editura Herald, 2021.
- Despre fericire, viață și multe altele – de Dalai Lama și Rajiv Mehrotra, Editura Curtea Veche, 2018.
- Arta subtilă a nepasării. O metodă nonconformistă pentru o viață mai bună – de Mark Manson, Editura Lifestyle, 2017.
- Cum să-ți reinventezi viața. Cum să pui capăt comportamentelor negative și să te simți din nou bine – de Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko, Editura Trei, 2017.
- Fuga de libertate – de Erich Fromm, Editura Trei, 2016.
- Omul în căutarea sensului vieții – de Viktor Frankl, Editura Vellant, 2018.
- Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – de Gabor Mate, Editura Curtea Veche, 2021.
- 12 Reguli de viață: Un antidot la haosul din jurul nostru – de Jordan B. Peterson, Editura Trei, 2018.
- Atomic Habits. O cale ușoară și eficientă de a-ți forma obiceiuri bune și a scăpa de cele proaste – de James Clear, Editura Lifestyle, 2019.
- Ce spui după Bună ziua? Psihologia destinului uman – de Eric Berne, Editura trei, 2006.
- Ascultă! Arta ascultării eficiente – de Dale Carnegie, Editura Curtea Veche, 2021.
- Mindfulness pentru vindecare. Noul mod de a fi – de Jon Kabat-Zinn, Editura For You, 2020.
- Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare spirituală – de Eckhart Tolle, Editura Curtea Veche, 2016.
Pentru mai multe sugestii de cărți de dezvoltare personală, aveți două articole detaliate ale Corinei:
Top 11 cărți de dezvoltare personală

Cărți psihologice pentru femei și cuplu:
- Poți să nu ai o familie perfectă – de Libby Purves, Editura Nemira, 2005.
- Poți să nu fii o mamă perfecta – de Libby Purves, Editura Thorsons
- Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului – de Emily Nagoski și Amelia Nagoski, Editura Litera, 2021.
- Mănăncă, roagă-te, iubește – de Elizabeth Gilbert, Editura Humanitas, 2016.
- Învinge-ți gelozia. Învață să ai încredere, să îți depășești spiritul posesiv și să îți salvezi relația – de Robert L. Leahy, Editura For You, 2020.
- Primește iubirea pe care o dorești. Ghid pentru cupluri – de Harville Hendrix, Editura Herald, 2020.
- Arta sexualității – de Emily Nagoski, Editura Globo, 2019.
Câteva citate din cartea Burnout – Emily și Amelia Nagoski:
„Cei mai mulți dintre noi ne-am petrecut întreaga viață crezând opiniile celorlalți despre corpul nostru, mai degrabă decât să credem ceea ce propriile noastre trupuri încearcă să ne spună. Pentru unii dintre noi, a trecut atât de mult timp de când ne-am ascultat corpurile, cu greu știm cum să începem să înțelegem ceea ce încearcă să ne spună, cu atât mai puțin cum să avem încredere și să credem în ceea ce spun. Pentru a înrăutăți lucrurile, cu cât suntem mai epuizați, cu atât semnalul este mai zgomotos și cu atât este mai greu să auzim mesajul.”
„Vestea bună este că stresul nu este problema. Problema este că strategiile pentru a gestiona de factorii de stres aproape că nu au nicio legătură cu strategiile care se ocupă de reacțiile fiziologice pe care corpul nostru le are la acești factori de stres. A fi „bine” nu înseamnă a trăi într-o stare de siguranță și calm perpetuă, ci a trece fluid dintr-o stare de adversitate, risc, aventură sau entuziasm, înapoi la siguranță și calm și din nou. Stresul nu este rău pentru tine; a fi blocat este rău pentru tine.”
Câteva citate din cartea lui Harville Hendrix:
„Când eram bebeluși, nu le zâmbeam dulce mamelor noastre pentru a le face să aibă grijă de noi. Nu ne-am identificat disconfortul prin exprimarea lui în cuvinte. Pur și simplu am deschis gura și am țipat. Și nu ne-a luat mult să aflăm asta, cu cât țipam mai tare, cu atât au venit mai repede. Succesul acestei tactici a fost transformat într-o „amprentă”, o parte din memoria noastră stocată despre cum să facem lumea să răspundă nevoilor noastre: „Când ești frustrat, provoacă oamenii din jurul tău.”
Cîteva citate din cartea de Emily Nagoski:
„M-am săturat de trăit într-o lume în care femeile sunt mințite în legătură cu trupurile lor; unde femeile sunt obiecte ale dorinței sexuale, dar nu subiecte ale plăcerii sexuale; unde sexul este folosit ca armă împotriva femeilor; și acolo unde femeile cred că trupurile lor sunt rupte, pur și simplu pentru că acele trupuri nu sunt masculine. Și am terminat de trăit într-o lume în care femeile sunt antrenate încă de la naștere să-și trateze trupurile ca pe un dușman.”
„Creștem femeile să fie disfuncționale din punct de vedere sexual, cu toate mesajele „nu” pe care le transmitem despre boli, rușine și frică. Și apoi, de îndată ce împlinesc optsprezece ani, ar trebui să fie vedete rock sexuale, multiorgasmice și total dezinhibate. Nu are deloc sens. Niciunul dintre lucrurile pe care le facem în societatea noastră nu pregătește femeile pentru asta.”
share articol :
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)