8 cărți ușoare pentru dezvoltarea personală

Ceea ce este mai bun în fiecare dintre noi, se află doar în noi înșine. Secretul unei vieți împlinite se află doar în noi înșine. Dacă înveți să-ți controlezi mintea ta, vei putea controla absolut orice altceva. Ai făcut destul azi ca să fii mai bun decât TU cel de ieri? Dezvoltarea personală te poate ajuta să devii ceea ce visezi.

Dezvoltarea personală este un proces de autoperfecționare, introspecție în care încercăm să ne descoperim propria identitate, să ne identificăm adevăratele interese și obiective, să ne explorăm talentele, să ne îmbunătățim sănătatea, să ne schimbăm stilul de viață și să facem tot ceea ce este necesar pentru a fi în armonie cu mintea și corpul nostru. 

Acest termen se referă și la dezvoltarea noastră profesională. Aceasta include activități care favorizează dezvoltarea abilităților și potențialului personal, cititul este una dintre ele și o să vă recomand în continuare ceea ce am citit eu și idei care mi-au plăcut.

Dezvoltarea personală este o călătorie unică

Prima mea întâlnire cu acest sentiment incontrolabil de fluturi în stomac a fost datorită primului meu job într-un hotel. Aveam 20 de ani, făceam stagiere într-un hotel de 4 stele și a venit la recepție un domn din Australia, cu un zîmbet pînă la ceafă, plin de energie, cred că avea peste 70 de ani. S-a apropiat doar să vorbească. 

A fost pentru prima dată când cineva m-a întrebat dacă îmi place ceea ce fac, dacă îmi place cu adevărat, dacă aș privi din afară la Corina de după biroul de lucru, cum o văd eu peste 10 ani, vreau să rămân acolo sau simt că aș putea ajunge mai departe decât atât? Asta nu o mai făcuse nimeni până atunci.

Aveam stomacul plin cu fluturi. Nu-mi dădeam seama exact ce este acel sentiment și cu ce s-a hrănit, dar era emoționant, captivant, mi-a trezit un interes viu. A fost ca o palmă peste față ca să mă trezesc la realitate.

Apoi, la foarte scurt timp, am văzut la o persoană, pe care o consideram eu de succes, o carte pe noptieră. Eram curioasă să aflu despre ce era cartea pe care o citea acea persoană, am cautat-o un pdf online și așa am început a citi din propria inițiativă, și spre marele meu noroc era o carte fantastică.

Cartea este despre un avocat care a vândut tot ce avea, a lăsat un job de succes și s-a îndepărtat de tot, undeva în munți, printre călugări, ca să înțeleagă exact ce are el nevoie.

Poate prea profundă și pătrunzătoare pentru a căpăta primele cunoștințe în dezvoltarea personală, dar pentru mine a fost exact ceea de ce aveam nevoie – încă o palmă peste față pentru a vedea adevăratele orizonturi ale realității.

Niciodată nu am chestionat faptul că e posibil să ajungi să ai tot ceea ce (aparent) toți vrem (mai ales la 20 de ani), dar să-ți dai seama că nu e ceea ce ai nevoie cu adevărat. Indubitabil este preferata mea.

Vă las mai jos câteva fraze care mi-au plăcut foarte mult:


¨Pe patul de moarte nu iţi vei dori niciodată să fi petrecut mai mult timp la birou¨

¨Simţea ca şi cum ar fi putut face orice, ar fi putut să fie orice, şi să deblocheze potenţialul infinit despre care învăţase că se află în fiecare dintre noi.¨

¨ Succesul exterior nu înseamnă nimic dacă nu ai succes interior. Există o diferenţa uriaşă între bunăstare şi a fi înstărit¨

¨ Viziunea ta va deveni clară doar când vei putea privi în inima ta. Cine priveşte în exterior visează; cine priveşte în interior, se trezeşte¨

¨ Nu putem controla vremea, traficul sau stările celor din jurul nostru, dar cu siguranţă ne putem controla atitudinea faţă de aceste evenimente. Avem cu toţii puterea de a determina   ceea   ce   gândim   în   fiecare moment¨

¨Cei mai mulţi dintre noi trăiesc într-un ritm atât de frenetic, încât adevărata nemişcare şi linişte este ceva străin şi inconfortabil. Cei mai mulţi oameni, auzindu-mă, vor spune că n-au timp să stea să se holbeze la o floare. Tot ei îmi vor spune că n-au timp să se bucure de râsul copiilor sau să se plimbe cu picioarele goale prin ploaie. Ei spun că sunt prea ocupaţi ca să facă astfel de lucruri. Nu au timp nici măcar pentru a lega prietenii, pentru că şi prieteniile necesită timp¨

Îmi este imposibil să aleg doar câteva fraze, dar sper că v-am convins că e o carte genială care merită citită. Am citit-o într-o noapte, dar câțiva ani mai târziu mi-am dat seama că astfel de cărți trebuies analizate, făcut notițe și de implementat ideile! Desigur, mi-am cumpărat-o și am recitit-o într-un mod corespunzător. După această carte, am căutat și alte cărți asemănătoare, ușor de citit și de înțeles.

2. Lider fără funcție de Robin Sharma

Este o carte despre dezvoltarea profesională, se povestește despre pasiunea pentru ceea ce faci și autoobservarea succesului autentic. Mi-au plăcut mult subiectele despre atitudine și motivație pentru a face la modul superlativ ceea ce faci, privind doar către scopul final. Felul lui de a scrie este foarte ușor de parcurs, plus că istoria este foarte captivantă.

Aceste cărți le citisem în perioada de stagiu și chiar dacă eram doar la recepție încercam să colaborez în toate domeniile din hotel. Îi lăsam pe oaspeți să creadă că nu au nevoie de manager și că eu îi pot ajuta în absolut orice situație, îmi asumam responsabilități chiar dacă nu erau incluse în postul meu de lucru, eram deschisă să învăț și să ajut oricând. Am decis că vreau să fiu cea mai bună și să-ți amintească toți cu drag de mine. Atitudinea aceasta a fost o decizie și am lucrat mult ca să obțin ce voiam.

Când am ajuns acasă, după stagiu, mă uitam cu mai multă curiozitate prin biblioteca noastră, care nu era deloc mare, dar avea exact ceea ce mă atrăgea în acel moment.

Toate cărțile lui Robin Sharma sunt extraordinare pentru dezoltarea personală, de aceea recomand și acest pachet de 3 cărți, inclusiv „Clubul 5 a.m” despre cum să îți faci diminețile să fie cu adevărat productive. 

3. Tată bogat, tată sărac de Robert Kiyosaki

Această carte este mai degrabă despre educația financiară, dar tratează acest subiect foarte adânc, începând cu atitudinea către bani, motivația de a deveni o persoană de succes, subiecte care cred eu că au mult în comun cu dezvoltarea personală. Foarte ușoară de citit, dar care îți dă mult de gândit, cel puțin în cazul meu pentru că am simțit-o foarte aproape de adevărul meu.

Vă las în continuare niște idei care m-au captivat:

¨Asta vă învață pe voi la școală. Dar nu asta vă învață și viața. Și, după părerea mea, viața este cel mai bun dascăl. În majoritatea cazurilor, viața nu-ți vorbește, ci te împinge de la spate. De fiecare dată viața îți spune: trezește-te, vreau să înveți ceva.¨

¨Motivul pentru care mulţi oameni sunt bogaţi nu este dorinţa, ci frica. Ei cred că banii pot îndepărta frica lipsei de bani, frica de sărăcie şi astfel adună averi întregi ca să descopere că tot nu scapă de frică. Pentru că acum se tem să nu piardă aceşti bani¨

„Ocaziile sunt chiar sub ochii voştri. Majoritatea oamenilor nu văd niciodată aceste ocazii, pentru că de fapt caută bani şi siguranţă şi cu atât se şi aleg.¨

¨Oamenii îşi petrec întreaga viaţă ocupându-se de afacerile altora şi îmbogăţindu-i pe aceştia¨

¨Siguranţa locului de muncă era totul pentru tatăl meu cu şcoală. Experienţa era în schimb totul pentru tatăl meu cel bogat.¨

¨Atunci când ştiţi că nu cunoaşteţi suficient un anumit lucru, educaţi-vă apelând la un expert în domeniu sau la o carte pe acel subiect.¨

¨Am nevoie de un motiv mai puternic decât realitatea¨

4. Mentorul de milioane de Greg Freid


Este o carte care te ajută fii mai bun mai ales în domeniul vânzărilor. În aceste cazuri, cel mai mult inspiră oamenii din jurul tău și mereu trebuie să înveți de la cei mai buni. 

Cred că atunci când ai în jur oameni de succes care doresc să te ajute să excelezi, este o motivație puternică. Faceți relații cu astfel de oameni și demonstrați-le că meritați să fiți în preajma lor.

Vedeți mai jos câteva rânduri care mi-au plăcut din această carte:

¨Obține succesul ajutându-i pe ceilalți să-și atingă scopurile¨

¨Cei mai pricepuți lideri își încep aventura fiind mai întâi cei mai buni discipoli.¨

¨Un VIS scris alături de o dată devine un obiectiv. Un obiectiv fragmentat devine un PLAN. Un plan susținut de ACȚIUNE face în așa fel încât visul să se îndeplinească.¨

¨Aflăm mai multe despre caracterul oamenilor într-o singură zi proastă decât în toate zilele bune la un loc.¨

¨Important e cât de bine îndeplinim o sarcină, nu cât de mare e aceasta.¨

5. Puterea atitudinii pozitive de Roger Fritz


Dezvoltarea personală se menține doar în condițiile în care continuăm să învățăm, observând ceea ce se întâmplă în jurul nostru, punând întrebări și analizând ideile noi, fără a ne stagna și a generaliza. 

Mai jos câteva idei simple de la Robert Fritz:

¨În cele mai grele perioade, apar cele mai mari oportunități¨

¨Îndoielile ne diminuează potențialul. Entuziasmul îl pune în valoare¨

¨Oamenii de succes percep sentimentul de teamă ca pe ceva foarte incitant¨

¨Fii pregătit ca următoarea ta idee să fie cea mai bună¨

¨Succesul nu are nici o valoare dacă cel care a ajuns la el nu este o persoană admirabilă¨

¨Cea mai rapidă modalitate de a învinge frica este să o ignori¨

„Incluzând teste de autoevaluare și pași practici ce pot fi aplicați în diferite situații pentru a avansa și a avea succes în carieră, cartea se bazează pe date susținute de cercetări, studii de caz și experiența personală a lui Roger Fritz în calitate de pedagog, manager, director de corporație și consultant al unor firme de succes la nivel internațional pentru a ne arăta, concret, modul în care atitudinea po­zitivă ne poate îmbunătăți atât viața personală, cât și cariera. Ideală pentru manageri, specialiști în coaching și cei care vor să avanseze în carieră într-un mod rapid și inteligent.”

Ar fi o prostie să spun că nu mi-am dorit niciodată să ajung o persoană de succes, dar a trebuit să învăț ce înseamnă succesul pentru mine, cum îl definesc eu, cum îl văd eu, ce aș simți dacă aș obține ceea ce vreau, sunt gata să primesc ceea ce vreau, vreau eu asta cu adevarat sau am nevoie de echilibru?

Alchimistul de Paulo Coelho, are multe idei bune la acest capitol, dar nu e chiar o carte de dezvoltare personală e o nuvelă, dar pe care tot o recomand cu drag.

Vedeți în continuare o carte de dezvoltare personală, dar și financiară, pe care nu voiam s-o mai termin. M-am simțit de parcă am stat câteva zile la povești, eu și bunicul, și îmi notam toate ideile pe care mi le spunea.

6. Cel mai bogat om din Babilon de George Clason


¨O pungă groasă se golește repede dacă nu există un izvor de aur de unde să o adapi mereu¨

¨Plătește-te pe tine însuți mai întâi!¨

¨Dorințele voastre lutresc o putere magică. Lăsați-vă călăuziți de această putere¨

¨Dorințele voastre trebuie să fie puternice și ferme. Dorințele nedefinite nu se realizează niciodată. Dorința unui om de a fi bogat nu reprezintă nimic¨

¨Stabilește-ți dorințele care vrei să le îndeplinești în viață, iar munca te va ajuta să le transformi în realitate¨

¨Dacă o afacere este bună, noi trebuie să ne înarmăm cu scuturi nu numai împotriva rivalilor noștri, ci și împotriva propiei noastre slăbiciuni¨

7. Începe cu ce nu-ți place de Brian Tracy


Această carte are doar 116 pagini, dar vă promit că mai mult de jumătate din carte are colțurile îndoite, pagini pline cu notițe, idei subliniate și sute de inimioare alături. 

-Începe cu ce nu-ți place de Brian Tracy

Vedeți mai jos câteva idei care mi-au plăcut:

¨Află cum procedează oamenii prosperi și fă același lucru până când obții aceleași rezultate¨

¨Abilitatea de a te concentra asupra celei mai importante sarcini, de a o îndeplini corect și de a o duce la bun sfârșit reprezintă cheia spre succesul deplin¨

¨Cu cât este mai importantă sarcina încheiată, cu atât mai fericit, mai încrezător și mai puternic te vei considera¨

¨Tot ceea ce ține de afaceri poate fi învățat, iar ceea ce au putut să învețe alții poți învăța și tu¨

¨Nu există nici o limită pentru cât de departe sau de repede poți ajunge, cu excepția limitelor care ți le creezi singur și nu se materializează decât în imaginația ta¨

¨Decide să fii cel mai bun în ceea ce faci¨

¨Una dintre cele mai proaste întrebuințări a timpului este să faci bine ceva ce, de fapt, nu trebuie făcut¨

8. Fă-ți patul de William McRaven

Autorul, un fost amiral în marina americană, ne povestește despre lucruri mărunte care pot să-ți schimbe viața și poate lumea. El a fost creierul din spatele operațiunii care l-a doborât pe Bin Laden. 

E mai mult decât o carte de dezvoltare personală – e un prieten care stă lângă voi și vă motivează cu energía sa și dorința de a continua mereu. Vă las mai jos câteva rânduri din această carte cu istorii personale pline de forță și lacrimi cu piele de găină în același timp.

¨E ușor să-ți pui insuccesul pe seama unei forțe din afară, să renunți la orice încercare crezând că destinul ți se împotrivește. E ușor să crezi că locul în care ai fost crescut, felul în care s-au purtat părinții cu tine, școala pe care ai urmat-o sunt singurele lucruri care-ți determină viitorul¨

¨Oamenii de rând și cei excepționali sunt cu toții definiți de felul în care înfruntă nedreptățile vieții¨

¨Adevărații lideri trebuie să învețe din propriile erori, să folosească lecțiile dobândite pentru a se ambiționa și să nu se teamă de o nouă încercare sau de următoarea hotărâre grea¨

¨Riscurile de a eșua se ivesc la tot pasul, dar cei care trăiesc cu teama eșecului, a greutății sau a rușinii, nu-și vor atinge niciodată potențialul¨

¨Fără să-ți forțezi limitele, fără să îndrăznești din plin, nu vei afla niciodată ce e cu adevărat posibil în viața ta¨

¨Când ești în noroi până la gât, începe să cânți în gura mare, să zâmbești larg, să-i însuflețești pe cei din jur și să le dai speranța că mâine va fi mai bine¨

¨Începe fiecare zi cu o sarcina îndeplinită!¨

Pentru alte recomandări de cărți de dezvoltare personală, vă recomand să parcurgeți și acest articol

După toate recomandările mele vă puteți da seama că dezvoltarea mea s-a bazat pe latura profesională, dar cu siguranță mi-a influențat și viața personală. Aceste cărți îți schimbă viziunile asupra tuturor domeniilor din viața ta, nu le poți separa. 

Comunic mult mai bine cu soțul, am o altfel de relație cu prietenii, cu părinții, cu mine însămi, am adoptat alte obiceiuri în privința nutriției și a sportului. Atunci când cauți să devii mai bun, devii mai bun în tot, fără să vrei! 

Nu vă limitați doar la aceste cărți, ascultați podcast-uri, priviți prezentările oamenilor care vă inspiră, analizați, adoptați acele idei și comportamente, iar într-o zi veți ajunge mai buni ca ei.

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

Lasă un răspuns