Cum m-am vindecat de infecție urinară recurentă? Povestea mea și remediile naturiste folosite

Infecțiile urinare – o călătorie dificilă

Am suferit de infecții urinare cam toată viața, având mereu o sensibilitate urinară mai ales dacă nu mă protejam cum trebuie de frig. Aș vrea să vă vorbesc despre cum m-am vindecat de infecție urinară cronică și mai ales ce remedii am folosit pentru a menține aparatul urinar într-o stare bună de sănătate. 

Prima experientă  a mea cu cistita a fost la 2 ani și pentru mama a fost dificil de gestionat, mai ales fiind în perioada comunistă când accesul la medicamente nu era facil. 

Mai târziu, cistitele au revenit periodic însă de regulă treceau de la sine destul de repede dacă nu stăteam prea mult în frig. După 20 ani abia am recurs la antibiotice. Însă totul a culminat cu o cistită ce a ținut timp de 2 ani, de la 28 la 30 ani. Pare greu de crezut, însă aveam o inflamație permanentă a vezicii urinare. Am făcut multe investigații care nu au arătat absolut nimic în neregulă nici cu rinichii nici cu vezica. 

Nu am mai putut apela la antibiotice pentru că nu mai funcționau. Mai mult, analiza de urină nici nu mai arăta vreo bacterie la un moment dat. Din analize părea că totul e ok, dar eu eram mai mult pe la baie. Nopțile cred că mă trezeam de peste 10 ori. 

Până la urmă a trebuit să apelez la diverse tratamente și suplimente pentru a calma durerile și a mă pune cât de cât pe picioare. Oricine a suferit de infecții urinare cronice știe cât de debilitante pot fi. E practic imposibil să poți funcționa normal, mai ales în faza acută când durerile pot fi efectiv insuportabile. 

Câteva sfaturi de bază legate de vindecarea infecțiilor urinare

Întâi aș vrea să dau câteva sfaturi, din experiența proprie, legate de tratarea și prevenirea infecțiilor urinare, în special la femei, ele fiind mult mai vulnerabile la această afecțiune. 


  • Ferește-te de frig – cam toate persoanele care suferă de infecții urinare au și o sensibilitate la frig. O bună parte din timp am purtat un brâu pentru zona rinichilor pe timpul iernii. Aveți grijă și la picioare, sunt legate și ele de acest traseu rinichi-vezică urinară. Recomand șosete groase, colanți groși și evident haine cât mai groase pentru perioadele de iarnă, mai ales când este și umezeală.

  • Lenjerie intimă de bumbac – este de evitat orice material sintetic pentru că favorizează înmulțirea bacteriilor. Și mai este important să fie de dimensiuni rezonabile. Oricât ne plac chiloții minusculi, e mai bine să îi folosim doar vara. 

  • Spălare imediat după contact sexual și golirea vezicii – Acesta este un aspect foarte important în cazul femeilor. Recomand un duș cald imediat, ca zona să rămână cât mai curată și uscată după aceea. De asemenea, eu folosesc și ovule antiseptice imediat după contact. Este ca o modalitate extra de a ne proteja de diferite bacterii ce pot trece din vagin înspre vezică. Problema nu sunt neapărat bacteriile în sine, ele fiind floră normală în cele mai multe cazuri, ci felul în care corpul nostru răspunde la ele. O să intru în mai multe detalii legat de acest aspect.

  • Hidratarea – bineînțeles consumul de apă suficientă este important. Ce am observat la mine de multe ori e că nu am neapărat senzația de sete și asta mă face să nu beau mereu suficientă apă. În perioada când am avut însă infecția urinară cronică, am consumat peste 4 litri de apă zilnic. Dacă nu consumam multă apă, durerile deveneau absolut insuportabile. Ce recomand e minim 3 litri pe zi de apă la care putem adăuga diferite sucuri sau ceaiuri ce ajută în infecții urinare. Cele mai bune sucuri sunt: rodie, merișor, afine. Toate acestea previn ca bacteriile să se atașeze la pereții vezicii și deci vindecarea vine mai repede. De asemenea, le recomand a fi folosite pe termen mai lung pentru a preveni astfel de episoade. Am folosit și recomand sucurile de la Biotta pentru că nu conțin zahăr sau îndulcitori. Sucul de rodie recomand însă să îl preparați acasă din rodii proaspete. Cât despre sucul de merișor, el nu este tolerat de toată lumea din cauza acidității. Așa că aici trebuie experimentat pentru a vedea ce ajută și ce nu. 

  • Faceți și o analiză a secreției vaginală – Am scris deja despre faptul că există și cazuri mai aparte, cum ar fi bacteria ureaplasma/mycoplasma, ce pot duce la simptome de infecție urinară. Cam orice dezechilibru la nivel vaginal poate avea impact și asupra vezicii urinare. 

  • Alimentația este importantă – cel puțin până la vindecare, recomand ca dieta să fie cât mai bogată în alimente sănătoase. De evitat sunt prăjelile, băuturile acidulate (inclusiv apa minarală), orice alimente procesate (chipsuri și alte asemenea), zahărul (e musai să fie eliminat fiindcă bacteriile se hrănesc cu el și scade si imunitatea generală). Mai mult, sunt de evitat lactatele pentru că alterează microbiomul și în multe cazuri sunt nocive la persoanele cu infecții recurente. 

  • Constipația trebuie evitată total – am lăsat la final acest aspect, dar este unul foarte important. Asta a fost una dintre problemele cu care m-am confruntat și eu, și pe care a trebuit să o țin sub control. Persoanele care se constipă au un risc mult mai mare de a face infecții urinare prin simplu fapt că bacteriile pot migra către aparatul urinar. Nu recomand un remediu pentru constipație fiindcă pentru fiecare persoană merge altceva. În general, e nevoie ca dieta să conțină destule fibre și să nu mâncăm haotic. Se mai pot folosi eventual semințele de psylium sau de in, dar ele nu rezolvă efectiv cauza constipației ci doar ajută tranzitul. 

cum m-am vindecat de infecție urinară

Ce remedii am folosit pentru a scăpa de usturimea la urinare?


După cum vă puteți imagina, am avut mult timp pentru a căuta un remediu. Practic infecția urinară se cronicizase și aveam o inflamație permanentă la nivelul vezicii. Stresul cel mai mare era să nu afecteze în timp și rinichii. Este bineînțeles un risc pentru oricine are probleme de acest gen, de aceea nu e bine să amânăm tratarea lor. Pe lângă sucurile pe care le-am menționat mai sus, am folosit și următoarele remedii. 

1. D-Mannose

D-mannose sau d-manoza este unul dintre cele mai bune suplimente pentru infecțiile urinare. D-manoza este un zahar simplu ce împiedică ca bacteriile să adere la uroteliu. De fapt, bacteriile sunt atrase de d-manoza, apoi ele sunt eliminate prin urină. Un studiu și-a propus să determine dacă folosirea D-manozei ca singur remediu, este eficientă în tratarea infecțiilor acute ale tractului urinar la femei și posibila sa utilitate în gestionarea recidivelor. De asemenea, acest studiu din 2014 arată că D-manoza scade riscul de recidivă în cazul infecțiilor urinare. 

D-manoza este activă în special pe bacteria E-coli. Dacă bacteria detectată este alta, cum ar fi klebsiella sau ureaplasma, d-manoza nu va fi foarte eficientă. 

Din experiența proprie pot confirma că d-manoza are un efect care la început trece neobservat, însă pe măsură ce continăm să luăm suplimentul observăm diminuarea considerabilă a usturimii la urinare. Îmsă în cazul celor cu infecție cronică, așa cum a fost cazul meu, le recomand să nu se bazeze pe un singur supliment.

2. Combinații ce conțin Uva Ursi – Strugurii Ursului

Recomand cel puțin un supliment care să conțină strugurii ursului. Există mai multe studii legate de această plantă care este foarte benefică pentru aparatul urinar. Planta este activă pe Staphylococcus aureus, E-coli și Bacillus subtilis.  Iată ce spune unul dintre studii care a analizat efectele acestei plante:

„La femeile care au avut cel puțin trei episoade de cistită pe parcursul unui an, suplimentarea cu uva ursi (trei comprimate de UVA-E, care conțineau și o cantitate nespecificată de păpădie) pe parcursul unei luni și apoi monitorizarea în anul următor, s-a observat o recurență scăzută a cistitei în grupul placebo (23%) și nicio recidivă în grupul de tratament.” 

Dintre cele pe care le-am folosit și au eficiență pe problemele legate de infecții urinare și inflamația aparatului urinar:

Legat de uva ursi, urmați doza recomandată pe prospect, fiindcă la fiecare produs diferă concentrația. În general, se recomandă a nu se lua uva ursi pe perioade foarte îndelungate fiindcă pot apărea anumite riscuri. Eu am urmat recomandările lui Stephen Buhner legate de folosirea acestei plante și am folosit-o cam jumătate de an cu pauze fără să apară probleme hepatice. Aici puteți vedea una dintre sugestiile sale legate de tratarea cistitei intersitițiale cu o combinație de uva ursi și alte plante. Ce vă mai pot recomanda e să apelați și la sfatul unui fitoterapeut dacă aveți vreo altă problemă de sănătate, în special a ficatului, și aveți dubii legate de folosirea acestei plante. 

cum m-am vindecat de infecție urinară
Autor: Walter Siegmund - Strugurii ursului

3. Clorophyll – Clorofilă

Clorofila este o substanță granulară verde formată în celulele frunzelor (și a altor părți expuse la lumină) ale plantelor, care dă culoarea verde și prin care are loc toată asimilarea obișnuită a hranei vegetale.

Recomand clorofila ca produs complementar, nu pentru a trata infecția urinară, ci pentru a normaliza PH-ul în organism. Crește schimbul de azot în organism și, prin urmare, este un tonic care, având în vedere proprietățile sale stimulatoare, nu poate fi comparat cu alt produs. Beneficiile diferitelor alimente verzi par legate de conținutul lor de clorofilă. Clorofila are puterea de a ne regenera corpurile la nivel celular și este extrem de similară cu sângele uman. 


Consumul de clorofilă crește numărul de celule roșii din sânge și, prin urmare, crește utilizarea oxigenului în organism. Clorofila reduce, de asemenea, legarea agenților carcinogeni de celulele din ficat și alte organe. De asemenea, descompune pietrele de oxalat de calciu (pietre la rinichi) pentru a fi eliminate, care sunt create de organism cu scopul de a neutraliza și elimina excesul de acid.

Ce am observat în cazul meu este că urina avea un PH destul de acid atunci când sufeream de infecție urinară. Deși se consideră că poate fi ușor acidă urina, în cazul meu era destul de scăzut PH-ul. De aceea am apelat și la consumul de clorofilă. Pe lângă faptul că puteți mări consumul de frunze verzi, clorofila poate fi luată și din suplimente. Sunt mai multe variante, fie efectiv capsule de clorofilă, fie sub formă de alte pudre/capsule verzi cum ar fi: lucernă (care are și proprietăți benefice asupra tractului urinar), orz verdechlorella

4. Zeolit activat

Zeoliții sunt minerale ce au o capacitate mare de absorbție și schimb de ioni. Zeolitul este un excelent agent detoxifiant, antioxidant și antiinflamator. Adăugarea zeolitului a fost pasul final prin care m-am vindecat de infecție urinară. L-am consumat timp de 4-5 luni și efectele sale au fost extrem de benefice. Cred că avantajul cel mai mare este faptul că elimină metalele grele din organism. Din păcate rinichii sunt printre organele cele mai afectate de metale grele și pot apărea probleme mari dacă nu sunt eliminate rapid. Despre efectul zeolitului asupra sănătății puteți accesa acest studiu. Eu i-am observat efectele benefice după aproximativ o lună de utilizare. Usturimea la urinare practic dispăruse total și simțeam că am ajuns la un echilibru. 

Zeolitul este practic un mineral unic care absoarbe toxinele, eliberează radicalii și metalele din organism și întărește sistemul imunitar. S-a dovedit că echilibrează pH-ul corpului și creează un mediu în care celulele dăunătoare nu pot să se dezvolte. Unul dintre marile sale avantaje e că nu produce efecte adverse în organism pentru că nu este practic metabolizat și nu interferează cu funcțiile organelor. Așa că poate fi luat și in cazul în care urmați tratamente alopate, atât doar să nu fie luat chiar în același timp pentru că are proprietatea de a absorbi substanțele cu care vine în contact. 

zeolit bioroots
Zeolit Bioroots

Aș vrea să mai spun că în cazul infecțiilor urinare recurente/cronice este nevoie de multă răbdare și testarea diverselor remedii. Ajută foarte mult să avem o dietă bogată în nutrienți, să nu abuzăm de junk food sau alimente procesate. Recomand introducerea superalimentelor, de exemplu păstura, care este extrem de bogată în nutrienți esențiali. Luați câteva bobițe dimineața și seara. 

Apoi nu uitați de omega 3/ulei de pește, este esențial pentru a reduce procesele inflamatorii din organism. 

Un alt antiinflamator excelent este Curcumin (turmeric), eu îl iau sub formă de capsule, fiind mult mai concentrat. Dar îl puteți folosi și sub formă de condiment cât mai des, cum ar fi în latte turmeric. 

Pentru a reduce inflamația local, mai sunt de ajutor diversele ovule/supozitoare din plante, cum ar fi Colonsan sau Carpicon. Au variante și pentru femei și pentru bărbați. Le-am folosit și mi s-au părut de ajutor, mai ales în cazul în care există și ceva inflamație la nivelul aparatului gential, de exemplu de la vaginite netratate în cazul femeilor. 

Pe lângă tot ce am menționat, puteți bineînțeles folosi ceaiurile benefice tractului urinar cum ar fi: coada calului, coada racului, mătase de porumb, cozi de cireșe. Ele sunt mai mult un adjuvant pentru a spori diureza și a elimina mai repede bacteriile. Însă din experiența mea, ceaiurile pot avea efect foarte slab, mai ales dacă există alte dezechilibre ce cauzează infecții recurente. Însă cu siguranță pot fi consumate. Recomand însă să fie ceaiuri ecologice sau culese din zone sălbatice pentru a evita contaminarea cu alte substanțe.

O ultimă precizare pe care vreau să o fac este că oricine poate găsi vindecarea până la urmă, trebuie doar să avem grijă de organismul nostru și să facem alegerile potrivite. Așa cum eu m-am vindecat de infecție urinară după doi ani lungi de chin, oricine poate atinge același rezultat.

cum m-am vindecat de infecție urinara
Turmeric

Pentru cei care doresc să aprofundeze vindecarea folosind plante, recomand cărțile lui Stephen Buhner, în special „Antibiotice din plante”. Nu discută în mod special de infecția urinară, dar dă diverse informații importante despre acțiunea plantelor asupra diferitelor bacterii ce ne pot cauza probleme în organism. 

Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns