Pătura grea (weighted blanket) – cum ajută pentru a avea un somn profund?

Pătura grea este o pătură terapeutică care este efectiv mai grea decât o pătură obișnuită. Inițial, pătura grea a fost folosită de terapeuții ce lucrau cu persoane cu tulburări de spectru autist sau cu alte probleme senzoriale sau emoționale cum este anxietatea. Primele pături grele datează din 1999, când terapeutul ocupațional Tina Champagne a început să le folosească pentru a trata pacienții care se confruntă cu traume mentale și fizice.

Într-un studiu al Journal of Clinical Sleep Medicine, s-a arătat că pătura grea ajută în tratarea insomniei la pacienții cu diverse probleme psihologice. Chiar și după 12 luni de utilizare, beneficiile pentru somn ale păturii grele s-au menținut, reducând semnificativ episoadele de insomnie. 

O pătură pentru adulți cântărește de obicei 4-5 kg, și ajută la îmbunătățirea somnului, la diminuarea anxietății și a stresului. Folosirea păturii grele este o metodă ușoară de a ne îmbunătății calitatea somnului fără a recurge la alte metode invazive ca suplimentele pentru somn. 

Ce este de fapt pătura grea?

Pătura grea este similară cu o pilotă umplută cu pelete de plastic sau mărgele de metal sau sticlă. Este concepută pentru a aplica o ușoară presiune asupra corpului, ceea ce te face să te simți ca și cum ai fi ținut sau îmbrățișat. 

Nu toate au aceeași greutate, unele pot fi mai grele decât altele, de obicei variază de la 4 la 7-8 kg cele pentru adulți. În general se recomandă să cântărească cam 10% din greutatea corpului sau undeva pe acolo. Mai ales dacă folosiți pătura grea în cazul copiilor, este indicat să nu depășească 10% din greutatea copilului. Și nu se folosește pentru copiii mai mici de 3 ani din cauza riscului de sufocare. 

Cum funcționează pătura grea?

După cum am spus mai sus, ea aplică o presiune ușoară asupra întregului corp. Dar cum ne ajuta asta efectiv? Presiunea aplicată relaxează sistemul nervos ceea ce, la rândul său, ajută la atenuarea problemelor de somn și a anxietății.

Această presiune poate, de asemenea, să încurajeze creierul să elibereze mai mult din serotonină, hormonul fericirii, ceea ce ne poate face să ne simțim mult mai calmi și relaxați.

De asemenea, se crede că păturile grele pot reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, care afectează calitatea somnului pentru foarte mulți oameni. 
pătura grea

Pentru cine este recomandată pătura grea?

Oricine poate beneficia de un somn mai bun folosind pătura grea. Ea este în special recomandată celor cu diverse afecțiuni sau probleme cum ar fi:


  • Insomnie cronică
  • Anxietate
  • Depresie
  • Tulburare bipolară
  • Tulburări de spectru autist
  • Deficit de atenție – ADHD
  • Sindromul picioarelor neliniștite
  • Parasomnie – somn agitat
  • Stres cronic
  • Insomnia indusă de demență 
  • Tulburare obsesiv-compulsivă 

Mulți oameni cu anxietate și depresie se regăsesc într-un cerc vicios. Anxietatea și depresia pot afecta somnul iar apoi, lipsa somnului exacerbează anxietatea și simptomele depresive. Efectele liniștitoare ale unei pături grele pot ajuta la îmbunătățirea somnului pentru persoanele cu aceste afecțiuni. Un studiu a constatat că pătura grea au ajutat la reducerea simptomelor de insomnie pentru persoanele cu anxietate, depresie, tulburare bipolară și ADHD.

Legat de autism, pătura grea a fost folosită în special pentru persoanele cu acest tip de afecțiune sau cu afecțiuni de procesare senzorială. Prin activarea simțului tactil, o pătură grea poate ajuta persoanele cu tulburări din spectrul autist să se concentreze asupra presiunii profunde a păturii. Astfel, distragerea dată de alți stimuli este mult redusă. Această presiune constantă poate oferi confort și le poate permite să se relaxeze chiar și în situații de suprastimulare. 

În ciuda lipsei de cercetare privind beneficiile obiective pentru somn, copiii cu autism preferă adesea să folosească o pătură grea. În Statele Unite ale Americii, majoritatea copiilor cu această afecțiune folosesc pătura grea. Există de asemenea un tip de pătură grea mai mică (lap blanket – pătură de ținut în poală) care se folosește pentru a menține atenția copiilor când trebuie să stea într-un loc, de exemplu când își fac temele sau au altă activitate statică. 

pătura grea copii

Cum este somnul sub pătura grea?

În primul rând aș vrea să zic că somnul meu a suferit multe schimbări după nașterea copiilor. Trezitul de multe ori pe noapte a devenit ceva obișnuit, dar în același timp foarte obositor. Și după ce au trecut câțiva ani și copiii deja dormeau toată noaptea, somnul meu a rămas modificat. Probabil hormonii de stres și-au spus cuvântul. 

Am auzit prima oară de pătura grea acum câțiva ani, dar încă nu se găsea în România. Apoi când s-a găsit pentru prima dată, avea un preț extrem de mare.        

Apoi a apărut și la noi conceptul de pătură grea, și am decis să o folosesc. De menționat că se găsește în trei variante de greutate, și o alegeți în funcție de greutatea corpului. Trebuie să fie aproximativ 10-15% din greutatea totală. Cea de la Dormeo poate fi folosită și de copiii mai mari care au cel puțin 38 de kg.

Dacă greutatea corpului la adulți este undeva între mărimi, acest studiu recomandă alegerea păturii mai grele pentru a te bucura de toate beneficiile. 

Pot să spun că somnul vine mai ușor când dormim cu o pătură grea. Presiunea constantă duce la un somn ce vine ma rapid și care este mai odihnitor. Eu cuplez asta și cu câteva suplimente naturale pentru relaxare, în special Rodhiola (un adaptogen ce reduce stresul și anxietatea) și Talpa Gâștei. Dar beneficiile păturii grele pentru somn sunt evidente fiindcă simt că somnul profund se instalează mai ușor, în loc de somnul agitat și plin de vise. 

Dormitul sub această pătură a fost divin și mi-a schimbat somnul. De obicei, mă trezeam cam de 2 ori în fiecare noapte, iar de multe ori îmi lua și mai mult de 2 ore să readorm la loc. Dimineața mă trezeam obosită, fără energie. De când am început să folosesc pătura grea, m-am trezit foarte rar pe timpul nopții și am adormit la loc rapid. 

Menționez că am fost mereu o persoană de genul „light sleeper”, adică orice zgomot mă poate trezi și somnul devine apoi dificil. De asemenea, după a doua naștere am avut fluctuații de tensiune, fiind undeva la limita de sus. Asta duce inevitabil la probleme de somn. Așa că pătura grea a fost salvatoare pentru mine. 

Pătura grea poate fi folostiă în fiecare noapte fără probleme de către majoritatea oamenilor. Doar cei cu probleme de respirație ar trebui să vorbească cu medicul înainte de a încerca să folosească pătura grea. În general, cei care suferă de claustrofobie e posibil să nu poată folosi o pătură grea. 

Ce beneficii mai are pătura grea? 

Beneficii pentru cei cu tensiune arterială ridicată, care au nevoie de somn odihnitor și fără întreruperi. Pătura grea poate diminua tensiunea arterială crescută, dar și pulsul mărit. 

Poate fi benefică persoanelor ce suferă de demență și au insomnie. Acest studiu de caz a demonstrat că o femeie în vârstă care suferă de tulburări de somn cauzate de demență, și-a îmbunătățit calitatea somnului folosind o pătură grea având aproximativ 15% din greutatea ei corporală. 

Când o greutate uniformă este plasată pe corp, se eliberează hormoni naturali ce induc starea de calm. 

Ajută la diminuarea simptomelor stresului post-traumatic. Pătura grea calmează simțurile și ajută la diminuarea stresului. 

Poate induce relaxare profundă și deci este un ajutor bun în lupta cu insomnia. 

Pătura grea ajută la blocarea stimulilor din afară și deci este benefică celor ce devin ușor supra-stimulați. 

Ajută oamenii ce suferă de dureri cronice, cum ar fi cele provocate de fibromialgie, o afecțiune cronică greu de depistat.

Pătura grea la copii

În România încă nu am găsit o pătura grea specială pentru copii. Dar se găsesc de mai multe tipuri înafara țării sau părinții pot face una pe comandă sau acasă.  

Câteva lucruri de reținut despre pătura grea la copii:

  • Nu se folosește pentru copiii mai mici de 2-3 ani din cauza riscurilor de asfixiere. Copiii sub 10 kg nu pot folosi pătura grea. 
  • Copilul trebuie să fie capabil să dea pătura la o parte cu ușurință. 
  • Pătura grea trebuie să nu depășească 10% din greutatea corpului la copii
  • Este benefică în special pentru copiii cu ADHD sau cu tulburări de spectru autist. Pătura grea este folosită de decenii în terapiile integrative, dar este un ajutor complementar care nu înlocuiește terapia. 
  • Este posibil ca unii copii să nu suporte păturile grele, dându-le un sentiment de claustrofobie. Nu trebuie niciodată forțați să folosească o pătură grea. 
  • Copiii pot folosi pătura nu doar noaptea ci și în momentele de stres pentru a se calma. 
  • Unii copii vor prefera să își acopere doar picioarele, alții vor prefera să se învelească de la bărbie la genunchi, lăsând picioarele libere. 
pătura grea

Ce trebuie să mai știm despre pătura grea?


  • Dacă pătura va fi folosită zilnic, o husă lavabilă poate fi utilă.
  • Pătura grea de la Dormeo trebuie spălată la curățătorie. 
  • Pătura grea se poate folosi de doi adulți dacă au aproximativ aceeași greutate a corpului. 
  • Uneori poate fi greu să o folosim vara, dar depinde de la persoană la persoană. Unii simt că se încing sub o pătură grea. Ideal e ca în cameră să fie maxim 21 grade când dormim. 
  • Poate fi folosită nu doar la somn ci și în timpul zilei, de exemplu când avem momente stresante sau grele din punct de vedere emoțional. 

Concluzii

Pătura grea are multe beneficii, în special legate de ameliorarea insomniei. Cei care au probleme de somn pot încerca cu siguranță o pătură grea.

Cumpărarea unei pături grele este de fapt o investiție pentru o stare mai bună de sănătate. Cu toții știm cât de important este somnul adulților și al copiilor

Referințe:
https://harkla.co/blogs/special-needs/weighted-blanket-benefits

https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.8636

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/psyg.12656

https://www.jscimedcentral.com/SleepMedicine/sleepmedicine-2-1022.pdf

https://www.psychologytoday.com/us/blog/minding-the-body/201808/do-weighted-blankets-really-ease-sleeplessness

https://www.healthline.com/health/anxiety/do-weighted-blankets-work

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns