Tulburari de somn și comportamentul copiilor

Nu e deloc o surpriză că somnul ne influențează foarte mult starea mentală și fizică. Tulburarile de somn ale copiilor au început să fie din ce în ce mai frecvente. Foarte mulți părinți se plâng de somnul copiilor chiar și după ce s-a încheiat perioada de bebelușie. 

Nu doar cantitatea de somn e importantă ci și calitatea lui. La copii e și mai important deoarece creierul lor este în plină dezvoltare și somnul e absolut esențial. Nu somn oricum și oricând. Copiii au nevoie de somn odinitor care trece prin toate cele 5 cicluri.

Ciclurile de somn, bebeluși vs copii vs adulți

Ciclurile de somn pot fi nonREM sau REM (rapid eye movement). Somnul profund este nonREM, adică nu apar mișcări rapide ale ochilor. Când somnul nu este profund apar vise, iar persoana este mai ușor de trezit.

La fiecare somn trecem prin mai multe cicluri repetitive, și adulții și copiii. S-a dovedit că somnul din prima parte a nopții este nonREM în mare parte. Somnul dinspre dimineață este 80% REM și deci mai puțin odihnitor. Cu cât prindem mai multe ore de somn înainte de miezul nopții cu atât ne odihnim mai bine, în special în cazul copiilor.

La bebeluși și copii ciclurile de somn sunt ceva mai scurte decât la adulți, aproximativ cu 50%. Majoritatea copiilor se trezesc după un ciclu de aproximativ 45-50 minute, nu mereu se trezesc complet, uneori readorm singuri la loc și adulții, chiar dacă sunt în preajmă, nu își dau seamă. De multe ori însă ei au nevoie de ajutor pentru a readormi, în special bebelușii.

Durata și perioada de somn

Bebelușii sub 6 luni încă nu disting între noapte și zi, în special cei mai mici de 3 luni. Ei dorm atât și ziua cât și noaptea mai multe cicluri de somn. Pe măsură ce cresc încep să doarmă mai mult noaptea și mai puțin ziua până ajung cam la 2-3 somnuri pe zi ziua în jurul vârstei de un an. După 1 an mulți pot trece la 1-2 somnuri pe zi, iar noaptea se pot trezi de mai multe ori.

După 1 an, copiii încep să doarmă mai bine noaptea, dar poate apărea și probleme cu mersul la culcare. Mulți părinți se plâng că între 1 an și 18 luni copiii rezistă mersului la culcare. Acest comportament se diminuează după 2 ani la majoritatea copiilor dacă rutinele de mers la somn sunt bine implementate de părinți.

După 3 ani copiii încă au nevoie de minim 11 ore de somn. În general cei care păstrează un somn pe zi la această vârstă au nevoie cam de o oră sau o oră și jumătate. Unii renunță complet la somnul de zi. După 5 ani nu mai au nevoie de somn ziua, dar în general au nevoie să doarmă mai devreme pentru a putea face față activităților zilnice.

Chiar și după vârsta de 10 ani copiii au nevoie de minim 8 ore de somn pe noapte. S-a raportat că mulți copii mai mari de 10 ani nu dorm suficient în timpul săptămânii. Mulți adolescenți au oră de culcare după 12 noaptea ceea ce duce uneori la oboseală cronică.

ADHD și alte probleme de comportament datorate lipsei de somn

Mary Sheedy Kurcinka este o specialistă recunoscută internațional în educația timpurie. În practica ei a văzut următoarele:
Eram la cineva acasă într-o după amiază pentru o consultație la o familie ce avea un copil de 4 ani care făcea mereu crize de nervi. În timpul vizitei, fetița Amber s-a pus la un moment dat pe canapea și a adormit. Mi-am dat seama imediat că ea este de fapt epuizată de la lipsa de somn.”
De aici Mary a început să facă cercetări legate de somn și cum afectează lipsa lui comportamentul copiilor.

„Aproximativ 20% dintre copiii diagnosticați cu ADHD au de fapt probleme de somn. De multe ori este greu să ne dăm seamă că un copil e obosit pentru că el poate fi foarte agitat. Atunci când oboseala este excesiva, glandele suprarenale intră în funcție și ei devin mai activi. Astfel încep să se bată cu frații lor, să tragă de câine- orice îi menține activi ca să nu adoarmă. Iar părinții de multe ori nu fac legătura între comportamentul acesta și lipsa de somn”.

Kurchinka spune că un copil are nevoie de următoarele durate de somn:

  • Bebelușii : 14-18 ore de somn în 24h (cu tot cu somnurile de zi)
  • Toddleri (18luni-3 ani) : 13 ore de somn
  • Preșcolari : 12 ore de somn
  • Școlari : 10 ore de somn
  • Adolescenți : 9,25 ore de somn
  • Adulți : 8,25 ore de somn

Schimbări în fiziologia somnului la copii

În copilărie și adolescență există schimbări profunde în fiziologia somnului care nu se întâmplă la adulți. Ciclul de tip REM este foarte important pentru dezvoltarea creierului la copii. De aceea ciclurile REM sunt mai numeroase la copii decât la adulți.

De ce au copiii tulburări de somn?

O întrebare complexă cu răspunsuri și mai complexe. Pot exista cauze fiziologice pentru care unii copii nu se odihnesc cum trebuie. Sau uneori e vorba de un stil de viață nesănătos la copilului. Probabil multe cazuri intră în categoria ultimă. Există factori care ne influențează somnul și calitatea lui, îi vom luă la rând pe fiecare.

Excluderea problemelor medicale

În primul rând trebuie excluse orice probleme de natură fiziologică ce pot impacta durata și calitatea somnului copiilor.

Apneea în somn

Kian Yazdani, un băiat de 8 ani din Virginia a fost diagnosticat în mod eronat cu ADHD. De fapt el avea probleme de somn, mai exact avea apnee. Creierul lui nu se oxigena corespunzător noaptea, iar asta se reflecta în comportamentul lui ziua. Începând cu clasă I el a avut diverse probleme de comportament. Mereu primea rapoarte pentru agresivitate.
Mama băiețelului a observat că el mereu dormea cu gura deschisă. A fost semnul care făcut-o meargă la un specialist ORL care i-a monitorizat somnul. In prima sesiune de monitorizare băiețelul avut 0 minute de somn REM, 80% oxigenare, iar sinusurile erau 90% blocate.

În unele cazuri apare sforăitul la copii, alt semn că  tractul respirator superior are un blocaj care duce la apnee în somn. Copiii care suferă de acest sindrom se trezesc automat atunci când respirația este întreruptă. Iar asta duce la imposibilitatea de se odihni.

Alergia la laptele de vacă


Intoleranța la proteina laptelui de vacă poate da tulburări de somn copiilor, în special cazul bebelușilor. Mai multe studii au dovedit că există o corelație. Într-unul din studii, bebelușii care nu au consumat produse cu lapte de  vacă timp de 7 săptămâni au avut o mărire de 22% a duratei totale de somn cu 40% mai puține treziri.
A fost confirmat prin alt studiu cu o medie de vârstă 13 luni. Copiii cărora le-a fost scoasă din alimentație proteina laptelui de vacă au dormit în medie 13 ore. Media era de 5,5 ore în 24 ore la cei care erau suspecți de alergie.

Refluxul acid

O problemă ce poate apărea în special la bebelușii sub 6 luni. Majoritatea experimentează o formă de reflux gastroesofagian, însă la unii este mai pronunțat și poate cauza probleme de somn. Dacă esofagul devine inflamat și copilul începe să aibă probleme mai mari de hrănire trebuie diagnosticat la medicul gastroenterolog pediatru.

resurse parinti

Factori din mediu care interferează cu somnul copiilor 

Lumină vs. Întuneric 

Creierul nostru este foarte influențat de lumină. Ciclurile de somn depind de perioadele de lumină vs. perioadele de întuneric, zi vs. noapte. Pe măsură ce ziua se termină, corpul răspunde la lăsarea întunericului prin producția de melatonină. Copiii și adulții dorm cel mai bine în întuneric complet. Acest lucru e aproape imposibil cu atâtea lumini artificiale în jurul nostru. Important e să le reducem cât mai mult la oră de somn și mai ales fără device-uri luminoase în cameră.  

Ecranele 

Ecranele, veșnica problemă a părinților moderni. S-a dovedit prin studii că ecranele dau peste cap somnul copiilor. Mult mai mult decât în cazul adulților. În primul rând copiii sunt mai sensibili la lumina emanată de ecrane. Ochii lor sunt în dezvoltare și pupila este mai dilatată decât la adulți. Autorii studiului au expus copii și adulți la lumina ecranelor, iar în cazul copiilor nivelul de melatonină a scăzut de două ori mai mult. Indiferent că timpul la ecrane se petrece ziua sau noaptea,  însă înainte de culcare e cu adevărat nociv. 

În plus, în cazul ecranelor este vorba și de stimularea psihologică. Stimularea pe care o primește creierul lor prin tabletă sau t.v. are un impact negativ asupra somnului. În special când device-urile rămân în camera copilului și peste noapte. 

 Recomandările legate de ecrane sunt următoarele: 

  • Să nu se uite la ecrane seara, în special înainte de culcare. 
  • Seara să fie oprite toate electronicele, iar ele să fie puse la încărcat înafară dormitorului.  
  • Dormitorul copilului să fie lipsit de orice device media.  

Radiațiile wi-fi  

Radiațiile de tip wireless au impact asupra duratei și calității somnului. Ele emit în continuu și deranjează în special somnul copiilor. S-a demonstrat că intrarea în somnul profund este întârziată când suntem expuși la wi-fi. Deși nu putem opri toate rețelele wi-fi la care suntem expuși putem să luăm câteva măsuri 

  •  Să oprim routerele wi fi în special noaptea 
  •  Să limităm folosirea de device-uri wifi sau măcar să le oprim când nu le folosim 

Temperatura din cameră 

Temperatura ambientală are și ea un rol foarte important pentru somn. Temperatura corpului fluctuează pe timpul zilei. Înainte de culcare avem o temperatură mai scăzută a corpului care se pregătește de somn. Astfel începe să producă melatonină atât de necesară somnului. Pentru copii cea mai bună temperatură pentru somn este între 19 și 21 grade Celsius. O temperatură de peste 23,8 grade Celsius are impact negativ asupra somnului. Timpul petrecut la o temperatură mare noaptea scade calitatea și durată somnului.  

Beneficiile unei rutine înainte de somn 

Despre rutine și cum le putem implementa am mai scris aici. Aș vrea să prezint câteva studii care arată importanța rutinelor la culcare și impactul lor asupra somnului copiilor.  

S-a făcut o corelație importantă între rutinele înainte de somn și stare de bine generală a copiilor. Memoria, atenția și flexibilitatea cognitivă au avut un scor mult mai bun la copiii din familii care aveau rutine de somn bine implementate.  

Într-un alt studiu făcut pe 405 familii ce aveau copii cu probleme de somn s-a demonstrat că implementarea unei rutine la culcare a redus problemele de somn, inclusiv a trezirilor dese nocturne.  

O rutină de somn înseamnă să avem cu copilul aceeași activitate înainte de culcare, iar activitatea să nu fie una care interferează cu somnul (ecrane etc.). Rutina de somn poate include baia dinainte de culcare,   spălatul pe dinți, schimbarea în pijamale, o discuție sau poveste cu părinții, citirea din cărți, un cântecel etc. 

Este benefic ca părinții să stabilească un exemplu corect adoptând activități liniștite seară și un mediu calm.  

Simptomele deprivării de somn la copii 

  •  Iritabilitate și agitație excesivă 
  •  Tantrumuri 
  •  Tendința de a exploda emoțional la cea mai mică provocare 
  •  Comportament hiperactiv 
  •  Trezire dificilă dimineața 
  •  Probleme la școală/grădiniță, greutăți în concentrare și autocontrol 

Copiii care nu dorm suficient pot avea simptome de depresie sau ADHD. Dr. Dean Beebe, director al programului de neuropsihologie al spitalului Cincinnati Children Medical Center, afirmă că lipsa de somn ca durată sau calitatea lui influențează comportamentul și gândirea. “In primul rând un somn necorespunzător ne face pe toți să vedem lumea într-un mod mai mult negativ. Pentru copii în special este greu să își regleze comportamentul și căderile nervoase fără somn adecvat, iar asta duce la reacții exagerate la evenimente minore. De asemenea și atenția lor este afectată, nu reușesc să gândească înainte de a acționă și nici să rezolve probleme.”  

Somnul de zi al copiilor mici controlează somnul de noapte 

 Am ales un studiu foarte interesant legat de efectul somnului de zi asupra somnului de noapte la toddleri (copii între 18 luni și 3 ani).  

 Primii ani de viață (0-5 ani) sunt marcați de multe schimbări în distribuția și durata somnului. Cu timpul frecvența somnurilor de zi scade și duce spre un ciclu de somn singular în timpul nopții. Studiul menționat a urmărit 50 de toddleri cu vârstă de aproximativ 18 luni. Aceștia au fost monitorizați cu un actigraph ce le înregistra mișcările și părinții au întocmit un jurnal de somn.  

 Iată la ce concluzii s-a ajuns în urma studiului: 

 S-a observat o corelație negativă între durata somnului de zi și durata somnului de noapte cât și a orei de culcare. Aceasta înseamnă că un somn de zi lung duce la scurtarea somnului de noapte și la împingerea orei de culcare mai târziu.  

 Cu cât somnul de zi era mai târziu (a două parte a după amiezei) cu atât se ajungea la ore de culcare mai târzii și la somn mai puțin noaptea.  

 Studiul arată că un control al duratei de somn ziua (limitarea somnului de zi) ducea la somn mai lung noapte și la ore de culcare mai bune.  

 Soluții la problemele de somn ale copiilor    

Atunci când tulburările de somn nu vin neapărat din cauze medicale ci din stilul de viață, părinții pot adopta anumite soluții. Una importantă este cea legată de ecrane al căror timp de folosire trebuie limitat și chiar restricționat la vârste mici. Iată și alte soluții date de specialista în educație timpurie Mary Sheedy Kurcinka.  

  • Reducerea stresului în familie. “Adultii care sunt stresați transmit acest lucru și copiilor. Este important să monitorizăm stările de tensiune ziua și de a face efortul să calmăm copilul înainte de somn. Starea de calm și oboseală duce imediat la somn.” spune Kurcinka. 

  • Ora este importantă. “Cu toții avem un ceas intern. Trebuie să îl setăm sau altfel se ajunge la ore din ce în ce mai târzii de culcare. Și o diferență de o oră pentru timpul de culcare duce la o stare similară cu jet lag-ul. Îi încurajez pe părinți să își dea seama de alegere atunci când își culcă copilul mai târziu. De exemplu îl lasă să se culce ceva  târziu ,  e ok, dar luni   probleme.  somnul poate fi recuperat, efortul pe care  face corpul, sistemul imunitar, capacitatea  la   informația care nu  ajuns corect la creier din  lipsei de somn nu  fi recuperate. E nevoie  părinții  facă o prioritate somnul copilului  doresc un copil care  funcționeze normal.” 

  •  Înainte de culcare  familia trebuie să își reducă activitatea. Muzica, cărțile, masajul, aromaterapia ajută mult înainte de culcare. În general orice creează un mediu liniștit  va ajuta somnului  pentru copii, dar  și pentru adulți.
     

  •  Trebuie găsită ora  de culcare ideală pentru copil. El trebuie urmărit , iar atunci când începe să își diminueze activitatea  să obosească e nevoie să trecem la ritualul de somn. Dacă pierdem perioada respectivă copilul va deveni hiperactiv și mult mai dificil de culcat. 

  •  Evitați folosirea de jucării la somn, în special a celor care fac zgomot sau luminează. Plușul preferat îl  poate face să se trezească noaptea dacă își aduce aminte de el.   

    Legat de somn am scris și : Dieta și somnul. Suplimente și alimente care ajută somnul copiilor

  

 Referințe: 

 Nakagawa, M. et . Daytime nap controls toddlers’ nighttime sleep. Sci. Rep. 6, 27246; doi: 10.1038/srep27246 (2016).  

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2675894/ 

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5861615/ 

 Cao H et al., Circadian rhythmicity of antioxidant markers în rats exposed to 1.8 ghz radiofrequency fields. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2015 Feb 12;12(2):2071-87.  

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8821374 

 http://pediatrics.aappublications.org/content/140/Supplement_2/S92 

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181901/ 

 http://www.metrofamilymagazine.com/November-2010/Sleep-Deprivation-and-Behavioral-Problems-în-Children/ 

 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns