Ghid despre învățarea limbilor străine la copii și 7 metode eficiente de predare

Cum știți care este cea mai bună limbă străină pentru copilul dumneavoastră?

Unii părinți aleg o limbă cu care copilul ia contact, ceea ce înseamnă că mama, tata, bunica sau o altă rudă vorbește limba respectivă. Acest lucru este grozav, deoarece îi oferă elevului o experiență reală de utilizare a limbii și de dobândire a încrederii, dar dacă acasă se vorbește doar româna și nu sunteți sigur ce limbă să alegeți – iată care sunt cele 5 limbi străine despre care experții consideră că vor fi cele mai folositoare și cu multe beneficii pentru viitorul copiilor:

Spaniolă

586 milioane de vorbitori din întreaga lume, dintre care 477 milioane nativi. Se vorbește în Spania, America Latină, dar la fel este foarte răspândită în SUA din cauza numărului masiv de imigranți din America Latină.

Franceză

410 milioane de vorbitori din întreaga lume, dintre care doar 80 milioane nativi. Pe continentul nostru locuiesc doar 40% dintre vorbitorii de limbă franceză, anume în Franța, Belgia, Elveția și jumate de milion în Luxemburg, alți 50% locuiesc pe continentul african și alte 10% sunt răspândite în întreaga lume.

Chineză (mandarină)

1,2 miliarde de vorbitori nativi, dintre care 920 milioane vorbesc dialectul mandarin. Având în vedere populația vastă a Chinei, economia în creștere și puterea politică tot mai mare, experții recomandă învățarea limbii chineze mandarine, principalul dialect vorbit. Tonurile limbii o fac să sune mai mult ca un cântec, ceea ce reprezintă un instrument utilizat în predarea copiilor mici pentru alte materii. Caracterele scrise arată ca niște imagini, ceea ce îi atrage pe copiii mai mici care, de obicei, învață vizual.

Germană

155 milioane de vorbitori în întreaga lume, dintre care doar 85 milioane aproximativ sunt nativi. Este a 2-a cea mai vorbită limbă în Europa, după limba rusă. Având în vedere că este limba oficială în Germania și Austria, țări cu o economie puternică, Germania fiind prima a Europei și a 5-a din lume, nu este de mirare ca mulți o aleg ca a 2-a limbă. Este, de asemenea, una dintre limbile oficiale ale Elveției, Belgiei, Liechtenstein și Luxemburgului. Germania acordă un număr generos de burse și alte tipuri de sprijin pentru ca studenții străini să studieze în Germania.

Engleza

1,35 miliarde de vorbitori, dintre care doar 360 de milioane sunt nativi.
Engleza este cea mai vorbită limbă din lume și poate fi găsită răspândită în orice colț al fiecărui continent. Deși nu există o limbă oficială pentru întreaga planetă, engleza este adesea folosită pentru a comunica între națiuni. Pe lângă faptul că este vorbită pe scară largă, engleza este de departe cea mai frecvent studiată limbă străină din lume, urmată de franceză la mare distanță.

limba straina copii

În ciuda faptului că, în zilele noastre, dispunem de o serie de tehnici de învățare a limbilor străine, precum și de diferite metode de predare a limbilor străine, toate au un lucru în comun. Și anume, dacă vă întrebați cum să stăpâniți o a doua limbă străină, răspunsul în fiecare dintre aceste abordări va fi similar – prin utilizarea ei în mod regulat. Așadar, cheia pentru învățarea cu succes a oricărei limbi străine este expunerea și utilizarea.

Când vine vorba de educația în limbi străine în școala primară, înseamnă că orele de curs în sine nu sunt suficiente, adică dacă copilul nu mai are niciun contact cu limba după școală, tot ceea ce a învățat va începe să dispară în curând. Acest lucru este valabil pentru toate materiile școlare și în special pentru limbile străine.

Așadar, trebuie să vă încurajați copilul să folosească cuvintele pe care le învață cât mai des posibil în afara clasei, deoarece cea mai bună modalitate de a învăța orice limbă este să o folosești. Pentru a obține cunoștințe de gramatică engleză asemănătoare cu cele ale unui nativ, cel mai bine este să începem până la vârsta de aproximativ 10 ani, după care această abilitate scade.

Bineînțeles, rolul părinților poate fi crucial în acest caz. Copiii pot învăța de asemenea de la un părinte care nu vorbește fluent. Aspectul important este ca părintele să fie disponibil să învețe alături de copil și să interacționeze. În primul rând, lucrul cheie este să îl motivezi pe copil, nu să-l forțezi. Când sunt mici, copiii dobândesc cel mai bine cunoștințele în medii fără stres și fără presiune – prin joacă. Prin urmare, este necesar să se creeze un mediu stimulativ și de susținere pentru învățarea unei limbi străine.

Cum arată un mediu stimulativ pentru învățarea limbilor străine?
Un copil ar trebui să se simtă în siguranță și protejat și să învețe o a doua limbă în afara școlii într-un mod complet natural, similar cu modul în care și-a dobândit limba maternă.
Trebuie să lăudăm copilul pentru tot ceea ce face bine. Dacă întâmpină un obstacol, este important să îl sprijinim și să îl depășim împreună.
Dacă simțiți că copilul este obosit, lăsați-l să se odihnească și să se bucure de alte activități. Pur și simplu, învățarea unei limbi străine în afara sălii de clasă ar trebui să semene mai mult cu o joacă decât cu o educație formală.
Ar trebui ca copilul să înceapă să învețe o a doua limbă la o vârstă fragedă?
Poate că experții nu vă pot spune care este cel mai ușor mod de a învăța o limbă străină, dar vă recomandă cel mai bun moment în care copilul dumneavoastră ar trebui să înceapă să o dobândească. Mai exact:

Cercetările dovedesc în mod categoric că învățarea limbilor străine la o vârstă fragedă dă cele mai bune rezultate. 

Ce anume le permite copiilor să dobândească limbi străine mai ușor decât adulții?

Achiziția naturală. Atunci când încep să dobândească limba lor maternă, copiii mici își folosesc strategiile lor înnăscute, instinctive, de achiziție a limbilor străine care le permit să înceapă să vorbească la o vârstă fragedă.

În schimb, pe măsură ce copiii cresc, aceste strategii înnăscute eficiente cedează locul altor forme de învățare, astfel încât încep să învețe limbi străine prin memorarea cuvintelor și a regulilor gramaticale, similar cu modul în care învață alte materii școlare și, în consecință, limba în cauză nu mai este o parte naturală a exprimării copilului.

Mai mult timp și spațiu. Când sunt la grădiniță sau la începutul școlii primare, copiii încă nu au atât de multe responsabilități și nici nu primesc cantități uriașe de informații, ceea ce lasă mai mult spațiu în creierul lor pentru învățarea limbilor străine.

Copiii care dobândesc în mod natural o a doua limbă la o vârstă fragedă au adesea o pronunție și un simț al limbii mult mai bune decât prietenii lor care au început să învețe aceeași limbă mai târziu. Limba devine pur și simplu parte din mediul lor natural și, prin urmare, stăpânirea acesteia mai târziu în viață este mult mai bună.

Așadar, indiferent dacă copilul dumneavoastră este la grădiniță sau la școala primară, trebuie să lucrați ocazional cu el în timpul liber pentru a-l ajuta să stăpânească o limbă străină și să o vorbească fluent. Există multe modalități interesante și educaționale care vă pot ajuta să realizați acest lucru, în timp ce vă distrați cu copilul dumneavoastră și faceți ceva util.

limba straina copii

7 metode de predare a limbilor străine pentru a vă ajuta copilul să stăpânească o limbă străină

1. Învățați împreună

Dacă stăpâniți deja noțiunile de bază ale limbii străine pe care o învață copilul dumneavoastră, cu siguranță va fi mult mai ușor să îl ajutați învățând împreună cu el.

Profitați de această ocazie pentru a stăpâni elementele de bază ale unei limbi străine împreună cu copilul dumneavoastră.

Nu vă jenați și nu vă rețineți: scopul dvs. este, în primul rând, să vă ajutați copilul și știți că sunteți gata să faceți orice pentru el. În plus, aceasta este, de asemenea, o oportunitate pentru dvs. de a învăța elementele de bază ale unei limbi străine, așa că profitați de ea. Gândiți-vă că este o ocazie excelentă de a petrece timp de calitate cu copilul dumneavoastră făcând ceva util și constructiv.

Copiii învață prin observare și modele, adică imită exemple din mediul înconjurător. În acest fel, vă veți învăța copilul mult mai mult decât cunoștințele de limbă – îi veți insufla o atitudine pozitivă față de învățare.

Și anume, atunci când copilul dvs. va vedea că învățarea este ceva ce faceți cu plăcere, va înțelege că este o activitate pozitivă pe care oamenii o practică toată viața și că această activitate poate fi distractivă și îi va apropia de părinți, ceea ce reprezintă dorința supremă a oricărui copil.

Dacă copilul dumneavoastră adoptă o atitudine pozitivă față de învățare de la o vârstă fragedă, o va cultiva pe tot parcursul vieții, iar acest lucru înseamnă că nu veți avea problema cu care se confruntă majoritatea părinților. Nu va trebui să vă forțați copilul să învețe, deoarece acesta va dobândi bune obiceiuri de lucru și va dezvolta o responsabilitate față de învățare încă de la o vârstă fragedă.

2. Jucați jocuri într-o limbă străină

Când sunt mici, copiii învață în mod spontan despre lumea din jurul lor – prin activitățile de zi cu zi. Cu toate acestea, una dintre cele mai bune și mai eficiente forme de învățare este prin activitatea lor preferată – jocul.

Învățarea prin joc este o metodă dovedită pentru dobândirea unei limbi străine. De exemplu, jocul de-a v-ați ascunselea pentru fata mea a fost o modalitate excelentă de a învăța să numere în limba engleza. Când ne jucam cu mosaica am învățat culorile. 

Avem și un joc cu altfel de puzzle-uri, e un joc 3 in 1, întâi înveți cuvintele pe card, apoi găsești perechea pentru a o pune pe card, apoi folosești toate perechile de pe card pentru a face un puzzle. Cuvintele se repetă de 3 ori cel puțin, e foarte interactiv, nu reușești să te plictisești și rezultatele sunt fantastice. Desigur este nevoie să vă jucați împreună cu copilul.

De asemenea, utilizarea tehnologiei educaționale dă rezultate excelente în învățarea limbilor străine la o vârstă fragedă.
Puteți găsi online o serie de jocuri sau aplicații interesante, cum ar fi puzzle-uri interactive care îl pot ajuta pe copilul dumneavoastră să învețe numele culorilor, animalelor și formelor în diferite limbi. În acest fel, pe lângă adoptarea cuvintelor unei limbi străine, copilul va dobândi simultan și alte cunoștințe importante despre lume.

3. Oferiti-i desene animate și emisiuni pentru copii într-o limbă străină

Atunci când învățați o limbă străină, trebuie să țineți cont de următoarele – există o mare diferență între expunerea la o limbă și învățarea limbii.
De obicei, când vorbim despre învățarea unei limbi străine, ne referim la învățarea regulilor gramaticale, memorarea cuvintelor și exerciții. Cu toate acestea, cel mai important lucru pentru copiii mici este să fie expuși la sunetele, ritmul și melodia unei limbi. Iar una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este redarea desenelor animate și a emisiunilor pentru copii.

Noi mereu am vorbit doar în limba română cu fetița noastră și cumva uitasem că ar avea nevoie sau i-ar fi mai ușor adaptarea dacă avea să știe ceva în limba catalană înainte de a o duce la grădiniță. Când am primit această greblă în frunte, prima recomandare care am primit-o de la educatoare pentru a o familiariza cu noile sunete zilnice, a fost să-i pun un desen animat sau mai bine zis era un teatru de păpuși care vorbea foarte clar și avea ca scop principal copiii să învețe cât mai multe cuvinte.

La o vârstă fragedă, copiii stăpânesc vorbirea ascultând, repetând și asociind cuvintele cu anumite acțiuni. Acesta este motivul pentru care mulți copii sunt capabili să stăpânească o limbă străină prin simpla vizionare a desenelor animate în limba respectivă.

De asemenea, multe desene animate și emisiuni TV sunt concepute special pentru învățarea limbilor străine, unde copiii sunt inițiați în sensul și pronunția cuvintelor prin intermediul aventurilor eroilor din desenele animate.
Expunerea la o limbă străină de la o vârstă fragedă are un alt efect deosebit asupra copilului dumneavoastră. Aceasta va face ca pronunția lor să fie asemănătoare sau imposibil de distins de pronunția unui vorbitor nativ.

4. Cântece cântate într-o limbă străină

Copiii adoră cântecele, iar melodia îi ajută să memoreze o serie de cuvinte, motiv pentru care cântecele sunt o tehnică excelentă de memorare și învățare. Cântatul cântecelor în limba țintă este o modalitate excelentă și eficientă de a vă ajuta copilul să stăpânească o limbă străină, dar și o ocazie excelentă de a petrece ceva timp împreună și de a vă distra. Găsiți pe YouTube cântece pentru copii care ar putea să-i placă copilului dvs. și nu vă fie teamă să cântați împreună cu el. Înainte să vă dați seama, copilul dvs. va învăța cântecul pe de rost.

Spre exemplu, am auzit o dată pe Youtube la canalul Lingokids un cântec cu alfabetul, foarte ușor de memorat, cu el fetița noastră a învățat alfabetul în limba engleză când încă nu avea 3 ani. Desigur accesul la aceste video-uri pe Youtube este foarte limitat pentru copilul nostru (o oră pe săptămână), dar oricum am descărcat multe cântece și le ascultăm ori de câte ori avem ocazia, în mașină, când gătim, când ne jucăm, etc. Avem și multe cărți cu cântece în limba engleză, le găsiți pe Amazon.

5. Citiți cărți într-o limbă străină

Veți găsi în librării o serie de cărți specializate pentru învățarea diferitelor limbi străine de la o vârstă fragedă. Cu ajutorul dumneavoastră în ceea ce privește citirea, scrierea și sensul cuvintelor, copilul dumneavoastră va stăpâni în curând sensul și pronunția cuvintelor străine. De asemenea, îi puteți citi povești simple înainte de culcare într-o limbă străină. Astfel de povești conțin de obicei fraze comune, astfel încât copilul le va memora cu ușurință.
Vă rog vedeți aici cărți în limba engleză și jocuri care le-am găsit la noi prin magazine.

6. Includeți o limbă străină în activitățile dumneavoastră zilnice

În copilăria timpurie, copiii absorb totul ca niște bureți, așa că nu aveți nevoie de ajutoare speciale pentru învățare. Pur și simplu, mergeți în parc, la magazin sau în camera de joacă și jucați un joc numind mai întâi obiectele, formele și culorile pe care le întâlniți în limba dvs. maternă, iar apoi în limba țintă. Acesta este cel mai bun mod în care un copil învață cuvinte din limba țintă, deoarece le va asocia cu obiectele și fenomenele din mediul înconjurător și, astfel, le va putea folosi efectiv atunci când este necesar.

Pentru noi era o provocare să mergem cu fetița la magazin după ce nu mai stătea în cărucior. Nu-i plăcea să intre și să facem cumpărături, atunci i-am promis că o învăț cum se spune în limba engleză toate fructele și legumele care le vedem acolo dacă intră cu mine. Spre fericirea mea e foarte curioasă și îi place să învețe lucruri noi, dar până mai crescuse ca să înțeleagă această necesitate și că mai poate alege și ea câte ceva a durat ceva timp.

7. Învățați o limbă străină online

Dacă copilul dumneavoastră are o a doua limbă la școală, adoptarea unei limbi străine într-un alt mod, mai puțin formal, este o distracție binevenită de la cursuri și o strategie de învățare eficientă și dezirabilă. Învățarea unei limbi străine online nu este doar distractivă și adesea gratuită, ci și o modalitate bună pentru copilul dumneavoastră de a-și îmbunătăți și mai mult competențele lingvistice.

Ceea ce este extraordinar la învățarea unei limbi străine online este faptul că este complet în concordanță cu stilul de viață al copiilor: lecțiile sunt scurte și includ teste, iar copiii pot rezolva aceste teste de pe telefon, oriunde, între alte activități. Aceste site-uri și aplicații sunt pline de activități captivante și distractive pentru copii, care vor capta atenția copilului dumneavoastră mult mai bine decât cursurile tradiționale. Spre exemplu eu folosesc aplicația Duolingo.

Dobândirea unei a doua limbi străine ne lărgește orizonturile, ne introduce în alte culturi și reprezintă un instrument valoros în formarea noastră ca personalitate, dar și în viața profesională. Părinții au un rol important în acest proces, la fel ca și școala. Sperăm că sfaturile din acest text vă vor ajuta să faceți limba străină mai ușor de înțeles pentru copilul dumneavoastră.

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

Lasă un răspuns