60+ Nume de băieți rare și semnificația lor

Atunci când eram însărcinată și știam deja că voi avea o fetită, alesesem și numele pentru ea. Cam o dată la 2-3 săptămâni îmi treceau prin minte idei de nume de baieți care mi-ar fi plăcut pentru copilul meu. Asta pentru ca nu cumva să fiu luată prin surprindere de vreo surpriză a naturii…

Probabil că toate mamele trec prin așa momente de paranoie când au dubii, și dacă nu e băiat sau dacă nu e fată… Mai bine fac o listă și fie ce-o fi. Voila, aici este și lista mea!

De căutați nume de băieți rare și neobișnuite, dincolo de cele originale, aici o să găsiți câteva idei. Uneori pot părea stranii sau cel puțin așa sună doar pentru că sunt mai rar auzite la noi, dar de fapt sunt foarte frumoase când te obișnuiești cu ele.

Adam

Nume de origine ebraică, care înseamnă ¨fiu al pământului¨. Acest nume este derivativ de la cuvântul Adamah, care se traduce din ebraică ¨pământ¨. În ultimii 50 de ani a fost mereu printre 30 cele mai populare nume de băieți în multe țări. 

Albert

Nume de origine germană, care înseamnă ¨nobil si luminos¨.

Axel

Nume de origine ebraică care înseamnă ¨tatăl păcii¨, este foarte popular în țările scandinave și în traducere înseamnă ¨topor de război.¨

Benjamin / Ben / Benedict

Nume de origine ebraică, semnificația acestuia este ¨fiu al mâinii drepte¨. Ben din ebraică înseamnă ¨fiu¨, iar din latina ¨binecuvântat¨, iar Benedict îneamnă ¨fiu al norocului¨.

Cael / Cailin / Cale

Nume origine irlandeză ce înseamnă ¨slab, îngust¨. În mitologia irlandeză Cael a fost numele unui războinic important. 

Caspian

Nume de origine engleză, preluat de la Marea Caspică. Prințul Caspian este un personaj din celebra serie Cronicile din Narnia.

Casius / Cassian

Nume de origine latină care înseamnă „aparținând familiei Cassian”, un cuvânt care se referea la „purtătorii de coifuri”, bărbați curajoși ce aparțineau unui neam de războinici.

Camilo

Nume de origine latină. Se folosea în Roma antică pentru a-l numi pe băiatul care ajuta preotul la slujba religioasă.

Danny

Nume de origine ebraică care înseamnă „Dumnezeu este judecătorul meu”. Format din cuvântul Dan care din ebraică înseamnă „a judeca” și semiticul El „Dumnezeu”.

David

Acest nume are rădăcini biblice adânci și înseamnă „iubit”. Este derivat din numele ebraic Dawid și înseamnă „cel ales de Dumnezeu”.

Damian / Damien

Nume istoric care provine de la cuvântul grecesc Damianos și înseamnă „a supune, a stăpâni, a învinge, a cuceri”. Numele Damian a fost, de asemenea, legat de zeița greacă a fertilității, Damia.

Dennis

Nume care provine de la grecescul Dionysus. Acesta este considerat zeul stărilor extatice, în special al celor produse de vin, iar Denis ar fi „devotat lui Dionysus”.

Dominic / Dom / Domenique

Nume de origine latină, înseamnă „care aparține lui Dumnezeu”. Acest nume este foarte des întâlnit în Franța, atât ca nume de fete cât și nume de băieți.

Dylan

Este un nume popular în Țara Galilor, iar în anul 2010 a fost numele preferat al părinților de băieți. Acesta înseamnă „fiul mării”, „fiul valului” sau „născut din ocean”, perfect pentru cei născuți lângă mare, ocean sau chiar în apă, acasă.

nume de băieți rare

Eduard / Edward

Nume de origine engleză, care înseamnă „gardian prosper”.

Ethan / Eitan

Nume de origine ebraică, care înseamnă „puternic, sigur, solid”. Eitan este un nume care se regăsește în vechiul Testament.

Eric / Enrique / Henry / Heinrich

Nume întâlnit în vechea limbă nordică original fiind Eirik și are sensul de „conducător etern, unic”. Varianta în spaniolă este Enrique, în engleză Henry, toate derivează de la germanul Heinrich, format din Heim care înseamnă casă și Ric care înseamnă conducător, deci „conducătorul casei”.

Felix

Nume de origine latină semnificația căruia este „cel fericit” sau „cel norocos”. Asta poate fi karma pe care vrei să o atragă copilul tău.

Gael / Abigail

Gael este diminutivul numelui Abigail, care înseamnă „bucurie” din limba engleză veche.

Gerard / Gerhard

Nume de origine germanică, format din cuvintele Ger „suliță” și Hard „puternic”, deci semnificația acestui nume este „războinic puternic”.

Hugo / Ugo

Acest nume este varianta latina a numelui Hugh de origine germanică a cărui semnificație este „minte” sau „om inteligent”. Varianta italiană este Ugo.

Hans

Diminutivul numelui Johannes, nume de origine nordică și foarte popular în țările scandinave. Semnificația acestuia este „dar de la Dumnezeu”.

Ian / Jan / Jean / John / Jack / Jackie

Nume de origine ebraică a cărui semnificație este aceeași ca și pentru Hans „dar de la Dumnezeu”. Jean și Jackie sunt nume neutre care pot fi atât feminine cât și masculine. Jane complimentează perfect această listă de nume care oferă opțiuni pentru familiile care așteaptă gemeni.

Jason

Nume de origine greacă care înseamnă „vindecător”. Jaye este varianta feminină a acestui nume neobișnuit de drăguț.

Jacob / Iacob

Nume clasic și popular. Provine din Vechiul Testament și înseamnă „suplinitor”, ceea ce este adesea interpretat ca fiind cineva care „pune mâna, ocolește sau uzurpă”. În cartea Geneza, gemenii Iacob și Esau s-au născut din Isaac și Rebecca.

Isaac

Nume de origine ebraică, care înseamnă „cel cu care râde” sau „cel care e fericit”.

Keanu

Nume de origine hawaiană care înseamnă „briză”

Kevin

Nume de origine irlandeză care înseamnă „naștere frumoasă”.

Leo / Leonard

Nume de origine latina a cărui semnificație este „leu”. Perfect pentru cei născuți în luna august. Este folosit de asemenea ca diminutiv pentru numele Leonard.

Liam / William

Nume de origine irlandeză care înseamnă „războinic cu voință puternică” sau „protector”. Diminutivul pentru William, un nume clasic, atemporal, cu rădăcini englezești și o istorie de sute de ani.

nume de băieți rare

Lucas

Nume de origine latină, care provine de la verbul „lucere” și înseamnă „cel care aduce lumină”.

Max / Maxim / Maximilian

Nume de origine latina care înseamnă „cel mai mare”. Dacă simți că bebelușul pe care îl aștepți îți transmite cele mai puternice sentimente pe care le-ai simțit până acum, poate fi un nume potrivit pentru copilul tău.

Marc / Marco / Marcus / Martin

Nume de origine latină care provine de la adjectivul marticus, care înseamnă „consacrat lui Marte”, Marte fiind zeul roman al războiului. Martin este un nume la fel de puternic, cu aceiași semnificație care face referință la zeul Marte.

Mateo / Matias / Matthew / Teo

Nume de origine ebraică care înseamnă „marele cadoul al Domnului”. Mateo este varianta spaniolă, Matias varianta ebraică și Matthew varianta engleză. Teo ar fi diminutivul unisex pentru Matei/Mateia și de asemenea pentru Teodor/Teodora, care au aceiași semnificație.

Noa / Noah / Noe

Nume de origine ebraică care înseamnă „pace, odihnă”. În Biblie Noe este cunoscut fiindcă a creat o arcă de refugiu pentru marele potop.

Nick / Niko / Nicholas

Nume de origine grecească care înseamnă „victoria oamenilor”.

Oriol

Nume de origine latina care înseamnă „de aur”. Perfect pentru bărbații cu păr galben strălucitor. Nume des întâlnit în Catalunya.

Oliver

Nume de origine latină care provine de la cuvântul olivarius, cel care plantează copaci de măslini și înseamnă „cel pașnic, liniștit”. Versiunea feminină este Olivia.

Patrick

Nume de origine latină care înseamnă „patriot, nobil”.

Paul

Nume ce derivează de la adjectivul latín Paullus și înseamnă „mic, modest, umil”.

Piero / Peter / Petrus

Piero este varianta spaniolă a numelui Petru, nume de origine grecească care înseamnă „piatră”. Petra esta varianta feminină al acestui nume și este foarte întâlnit în Ungaria, fiind printre primele 20 cele mai populare nume si pe locul doi în Croația. Același nume îl poartă și renumitul sondaj arheologic din Iordania.

Raul

Nume de origine spaniolă, care provine de la germanicul Radulf și înseamnă „sfatul lupui”, se referă la războinicul isteț.

Robert

Nume de origine germanică, care înseamnă „faimă strălucitoare”.

Romeo

Nume de origine latină care înseamnă „pelerinul din Roma”.

Richard

Nume de origine germanică ce provine de la cuvintele Rik „rege” și hardt „puternic”, deci înseamnă „rege puternic”.

Sasha / Alex / Alexandru

Nume unisex de origine greacă, care înseamnă „apărător al umanității”sau „protectorul care respinge inamicul”. Este adesea întâlnit sub numele de Alexandra și Alexandru, Sasha/Sacha fiind diminutivul acestora.

Saul / Shaul

Nume de origine ebraică și înseamnă „pentru care s-a rugat”.

Titus

Nume de origine latină care înseamnă „titlu de onoare”.

Uri

Nume de origine ebraică care înseamnă „lumina, flacăra mea”.

Valerio / Valerius

Nume de origine latină, care deriva de la cuvântul valere și înseamnă „a fi puternic”.

Vic / Vico / Victor / Vincent

Nume de origine latină care derivă de la cuvântul vincere și înseamnă „a câștiga” sau „a cuceri”.

Deoarece cultura americană și britanică devine atît de mult parte din obișnuințele noastre zilnice, am introdus foarte multe idei de nume de băieți rare engleze, mai puțin folosite la noi. Eu cred că ele sună tare frumos și în limba română, voi ce spuneți?

Pentru nume de fete puteți să vă uitați și pe acest articol unde am adunat mai multe nume deosebite și mai puțin folosite. De asemenea, pentru a verifica mai în detaliu semnificația numelor, există site-ul Behind the name. 

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

Lasă un răspuns