spirulina pentru slăbit? Beneficiile spirulinei
Educație corporală - Sănătate

Cum putem folosi spirulina pentru slăbit? Beneficiile spirulinei

Ajută spirulina pentru slăbit sau este doar un nou trend? Folosind spirulina de cel puțin 10 ani, am vrut să caut studiile care sprijină folosirea ei pentru pierderea în greutate. Este un supliment pe care îl folosesc alături de chlorella și clorofilă. Toate aceste suplimente verzi ajută în primul rând la stabilizarea PH-ului în corp ceea ce are mai multe efecte benefice. 

Spirulina, o cianobacterie denumită în mod obișnuit algă albastru-verde, este una dintre cele mai vechi forme de viață de pe Pământ. Spirulina crește atât în surse de apă dulce, cât și în apă sărată și este cunoscută pentru conținutul ridicat de proteine și micronutrienți. 

Literatura științifică actuală susține beneficiile spirulinei pentru reducerea grăsimii corporale, circumferinței taliei, indicelui de masă corporală și a apetitului și arată că spirulina are beneficii semnificative pentru îmbunătățirea lipidelor din sânge.

Spirulina și metabolismul 

Spirulina poate ajuta la stimularea metabolismului unei persoane. O rată metabolică mai mare poate face o persoană să se simtă că are mai multă energie. De asemenea, poate crește numărul de calorii pe care le ardem în fiecare zi, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. 

După cum se dovedește în studii, spirulina are un impact pozitiv pe mulți dintre acești factori. De exemplu, poate scădea colesterolul total, colesterolul „rău” LDL și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul „bun” HDL. Într-un studiu efectuat pe 25 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, două grame de spirulina pe zi au îmbunătățit semnificativ acești markeri. 

spirulina pentru slăbit


Un motiv pentru care spirulina este o alegere atât de bună pentru multe persoane care doresc să slăbească este că, pe lângă faptul că este săracă în calorii, poate ajuta și la creșterea energiei. O doză de 3 g din această algă înseamnă doar 12 calorii. Mai jos vă las valorile nutriționale ale spirulinei organice pe care o folosesc. Un pachet conține 250 capsule a câte 500mg de spirulină fiecare. 

Valori nutritionale/100g:
Energie: 1712.4Kj/409Kcal
Grasimi: 8.2g din care saturate 3.42g
Carbohidrati: 16.1g din care zaharuri 0.52g
Proteine: 63.5g
Fibre: 7g
Saruri: <0.450g

Spirulina este cunoscută a fi una dintre cele mai digerabile forme de proteină. Este folosită pe tot globul de către milioane de oameni  ce au beneficiat de pe urma utilizării sale.

Spirulina este o sursă bogată de beta-caroten, proteine și antioxidanți. Acești compuși îmbunătățesc bunăstarea generală și ajută la menținerea sănătății inimii. Conținutul de proteine din Spirulina o face ideală pentru utilizare pentru dezvoltarea mușchilor. Nutrienții din Spirulina ajută la întărirea imunității organismului.

Beneficiile spirulinei pentru sănătate

Sprirulina este bogată în proteine și o sursă bună de antioxidanți, vitamine B, vitamine A, C, D, E și minerale. Este alcătuită în mare parte din proteine și aminoacizi esențiali și are un conținut ridicat de fier natural. 

Este o sursă excelentă de proteine de tip vegetal. Ajută la întărirea sistemului imunitar și îmbunătățește sănătatea digestivă. Ajută la îmbunătățirea curățării și detoxifierii naturale a corpului. Ca persoană ce a suferit mulți ani de sindromul colonului iritabil, pot spune că spirulina este sănătate curată pentru colon atâta timp cât alegeți un supliment de calitate. 

Sănătatea colonului 

Atunci când dorim sau avem nevoie să slăbim, sănătatea colonului este esențială. Spirulina ajută la un tranzit bun al intestinelor, ați putea chiar avea scaun verde când folosiți spirulina, dar nu este un motiv de îngrijorare. Se întâmplă datorită concentrației de clorofilă mare din acest supliment. 

Spirulina este adesea folosită ca sursă vegană de proteine și vitamina B12. Are între 55-70% proteine, dar studiile sugerează că este o sursă inferioară de B12, deoarece vitamina nu este absorbită bine după ingestie.

Cei trei micronutrienți care se găsesc în cele mai mari cantități în spirulina sunt potasiul, sodiul și vitamina A. Atât potasiul, cât și sodiul contribuie la reglarea echilibrului fluidelor, a contracției musculare și a impulsului nervos. Vitamina A joacă un rol crucial în menținerea sănătății organelor (inima, plămânii, rinichii, ficatul etc.). În plus, este necesară și pentru vedere, reproducere și un sistem imunitar sănătos. Alți nutrienți remarcabili care se găsesc în spirulina care contribuie semnificativ la sănătate includ calciul și magneziul, care ajută la menținerea oaselor puternice și sănătoase, reglează ritmul cardiac și contribuie la un sistem imunitar puternic.

Spirulina conține și sare, în cantitate mică. Dacă știți că sarea este o problemă sau aveți tensiune arterială ridicată, atunci verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră de familie înainte de a suplimenta. Alții care ar trebui să se consulte cu medicul de familie înainte de a lua spirulina includ cei care iau medicamente pe bază de rețetă, femeile însărcinate sau care alăptează și orice persoană mai mică de 18 ani.

Spirulina este un antioxidant puternic 

Spirulina are câteva componente active. Ingredientul principal se numește ficocianobilină, care reprezintă aproximativ 1% din spirulina. Acest compus imită compusul bilirubinei din organism, pentru a inhiba un complex enzimatic numit Nicotinamidă Adenin Dinucleotide Fosfat (NADPH) oxidază. Prin inhibarea NADPH oxidazei, spirulina oferă efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Există, de asemenea, unele dovezi că spirulina poate ajuta la reducerea anemiei, deși sunt necesare mai multe cercetări. Un studiu pe 40 de persoane în vârstă cu antecedente de anemie a constatat că administrarea cu spirulina a ajutat la îmbunătățirea nivelului de hemoglobină din celulele roșii din sânge.

Spirulina este benefică pentru sportivi

Spirulina poate oferi multiple beneficii atunci când facem exerciții fizice, inclusiv rezistență sporită și forță musculară crescută. Atunci când ne propunem să  slăbim, exercițiile fizice sunt o parte integrantă fie că e vorba de jogging, pilates, ridicarea greutăților sau simple plimbări. Spirulina ne poate ajuta să nu pierdem masă musculară, un lucru foarte important în procesul de slăbit. 

Au existat, de asemenea, câteva rezultate în ceea ce privește suplimentarea cu spirulina în sport și dovezi timpurii că aceasta poate ajuta la îmbunătățirea atât a forței musculare, cât și a comportamentului la efort.

Spirulina conține un fitonutrient cunoscut sub numele de c-ficocianină, care îi conferă și o culoare verde/albastru intens. Cercetările au sugerat că acest fitonutrient are potențiale beneficii, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, protecție împotriva stresului oxidativ și calități neuroprotectoare.

Cu toate acestea, după cum sa menționat deja, cercetările care au fost efectuate până în prezent au fost fie pe animale, fie în teste mici pe oameni, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a cunoaște adevăratul rezultat al acestei alge în populația în general.

Ce fel de spirulina să folosim?

Spirulina poate fi cumpărată sub formă de pudră sau tablete. Eu folosesc în general tablete pentru că îmi e mai ușor să iau câte 3 tablete de 3 ori pe zi. Dar pudra de spirulină are avantajele ei pentru că o puteți adăuga în diverse smoothies sau sucuri fresh, astfel nici gustul ei nu mai este atât de deranjant. Sincer, gustul aduce aminte de iarba proaspătă, similar cu chlorella sau barley. 

Iată o rețetă de smoothie cu spirulină ce poate fi folosită cu succes în curele de slăbire. 

Smoothie cu spirulina

spirulina smoothie

Ingrediente

2-3 portocale (sau jumătate de pahar de suc fresh)
1 rodie 
2 lime sau 1 lămâie
1 linguriță de spirulină 
un vârf de sare

Dați fructele la blender sau la aparatul de făcut suc. Adăugăm apoi pudra de spirulină și puțină sare. Este o băutură plină de vitamine și excelentă în curele de slăbire sau după ce facem sport. Puteți de asemenea să adăugați altfel de fructe sau chiar legume, cum ar fi roșii, țelină, morcov etc. Se poate de asemenea păstra la frigider până a doua zi, într-o sticlă închisă. 

Branduri de spirulină pe care le recomand

În general, încerc să aleg spirulină certificată organic, mai ales pentru a reduce șansele ca acel supliment să fie contaminat cu diverse substanțe, cum ar fi metalele grele. Este bine ca întotdeauna să alegem suplimente de calitate, de la branduri recunoscute. 

Spirulina este disponibilă în multe forme, inclusiv capsule și pulberi. De asemenea, o găsiți în diverse produse ca batoanele proteice sau poate fi amestecată în smoothie-uri.

Cel mai bine este să păstrați tabletele și pudra de spirulina la frigider. Deși teoretic poate fi ținută și la temperatura camerei, calitățile sale nutriționale se vor degrada în timp. Astfel, cel mai bine este să consumi spirulina în câteva luni de la deschidere.


Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical.

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns