Educație corporală - Sănătate

Când cistita nu mai trece, poate fi ureaplasma

Mai jos experiența unei mame care s-a confruntat cu infecția ureaplasma și tratamentul alternativ folosit. 


„Acum jumătate de an am început să am niște simptome dubioase în zona intimă, ca niște mâncărimi. Nu am dat mare importanță, având același partener sexual de mulți ani. Am presupus ca e posibil să fie candida.

Având copil mic am amânat vizita la ginecolog. Bad idea! În nu foarte mult timp am început să am și usturimi la urinare plus o secreție destul de abundentă. Am mers într-un final la ginecolog unde mi-a făcut o serie de teste de secreție vaginală.

Se pare că aveam o vaginoză bacteriană. Era și candida, dar și ureaplasma. Nu știam prea multe despre această bacterie pentru că în sarcină ieșise negativă.

Ce este ureaplasma și cum se manifestă?

Ureaplasma este o bacterie ce face parte din grupul Micoplasmelor. Există Ureaplasma Urealyticum și Ureaplasma parvum. Mie îmi ieșise Ureaplasma Urealyticum.

Faptul că este considerată parte din flora vaginală normală face ca lucrurile să fie mai grele pentru cei care dobândesc această infecție. Când flora este dată peste cap, această bacterie devine oportunistă și se înmulțește.

În fucție de titrul colonizării, mulți ginecologi nu tratează această infecție cu Ureaplasma considerând că nu este periculoasă. Din fericire în ultimii ani au început să apară studii care arată că ureaplasma chiar poate crea probleme majore ale tractului uro-genital și nu numai.

Ureaplasma este o bacterie atipică care răspunde foarte greu la tratamentul antibiotic. În general antibioticele din clasele macrolidelor, quinolonelor și tetraciclinelor sunt folosite pentru a trata Ureaplasma.

Azitromicina și doxiciclina sunt cele mai eficiente, prima putând fi adiminstrată și femeilor însărcinate sau care alăptează.

Simptomele ureaplasmei pot fi diferite în funcție de persoana infectată. La femei apare în general secreție modificată cu un miros neplăcut, apoi simptome de infecție urinară, usturimi în zona uretrei.

La bărbați apare iritație în zona uretrei și posibil mâncărimi. De multe ori nu apar simptome vizibile, însă la femei pot apărea probleme de fertiltate fără explicație sau avorturi spontane.

Apariția infecției ureaplasma sau micoplasma nu înseamnă că partenerul a fost infidel. Ea poate apărea pe fondul unui dezechilibru al florei când bacteria este deja prezentă. 

La femeile însărcinate ureaplasma a fost corelată cu risc crescut de avort spontan, nașteri premature sau probleme ale fătului la naștere.

DE CITIT  Sarcina, elixir al tinereții?

3 cure de antibiotice fără succes

Primul ginecolog nu a vrut să îmi recomande antibiotic deloc, doar ovule locale ce conțineau și antibiotic. Explicația lui a fost că titrul este sub 50.000 u. Tratamentul a fost complet ineficient. Totuși la următoarea analiză titrul a fost peste 50.000 u și a urmat prescrierea de antibiotice, mai ales că simptomele erau destul de supărătoare.

În decurs de 4 luni au urmat 3 cure de antibiotic. Claritromicina, la care bacteria nu a răspuns deloc. Doxiciclina timp de 7 zile la care bacteria a părut să răspundă, dar a revenit după câteva zile de la oprirea antibioticului cu simptomele specifice.

Au urmat 6 zile de Azitromicina care a avut cam același rezultat ca și Doxiciclina. Bacteria revenea de parcă nu luasem absolut nimic, iar stomacul și intestinul meu aveau de suferit. Un nou examen de secreție a arătat că aveam aceeași problemă.

În acest punct a trebuit să iau decizia să încerc tratament alternativ, nici nu era recomandat să tot iau antibiotic riscând alte probleme mai grave. După multă documentare legată de ureaplasma mi-am dat seama că e nevoie de cu totul altă abordare.

Pentru că această bacterie se comportă mai mult ca un virus. Ureaplasma nu are perete celular, ea astfel fiind foarte greu de eradicat folosind antibiotice. De asemenea, ea dezvoltă ușor rezistență. Și pentru că se atașează peretelui celular al țesuturilor gazdei poate să supraviețuiască fără probleme.

Pe lângă problemele din sfera genitală care pot fi foarte neplăcute, Ureaplasma poate afecta și sistemul nervos dacă e lăsată mult timp netratată.

Protocolul Buhner pentru micoplasme

Stephen Harrod Buhner a scris mai multe cărți legate de tratamentele prin fitoterapie ale diferitelor afecțiuni, în speciale cele provocate de bacterii și virusuri. Cartea „Healing Lyme disease coinfections” este de ajutor pentru cei ce au probleme cu infecții ureaplasma sau micoplasma. Cei infectați de la mușcătura de căpușă au de regulă și infecții secundare cu aceste bacterii.

DE CITIT  Tulburari de somn și comportamentul copiilor

Există mai multe planuri de tratament. Este bine să apelați la un medic naturopat pentru a stabili ce e indicat să luați în funcție de simptome și de antecedentele personale. Am să pun ce e mai important din protocol, dar fără intenția de a fi folosit ca schemă de tratament.

  • Cryptolepis sanguinolenta – din rădăcina ei se face ceai sau tinctură. Este considerată în mod tradițional o plantă ce vindecă malaria. Aveți aici un studiu în acest sens. Ca tinctură e recomandată în protocolul Buhner fără a depăși doza de 20 picături de 3 ori pe zi. Ea acționează ca un antibiotic sistemic. Nu se găsește în România această plantă, fiind necesară comandă în afară. 

  • Serapeptază – este o enzimă ce ajută la distrugerea barierei de protecție bacteriană, făcând Ureaplasma vulnerabilă la plantele cu efect antibiotic.  Ea se găsește ca supliment alimentar în farmacii. 

  • Dieta fără gluten – această bacterie are afinitate pentru gluten, dacă poate fi eliminat din dietă ajută pentru a scăpa mai rapid. Din păcate eu nu am reușit să elimin complet glutenul, dar tot am avut rezultate foarte bune folosind remediile expuse aici.

Alte suplimente pe care le-am luat timp de două luni pentru a ajuta procesul de vindecare: vitamina C, L-Glutamine, Cat’s Claw, Uva Ursi, Clorophyll. Acestea ajută sistemul imunitar în general. Se poate lua și un complex de multivitamine fiindcă ureaplasma este o bacterie ce ne consumă mineralele și vitaminele din corp deci este musai să suplimentăm. De asemenea se poate lua polen și păstură pentru a acoperi pierderea de vitamine. 

Cryptolepis trebuie luat măcar o lună pentru a vedea efectele. Pe lângă ce am expus mai sus am aplicat local și un mix de uleiuri esențiale diluat în ulei de sunătoare sau alt ulei ca cel de migdale, măsline sau cocos. Se diluează în aproximativ 30-40 ml de ulei câte 15 picături de tea tree oil, verbena și salvia sclarea. Neapărat să fie uleiuri pure. Se aplică local de 1-2 ori pe zi pe un tampon, câte 7 zile. Apoi alte 7 zile se aplică intravaginal un ovul cu probiotice, în farmacii se găsește Softigyn. Asta ajută la recolonizarea cu bacterii benefice. Acest tratament se reaplică de 4 ori, cu pauză în perioada menstruală. 

DE CITIT  Aditivii din mâncare care produc crize de nervi la copii

Deși durează ceva luni pentru a avea rezultate, ele nu au întârziat să apară. Am scăpat de usturimile foarte supărătoare din zona uretrei și de secreția modificată. La fiecare analiză de urină reieșea că nu am infecție urinară, dar leucocitele erau mărite de 4 ori peste valoarea normală. Recomand tuturor femeilor ce au depistat că au dobândit această bacterie să o trateze cât mai rapid. Studiile arată că după 6 luni de la infectare ea e mult mai greu de eradicat.”


Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical. Lasă un răspuns