Educație corporală - Sănătate

Fructele de soc reduc durata răcelii si gripei

Sambucus nigra sau socul negru este cea mai răspândită specie de soc din țara noastră. Deși fructele de soc au proprietăți curative foarte puternice ele sunt puțin folosite. Există ideea că ele sunt otrăvitoare și de evitat total. 

Iată câteva clarificări privind fructele de soc:

  • Fructele de soc conțin o substanță aglicozidă ce în organism se transforma în cianură (nu se știe cu exactitate în ce compus), însă este nevoie să consumi cantități imense pentru a-ți pune viața în pericol. Mai degrabă vor induce deranjamente stomacale și diaree la majoritatea persoanelor ce vor consuma cantități mari de fruct crud. 

  • Sambucus nigra nu mai conține această substanță toxică dacă fructul este complet copt. Atunci când fructele sunt negre ele sunt coapte complet. 

  • Fructele de soc pot fi preparate termic pentru a scăpa de orice urmă de dubiu privind toxinele ce le pot conține. În multe țări sunt folosite pentru a prepara sirop sau dulceață, dar și diverse băuturi alcoolice. 

Proprietățile fructelor de soc în ameliorarea răcelii și gripei

Și acum partea cea mai importantă este legată de studiile ce s-au făcut asupra fructelor de soc. (elderberry fruits)

Un studiu din 2001 asupra extractului de fructe de soc arată că el are un efect puternic antiviral asupra virusului Influenza. Mai precis, au arătat că poate elimina 10 tulpini ale acestui virus gripal. Efectele gripei erau reduse la 3-4 zile în cazul grupului ce a folosit acest extract de fructe de soc. 

Cea mai importantă cale de acțiune a extractului de soc a fost activarea sistemului imunitar prin producția de citokine. 

Un alt studiu din 2004 a investigat eficacitatea extractului de fructe de soc asupra virusurilor Influenza A și B. 60 de pacienți cu simptome gripale au participat la studiu. Rezultatul a fost că cei care au folosit extractul au avut simptomele de gripă reduse la jumătate față de grupul de control care a consumat un placebo. 

Un alt studiu mai recent din 2016 a fost efectuat asupra a 312 pasageri ce călătoreau peste ocean din Australia. A fost folosit extractul de soc negru pentru a vedea dacă există beneficii în cazul răcelii, gripei, sănătății aparatului respirator în general, dar si asupra sănătății mentale. Cei care au avut episoade de răceală și nu au folosit extractul de soc, au avut o durată semnificativ mai lungă a bolii (aproximativ dublă ). 

Cum introducem fructele de soc în alimentația copiilor?

Este recomandat ca toamna și primăvara să se folosească extractul de soc. Fie sub formă de suc, sirop sau incorporate fructele direct în diverse preparate. Fructele folosite e bine să fie preparate termic pentru a reduce la zero orice risc legat de compușii glicozidici. 


Se recomandă o linguriță de sirop de fructe de soc pentru copiii peste 1 an și o lingură pe zi pentru adulți. Dacă copilul este răcit se poate mări doza la o linguriță de 3-4 ori pe zi, iar pentru adulți o lingură de 3-4 ori pe zi sau la interval de 3-4 ore. Nu se depășesc șase doze pe zi pentru că are efect de stimulare al tranzitului la doze mari. Pentru informații adiționale și complete despre fructele de soc, aveți aici acest document.

Există și siropuri care au mai multe ingrediente cum este cel de la Calivita, Samburex. Eu l-am folosit cu succes pentru cei doi copii. Căutați un sirop care să nu conțină zahăr rafinat, de regulă se găsesc de la producători germani la magazinele naturiste. 

Asigurați-vă că nu cumpărați sirop din flori de soc. Deși florile au proprietăți medicinale, ele nu sunt aceleași cu ale fructelor. 


Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns