7 semne de bullying financiar într-o relație

Despre bullying financiar cred ca s-a vorbit puțin spre deloc. În societatea românească care e încă înclinată spre tradițional, chestiunile financiare din familie sunt aproape un subiect tabu.

Cum recunoaștem un bully când vine vorba de bani într-o relație? Dacă vorbim de o căsnicie normal ar fi ca banii să fie la comun, nu? Teoretic. Practic se poate întampla ca unul din parteneri să fie obsedat de controlul banilor. Iată semnele care ar trebui să ne îngrijoreze. 

1. Banii sunt distribuiți inegal.

De regulă partenerul care câștigă mai mult poate gândi că „Eu aduc banii în casă, eu decid”. Asta înseamnă că deciziile de cumpărare sunt ale lui, mai ales dacă e vorba de cumpărături mai mari. Dar poate fi și vorba de lucruri mărunte. Toate astea agravează problemele legate de bani din relație. 


2. Accesul la bani este restricționat

Poți de exemplu să fii o mamă care este în C.I.C și care să primească bani de la soț atunci când are chef să scoată de pe card. Dacă nu ai acces direct la bani, acesta este un mare semnal de alarmă. Accesul la bani nu trebuie restricționat pentru niciunul dintre parteneri. Gândește-te că pot apărea situații urgente în care să ai nevoie pe loc de o sumă  de bani. De exemplu se poate întampla ca doar unul din parteneri să aibă acces la carduri, ceea ce nu e ok. 


3. Dacă ești mereu învinuit(ă) că treci peste buget, că faci cheltuieli excesive

Când ești într-o relație nu trebuie să te simți pus la colț. Bugetul se face împreună și echitabil este ca ambii parteneri să poată cheltui pentru anumite lucruri dorite. Atunci când unul dintre parteneri devine polițist, lucrurile nu sunt ok. Unii chiar pot cere chitanțe pentru diverse cheltuieli. Să te simți ca anchetat de Fisc nu e ok într-o relație. 

4. Dacă primești amenințări că vei rămâne fără bani, fără casă, fără acces la bunuri materiale

Într-o relație și mai ales într-o căsnicie, nu ar trebui să existe astfel de amenințări. Există situații când cel care câștigă mai mult amenință mereu pe chestiuni financiare. Iar cel care câștigă mai puțin simte că se poate trezi în orice moment pe drumuri sau că va trebui să renunțe la lucruri importante ca să se poată întreține. 

5. Ești umilit(ă) pentru că nu aduci destui bani în casă

Valoarea unui om nu este determinată  de salariul pe care îl are. Se poate întâmpla ca unul din soți să nu poată promova la fel de repede, mai ales dacă trece prin perioade de pauze pentru a crește copiii. Aste nu trebuie să fie niciodată un motiv de critică. 

6. Încearcă să te descurajeze de la a face bani

În general asta se aplică soților tradiționali. Ei nu vor să piardă controlul absolut pe care cred că îl au. Preferă ca soția să stea mereu acasă și să nu aibă un salariu propriu. Dacă cineva nu îți permite să te angajezi sau să ai o sursă de venit, asta se numește bullying financiar. 


7. Dictează toate cheltuielile mari din casă

Dacă e imposibil să îți cumperi o mașină de spălat fără aprobare deși știți că aveți fondurile necesare, poate fi o problemă. Dacă unul își dorește o vacanță, dar nu o poate avea, în schimb celălalt își dorește o mașină, dar o cumpără, ceva nu este echitabil. Cheltuielile mari trebuie mereu decise de ambii parteneri. 

Ce poți face dacă ai parte de bullying financiar?

Acționează imediat

Dacă ceva te deranjează din felul în care sunt gestionați banii în casă e necesar să o spui imediat. Pe măsură ce trec anii, schimbarea poate deveni foarte grea sau imposibilă. 
În cazul meu de exemplu, problema era că în timpul concediului de îngrijire al copilului depindeam total de banii cash pe care soțul îi scotea săptămânal pentru cheltuielile de zi cu zi. De multe ori uita să lase banii necesari sau apăreau cheltuieli neprevăzute pe care nu le puteam acoperi. Am discutat pentru a avea un al doilea card la contul său, astfel putând oricând să am acces la fonduri.


Stabiliți un buget lunar

E posibil de exemplu ca unul dintre soți să nu fie de acord cu modul de a cheltui lunar banii familiei. Este important să stabiiți un buget în care să intre și bani pentru cheltuieli neprevăzute, distracții, shopping etc. Odată ce aveți stabilit un buget clar, lucrurile devin mai ușoare. 


Păstrează bani într-un cont de rezervă

Nu vrem niciodată să credem că putem ajunge în situații grave din punct de vedere financiar. Dar ele totuși se întâmplă. Este situația unei femei ce a stat acasă 8 ani de zile pentru a se ocupa de copii. Brusc soțul s-a mutat de acasă și s-a trezit fără acces la bani. A trebuit să apeleze la rude și cunoștințe pentru a putea plăti un avocat. Sunt situații la care nu ne așteptăm vreodată. 

A avea un cont cu bani de rezervă e absolut necesar. Chiar si dacă nu ai un salariu poți pune bani deoparte într-un cont. În timp se adună și ai o anumită siguranță știind că sunt acolo.


Rămâi mereu informat(ă)

Există familii în care unul dintre soți nu are acces la informațiile financiare ale celuilalt. De exemplu nu are nici cea mai mică idee câți bani sunt în cont sau pe ce sunt ei cheltuiți. E important să ai acces la aceste informații.


Ia pașii necesari pentru a te proteja

Uneori e foarte posibil să nu poți schimba lucrurile. De aceea e important să apelezi la ajutor specializat. Asta poate include ajutor legal de la un avocat, dar și apelarea la un psiholog atunci când e nevoie. Pe avocatnet.ro găsiți diverse sfaturi de natură legală  de la specialiști. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns