Planning de viitor financiar pentru mamele care stau acasă

Majoritatea mamelor aleg sa stea acasă cei doi ani de CIC, 1 an și 10 luni dacă optează pentru stimulentul de inserție. Însă sunt și mame care aleg să stea mai mult timp acasă renunțând la jobul full-time. Această alegere este una personală și strict individuală pentru fiecare familie. Nu vreau să creez vreun mommy wars intre mamele care stau acasă și mamele care lucrează. 

Cu decizia de a sta acasă vin și anumite implicații financiare. Din punct de vedere financiar poate părea ca o pierdere când unul din părinți rămâne acasă pentru a crește copiii. Însă e posibil ca financiar să fie un câștig dacă mama ar fi nevoită să apeleze la bonă sau grădiniță privată. Depinde de situație, de profesie și de mulți alți factori. 

Decizia de a rămâne acasă poate fi una temporară sau pe termen îndelungat. Însă impactul financiar este și pe termen lung. 

Job Skills 

Competențele, aptitudinile de la job se pierd sau se uzează în timp. Mai ales în anumite domenii. La un moment dat e posibil ca o mamă să vrea să reintre în câmpul muncii. Fie când copiii intră la școală sau oricând pe parcurs. 

Când am rămas cu prima mea fetiță acasă nu m-am gândit foarte mult la competențele mele profesionale. Făcusem deja o schimbare de carieră către content writing. Lucram ca freelancer, îmi plăcea, dar nu mi se părea că fac ceva foarte important. Așa că a rămâne stay at home mom a venit natural. Soțul avansa în carieră pe zi ce trece și întoarcerea mea la job în condițiile în care nu aveam ajutor în creșterea ei părea destul de imposibilă. Apoi a venit și a doua fetiță, iar timpul nu îmi permitea să fac nimic altceva înafară  de a mă ocupa de ele. Totuși mă gândeam mereu la posibilitatea de a reveni la un job sau de a porni ceva pe cont propriu. Fast forward, dupa un an și jumătate a apărut Resure părinți, un proiect de suflet pentru mine. Iar acum am găsit și un job de acasă în domeniul content writing-ului. 

Ce vreau să subliniez e că menținerea competențelor e importantă, viața ne poate pune în situații neprevăzute. De exemplu divorț, deces, boli ale unuia din membrii familiei. E important să avem niște competențe profesionale pe care să ne putem baza. Multe mame pe care le cunosc au pornit pe calea antreprenoriatului. O cale grea și dificilă în țara noastră. Alte mame s-au întors fără probleme la un job full time chiar și după 5-6 ani de pauză. Este cazul prietenei mele Anastasia care bazându-se doar pe competențele de limbă franceză a reușit să avanseze către un post de analist financiar. 

Se poate lucra part-time, se pot dobândi noi studii, diplome, cursuri. Există o mulțime de variante pentru mame. Cu siguranță este mai greu având responsabilitatea de mamă, dar pe de altă parte mie mamele mi se par cele mai motivate persoane. Cele care atunci când li se oferă o oportunitate dau ce e mai bun pentru că au maturizare, experiență, responsabilitate. 

Economisirea e importantă

Atunci când stăm acasă o perioadă mai lungă e posibil ca aspectele financiare să scape un pic de sub control. Cheltuim pentru copii, pentru casă și ne gândim poate prea puțin la economisire. Mie personal mi se pare important și am scris despre sistemul de economisire pe care îl folosesc aici

A sta acasă poate fi un prilej de economisire. În primul rând nu e nevoie să trimitem copiii prea devreme în colectivitate. Asta presupune costuri, nu numai în cazul creșelor particulare (care sunt foarte căutate și pline), dar cresc și costurile legate de îmbolnăviri. Puțini copii scapă de îmbolnăvirile frecvente la intrarea în colectivitate. Pe lângă toate astea scad costurile legate de transport, dar și cele legate de casă și de alimentație. Probabil cunoașteți postarea ce a devenit virală a unui tată ce spunea că nu își permite să aibă o soție ce stă acasă. 

Statul acasă al unuia dintre părinți este de asemenea un prilej pentru celălalt partnerer de a se ocupa de propria carieră fără stres. Atunci când ambii lucrează trebuie să găsească soluții pentru situațiile neprevăzute legate de copil. Trebuie să ceară liber mai des ceea ce nu e văzut bine de toate companiile, depinde și de poziție/job evident.

Se poate sta acasă cu copiii fără ca asta să devină o greșeală uriașă din punct de vedere profesional și financiar. Ne putem bucura de copiii noștri și ei pot avea o educație frumoasă cu un părinte prezent lângă ei, doar avem nevoie de puțin planning. 

Bunuri și capital

În primul rând eu recomand un cont pentru economii. Un cont care să fie separat de cel comun. Poate sună cinic, dar sunt situații în care mamele se pot trezi brusc fără nimic, după ce au crescut 2-3 copii. Știu situația unei mame ce a crescut 3 copii timp de 10 ani, soțul era Manager la o mare corporație. Într-o zi au dispărut toți banii din cont și odată cu ei și soțul. Sau în altă situație soțul a decedat și mama respectivă nu avea economii. Chiar dacă punem doar 100 lei pe lună deoparte tot e mai bine decât nimic.

Există situații în care mamele care stau acasă nu au nici măcar un minim de control asupra finanțelor familiei. Am mai scris aici despre bullyingul financiar într-o relație. 

Un alt aspect e cel al bunurilor imobiliare. A cui este casa în care locuiți? Ce proprietăți sunt pe numele tău? Sunt aspecte importante legate de viitor. Ce variante există în caz că trebuie împărțite bunurile? Avem o tendință de a considera că aceste aspecte nu trebuie luate în calcul până nu e nevoie. Consider că asta e o gândire deficitară, mereu trebuie să luăm în calcul viitorul financiar. 

Munca pe care o facem ca mame (sau tați) care stau acasă e la fel de valoroasă ca orice alt tip de muncă. Drepturile asupra bunurilor familiei și conturilor trebuie să fie egale. 

planning financiar

Pensia și asigurările de viață

Este util să avem un plan pentru pensie indiferent că ni se pare că va fi o sumă foarte mică din care oricum nu am putea trăi. Se poate plăti contribuția pentru pensia de la stat sau întocmirea unei pensii private. 

Este de luat în calcul asigurarea de viață și în caz de accident pentru soțul care lucrează. De asemenea, dacă se optează pentru un credit imobiliar/ipotecar se pot introduce clauze în caz de deces. 


Mai există și pensia pentru soț supraviețuitor care are următoarele condiții:

  • este pensionar din sistemul public de pensii si are cel putin varsta standard de pensionare;
  • nu beneficiaza de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;
  • nu s-a casatorit dupa decesul sotului;
  • durata casatoriei cu sotul care a decedat a fost de cel putin 10 ani;
  • are domiciliul pe teritoriul Romaniei;
  • nu are calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului public de pensii

Lucru part time sau de acasă

Tranziția de la stat acasă la o carieră e mai ușoară găsind lucru part time sau de acasă. O să urmeze o serie de articole despre profesii potrivite pentru mame care vor să aibă cât mai mult timp lângă copii. 

Lucrul part time se găsește mai greu în România. De regulă sunt joburi temporare sau plătite foarte puțin, majoritatea pentru studenți. În țări ca Olanda sunt frecvente joburile de 2-4-6 ore pentru mame și tați care au nevoie de mai mult timp liber pentru copiii lor. Din păcate cultura românească este diferită, poate peste câteva generații vom implementa și noi așa ceva. Există joburi în educație cu un program mai lejer, de exemplu profesori/traineri pentru diferite insistuții/școli, educator/învățător etc. 


Joburile de acasă (remote) însă se pot găsi mai ușor, există tot felul de domenii unde nu e nevoie să fi prezent la birou zi de zi. De exemplu: IT, Content Writing, Market Research, Design si Web design, Asistent personal/administrativ etc. Depinde de abilități, experiență, studii. Aș puncta că e nevoie de limba engleză la nivel avansat spre nativ. Sau a altei limbi străine căutata pe piața muncii. 
Multe mame fac lucruri handmade sau pictează etc. Am scris despre minunățiile pe care le fac și în articolul cu cadouri de Crăciun. 

Lucrul de acasă e minunat pentru flexibilitatea pe care o oferă. Vine cu provocări diferite față de lucrul la birou, socializarea e minimă, dar beneficiile pot fi foarte mari. Nu în ultimul rând, aduce un plus de siguranță financiară în familie. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns