Cum să economisești bani prin sistemul cu plicuri

Bugetul devine o problemă când apare un copil în familie. Cheltuielile cresc exponențial: scutece, hăinuțe, jucării, cărți, pantofi și câte și mai câte. Pentru că mereu economisirea banilor au fost o problemă pentru mine, am încercat să găsesc soluții convenabile și ușoare. Una dintre ele este sistemul cu plicuri.

Ce este mai exact sistemul cu plicuri?

Sistemul cu plicuri presupune să facem întâi un buget lunar. Puteți face asta cu orice aplicație de buget. Eu de exemplu am instalat Money Manager fiindcă mi s-a părut destul de simplă și ușor de folosit. 

Acesta e un exemplu de buget lunar. Puteți adăuga oricâte categorii vă e mai ușor. Pe de-o parte veți avea cheltuielile fixe cum ar fi: rata la casă sau chiria, taxa la grădiniță/școală, alte taxe etc. Cheltuielile variabile sunt cele cu utilitatile, hrana, haine, reparatii, ieșiri în oraș etc. 

Metoda plicurilor presupune în primul rând să folosim bani cash, mai ales pentru cheltuielile variabile unde e nevoie să alocăm totuși un buget. E important să folosim cash pentru cheltuieli, altfel totul devine mai complicat. Folosind cardul, în primul rând avem impresia că avem mai mulți bani. Oricât am monitoriza situația contului, la cumpărături vom cheltui mai mult cu cardul. Este un lucru demonstrat. Iată un articol din Forbes pe tema asta. 

Este adevărat, plata cu cardul este din ce în ce mai folosită. Sunt țări unde aproape nu se mai folosesc banii cash. Acesta nu e neapărat un lucru bun pentru consumatori. Deși e mai ușor să nu avem cash, dacă vrem să economisim sau să ne menținem măcar într-un anumit buget, este util să folosim bani cash. 

Apoi, se pot folosi pur și simplu plicuri sau un portofel cu mai multe compartimente pentru a menține sumele alocate pentru fiecare caterogie separat.  Cum am făcut eu luna asta?

  • După ce am stabilit un buget, am plătit prin card cheltuielile fixe. În cazul nostru astea sunt rata la casă, facturile la internet și telefon. 
  • Restul banilor i-am pus în plicuri destinate fiecărei cheltuieli în parte. 
  • Am alocat un buget săptămânal pentru mâncare pe care îl țin în portofel pentru cumpărături. Pe mâncare și obicte de uz casnic cheltuim cel mai mult deci nu ar fi o idee bună să am doar bugetul lunar. 
  • E musai să avem un buget pentru ieșiri, distracții sau cheltuieli neprevăzute. Dacă nu se cheltuie îl punem deoparte la economii.

Cum reușești să respecți bugetul?

Aici va fi partea cea mai grea. Evident că se poate depăși bugetul chiar și cu un sistem bine pus la punct. Important e să ne dăm seama unde se duc banii. Care sunt cheltuielile neprevăzute. 


De exemplu eu luna asta a trebuit să chem un fizioterapeut acasă pentru că rămăsesem complet înțepenită în zona cervicală. Sau le-am luat fetelor câteva hăinuțe în plus pentru toamnă. Apoi a fost o vizită inoportună la Edenland. Având cash am putut să văd foarte bine că banii s-au dus. Și atunci am economisit următoarea săptămână. 

O metodă  de a nu cheltui bani extra e să nu iei toții banii la tine. Iei atât cât știi că vei avea nevoie, iar ce mai e pe card poate fi folosit în caz de urgență. 

De asemenea, ajută să pui ceva de la început într-un cont de economii. Măcar o mică sumă din bugetul total. 

Metoda îi poate ajuta și pe copii în modelarea comportamentului legat de bani. Despre educația financiară la copii citiți și aici

Atunci când facem un buget și avem banii puși pe categorii, le putem explica și copiilor cum funcționează lumea financiară. De aceea ajută să vadă cum se economisesc banii, cum se plătește la magazin, de câți bani avem nevoie pentru a cumpără un anumit lucru etc. Când plătim mereu cu cardul, iar copiii doar ne văd cumpărând lucruri, nu prea învață nimic. Sau mai rău, învață că mami și tati pot cumpăra multe lucruri pentru ei fără să își dea seama de limite. 

Ce se întâmplă când ambii parteneri se ocupă de cumpărături în familie?

În familia noastră eu fac cumpărăturile pentru casă în proporție de 90%. Însă se întâmplă ca și soțul să cumpere apă, pâine sau diverse alte lucruri de la magazin. Cum facem cu sistemul de plicuri în cazul ăsta? Trebuie ambii să aibă un buget?

Da, ideea este de a avea un buget de cheltuieli. În funcție de ce cumpără fiecare în casă faceți un simplu calcul estimativ. De exemplu puteți aloca 500-600 ron pentru apă, pâine sau alte cheltuieli mărunte săptămânale. Apoi fiecare partener poate avea un buget extra pentru a cumpăra ceea ce vrea pentru el sau pentru copii. 

Sistemul cu plicuri poate fi implementat chiar dacă facem cumpărături online. De multe ori ne găsim să bărbații sunt cei care își cumpără gadgeturi online, iar femeile diverse lucruri pentru ele sau pentru copii. În special în ceea ce privește cheltuielile pentru copii e bine să avem un buget bine făcut. De regulă vedem o carte, o jucărie frumoasă sau hainuțe și ni se pare absolut necesar să le cumpărăm. Însă pe termen lung e bine să  ne întrebăm dacă chiar avem nevoie de lucrul respectiv. Cât va purta copilul acea hăinuță și cât de necesară îi este?Cât de necesar e să îi cumpăr jucării lunar sau chiar săptămânal?

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns