bugetul de familie
Educație financiară, Resurse părinți

Bugetul de familie – cum cheltuim banii când avem copii?

Facem la un moment dat alegerea să ne întregim familia aducând un copil pe lume. Dar câți luăm în considerare bugetul de familie? Am conceput acest articol pentru cei care își pun întrebări despre cheltuielile pe care le presupune un copil sau mai mulți.  

De cele mai multe ori nu ne gândim la cheltuielile pe termen lung. Sigur, știm că va trebui să cumpărăm scutece în primii ani, haine, jucării, etc. Dar bugetul de familie trebuie gândit pe termen lung și foarte lung. Pe lângă cheltuielile standard, vor fi foarte multe la care de obicei nici nu ne gândim. 

Buget de familie – De la naștere la 3 ani

Iată la ce cheltuieli se pot aștepta părinții în primii ani de viață. De regulă când avem un nou născut, ne dăm seama că vom avea nevoie de tot felul de lucruri. Însă nu toate sunt absolut esențiale, de aceea e bine să facem alegerile cu chibzuință. 

Hainele 

Le pun primele pe listă fiindcă este primul lucru de care avem nevoie în maternitate. Hainele vor fi și lucrul schimbat cel mai des în primii ani când copilul crește rapid. Vă puteți aștepta ca la fiecare 1-2 luni să mai cumpărați hăinuțe. 

Putem da lejer între 200-400 lei pe lună doar pe haine, asta în cazul în care nu ne aruncăm și la chestii mai scumpe cum ar fi hăinuțele de lână (pe care le recomand, dar de ținut cont că sunt costisitoare). 


Este perfect dacă primiți haine donate de la rude, prieteni. Se schimbă atât de repede hainele în primii ani că majoritatea sunt practic noi. Și eu am donat și primit la rândul meu, haine nu sunt niciodată îndeajuns. 

Am menționat încălțămintea care se schimbă la câteva luni? Dacă o sa vreți să fie de cea mai bună calitate puteți da lejer 200-400 lei pe o pereche de încălțări. 

Laptele și alimentele

În primul an și jumătate, laptele va fi de bază. Eu recomand alăptarea unde este posibil, nu doar din motive financiare, dar din multe alte motive. Cred cu adevărat că este benefică și pentru copil, dar și pentru părinți, din toate punctele de vedere. Însă și dacă alăptați e posibil să apară cheltuieli neprevăzute. De exemplu în cazul meu am avut nevoie de pompă de sân și sns în primele luni. Însă de regulă acestea nu sunt cheltuieli recurente. 

Dar dacă din anumite motive trebuie să folosiți lapte praf vă puteți aștepta la cheltuieli de la câteva sute de lei la până 1200-1500 lei dacă folosiți un lapte praf special (nu toți bebelușii tolerează același tip de lapte praf). O cutie de lapte praf costă în acest moment în jur de 50-60 lei și veți folosi probabil 3-4 cutii pe lună. 

Și cheltuielile legate de cumpărăturile uzuale cu hrana se vor mări, nu chiar din primul an, dar din al doilea cu siguranță. Pe lângă asta, mereu vom vrea să le oferim copiilor ce este mai bun deci vom alege alimente mai scumpe în general. Dacă aveți cunoștințe ce cresc animale, legume, fructe, e ideal. Altfel, e nevoie să alegeți din ceea ce se găsește în magazine, iar un coș de cumpărături când ai un copil mic, este de cel puțin 200 lei. În general cheltuielile cu hrana vor varia cel mai mult de la o familie la alta. Dacă alegem produse bio, cheltuielile vor crește mult. La fel dacă vom alege carne, lactate, mezeluri de la cei mai buni producători. E bine să ne setăm un buget lunar doar pentru aceste cumpărături, de exemplu 1500 – 2500 lei. 
bugetul de familie

Gadgeturile pentru bebeluși și toddleri

Aici pot intra foarte multe lucruri cum ar fi căruțul, sistemele de purtare, leagăn electric, pătuț, saltea de joacă, scaun de mașină, scaun de masă. Dintre aceste esențial este scaunul de mașină, pentru restul recomand să folosiți grupurile de vânzări second-hand sau olx. De exemplu un cărucior nou poate ajunge de la 700 la 4000 lei. Eu am luat unul second hand în stare foarte bună, cu 200 lei. Plus că majoritatea vom folosi două, unul normal și altul sport.  

Personal recomand mai ales un sistem de purtare fiindcă e posibil să ne plimbăm și prin locuri unde nu putem merge cu căruț. Sau ne salvează în zilele când bebe e agitat, poate e bolnăvior sau îi ies dinți, iar sistemul de purtare ajută enorm. Se găsesc mereu variante second-hand pe grupurile de vânzări de pe Facebook. Un sling se poate găsi la 100 lei sau un Marsupi Plus undeva la 150-200 lei. 

Pentru alte idei despre ce lucruri ar fi necesare copiilor mici, aveți și articolul Irinei. Eu vă recomand să nu vă aruncați din prima la cheltuieli mari. Puteți avea surpriza că multe nu le veți folosi deloc. 
bugetul de familie

Igienă/Cosmetice/Suplimente 

Mereu e nevoie de ceva: comprese sterile, ser fiziologic, vigantol sau Babyguard DHA, creme diverse, geluri de duș și șampoane pentru copii, pastă de dinți. Aș zice un minim buget de 200-300 ron pentru acestea. Asta fără a lua în calcul alte tipuri de suplimente și medicamente pe care e posibil să vi le recomande medicul. 

Apoi urmează scutecele. Aici aveți două variante: scutece textile sau scutece de unică folosință. Pentru cele textile este o investiție inițială mai mare, undeva între 1000-2000 lei, apoi costurile ce țin de spălatul lor. Pentru cele de unică folosință veți da cam 200-400 lei lunar, în funcție de tipul de scutece ales. Aveți grijă dacă alegeți textile să încercați câteva tipuri de modele mai întâi. Nu toate sunt la fel și e posibil să ajungeți tot la cele de unică folosință uneori. Țineți cont că veți cumpăra scutece cam 2 ani, uneori 3. 

Îngrijirea copilului 

E posibil să aveți nevoie de bonă de la o anumită vârstă a copilului, uneori chiar de la naștere. Sau poate veți opta pentru creșă privată cu un cost de minim 1500 lei pe lună. O bonă este mai costisitoare, în funcție de orașul sau zona în care locuiți, costul poate varia de la 1800-4000 lei sau mai mult. 


Uneori veți apela la cineva măcar pentru ajutor câteva ore pe zi, eventual și ajutor la curățenie sau la gătit. Chiar și part-time, e posibil să dați undeva peste 800-1000 lei pe lună pentru aceste servicii. 

Alte cheltuieli posibile:

  • Vizitele la medic sau diverși specialiști (o ședintă la un osteopat de bebeluși costă peste 200 lei)
  • Internări (în caz că optați pentru clinici private – ajută să aveți abonament)
  • Transport (drumuri cu mașina, uneori e nevoie de achiziția unei mașini mai mari)
  • Vacanțe în familie (pot costa de la minim 3000 lei la multe mii de euro pe an)
  • Jucării – de regulă începem cu câteva și pe măsură ce crește copilul adăugăm tot mai multe. 
  • Accesorii diverse: cană cu pai, diverse recipiente pentru alimente, suzetă, colac de baie și multe altele. 
  • Trotinete/Biciclete – de pe la 18 luni sau 2 ani sigur își vor dori, inclusiv o tricicletă de împins care costă între 380-800 lei.
exemplu de buget de familie

Bugetul de familie – de la 4 la 12 ani 

Poate e de așteptat sau nu, dar pe măsură ce copiii cresc, și cheltuielile cresc. Pe de-o parte nu mai dăm bani pe scutece și alte lucruri de bebeluși, pe de altă parte avem alte costuri mai mari care se adaugă. Copiii încep să își dorească și ei diverse lucruri care pot să coste mai mult sau mai puțin. 

Haine 

Din nou problema hainelor. Deși nu mai cresc chiar așa rapid ca bebelușii, copiii mereu au nevoie de haine noi. Încercați să stabiliți un buget pentru haine cam la 3 luni de zile, probabil undeva la 1000-1500 de lei dacă aveți 2 copii. 

Educație

Poate veți opta pentru o grădiniță sau școală privată așa cum fac mulți alți părinți. Aceasta poate fi una dintre cele mai mari cheltuieli pentru o familie. Școlile private din București au costuri de la 600 euro la peste 1000 euro pe lună per copil. 


Chiar dacă optați pentru educația la stat, tot veți cheltui bani pentru diverse cursuri și ateliere. Un atelier pentru copii costă undeva de la 60 la 120 lei. Apoi cursuri de tot felul, online sau live, cu costuri lunare de regulă de la 200-300 lei în sus în funcție de domeniu și oraș. Orice părinte va dori să trimită copilul măcar vara la un curs de înot sau poate iarna la lecții de patinaj, etc. 

Consumabile/arts and crafts

De regulă copiii mei au mereu nevoie de mai multe foi, acuarele, carioci, lipici, caiete, ș.a.m.d. Mai ales în timpul școlii când cea mare mereu mai are nevoie de alte consumabile. În plus se mai adaugă costurile manualelor și a altor chestii pentru școală. Undeva la câteva sute de lei lunar.

Costuri mai mari cu alimentele 

Deja de la 4-5 ani în sus cresc destul și costurile legate de alimente, ei nu mai sunt toddleri care doar ciugule câte ceva. Veți observa cum frigiderul se golește mult mai rapid, noi de regulă la 2-3 zile trebuie să facem din nou cumpărături. 

Petrecerile pentru zile de nașteri

Nu vorbim doar de petrecerile pentru propriul copil care oricum sunt destul de costisitoare. Dar și de petrecerile la care vor vrea copiii să meargă, la prieteni sau colegi, dacă sunt numeroși puteți adăuga de la 500-1500 lei pe an doar pentru cadouri. Iar o petrecere de zi de naștere poate costa de la 1500-2000 lei acasă sau de la 3000-4000 lei dacă o organizați în altă parte. 

Vacanțe/tabere/excursii

Cu siguranță fiecare familie merge măcar într-o vacanță pe an. Pe lângă asta, copiii de școală merg frecvent în excursii și tabere. O excursie de o zi de regulă costă cam 150-200 lei. Apoi taberele ajung mult mai sus, probabil undeva la peste 1500 lei. 

Distracții de weekend 

Majoritatea copiilor vor măcar ocazional să aibă parte de distracție la un parc. Din păcate parcurile mari sunt pline de tot felul de jucării care atrag copiii. Sigur ajungeți să cumpărați câte ceva pentru ei, chiar și  de 20-30 lei, dar se adună. Apo poate vor o plimbare cu trenulețul sau în carusel, adăugați încă 20 lei. Puteți ajunge lejer la 50-100 lei pentru o simplă ieșire la parc.

Electronice/gadgeturi

Mai ales acum când tot ce ține de digital a explodat, majoritatea copiilor de școală au nevoie de un laptop sau tabletă. Un cost estimativ ar fi undeva de la 300 la 1500 lei în funcție de ce alegeți. 

Jucării/jocuri/cărți 

Dacă la început aveți o lădiță drăguță cu jucării pentru bebe, după 3-4 ani veți avea o cameră plină de jucării. De la seturi lego (care nu sunt ieftine), la păpuși, plușuri, diverse jucării electronice și tot așa. Să nu mai menționăm bibiclete, trotinete și altele, care de regulă se schimbă la 2-3 ani. De multe ori primesc jucăriile de la prieteni și rude, dar trebuie să avem un buget separat și pentru acestea. Și bineînțeles pentru cărți, care niciodată nu sunt destule, dar care cu siguranță sunt cea mai bună investiție. 

Economii și bani pentru copii

E posibil să vreți să alocați o sumă lunară pentru a pune deoparte într-un cont destinat copiilor. Băncile au tot felul de oferte pentru conturi de copii. Puteți depune de la sume foarte mici până la sute de lei, în funcție de cât doriți. Recomand să citiți și despre Revolut Junior, carduri preplătite pentru copii. Pe măsură ce cresc, copiii vor dori și ei să aibă acces la bani măcar pentru micile plăceri ca un dulce sau o jucărie. Apoi vor avea diverse alte dorințe mai costisitoare cum ar fi o zi la un parc de aventură sau gadgeturi pentru diverse pasiuni ca fotografia, arta, etc. Nu uitați de educația financiară! 

Buget de familie – de la 12 ani în sus

Dacă atunci când erau copiii mici cheltuielile mari însemnau căruț și pătuț, acum ele vor fi în cea mai mare parte legate de educație și pasiunile copiilor. Pe lângă ce am enumerat deja mai sus legat de haine și alte cheltuieli uzuale, țineți cont și de următoarele. 

Educație 

Tot ce ține de educație devine mult mai serios la vârsta asta. Chiar și fiind la o școală de stat, e posibil să vrem să economisim bani pentru facultatea lor. Mulți ajung să studieze la stat dar cu taxă, alții vor merge la facultăți private. Și mai mult, unii vor merge în alte orașe să studieze și vor avea nevoie de bani. Oricum costurile nu sunt mici și e bine să avem bani economisiți când ei sunt încă la gimnaziu sau liceu. 

Pe lângă aceasta mai intră meditațiile. Majoritatea elevilor merg la meditații pentru cel puțin 1-2 materii. E posibil să fie nevoie să facă meditații mai mulți ani la rând. 

Electronice/Gadgeturi

Probabil cheltuiala numărul 1 pentru majoritatea adolescenților și pre-adolescenților. Și nu e o investiție one-time pentru că majoritatea electronicelor se strică în 1-2 ani sau devin outdated în 2-3 ani. 

Activități extra și hobbies

Puneți pe listă și excursii, ieșiri în oraș cu prietenii, transportul, diverse pasiuni mai mult sau mai puțin costisitoare. Mai se pot adăuga diverse cursuri sau certificări. Mulți adolescenți dau examenul Cambridge și merg la cursuri de limbi străine. Apoi din nou excursiile și taberele cu școala sau prietenii. E posibil și să aibă diverse pasiuni care să necesite diverse echipamente, consumabile și altele. 

Dar dacă avem mai mulți copii?

Evident bugetul de familie se modifică dacă avem o familie mai numeroasă, Chiar și cu doi copii puteți miza cel puțin pe o dublare a cheltuielilor uzuale. Puteți refolosi diverse lucruri de la un copil la altul, dar asta de obicei când sunt micuți. Slabe șanse ca un adolescent să vrea tricourile vechi ale fratelui mai mare. 

Concluzii

Evident bugetul de familie poate să varieze foarte mult de la o familie la alta în funcție de alegerile pe care le facem. E bine să avem măcar o mică idee despre ceea ce ne așteaptă pe viitor. Și să ajustăm în fucție de situație fiindcă lucrurile se pot schimba. Din puctul meu de vedere e bine să avem cât mai multe alternative dacă vedem că ceva nu merge din punct de vedere financiar și cheltuielile devin mult mai mari decât ne-am așteptat. Până la urmă multe lucruri nu sunt cu adevărat necesare ci doar nice-to-have. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns