joburi mame
Carieră, Resurse părinți

15+ idei de joburi flexibile pentru mame

Când devenim părinți ni se schimbă total prioritățile, dar și disponibilitatea. Foarte mulți simțim nevoia unui job flexibil, în special dacă nu avem ajutorul familiei extinse sau posibilitatea de a angaja persoane din afară. Chiar și având acestea, tot este important să avem cât mai mult timp disponibil pentru copiii noștri. De aici nevoia de flexibilitate la job. 

Clasicul 9-18 nu ne mai pare accesibil, mai ales când majoritatea grădinițelor funcționează până la 16:00 sau 17:00, plus drumul pe care e nevoie să îl parcurgem. Bineînțeles există grădinițe cu program extins, bunici sau bone. Dar nu despre aceste opțiuni discută acum ci despre a găsi un job care să corespundă nevoii de flexibiliate a programului. 

Joburi în corporație

Trebuie să menționez de la început că orice job poate fi flexibil dacă negociem asta cu angajatorul. Fie putem negocia ca orele de venire și plecare să fie diferite de cele standard. Sau chiar putem avea norocul ca angajatorul să permită o flexibilitate maximă atatâ timp cât cerințele de la job sunt îndeplinite cât și un anumit număr de ore. 

Din fericire există și în România corporații care oferă aceste posibilități în special părinților. Deși nu lucrez înt-o corporație românească, am exemplul mai multor prietene care au reușit să negocieze programul fără bătăi foarte mari de cap. 

Joburile remote

În pandemie s-a văzut clar importanța de a putea lucra remote atunci când e nevoie. De asemenea, un job remote poate să ofere o flexibilitate foarte mare. Pe lângă faptul că poți scăpa de problema distanței și a traficului zilnic, multe joburi remote oferă posibilitatea de a-ți face singur programul. Este și exemplul jobului pe care îl fac, acela de content writer, despre care am menționat mai multe aici.

Exemple de joburi remote sunt multe, voi menționa aici câteva:

  • Content writer
  • Designer (web, ui/ux etc.)

  • Programator
  • QA tester
  • Social Media (manager, consultant etc.)

  • Agent call center
  • Asistent administrativ 
  • Agent data entry

  • Agent vânzări
  • Profesor de limbi străine online
  • Traduceri, interpretariat 

Joburile remote presupun mânuirea computerului și anumite skilluri. Se pot găsi și companii românești care angajează remote, dar cel mai des ele sunt străine deci o limbă străină stăpânită la perfecție e esențială. 

joburi remote

În afara acestor mențiuni generale, voi da exemple de joburi sau profesii ce oferă din punctul meu de vedere flexibilitate. Luați-le ca un simplu ghid general, ele pot sau nu să corespundă cu propria viziune. Până la urmă cel mai mult contează intenția proprie cât și abilitățile.

Educatoare/Învățătoare sau Asistent de Educator

Acesta este un job spre care multe mame (dar și tați) se orientează odată cu apariția copiilor. Pe de o parte își dau seama că le place să interacționeze cu copiii. Pe de altă parte programul poate fi unul foarte avantajos. Pentru a deveni educator sau învățător este nevoie de a urma studii de licență (3 ani) în Pedagogia învățământului primar și preșcolar din cadrul Facultății de Psihologie și Stiințele Educației. Mai mult informații găsiți aici

Pentru a fi Asistent de Educator nu este nevoie de studii speciale. Cei care s-au îndreptat către acest domeniu s-au angajat mai întăi ca asistenți de educator pentru a vedea direct ce înseamnă lucrul cu copiii. Pe parcurs au urmat facultatea și au devenit în timp educatori. 

job de educatoare

Tehnician Nutriționist


Este o profesie care are din ce în ce mai mult avânt. Deși nu este la egalitate cu Medicul Nutriționist, tehnicianul nutriționist poate totuși poate oferi sfaturi, recomandări generale, consultanță în nutriție și managementul greutății, către persoanele ce nu suferă de vreo afecțiune. 

Tehnicianul nutriționist se poate angaja în clinici specializate sau săli de fitness. De asemenea, poate opera pe cont propriu, iar oamenii caută din ce în ce mai mult sfaturi și recomandări legate de o dietă sănătoasă. Pentru a putea profesa este nevoie de o diplomă acreditată care se obține în urma unui curs de tehnician nutriționist (de obicei durează între 3 și 6 luni). 

Consultant în alăptare


O altă profesie care prinde din ce în ce mai mult avânt. Un consultant în alăptare este de un real ajutor mamelor cu nou născuți, dar nu numai. Un consultant în alăptare poate lucra independent oferind consultații mamelor la cabinet sau la domiciliu. Dar poate de asemenea să lucreze în maternități pentru a ajuta mamele să inițieze alăptarea imediat după naștere. 


Pentru a deveni consultant în alăptare acreditat este nevoie de susținerea examenului IBCLC, cât și de a avea anumite studii în domeniu, dar și de un număr de ore de practică directe. Cursuri în vederea susținerii examenului IBCLC sunt organizate periodic de Asociația Consultanților în Alăptare prin doctor Mihaela Niță. Legat de studiile în domeniu, cei care nu au studii medicale pot urma cursul de tehnician nutriționist. 

consultant alăptare

Doula și doula post-partum 

Doula este numită și prietenă la naștere, este persoana care oferă sprijin emoțional viitoarei mămici. Doula nu face vreo intervenție medicală, ea este alături de viitorii părinți în timpul sarcinii și la naștere. 

Este dovedit că a avea o doula alături la naștere scade nevoie anumitor intervenții medicale. Pentru a deveni doula se pot urma anumite cursuri, însă cel mai important e ca persoana să fie total dedicată și deschisă. O doula lucrează de regulă independent, dar poate să colaboreze și direct în cadrul maternităților (de regulă private). 


Doula post-partum oferă sprijin mamei după naștere, ajutând-o în tot ce ține de îngrijirea bebelușului, dar și de sprijin emoțional  și fizic pentru mame. 

Bonă 


Una dintre profesiile ce are o mare cerere este cea de bonă pentru copii mici. Cerința de bază este seriozitatea și abilitatea de a lucra cu bebeluși și copii mici (de  regulă până în 3-4 ani). Este și o opțiune pentru mamele de copii mici care pot găsi un alt copil de vârstă similară de care să aibă grijă. Este cazul unei prietene care având un băiețel de 18 luni a găsit o mamă ce dorea ajutor cu un copilaș de vârstă similară timp de 4-5 ore pe zi. În orice formă, profesia de bonă nu este una ușoară, dar poate fi una care să ofere destul de multă flexibilitate. 
bona job

Coafeză/Make-up artist


Toate profesiile ce țin de domeniul beauty vor avea mereu căutare. Coafeză, manichiuristă, estetician, cosmeticiană, make-up artist, toate au căutare și oferă în general un program flexibil cât și posibilitatea de a găsi clienți pe cont propriu. Pentru mamele care au inclinație către acest domeniu, poate fi o bună oportunitate de carieră. Este nevoie de a investi într-un curs de specializare și de a pune efectiv în practică meseria. 

Tehnician Maseur/Fizioterapeut/Osteoterapeut


Pentru cei care sunt interesați să lucreze direct cu corpul, aceste profesii pot fi foarte interesante pe lângă faptul că oferă flexibilitate. Este nevoie de studii de specialitate și de mai multe ore de practică. De exemplu, osteopatia este o terapie din ce în ce mai căutată. Când fetița mea era bebeluș am avut nevoie de câteva ședințe de osteopatie în urma tăierii frenului sublingual. Pot să spun că și până la ora actuală în România nu există decât foarte puțini osteoterapeuți, iar cei ce se ocupă de bebeluși sunt unul sau doi. Acestea sunt profesii ce solicită multă implicare, dar și beneficiile sunt pe măsură. 

terapeut masaj

Organizator de evenimente

Un job care sună bine pentru mulți, dar pe care puțini îl fac bine. Organizare de evenimente este un domeniu vast, se poate lucra pentru o companie sau se poate înființa o mică afacere care să ofere servicii pe anumite nișe cum ar fi organizare de nunți, botezuri, petreceri pentru zile de naștere etc. 

Mamele în general au avantajul de a se organiza foarte bine, dobândind tot felul de abilități de gestionare a timpului, activităților etc. Există și cursuri în domeniu, dar cel mai mult contează un minim de portofoliu care poate fi dobândit prin organizarea unor evenimente pentru prieteni. Luați în calcul că deși vă puteți face propriul program, un organizator de evenimente trebuie să fie mereu la dispoziția clienților și să dea dovadă de multă implicare. 

organizare evenimente

Instructor de fitness

Un domeniu oarecum conex celui al nutriției, instructorul de fitness oferă ședințe de exerciții fizice individuale sau de grup. Este o profesie ce a luat din ce în ce mai mult avânt și care poate să ofere mult celor care se dedică acestui domeniu, atât financiar cât și profesional. 

Există bineînțeles numeroase cursuri pentru cei ce vor să devină intructori de fitness, dar cel mai important este exemplul propriu și dedicarea pentru antrenamente. Pe lângă jobul de instructor de fitness, mai există diferite domenii cum ar fi instructori de înot, de arte marțiale etc. 

Croitoreasă 


O profesie care pentru unii pare de modă veche, însă croitoria începe să fie din ce în ce mai căutată. Există ateliere care cu greu găsesc persoane instruite în aceste domeniu. De asemenea, se poate lucra pe cont propriu, iar să găsești clienți nu este foarte greu. Totul e să ai ceva talent în domeniul ăsta și bineînțeles know-howul. Pe lângă producerea de articole de îmbrăcăminte pentru adulți sau copii, există de asemenea domeniul hand-made unde abilitatea de a coase poate duce la crearea de diverse jucării și articole pentru copii cum ar fi cele de fetru. 

Alte idei de joburi și profesii ce pot oferi flexibilitate :


  • Asistent administrativ (pentru o companie mică sau birou de avocatură/notariat)
  • Marketing/Branding/Vânzări
  • Consultant SEO

  • Translator/Interpret/Traducător
  • Profesor de limbi străine (la centre de limbi străine sau școli particulare)
  • Designer de interior

  • Designer floral
  • Fotograf
  • Creator de mobilier/articole pentru casă din lemn/fier etc. 
  • Maestru cofetar/ creare de torturi 
  • Responsabil protecția muncii

Pentru mamele ce încă nu au un loc de muncă, le recomand și articolul: 

Planning de viitor financiar pentru mamele care stau acasă

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns