Dragi bunici, petreceți timp cu nepoții voștri

Dragi bunici, nu vreau sa fiu nici condescendentă, nici rea ci doar directă pentru că așa sunt eu.

Petreceți timp cu nepoții voștri. Nu așteptați să se facă mari ca să vă înțelegeți cu ei. Nu așteptați să vă cheme părinții epuizați de atâta parințeală.

Adevărul e că aveți un timp foarte limitat cu nepoții voștri, iar ei ar trebui să fie lumina voastră. Poate chiar mai mult decât a părinților pentru ca vorbim de copiii copiilor voștri.

Ei sunt viitorul vostru și e bine să vă cunoașteți viitorul. Nu așteptați să fie mari ca să îi cunoașteți. Ratați jumătate din copilăria lor dacă faceți asta. Ratați multe momente frumoase când îi vedeți rar. Nu vedeți în ce omuleți minunați se tranformă. 

Știu că sunteți obosiți. Știu că aveți grijile și problemele voastre, poate unii considerați că v-ați trăit viața și ați crescut deja copii. Poate stați departe și considerați că trebuie părinții să îi aducă la voi.

Părinții nu vor să tragă de voi ca să vă vedeți nepoții, uneori unicii nepoți. Dacă sunteți încă în putere mergeți la nepoții voștri indiferent de distanță. Nu vă mai simțiți ca niște bone. Nu sunteți bone, sunteți bunici.

Mulți bunici de azi sunt din generația baby boomers. O generație care a prosperat destul de mult. Și care în general a avut ajutorul necondiționat a propriilor părinți. Poate aveți niște bani strânși și vă place să călătoriți. Puteți fi bunici implicați și să și călătoriți sau să vă ocupați de casa sau grădina voastră. Mă doare când văd bunici care preferă să aibă grijă de animale de companie decât de nepoți.

Majoritatea v-ați lăsat copiii în grija propriilor părinți. Aceștia nu doar stăteau cu copiii, dar făceau tot și ce ține de gospodărie. Oare v-ați gândit să returnați același ajutor către copiii voștri? Sau considerați că părinții de azi trebuie să se descurce? Că nu mai sunt vremurile de atunci, că pot plăti bone sau cluburi de activități. Da, nu mai sunt vremurile de atunci, dar părinții tot au nevoie de ajutor în creșterea copiilor. Nepoții tot au nevoie de bunici. E nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil se spune. Și voi aveți nevoie de ei, mai mult decât realizați. 

Poate credeți că nu e locul meu să vă critic sau să vă îndrum. În fond sunt doar o mamă, încă nu știu ce presupune să fii bunică. Însă un lucru știu sigur, că voi oferi tot ajutorul nepoților mei dacă voi avea norocul să ajung să îi am și să fiu în viață. Am acest articol să îmi reamintească dacă cumva voi uita. 

Văd prea multe mame în jur care se plâng de bunici. Și nu neapărat din cauza sfaturilor nesolicitate ci din cauza absenței. Absența e cea mai grea. Fiți acolo pentru nepoți indiferent că vă stresează părerile părinților. În fond părinții decid ce se întâmplă cu copiii lor. Asta nu inseamnă că sunteți mai puțin importanți. Din contră, sunteți foarte importanți, de aceea scriu acest articol. 

Poate nu v-am convins îndeajuns. O să scriu mai jos ce spun studiile despre legătura dintre bunici și nepoți. 


Legătura strânsă între bunici și nepoți îi protejează de depresie pe copii când ajung la vârsta adultă. Un studiu al Univesității din Boston arată că legătura aproapiată între bunici și nepoți îi protejează pe ambii de depresie. Ambii beneficiază din interacțiuni dese. 

Bunicii care stau des cu nepoții adaugă cel puțin 5 ani vieții. Conexiunea între generații e atât de importantă că prelungește viața. 

Legătura cu generațiile anterioare îi face pe copii să aibă un simț al apartenenței. Ei devin astfel mai puternici din punct de vedere emoțional și mental. Au o rezistență mai bună în fața schimbărilor și la stres în general. 

Aveți idee câți tineri suferă de depresie sau anxietate? Foarte mulți. 

E absolut minunat să vezi un bunic implicat în viața nepoților. Da, chiar și bunicii care răsfață prea mult sau pun limite cu greutate. Am crescut alături de bunici și a fost bine. Ei și-au dorit cu adevărat să stea cu noi zi de zi și să ajute cu tot ce ține de creșterea noastră. 

Copiii mei cer timp cu bunicii lor. Mă întreabă de ce vecina lor stă cu bunica în casă, că își doresc și ele o bunică. Când într-un final se văd cu bunicii vor să se joace cu ei non stop. 

Da bunici, nepoții vor să se joace cu voi. Nu vor să îi puneți la desene deși vor accepta dacă îi atrag. Nu vor să le dați ou Kinder deși îl vor mânca dacă îl oferiți. Vor doar timp cu voi, vor să aibă amintirea bunicilor mai târziu. Nepoții voștri vă iubesc cu adevărat necondiționat. 

Nu permiteți ca timpul să treacă și voi să fiți departe, la cine știe ce activități mai importante. Pentru că nimic nu e mai important decât să vă vedeți nepoții. Dacă credeți că exagerez așteptați cațiva ani. S-ar putea ca nepoții să piardă dorința de a sta cu voi și de a se juca cu voi. De fapt, majoritatea cresc atât de repede și vor fi mult mai interesați de prieteni și tehnologie decât de voi. O sa vină timpul când poate vă veți ruga de ei să vină să vă vadă. 

Cât sunt mici e timpul să vă bucurați de ei. Mai târziu cine știe ce va fi și ce timp veți avea cu ei. 


Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns