Ce presupune a fi content writer în limba engleză? Experiența mea

În sfârșit apuc sa scriu acest articol de care multă lume mă întreabă de ceva vreme. Iar în situația actuală cu epidemia de coronavirus este și mai cerut. 

Content writingul e un domeniu de interes pentru multe mame pentru că e un job flexibil ce poate fi făcut exclusiv de acasă. Eu am început în acest domeniu încă din 2012 când nu eram încă mamă. Apoi a venit o lungă pauză după care am reluat această activitate. 

Aș vrea să menționez de la început că multe persoane sunt tentate de content writing. Ce poate fi mai simplu decât sa produci niște texte? Din păcate mulți din cei ce se apucă de asta renunță la fel de ușor. În primul rând își dau seama că nu este atât de ușor, iar apoi e și partea financiară care poate să nu fie foarte avantajoasă. O să vorbesc despre toate aspectele în articol. 

Content writing în engleză vs. română

Întâi vreau să clarific acest aspect al limbii în care scriem. Piața este diferită pentru cei ce scriu în română de a celor ce scriu în limba engleză (sau în alte limbi străine, dar mă pronunț doar pentru engleză). 

Evident pentru limba engleză clienții sunt mai mulți și posibilitățile sunt mai extinse. Asta nu înseamnă că nu poate exista succes fiind content writer pe limba română, însă piața e mai restrînsă și din perspectiva mea e mai greu de găsit clienți serioși. De multe ori partea de content pentru companiile românești revina unuia dintre angajați. 

Pentru a fi content writer în limba engleză e nevoie de scris și vorbit fluent, aproape de nivelul nativ. Asta este prima și cea mai importantă condiție. Dacă nu te poți exprima ca un vorbitor nativ, șansele sunt minime. Precizez lucrul acesta pentru că am văzut persoane ce doreau acest job în limba engleză fără să aibă cunoștințele necesare. 

content writer job de acasă

Platforme pentru joburi de content writer

În 2012 am început să lucrez pe platforma Elance (actual Upwork). La momentul acela era o platforma foarte user friendly, iar clienti se găseau destul de ușor. Primul job a fost un set de articole pentru o companie de Real Estate din Singapore. Au urmat altele tot pentru clienti din Singapore, dar și pentru alții din UK sau US.

Pentru a aplica la un job se face un proposal. E nevoie ca el să nu fie făcut bine ca să atraga atenția clientului. Ca un fel de scrisoare de intenție, dar cu focus pe ce poate aduce writer-ul în cadrul proiectului. 

În general un contract se face pentru un anumit set de articole sau pentru un e-book etc. Plata este trimisă în escrow și eliberată atunci când munca este completă și aprobată. Dacă apar neînțelegeri între client și writer, ele se rezolvă prin customer support-ul platformei. Nu este deloc recomandat să se ia plată înafara platformei pentru că nu există protecție în caz că apare vreo problemă. 

Ca platforme actuale pe care se poate lucra:

Upwork
Freelancer
iWriter
FlexJobs

Platformele de freelancing pot fi un start bun. Cel puțin pentru a vedea dacă această meserie e una potrivită. Pentru că poate să nu fie deloc potrivită. Eu le recomand pentru începători. Un content writer care a trecut de faz de început va apela la alte metode pentru a găsi clienți. 

Alegerea unei nișe

E evident că întâi trebuie aleasă o nișă în funcție de abilități și înclinații. Nu toată lumea poate scrie despre același lucru. Sunt domenii de care nu ne putem atinge din cauza lipsei de experiență. Aici pot fi un avantaj studiile și experiența din anumite domenii, de exemplu se pot scrie articole din domeniul medical sau financiar care pot fi plătite foarte bine, peste 100$ per articol. 

Chiar și cei fără o pregătire anume pot însă să scrie în diverse domenii, e nevoie de un strop de inspirație de a scrie. Articole de blog, content de marketing pentru site-uri, content pentru social media, e-books și multe altele. 

content writer job de acasă

Ce ne ajută ?

Un portofoliu minim – cel puțin 1-2 articole pentru a le prezenta potențialilor clienți și să aibă legătură cu domeniul vizat. 

Un site de prezentare – Ajută să avem un site pentru a prezenta activitatea. Mai ales în fazele în care dorim să facem asta full time. 

Un proposal foarte bun – Construiți unul sau două model de proposals pe care să îl trimiteți în vederea angajării. Nu vorbiți doar despre ce puteți face voi ci și despre proiectul clientului. 

O listă de contacte – în general clienții pot deveni ‘repeat clients’ dacă sunt mulțumiți. Am avut o clientă din Singapore care mi-a dat de scris peste 70 de articole de-a lungul a câteva luni. Așa că nu strică sa ne mărim numărul de contacte mereu. Pentru asta recomand mai ales LinkedIn. De asemenea, apelați la prieteni. Da, recomandările sunt cele mai potrivite pentru a găsi un job de multe ori. 

Să scriem cât mai des – fie că este pentru clienți sau pur și simplu. Practice makes perfect. 

Putem găsi de lucru în content writing înafara platformelor de freelancing?

O întrebare care e foarte legitimă. Platformele de freelancing pot aduce joburi bune, dar au și multe joburi care sunt pierdere de vreme, plătite prost. 

Alte resurse pentru content writers:

Site-uri care plătesc pentru articole din diverse domenii

Michelle Pippin plătește 50-150$ pentru articole din aria business. Doar pentru cei cu experiență în a scrie articole de business. 
Doctor of Credit plătește 50$ de articol pentru cei ce pot scrie pe nișa financiară.
FreshBooks plătește 100-200$ tot pentru articole din domeniul financiar / contabil
Tuts plătește 100$ pentru tutoriale sau cursuri în domeniul IT

Sunt multe alte site-uri care plătesc pentru articole din diverse domenii. Trebuie să aveți experiza necesară pentru domeniul respectiv și să le trimiteți propuneri de articole. Vi se dă de asemenea un blueprint pentru crearea articolelor care trebuie să adere la anumite standarde. 

Recomandările

Este una din cele mai bune metode de a obține un job. Poate fi un proiect temporar sau să fie ongoing. Se pot găsi joburi ongoing pentru diverse corporații, publicații, chiar branduri micuțe. 
Dați veste că faceți content writing și de undeva apar ocaziile. Prin prieteni, cunoștințe, familie etc. Oricine are o mică afacere, site, blog, poate beneficia de un content writer. 


LinkedIn

LinkedIn e important de menționat din nou. Cu un profil bun se pot găsi joburi ongoing, adică un fel de contractor. De exemplu compania TopTal angajeaza Editori si Technical Writer. Este pentru cei ce au cunoștințe din domeniul IT. Li ca ei mai sunt și alte companii în diverse domenii ce au nevoie de un content writer permanent. 

Crearea de ebooks/cursuri și publicarea lor pe diverse platforme

Acest pas este în general pentru cei ce vor să investească în crearea unor materiale pe care să le vândă pe diverse platforme ca Amazon sau Etsy. Concurența este în general mare, e nevoie de resurse și șansele de reușită sunt mici. E nevoie de marketing pentru asta și de perseverență. 

Legalitate pentru cei din România

Pentru a putea scrie legal se pot adopta diverse forme:

– angajat cu contract remote pentru o companie ce operează în România. Forma clasică de angajat, doar că lucrați remote.

– pfa sau srl pe care taxați serviciile prestate.

– contract de drepturi de autor. Aici puteți afla mai multe despre această formă.  

Avantaje pentru content writers:

– lucru remote și fără nevoia de a avea meetinguri dese ceea ce e un avantaj pentru cei ce au copii. Scrii în ritmul propriu și te oprești dacă ai altceva de făcut. Eu fac asta având grijă e copii, casă, mergând la diverse activități (când nu e lockdown). E perfect să îți poți face propriul program. 

– posibilitatea de a găsi mai multe contracte. Dacă unul dispare brusc, nu depinzi de un singur client.

– lucrul cu oameni de diverse naționalități și din diverse domenii. Unul dintre cele mai faine avantaje. 

Dezavantaje pentru content writers

– în funcție de domeniu lipsa de inspirație poate deveni o problemă uneori. Și cei ce scriu obosesc sau se satură de domeniul în care lucrează

– este dificil să găsești clienți care plătesc o sumă decentă. Chiar și mari corporații vor să găsească content writers ieftini. E important să cereți un preț bun. să refuzați a scrie content pentru câțiva dolari. Nu duce la nimic bun. 

– lipsa stabilității fiind freelancer/contractor. Însă în contextul actual poate fi mai stabil a lucra ca freelancer deci depinde. Un freelancer poate avea mai mulți clienți și deci să nu depindă de o sursă de venit. Însă poate avea și dificultăți cu anumiți clienți sau întârzieri ale plăților. 

– lucrul remote vine în general cu mai puțină socializare, lipsa contactului uman face-to-face. Însă în general cei care scriu au nevoie de solitudine deci nu e neapărat un aspect negativ. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns