10 cărți despre corpul uman. Cum învățăm copiii despre corp?

Căutați cărți despre corpul uman pentru copii? Am adunat o listă cu mai multe opțiuni grozave pe care le-au adorat copiii mei. A învăța despre corpul uman este distractiv de la orice vârstă. Pot începe de la aproximativ 2 ani cu materiale mai simple și pe măsură ce cresc, pot învăța lucruri din ce în ce mai complexe, inclusiv anatomie.

Personajele distractive, ilustrațiile viu colorate și frazele pot face mai distractivă învățarea despre corpul uman. Această listă cuprinde cărți cartonate și cărți cu imagini despre corpul uman, ce sunt grozave pentru copiii de toate vârstele care sunt interesați să afle mai multe despre corpul lor.

Cum abordăm învățarea despre corpul uman la copii?


Învățarea copiilor despre corpul lor și felul cum trebuie să avem grijă de el ar trebui să fie o prioritate încă de când sunt micuți. Profitați de momentele de curiozitate care pot apărea pe parcursul zilei pentru a ajuta copiii să învețe mai multe despre funcțiile și modalitățile de îngrijire a corpului lor.

Dacă de exemplu vede un alt copil cu un picior bandajat, puteți discuta cu copiii despre importanța îngrijirii corecte a tăieturilor și zgârieturilor ca o modalitate de a ne menține corpul sănătos și puternic. Putem încuraja copiii să vorbească despre cum se simte să fii sănătos, față de momentele când se rănesc sau sunt bolnavi. E important să discutați despre limitările pe care le întâmpină atunci când corpurile lor nu funcționează pe deplin ca urmare a unei boli sau răni.

Ce ar trebui să știe copiii despre corp?

  • Părțile corpului uman: cap, gât, brațe, coate, picioare, genunchi, glezne, față, nas, ochi, păr, gură, dinți. 

  • Cele cinci simțuri: gust, atingere, miros, auz și văz.

  • Importanța igienei, cum ne păstrăm sănătatea menținând corpul curat

  • Importanța hranei nutritive pentru a ne păstra sănătatea 

  • Importanța mișcării pentru corp, a sportului, a ieșirilor în natură, etc. 

  • Scheletul uman

  • Dinții și funcția lor, cum îi păstrăm curați și sănătoși

  • Sistemul digestiv uman

  • Cum se schimbă și se dezvoltă corpul uman pe măsură ce copiii cresc

  • Copiii mai mari pot învăța despre pubertate și celelalte schimbări legate de trecerea la adolescență

Cărți despre corpul uman pentru 1-4 ani


1. Descopăr Lumea. Corpul uman – editura Litera

Aceasta este printre primele cărticele primite de copiii mei. Este cartonată și are ilustrații simpatice, dar corecte din punct de vedere anatomic. Conține diverse fraze simple deci poate fi folosită și de copiii ce abia învață să citească. Ce ne-a plăcut este cartonul gros, cartea rezistă deja de ani buni și este în stare perfectă deci poate fi dată mai departe către alți copilași. Și mai ales faptul că este destul de detaliată, cuprinde multe detalii inclusiv legate de organele corpului, dar într-o formă accesibilă copiilor mici. 

corpul uman, descopar lumea

Aici aveți și un video cu cărticica:

2. Prima mea cărticică Litera. Corpul meu

Altă cărticiă faină despre corpul uman tot de la Litera. Este simplă, potrivită pentru cei mai micuți copilași pentru a se familiariza cu părțile corpului. În video-ul de mai jos o puteți vedea în detaliu. 

3. Cum văd eu? Și cum funcționează celelalte simțuri ale mele? – Usborne

Există mai multe cărți Usborne despre corpul uman, majoritatea sunt cărți cu clapete care îî țin ocupați pe cei mici. De asemenea, pot învăța multe lucruri interesante. Această carte le explică despre simțuri. Este o carte cu ilustrații drăguțe, cartonată și de dimensiuni potrivite pentru mânuțele celor mici. În video puteți vedea varianta în limba engleză,  însă la noi o puteți găsi în limba română. 

4. Uimitorul corp uman – editura GAMA

Din Seria Micii Exploratori face parte și cărticica Uimitorul corp uman. Ea are 50 de clapete sub care copiii pot găsi diverse informații despre corp. De la 2-3 ani în sus, această carte poate fi foarte interesantă pentru copilași. 

Cărți despre corpul uman pentru 4-7 ani

1. Look Inside Your Body – Usborne

Menționez această carte de la Usborne în limba engleză pentru că este una dintre cele mai potrivite pentru această grupă de vârstă. Este tot o carte cu clapete ce prezintă corpul uman într-un mod interesant pentru mințile curioase ale copiilor. Arată informații de bază despre funcționarea diverselor organe din corpul uman, inclusiv ce se întâmplă când mâncăm, când respirăm etc. 


2. See Inside Your Body – Usborne


Această carte inventivă le permite copiilor mici să descopere funcționarea interioară a corpului uman într-un mod ușor umoristic, dar complet exact.  Ilustrațiile și diagramele în culori strălucitoare, originale, prezintă toate organele majore ale corpului uman și sunt însoțite de texte informative. Este mai complexă decât cărticica dinainte și conține peste cincizeci de clapete, pe care copiii le pot ridica pentru a dezvălui detalii suplimentare. Prezintă biologia umană pentru copii într-o formă accesibilă, fiind o carte atât educativă, cât și plăcută.


3. Călătorie în interiorul corpului uman – editura Corint 

Revin la titluri publicate în limba română, iar acesta de la Corint chiar este super frumos ilustrată. Cartea cuprinde diverse activități distractive pentru copii cum ar fi puzzles, labirinturi, diagrame, experimente și alte activități captivante pentru cei mici. Cartea conține și diverse noțiuni mai avansate, dar totuși potrivite pentru copii mici, de exemplu despre harta creierului. 


4. 100 de curiozități despre corpul uman – editura ARC

Această carte drăguță sigur îi va încânta pe copii. Conține autocolante (150+) care trebuie potrivite pentru a corespunde informațiilor din carte. De asemenea, cuprinde multe curiozități și lucruri uimitoare despre corpul uman. Textele sunt ușor de înțeles pentru copii, iar ilustrațiile sunt de calitate. 

Cărți despre corpul uman pentru 8-12 ani


1. Enciclopedia corpului uman – editura UNICART

Orice copil de vârstă școlară ar trebui să aibă la un moment dat o enciclopedie. Este fascinant pentru copii să parcurgă noțiunile mai complexe legate de funționarea corpului. Cartea explică fiecare sistem din corpul uman și conține foarte multe imagini. 

2. Corpul uman. O fabrică? – editura Niculescu

Această carte inedită de Dan Green, prezintă corpul uman sub forma unei fabrici. Desenele complicate ale corpului și ideea că există oameni mici care îndeplinesc toate sarcinile de a menține acel corp în stare bună de funcționare sunt amuzante, interesante. Cartea este o modalitate bună de a afla despre acest tip de noțiuni într-un mod amuzant și captivant. Atât copiii, dar și adulții pot petrece mult timp studiind această carte – ea va atrage atât copiii care sunt interesați de știință, cât și pe cei care iubesc cărțile cu mici detalii de descoperit. 
Atlasul meu. Corpul uman

Pentru preadolescenți și adolescenți care vor să afle lucruri mai complexe despre corpul uman, există mai multe cărți pe care le puteți găsi utile. Bineînțeles cărțile nu înlocuiesc faptul că și părinții trebuie să le explice și să le răspundă la întrebări. 

Iată câteva recomandări de cărți pentru (pre)adolescenți despre corpul uman 

Ce activități mai putem face cu copiii legate de corpul uman? În funcție de vârstă, puteți selecta din lista de mai jos:


Discutați cu copilul despre cum să vă îngrijiți dinții și de ce e bine să mergem periodic la dentist.

Bucurați-vă de exerciții fizice și de sport împreună, de exemplu înot, jocuri cu mingea, plimbări cu bicicleta, dansați pe muzică sau mergeți la plimbare.

Discutați despre alimente și despre ce face o dietă echilibrată; gătiți și creșteți alimente împreună.

Puteți discuta despre ambalajul alimentelor și ingredientele care nu sunt sănătoase.

Puteți descărca câteva aplicații de învățare a corpului uman pentru copiii mai mari care au acces la dispozitive.

Discutați cu copilul despre pubertate și schimbările aduse corpului uman. Fetele ar trebui să știe despre menstruație și alte schimbări care se vor produce în corpul lor.


Arătați copiilor videoclipuri și alte materiale despre corpul uman.


Vorbiți despre simțuri și cum putem compara și contrasta gusturi, sunete, mirosuri și texturi.

Puteți folosi instrumente pentru a măsura ritmul cardiac sau pulsul. Copiii se distrează folosind de exemplu un stetoscop. 

Realizați împreună cu copiii, afișe despre igiena personală, cum ar fi spălarea mâinilor sau a dinților.

Când învață despre alimentația sănătoasă, puteți juca jocuri despre planificarea meselor sănătoase sau să ia parte la lecții de gătit, să cultive legume etc.

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns