carti de citit pentru copii de 7 8 ani
6 - 12 ani, Carte

Cărți de citit pentru copii de 7-8 ani – recomandări

Cărți de citit pentru copii de 7-8 ani

Spre deosebire de tehnologie, lectura este un proces lent și uneori dificil, care nu are aceeași satisfacție instantanee ca pornirea unui joc video sau conectarea la rețelele sociale. Doar cultivând dragostea pentru lectură la o vârstă fragedă, copiii se vor simți mult mai bine învățând și iubind o carte bună, mai târziu în viață.

În jurul vârstei de 7-8 ani, copiii încep să stăpânească bine cititul, dar e posibil să nu fie unul dintre interesele lor. Am selectat cărți care sunt perfecte pentru a capta atenția copiilor de această vârstă. 

„Harry Potter și Piatra Filozofală”


Harry Potter și Piatra Filozofală” de J.K. Rowling este prima carte din celebrul seria „Harry Potter”. Povestea urmărește aventurile lui Harry Potter, un băiat orfan de 11 ani, care descoperă că este un vrăjitor și este invitat să studieze la Școala de Magie și Vrăjitorie Hogwarts. 

V-am mai scris legat de seria Harry Potter ilustrată, care mi se pare perfectă pentru copiii sub 10 ani. Este o carte care îi prinde rapid pe copii, trezind interesul pentru citit. Eu recomand ca înainte de a vedea orice film Harry Potter, mai întâi să treacă prin cărți care sunt mult mai interesante. 

Cartea începe cu Harry descoperind că părinții lui au fost vrăjitori și că el are și el puteri magice. El este dus la Hogwarts, unde se împrietenește cu alți studenți și învață despre lumea magică. În călătoria sa, Harry se confruntă cu numeroase provocări și pericole, inclusiv lupta împotriva unui vrăjitor malefic pe nume Voldemort.

„Harry Potter și Piatra Filozofală” este o carte captivantă, care îmbină elemente de aventură, prietenie, mister și magie. J.K. Rowling a creat un univers fascinant, plin de personaje memorabile și locuri magice. Această carte a devenit un fenomen internațional, atrăgând atât copii, cât și adulți în lumea fantastică a lui Harry Potter.

Prin povestea sa, „Harry Potter și Piatra Filozofală” transmite și mesaje importante despre curaj, prietenie, loialitate și puterea de a crede în tine. Este o carte care a inspirat o dragoste pentru lectură la mulți copii și a devenit un clasic modern al literaturii pentru copii și tineret.

„Povești pentru inimă și suflet” de Mariana Konkoly


Aceasta este o carte de povești pentru copii care are ca scop să le transmită copiilor mesaje motivaționale și să îi ajute să își dezvolte abilitățile sociale și emoționale. Sunt abordate diverse teme de interes pentru ei ca adaptarea la școală sau dependența de ecrane. 

Cartea conține povești inspiraționale, fiecare cu un mesaj specific, care îi învață pe copii să se accepte pe sine, să își exprime emoțiile și să își dezvolte abilitățile de comunicare și relaționare. În plus, fiecare poveste este însoțită de ilustrații frumoase și atractive pentru copii.

„Povești pentru inimă și suflet” este recomandată copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, deoarece aceasta este o perioadă importantă în dezvoltarea lor, în care încep să se confrunte cu diverse probleme sociale și emoționale. Cartea poate fi utilă și pentru părinții și educatorii care doresc să își ajute copiii în dezvoltarea abilitățile sociale și emoționale într-un mod pozitiv și constructiv.

Este recomandat să citiți cartea împreună cu copiii și să discutați despre subiectele prezentate, pentru a vă asigura că se simte confortabil cu subiectul și îl poate înțelege.

Printre temele abordate în cartea „Povești pentru inimă și suflet” se numără:

  • acceptarea de sine și încrederea în sine;
  • exprimarea emoțiilor și gestionarea lor în mod pozitiv;
  • dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare;
  • învățarea de noi abilități și înfruntarea fricii sau a situațiilor dificile.
Fiecare poveste este unică și conține un mesaj specific, care poate fi aplicat în viața de zi cu zi a copilului. Unele dintre titlurile povestilor includ „Floarea care a învățat să își exprime emoțiile”, „Vulpea înțeleaptă care a învățat să comunice”, „O zi în care am învățat să fiu curajos” și multe altele. Ilustrațiile bogate și colorate care însoțesc fiecare poveste completează experiența lecturii și îi captivază pe copii.

Cărțile din seria Pettson și Findus de Sven Nordqvist

Această serie rămâne încă printre preferatele copiilor mei, încă de la vârsta de 5-6 ani până după 9 ani. Când cei doi protagoniște se întâlnesc pentru prima dată, Findus este un pisoi, așternut într-o cutie de carton etichetată cu Findus Green Peas. Așa că Pettsson a numit pisoiul după etichetă, firește.

„Bună Findus Green Peas”, a spus Pettson, simțindu-se exact ca atunci când tragi jaluzelele într-o dimineață de vară și lumina caldă a soarelui intră. „Eu sunt Pettson și aceasta este bucătăria mea. Acum vei locui aici.” Și apoi: „Vrei niște cafea?”

Bineînțeles, vecinul Andersson, dăruitor al pisoiului, îl învață pe Pettsson suficient despre pisoi pentru a-l îngriji în mod corespunzător.

Ceea ce face seria deosebită este arta. Atrăgătoare, caldă, detaliată și atât de amuzantă. Cărțile pot fi citite iar și iar, iar micul cititor poate găsi în continuare mai multe fragmente preferate de văzut în imagini.

Orice copil va aprecia enorm aventurile lui Findus și Pettson, mai ales vînătoarea de vulpi sau tortul de clătite pentru a celebra ziua lui Findus. Le recomand cu căldură, mai ales că talentatul autor a creat seria între 1985 și 2001. Cronologic, prima carte este „Când Findus era mic și a dispărut”. Însă oricare o alegeți din serie, ea va delecta cu siguranță cititorul. 

Jurnalul unui puști de Jeff Kinney

Greg Heffley se trezește într-un an nou și într-o școală nouă. Disperat să-și demonstreze noua maturitate găsită, pe care o poate aduce doar creșterea unei note, Greg este fericit să-l aibă alături pe Rowley, prietenul său, nu chiar așa de cool. Dar când steaua lui Rowley începe să se ridice, Greg încearcă să folosească popularitatea celui mai bun prieten în propriul său avantaj. Înregistrat în jurnalul său cu imagini comice și propriile sale cuvinte, acest test al prieteniei dintre Greg și Rowley e pe cale să se decidă cu rezultate amuzante. 

Întâmplările sunt povestitete de Greg, la vârstă de gimnaziu, sub forma unui jurnal, cu schițe și doodles incluse pe fiecare pagină și, practic, îi urmărește zilele de la începutul anului școlar până la sfârșit. Este o carte care atrage copiii tocmai prin felul unic de a povesti, din perspectiva unui copil, o perspectivă pe care mulți adulți nu o pot captura atât de bine. 

Minunata lume a lui Tom Gates – de Liz Pichon

Jurnalul hilar al lui Tom Gates prezintă drumul său prin încercările și necazurile de la școală și din viața de acasă, inclusiv o excursie dezastruoasă, relația lui supărată cu profesorul năzdrăvan, domnul Fullerman, și acea încercare casnică perenă – seara părinților. Din fericire, apetitul lui Tom pentru umor înseamnă că poate accepta astfel de încercări în pas și să le exploateze pentru potențialul comic. Ele inspiră, de asemenea, niște desene animate geniale pentru ca cititorul să se bucure. 

Cartea mi-a fost recomandată de către mama unui băiețel de 9 ani care este mega încântat de aceasta. Mi-a plăcut foarte mult și aș recomanda-o copiilor cărora le plac cărțile amuzante și mâzgălitul. Una dintre cele mai amuzante întâmplări este când câinele i-a mâncat biletele. O recomand copiilor intre 6 si 12 ani.

Grădina Secretă – Frances Hodgson Burnett

Mary Lennox, o copilă răsfățată și temperamentală, vine să locuiască cu unchiul ei retras în Misselthwaite Manor, Yorkshire, după moartea părinților ei. Acolo se întâlnește cu o menajeră inimoasă și pe fratele ei plin de spirit, un grădinar sever, Robin cel vesel și pe vărul ei speriat și bolnăvicios, maestrul Colin, ale cărui bocete le aude răsunând prin casă noaptea. Colin a avut întotdeauna la dispoziție terenul și aerul curat, dar avea nevoie de cineva nou care să vină să-i ofere încurajare, cineva care să creadă în el, cineva care să fie dispus să-l scoată afară.


Burnett face o treabă incredibilă în dezvoltarea personajelor. Le putem vedea  progresând și maturizându-se. Vedem părinți și medici imperfecți care nu pot vedea din prima adevărul. Cartea este potrivită âncepând cu vârsta de 7-8 ani. 

Anne. Casa cu frontoane verzi – Montgomery M.L

O carte minunată, un roman foarte frumos descris în cele mai mici detalii. Este o carte ce face copiii fericiți că au citit-o. Este povestea unei fetițe orfane – Anne, cu un „e”, desigur, cum a adoptat-o o familie, o fată vorbăreță, inițial atât de afectată de trecutul ei, dar care nu și-a pierdut niciodată speranța în viitor. Ea știe să învețe lucruri și a vrut întotdeauna să înțeleagă toate lucrurile pe care oamenii ei preferați obișnuiau să i le spună. Fiecare lucru mic din procesul creșterii ei este pur și simplu uimitor și frumos scris. Imaginația Annei, inima ei curată și torentul de cuvinte care iese din ea o fac una dintre cele mai interesante eroine. Relația Anne-Gilbert este doar 10/10, iar frații Cuthbert sunt cei mai buni. 

Habarnam – de Nikolai Nosov

Habarnam este cartea preferată din copilărie pe care am apucat să o recitesc alături de copiii mei. Habarnam a fost de fapt una dintre cărțile din copilărie ale mamei mele și, când le-a găsit la un târg de carte, când eram copil, mi le-a cumpărat. M-au fascinat, copil fiind, descrierile frumoase și calitatea ilustrațiilor. Și se pare că și pentru copiii mei a devenit una dintre cărțile preferate. 

Habarnam și prietenii săi sunt creaturi minuscule, dintre care cea mai înaltă este aproape la fel de înaltă ca un con de pin și trăiesc în Orașul Florilor din țara zânelor. În jurul fiecărei case cresc margarete, păpădii și caprifoi, iar străzile erau numite după flori, Locuiau pe malul unui mic pârâu denumit râul Castraveților pentru că pe malurile lui creșteau atât de mulți castraveți.

Copiii care se vor lăsa puratați de povestea lui Habarnam nu vor fi dezamăgiți. Pe lângă mult amuzament, copiii pot învăța multe despre natura umană, despre defecte și calități, despre consecințele minciunilor și multe altele. 

Copiii ar trebui încurajați să citească ceea ce îi interesează – nu toată lumea iubește poveștile clasice, așa că includerea manualelor, broșurilor, cărților non-ficțiune pe subiecte care îi plac sunt toate cu adevărat valoroase pentru exersarea lecturii. E posibil ca la vârsta aceasta să nu fie încă interesați de lectura independentă, dar asta depinde de fiecare copil. Important este să aibă cărți la dispoziție, cărți potrivite vârstei care să le trezească interesul pentru lectură. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns