malta cu copii
Family Time

În Malta cu copii: cum a fost vacanța noastră?

Tocmai am revenit dintr-a doua vacanță în Malta pe anul ăsta. Parțial vacanță și parțial pentru job, dar am reușit să prindem o săptămână de explorat insula în aprilie și una acum la final de iunie, început de iulie. 

M-am gândit să scriu acest articol pentru familiile cu copii ce se gândesc să aleagă această destinație de vacanță. Având în vedere că există și zboruri directe de la Wizz Air și Ryan Air, din primăvară până în toamnă, este o destinație accesibilă la doar 2 ore și un pic de zbor cu avionul. Recomand mai ales Ryan Air, cu care am zburat ambele dăți. Zborurile au fost la timp și au decurs foarte bine. O prietenă a zburat și cu Wizz Air, dar a prin întârzieri de câteva ori și chiar anularea zborului. 

Cum este Malta primăvara vs. vară?

Malta în lunile de primăvară este cam la fel de aglomerată ca și vara, doar că nu prea poți merge și la plajă sau piscină fiind încă frig. Cea mai devreme lună pentru plajă este început de iunie, iar spre final de iunie apa este deja foarte bună și caldă. 

Cum copiii își doresc foarte mult și plajă sau piscină, recomand luna iunie sau septembrie. Bineînțeles se poate merge toată vara, dar iulie și august sunt luni de foc acolo, cu temperaturi de 35 grade. Acum la final de iunie, temperatura era de 32 grade ziua, iar seara era destul de plăcut, în jur de 25 grade. 

Ce poți face cu copiii în Malta?

Malta este o insulă destul de mică, și nu aș compara-o cu insulele grecești care oferă de regulă mai multe facilități pentru copii. Din păcate nu sunt parcuri multe și există puține locuri destinate special pentru familii cu copii. Însă am reușit să descoperim câteva locuri interesante. 


1. Plajele din Malta

Majoritatea plajelor sunt pe partea nordică și sunt destul de aglomerate. Nu pot să zic că Malta este neapărat o destinație pe care o recomand pentru plaje, mai ales din cauza aglomerației, dar am descoperit că sunt și plaje mai retrase care sunt perfecte pentru copii. Sunt și ceva „plaje” cu mal stâncos, care sunt cu siguranță interesante, dar nu le recomand celor cu copii mici. 

Recomand pentru familii mai ales plaja Gnejna Bay, unde am mers în timpul weekendului și a fost foarte bine. Este o plaja cu nisip inclusiv la intrarea în apă, tocmai bună pentru copii. Sunt toalete, o cafenea și o priveliște foarte frumoasă cu dealurile din jur. Se pot face de asemenea drumeții pe lângă coastă. Deși am fost în weekend, nu era foarte aglomerat, plus că se poate sta și la șezlong și pe cont propriu fără probleme. Șezlongurile cu umbrelă sunt 15 euro. 

malta cu copii

Alte plaje la care am mers: Ghadira Bay lângă satul Mellieha. Am prins o zi care era liberă și era absolut plină plaja, deși este destul de mare. O recomand doar în zilele de lucru. Și nu mi-a plăcut că era șezlong lângă șezlong aproape peste tot. În rest este o plajă cu nisip fin și intrare foarte lină în apă, sunt vreo 50m de apă mică deci este perfect pentru copii. 

De asemenea am fost și la plaja de la Saint George’s Bay. Este însă o plajă foarte mică și foarte aglomerată. Este tot cu nisip și intrare lină. O recomand mai ales dacă reușiți să ajungeți dimineața mai devreme. Pe lângă acestea, mai merită vizitat Golden Bay, unde nu am ajuns încă, dar care am înțeles că este o altă plajă potrivită copiilor. 

Dezavantajul plajelor în Malta este că sunt relativ depărtate de capitala Valetta. Deci în general va costa un pic mult să te deplasezi cu Bolt sau Uber. Noi am mers și cu autobuzele care sunt curate și cu aer condiționat, însă nu se prea respectă orarul și se poate aștepta uneori foarte mult. Dacă vă doriți mai mult de 2-3 zile la plajă, recomand cazare aproape de plajă în zonele nordice ale insulei. 

De ținut cont: există meduze care pot înțepa foarte tare. E bine să aveți puțin oțet la voi just în case, și cu mare grijă în caz că există vreo alergie. Noi am avut aventura asta cu meduzele, dar din fericire nu era nimeni alergic, însă durerea la înțepare este foarte mare. 

Ghadira Bay

2. Autobuzele turistice Hop-on-Hop-off


Recomand și o cursă cu autobuzele turistice care pleacă din Sliema. O cursă completă durează 3 ore și se poate coborâ în oricare din cele aproximativ 10 stații. Copiilor mei le-a plăcut, deși este un pic obositor, și nu o recomand celor mai mici de 5 ani fiindcă nu vor avea răbdare să stea mult în autobuz. Linia roșie ajunge în locuri mai interesante decât cea albastră, dar le recomand pe amândouă dacă aveți timp. 

malta cu copii

3. Parcuri pentru copii

Față de București sau orașele mari din România, parcurile pentru copii din Malta nu sunt prea dotate. Dar uneori ai nevoie să duci copiii la un parc cu loc de joacă unde să alerge un pic. Las mai jos o listă cu parcuri unde se pot distra 1-2 ore:

BOV Adventure Park 
Salina National Park/Salina Nature Reserve
Train Station Park (Old Railway Station Birkirkara) 
President’s Kitchen Garden
Popeye’s Village (parc tematic) 

parcuri Malta
parcuri Malta
parcuri Malta
popeye village

4. Piscine – o zi la piscină în Malta

În Malta există mai multe piscine unde se poate plăti taxa pe zi. Merită măcar o zi la piscină cu copiii. Noi am ales Cafe del Mar pentru că are o piscină specială pentru copii și se poate lua și prânzul în aceeași locație. De asemenea, este chiar lângă Malta Aquarium care are și un loc de joacă alături. Deci se poate petrece o zi întreagă acolo. 
Aici aveți o listă cu toate piscinele din Malta, dar prețurile nu sunt updatate așa că e necesar să intrați pe site-ul piscinei pe care o alegeți. E bine să faceți și rezervare înainte. 

4. Valetta și Barakka Gardens

Evident trebuie vizitată și capitala Valetta măcar într-una din zile. Deși nu pot să zic că oferă multe lucruri pentru copii, este un loc istoric care merită văzut. Barakka Gardens oferă o priveliște unică și este probabil locul cel mai cunoscut din Malta. 

6. Malta National Aquarium

Merită vizitat deși nu este foarte mare. Copiii s-au distrat acolo și overall a fost o experiență frumoasă, însă prețurile sunt un pic cam mari pentru ceea ce oferă. 

7. Gozo și un tur cu ferry-ul în jurul Maltei

Există diverse tururi ale insulei soră a Maltei, Gozo. De data aceasta nu am ajuns, însă am înțeles că merită vizitată. Însă e nevoie să vă alocați o zi întreagă sau mai bine două zile, pentru a putea vedea insula cea mică cu totul. De asemenea, se pot lua vaporașe care merg în jurul Maltei, de regulă oferă și masa de prânz la bord și este destul de plăcut. Doar să aibă răbdare copiii să stea mai multe ore la bord. Personal recomand să evitați dacă aveți copii mici care nu stau locului.

Dezavantaje și avantaje ale Maltei

Nu vă așteptați la curățenie perfectă. De fapt este destul de murdară mai ales în zonele foarte turistice ca Sliema (pe care nu o recomand deloc decât în trecere cel mult). Malta are o ciudățenie privind gunoiul, el se lasă direct în pungi pe stradă în zilele de gunoi (care sunt practic zilnic pentru diverse tipuri de gunoaie). Din cauza asta, în multe zone am văzut gândaci mari pe stradă. Cel mai bine e să se evite zonele foarte turistice ca Valetta și Sliema. În plus, se aruncă destul de mult gunoi pe jos. 

Este o insulă mică și aglomerată. Deși merită vizitată cu siguranță, trebuie luat în considerare că este plină de turiști vara, mult peste capacitate aș zice. De asemenea, sunt și foarte mulți expați din diverse țări. 

Facilitățile pentru copii sunt aproape inexistente. Înafară de câteva parcuri ca BOV Adventure Park sau parcul tematic Popeye’s Village, nu sunt foarte multe chestii interesante pentru ei. Mai există un parc de distracții de genul amusement park, dar nu aș zice că este pentru copii mici, ci de la 10+ ani. 

Ca avantaje aș include faptul că se ajunge ușor cu avionul, în doar 2 ore. De asemenea, partea de istorie a Maltei este foarte interesantă, cât și arhitectura. Merită vizitate și orașele mici ca Mosta sau satul pescăresc Marsaxlokk. De asemenea, plajele sunt foarte frumoase deși nu sunt atât de multe ca cele din Creta de exemplu. Per total, sunt ceva lucruri de văzut în Malta chiar și pentru copii, deci merită măcar o dată în viață să ajungeți pe această insulă micuță. De asemenea, este la distanță scurtă de Sicilia, 4 ore cu ferry sau o oră și 45 minute cu vaporașul rapid. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns