Când bebe nu mănâncă – poveste de autodiversificare la 8 luni

Marea teamă a părinților și în special a mămicilor la început de diversificare, e că bebelușii nu vor mânca. Ce ne facem dacă bebe nu mănâncă și refuză mâncarea solidă categoric? 

Mai întâi voi menționa că am ales autodiversificarea (BLW) pentru ambii copii care au fost alăptați. Nu pentru că e vreo modă ci pentru că m-am documentat și am rezonat cu ceea ce am citit despre autodiversificare. M-am documentat în primul rând citind cartea lui Gill Rapley care este practic cartea de căpătâi în BLW. O recomand cu multă căldură fiindcă liniștește temerile părinților și îi ajută să înțeleagă procesul în sine și ce așteptări ar trebui să aibă. Dacă nu aș fi citit această carte, aș fi intrat cu siguranță în panică.

Corina a scris un alt articol despre experiența ei cu autodiversificarea aici pentru cei interesați și de meniuri pentru bebe. 

bebe nu mănâncă

Cum am pornit la drum cu autodiversificarea?

Pornind la drum cu autodiversificarea, întâi am ținut cont de câteva lucruri esențiale. 

  • Pănă în jurul vârstei de 1 an solidele vor fi complementare laptelui, în special pentru bebelușii alăptați 
  • Se introduc gradual diverse alimente, o masă pe zi la 6-7 luni, putând trece la 2 mese dacă bebe e interesat după 8-9 luni 
  • Sucul și ceaiurile nu se oferă bebelușilor
  • Până la vârsta de 1 an, cam 25% dintre calorii ar trebui să vină de la solide, laptele rămânând sursa pricipală de hrană 
  • Dacă bebe este alăptat, e bine să oferim sânul întâi și apoi masa de solide, cel puțin în primele luni.

Pornind la drum cu aceste idei de bază, am început să ofer bebelușei primele alimente la 6 luni și un pic. Am folosit scaunul de masă Antilop de la IKEA. Recomand scaunele de masă IKEA pentru că bebelușul poate să stea drept la masă ceea ce este destul de important în autodiversificare. Reduce mult riscul de înec. De altfel, în cazul copiilor mei, nu au existat incidente de înec cu alimente. Bineînțeles am evitat alimentele interzise cum ar fi cele perfect rotunde cu risc ridicat de a bloca căile respiratorii, sau nucile și alunele de orice fel. Orice este rotund trebuie tăiat mai întâi (roșii mici, struguri și altele). 

Am oferit zilnic fructe, legume la abur și alte alimente. Însă bebe nu mânca, nici măcar nu voia să guste vreun aliment. Am zis că dacă la 6 luni poate nu e ceva grav, la 7 luni sigur va mânca. Însă și la 7 luni aceeași poveste, nu voia să guste vreun aliment, doar se juca cu ele pe măsuță și le arunca frumos pe jos. 

La 8 luni vă spun sincer că am început să mă îngrijorez că bebe nu mănâncă nimic. 

Sincer nu prea auzisem de așa ceva. Ba chiar auzeam în jurul meu de bebluși diversificați la 4 luni. Am încercat inclusiv să o hrănesc clasic, cu lingurța. Am zis că poate autodiversificarea nu e pentru ea. De unde, nici atât să mă lase să mă apropii cu lingurița. Toate variantele păreau epuizate, tot ce puteam să fac e să aștept. 

Ce m-a liniștit au fost câteva lucruri. Pediatra fetiței, care este și consultant în alăptare, a spus că e perfect normal, mai ales pentru copiii alăptați. Apoi am citit și cartea Copilul meu nu mănâncă (My Child Won’t Eat) de Carlos Gonzales, care explică foarte bine care sunt de fapt nevoile nutriționale ale copiilor și de ce nu trebuie să avem așteptări mari legate de hrană. 

De asemenea, am citit despre cazul unor bebeluși care abia spre 1 an au devenit interesați de mâncarea solidă. Ei s-au dezvoltat absolut normal și au mâncat fără probleme după 1 an. Până la urmă mâncarea sub 1 an, e pentru ca ei să experimenteze și să ia contact cu gusturi și texturi noi. Nu este deloc o tragedie dacă refuză solidele atâta timp cât se hrănește cu lapte și ia în greutate. 

Am continuat să îi ofer alimente o dată pe zi. Și da, până la urmă a devenit interesată de solide. S-a întâmplat la fix 8 luni și jumătate. Primul aliment pe care l-a apucat și l-a gustat a fost o felie de portocală. La început asta a vrut, fructe. Portocală, banane, mandarine, mere coapte, pară și altele. Încet încet a început să guste legume și carne. Oul l-a acceptat abia după 1 an deși eu i l-am oferit de la început. Și nu, nu a dezvoltat vreo aversiune față de legume fiindcă a mâncat fructe mai întâi. Laptele oricum are gust dulce, în special cel matern. 

Am spus povestea noastră pentru părinții care se îngrijorează și ei că bebe nu mănâncă solide. Pot să zic că la al doilea bebe povestea a fost diferită. A mâncat de la 6 luni și a fost mult mai interesată de solide la început. E dovada că fiecare copil e diferit, chiar dacă facem lucrurile identic. 

Ce trebuie să facem dacă bebe nu mănâncă?

  • O vizită la un pediatru pentru a vedea că totul e în regulă, dar să fie unul care știe despre autodiversificare dacă vreți să urmați această metodă naturală de diversificare. Eu o recomand cu căldură pe Mihaela Niță pentru București. 
  • Să aveți încredere în copil. Mâncatul e un act fiziologic. Doar în cazurile de patologii e nevoie de intervenții. 
  • Să oferiți mereu alimente diverse chiar dacă nu pare că are vreun interes. 
  • Recomand documentare prin cărțile de mai sus și grupuri de sprijin. Eu am fost inițial în câteva grupuri de autodiversificare și citind sfaturile mamelor de acolo, am simțit că merg pe calea cea bună. 
  • Niciodată nu forțați copilul să mănânce. Din păcate am întâlnit cazuri unde copilul era efectiv forțat să bage alimente în gură. Este un lucru nociv pentru că produce traume și leagă un act fiziologic normal de o problemă emoțională, cu consecințe mai grave pe termen lung. 
  • Nu folosiți desenele animate la masă sau alte asemenea distrageri. Aveți la dispoziție mai multe studii legate de acest aspect. 
  • Ajută să luați masa în familie dacă se poate. 

Cât trebuie să mănânce un bebeluș?

Vreau să precizez din nou că nu există avantaje în a oferi solide înainte de 6-7 luni. Iar până la 1 an, laptele este pricipala sursă de calorii și mai ales de grăsimi benefice dezvoltării bebelușului. Orice solide am putea oferi, ele nu au cum să înlocuiască laptele. 

Conform și dr. Jack Newman, mulți bebeluși alăptați nu au deloc nevoie de solide până spre 9 luni, cum a fost și cazul nostru. 
Așadar, un bebeluș sub 1 an nu are nevoie decât de o cantitate mică de solide. Spre 9 luni este bine să guste carne, pește, ou, pentru a suplini nevoia de fier, dar nu e o tragedie dacă refuză. 

Asta poate însemna efectiv să molfăie o bucățică de carne fără să o înghită neapărat. Sau poate doar să guste puțină supă în care a fost fiartă carnea, fierul va ajunge oricum în alimentație mai devreme sau mai târziu. Ce ar fi de evitat sunt borcănelele pentru bebeluși și cerealele cu fier inclus, tot în linkul de mai sus este explicația dr. Jack Newman. Nu veți greși oferind mâncare cât mai naturală. Dacă vreți neapărat să oferiți cereale, cumpărați-le sub formă cât mai neprocesată. 

Legat de cantități

Bebelușul își va regla singur apetitul. Există bebeluși care mănâncă mai mult, iar alții care abia se ating de mâncare. Autodiversificarea îi ajută pentru că pot simți texturi și gusturi diferite. Astfel, își reglează singuri nevoia pentru un anumit aliment. Și la diversificarea clasică cu lingurița, nu trebuie să ne așteptăm ca bebe să ia mai mult de câteva lingurițe. E posibil, dacă îi va plăcea foarte mult o mâncare, dar e și foarte posibil ca 1-2 lingurițe să fie de ajuns. Legat de aspectul acesta recomand încă o dată cartea de mai sus a lui Carlos Gonzales. 


Ar mai fi e reținut că diversificarea în general nu va fi ceva liniar. Copiii au perioade când mănâncă mai mult și perioade când vor refuza aproape toate alimentele. Și aici nu vorbim doar de bebeluși ci de copii de orice vârstă. 

Pentru idei de meniuri sănătoase pentru bebeluși, urmăriți pagina noastră de Rețete
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns