regresia somnului
Resurse părinți

Regresia somnului la bebeluși – ce se întâmplă de fapt?

Despre tulburările de somn la copii am scris un articol cuprinzător aici. Acum aș vrea să discutăm puțin despre regresia de somn la copii. Un subiect care sperie de regulă părinții și îi duce la gândul că bebelușul lor ar putea avea o problemă de somn. 

Adevărul este că regresia de somn este cu totul altceva decât o regresie, este de fapt o progresie în dezvoltare. Acest cuvânt, regresie, ne duce cu gândul la o abilitate pierdută, abilitatea bebelușilor de a dormi pe tot parcursul nopții. Dar de fapt bebelușii dobândesc abilități noi care au impact și asupra somnului. 

Au apărut în ultimii ani tot felul de consultanți de somn care promit părinților să rezolve probleme de regresie a somnului și să „invețe” bebelușul să doarmă toată noaptea. Din punctul meu de vedere, acest fel de servicii nu sunt necesare și de cele mai multe ori pot fi nocive prin promovarea metodei CIO (cry it out). 

Este important de reținut că regresia somnului poate varia ca durata, de la câteva săptămâni la câteva luni. Dar absolut toți copiii își modifică somnul de mai multe ori până spre 4-5 ani când somnul lor devine practic identic cu cel adult pentru majoritatea copiilor. 

Somnul este o activitate normală, o nevoie de bază a organismului. Bebelușii nu au nevoie să fie învățați să doarmă. Iar trezirile de peste noapte sunt de regulă ceva normal. 

De asemenea, nu toți bebelușii dorm la fel. Am avut doi bebeluși ce au avut un somn foarte diferit, primul copil fiind mai agitat și având treziri mai dese. Atâta timp cât părinții fac tot ce pot ca să reducă suprastimularea și alți factori ce perturbă somnul, trezirile de peste noapte sunt ceva normal în primii ani de viață. 

Regresia somnului la 4 luni, 8 luni, 12 luni

E posibil ca un bebeluș ce deja dormea mai multe ore legate, brusc să treacă la treziri dese noaptea, uneori chiar mai mult de 5-6. Totul se leagă de dezvoltarea accelerată a creierului de la această vârstă. Probabil că ați auzit de puseurile de creștere. Mai ales mamele ce alăptează le observă foarte bine pentru că bebelușul începe să sugă foarte des, să stea perioade mai lungi la sân. 
regresia somnului la 4 luni, 8 luni, 12 luni

Ei bine, puseurile de creștere pot fi direct legate de regresia somnului. Pe măsură ce bebelușul capătă crește, creierul se dezvoltă într-un ritm foarte accelerat. Interesul pentru mediul înconjurător începe să crească. Asta se poate traduce prin distragere de la supt în timpul zilei. Dacă bebelușul suge mai haotic și mai agitat în timpul zile, este normal că se va trezi pe timp de noapte ca să recupereze. De asemenea, nevoile nutriționale cresc și deci va suge oricum mai mult în anumite perioade. 

În special mamele care alăptează trebuie să aibă grijă ca producția de lapte să fie normală. Există ceva care se numește late-onset decreased milk supply, adică o producție insuficientă întârziată. De regulă simptomele pot apărea fix la 4 luni ale bebelușului. Jack Newman a oferit în detaliu informații care pot să ajute mamele ce alăptează să identifice dacă problema poate fi legată de producția scăzută de lapte. 

În orice caz, este cea mai mare greșeală ca bebelușul să nu mai fie hrănit noaptea cu lapte, indiferent că este alăptat sau nu. Multe mame primesc sfatul de a lăsa bebe să plângă ca să nu mai ceară lapte noaptea. Este cel mai nociv sfat pentru că poate pune bebelușul în pericol de a se deshidrata, de a nu lua cum trebuie în greutate și deci de a-i periclita dezvoltarea normală. 

Regresia somnului este un lucru normal

Mai bine zis, trezirile de peste noapte sunt un lucru normal. Ele reglează pur și simplu ritmul bebelușului prin faptul că este aproape de mamă, că primește hrană și afecțiune. Da, bebelușii au cea mai mare nevoie de reglaj emoțional și asta se obține prin apropierea de părinți chiar și noaptea. 

Ni s-a  băgat în minte ideea că un bebeluș trebuie să doarmă toată noaptea cât mai repede. Că dacă încep să se trezeasă des înseamnă că au o problemă. Adevărul e că atâta timp cât bebelușul este hrănit și indicatorii ca luatul în greutate, scutecele ude și murdare, sunt în regulă, atunci părinții nu ar trebui să fie îngrijorați. Da, nu este plăcut să te trezești la 2 ore sau uneori chiar la oră. Este epuizant și pot să zic că am experimentat asta din plin cu bebelușii mei. Dar pe de altă parte, trece. Și la un moment dat vor dormi ore bune neîntrerupt și chiar toată noaptea. 

Ce putem face ca regresia somnului să fie mai ușoară 

La bebelușii mei regresia somnului s-a manifestat prin somn mai agitat, dar și prin inabilitatea de a adormi seara. Adormitul de seară a fost ceva destul de greu în perioada de la 4 luni la 8-9 luni. De asemenea, la 9 luni a apărut anxietatea de separare mai pronunțată. Am apelat la câteva metode de ajutor pentru ca somnul să vină mai ușor. 


Folosirea unui sistem de purtare. Eu am folosit un Boba și un Ergo, mai ales la somnul de seară când de regulă începea plânsul neconsolat. Această plimbare în sistem ajuta enorm. Iar la trezirile de noapte se întâmplă să avem nevoie din nou de plimbare. În situații extreme am ieșit chiar pe afară, în mod miraculos aerul curat ajuta enorm ca bebe să adormă la loc. De asemenea, sistemul de purtare ne-a salvat la răceli când mucișorii ne dădeau mari probleme și era imposibil pentru bebe să doarmă la orizontală. 

Limitați suprastimularea. Presupun că nu trebuie să menționez că bebelușii de 4 luni nu ar trebui să stea la ecrane, totuși am văzut părinți care adormeau bebelușii cu tableta. Nici nu vreau să intru în detalii despre cât de nociv devine în timp acest obicei, iar somnul sigur nu va fi ideal. Suprastimularea mai pot însemna vizite multe de la persoane din afara familiei, muzica tare, tv-ul în fundal, jucăriile cu sunete și multe altele. Voi ca părinți trebuie să vă dați seama când totul devine prea mult pentru bebe. 

Sunetele albe pentru bebeluși. Eu una m-am folosit de sunetul apei care curge la ambii copii ca să poată readormi mai ușor. Mulți părinți folosesc aspirator, foen și altele. Sunetele albe practic imită zgomotul din mediul uterin când bebe auzea tot felul de sunete cum ar fi bătăile inimii și tot ce venea din mediul înconjurător. De multe ori adulții încearcă să facă complet liniște pentru bebe, ceea ce nu e necesar dar nici natural pentru bebeluș. 

Asigurați-vă că bebe se hrănește bine, în special în timpul zilei. Cum spuneam și mai sus, în special la bebelușii alăptați exclusiv este nevoie să fim atenți la indicatori. Minim 4-5 scutece ude pe zi și de regulă un scaun pe zi minim. De asemenea, bebe trebuie să ia constant în greutate. Vorbesc despre cei alăptați fiindcă este mai greu să îți dai seama cât au supt, de aceea indicatorii nu mint. Este greu pentru mamă să fie mereu la dispoziția lui bebe în această perioadă de supt intens. Însă pot să zic că lucrurile se așează după 6 luni când bebe poate începe diversificarea și nu mai este alăptat exclusiv. 

Reconsiderați ora de culcare dacă e nevoie. Când spun că ora de culcare a primului meu bebe era 18:00 maxim 19:00, majoritatea oamenilor sunt mirați. Asta e ora la care ea era deja epuizată deși avea și somnul de peste zi. Până la un an a dormit de două ori pe zi, dar tot la 19:00 era ora de culcare seara. Mi-a fost ușor să îmi dau seama care erau semnele de oboseală. Fiecare copil are un mod de a arăta că este obosit. Fiind alăptată exclusiv era destul de ușor, stătea la sân până adormea și apoi o puneam pe saltea după 15-20 de minute de somn. Din păcate mulți copii ajung să adoarmă la ore târzii și de regulă de vină este suprastimularea și faptul că pur și simplu nu sunt băgați la somn la ora potrivită. Asta nu inseamnă că există o oră univeral valabilă, dar evident nu e ideal ca ora de somn pentru un bebe de 4 luni să fie târzie. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns