5 supe creme simple pentru bebeluși și copii

Câteva lucruri de ținut cont despre supele pentru bebeluși
- Nu adăugați sare până la vârsta de 1 an. Bebelușii oricum se bucură de gusturile și texturile noi, nu au nevoie de adaos de sare. Până la aproximativ 12 luni, bebelușul tău poate gestiona doar aproximativ 1g de sare în fiecare zi; pe care îl obține în mod natural din alimente, lapte matern sau praf.
- Supele cremă pot fi folosite cu succes și în BLW sau diversificarea naturală. Bebelușii pot începe să folosească lingurițele singuri încă de la 6 luni, doar au nevoie de puțină practică.
- În caz de alergii la un ingredient, evităm să îl folosim.
- Condimentele pot fi folosite cu succes în rețetele pentru bebeluși, mai ales în supe. Bebelușul tău se poate bucura de o gama largă de ierburi și condimente, de la scorțișoară și nucșoară, până la cimbru, boia de ardei sau turmeric. Condimentele au diferite proprietăți benefice și ajută la digestie, însă recomand să le utilizați doar pe cele ecologice. Eu le folosesc în special pe cele de la Sonnentor, certificate organic, mai ales turmericul.
Din păcate multe tipuri de condimente din magazin conțin mai ales pesticide, dar și alte substanțe dăunătoare pe care sigur nu vrem să le ingereze bebelușul. - Se începe cu câteva lingurițe de supă și creștem cantitatea dacă bebelușul este interesat.
- Supele se servesc proaspete, evităm să dăm supă din altă zi bebelușului. Avantajul supelor cremă este că sunt foarte ușor de pregătit și le putem servi rapid.
- Pentru pregătirea supelor cremă, eu folosesc un blender de mână. Dar puteți folosi orice blender sau robot de bucătărie pentru a face treaba și mai ușoară.
- Supele pot fi alimentele preferate în perioadele când copiii sunt răciți sau bolnăviori, însă în general dieta lor trebuie să fie una variată, cu texturi și gusturi diferite.
1. Supa cremă de linte pentru bebeluși și copii

Este o supă super reconfortantă, dar cu gust ușor și nu foarte încărcat, deci este o combinație bună de legume pentru lunile mai reci. Aceasta este o supă pe care o pregătesc foarte des deoarece conține ingrediente bune și nutritive pentru copii, și are o aromă plăcută. Este plină de proteine de origine vegetală, dar și de vitamine și minerale esențiale, în special fier care este atât de necesar bebelușilor și copiilor.
Ingredinte
- 1 cană de linte (de orice culoare preferați)
- o ceapă medie
- 2 morcovi mari
- 1 linguriță de chimen
- 1 linguriță de turmeric
- opțional : un cartof dulce mediu
- 2 căței mici de usturoi (evitați usturoiul chinezesc)
- 4 căni de apă (opțional poate fi supă clară de carne sau apă și stock de oase, depinde ce aveți disponibil)
- 2 linguri de ulei de cocos (sau alt ulei pentru gătit)
- 1 vârf de boia dulce, pătrunjel (opțional)
Cum pregătim supa de linte?
Tăiem ceapa și restul legumelor în bucățele mici. Punem pe foc uleiul amestecat cu puțină apă, apoi călim ușor ceapa și usturoiul. Adăugăm și morcovul și lăsăm pe foc încă 2-3 minute.
Adăugăm apa sau supa de carne și lintea. Lintea nu este neapărat necesar să o lăsăm la înmuiat, ea fierbe destul de rapid. Adăugăm și cartoful dulce dacă dorim un plus de vitamine. Lăsăm la fiert până începe să se inmoaie lintea (10-15 minute). Adăugăm și condimentele și mai lăsăm câteva minute la fiert.
În funcție de cât de lichidă o vreme mai putem adăuga apă. La final, folosim blenderul de mână sau o lăsăm să se mai răcească puțin și o punem în blenderul normal. Pentru copiii mai mari puteți pregări crutoane de pus în supă, doar tăiați pâinea în bucăți mici și o băgați la cuptor. Pentru copiii mai mofturoși, supa poate fi folosită și ca sos de paste.
2. Supă cremă de roșii pentru bebeluși

Supa durează aproximativ 30-40 de minute, dar cea mai mare parte a acestui timp este pentru fierbere, necesitând foarte puțin efort din partea noastră. Este probabil supa pe care o pregătesc cel mai rapid și ușor. Este potrivită și pentru copiii cu diverse alergii la gluten, lactate, etc.
Ingrediente
- 1 ceapă medie
- 2 căței mici de usturoi
- 1/2 linguriță de turmeric
- supă clară de legume sau de carne (sau doar apă)
- 2-3 roșii proaspete (să fie cât mai coapte)
- 2-3 linguri de pastă de roșii
- 1 cartof dulce (reduce aciditatea supei și pentru un adaos de vitamine)
- 1 morcov
- un pic de piper
- 1 lingură de ulei
- câteva frunze de busuioc
Cum pregătim supa de roșii?
Adăugăm și cartoful dulce tăiat bucățele mici, apoi lingurile de sos de roșii și condimentele (mai puțin busuiocul dacă este proaspăt). Lăsăm să fiarbă cam 15-20 minute, ne asigurăm că a fiert morcovul și cartoful dulce. La final putem adăuga câteva frunze de busuioc, după ce oprim focul. Din nou, folosim blenderul pentru a forma supa cremă.
3. Supă cremă de dovleac pentru bebeluși

Există multe moduri de a adăuga dovleacul la dieta bebelușilor, sub formă de piure sau pur și simplu bucăți. Această supă de dovleac este una dintre cele mai ușoare moduri de a include dovleac și poate fi administrată bebelușilor de la 6 luni. Este o supă perfectă pentru sezonul rece, și foarte gustoasă și pentru adulți.
Ingrediente
1 cană de cuburi de dovleac (poate fi plăcintar sau de alt fel) fără semințe și coajă
1 ceapă medie cubulețe
1 cățel de usturoi mic
Cum pregătim supa de dovleac?
4. Supă cremă de mazăre pentru bebeluși

Cum pregătim supa crema de mazăre?
Supa cremă de mazăre este ușor de pregătit. Recomand mazărea uscată ca cea din linkul pe care vi l-am dat, sau direct mazăre proaspătă pe timpul verii dacă avem. Preferabil e să nu folosiți mazărea congelată pentru că textura este diferită și are nutrienți mai puțini prin congelare și apoi fierbere.
Într-un vas, punem la călit ceapa pentru 1-2 minute. Apoi adăugăm morcovii tăiați mici și mazărea pentru încă 2 minute. Adăugăm supa de carne/legume și piperul (sare pentru 1+ ani) și lăsăm la fiert cam 40-45 minute, până când mazărea este gătită. La final adăugăm pătrunjel și după ce o răcim puțin dăm la blender.
5. Supă cremă de ciuperci pentru bebeluși
Ciupercile sunt alimente pline de proteine, bogate în vitamine B și o sursă de minerale importante, inclusiv seleniu și potasiu. Considerate adesea „carnea” lumii vegetariene din cauza texturii lor cărnoase, ciupercile sunt și o sursă alimentară de vitamina D4, pe care o produce ca urmare expunerii la lumina soarelui și a expunerii la UV, chiar și după ce sunt culese.

Această rețetă de supă pentru bebeluși este o modalitate excelentă de a introduce aroma ciupercilor pentru cei mici. Această rețetă folosește supă de pui, dar puteți folosi și supa clară de la legume sau supa de oase pentru un plus de colagen. De asemenea, puteți jongla cu condimentele după preferințe, untul putând fi înlocuit cu alt ulei pentru gătit. Și puteți folosi orice tip de ciuperci considerați că este mai gustos.
Ingrediente
500g ciuperci spălate și uscate
1 ceapă mare curățată și tăiată
20g de făină albă
1 frunză de dafin
piper
150g smântână
Cum pregătim supa cremă de ciuperci?
Punem untul pe foc într-un vas și călim ceapa și usturoiul până se înmoaie puțin. Adăugăm ciupercile tăiate felii, le călim câteva minute, și apoi presărăm și făina în mod uniform. Pe urmă adăugăm supa de pui (sau legume etc.) și condimentele, amestecând continuu. Lăsăm la fiert pentru 10 minute. Se poate adăuga la final și puțină sare pentru copiii peste 1 an și adulți. Dăm supa la blender după ce s-a răcit puțin, apoi putem adăuga smântâna și este gata.
Supa poate ajuta mult atunci când bebelușii trec printr-o criză de dureri de dinți, încercați să le oferiți în special supă rece. Le va calma gingiile spre deosebire de mâncarea fierbinte sau caldă ce le poate exacerba durerea.
Alt motiv pentru a introduce supe în alimentația bebelușilor e că puteți ascunde legume în ele. Supa poate ascunde o multitudine de legume hrănitoare, bogate în nutrienți.
share articol :
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)