supe creme pentru bebeluși
Rețete child-friendly

5 supe creme simple pentru bebeluși și copii

Supele sunt alimente nutritive sănătoase, delicioase, ușor digerabile pentru bebeluși și copii mici, mai ales în timpul sezonului rece. Supele sunt o alegere bună atunci când copilul este „mofturos” în privința alimentelor sau a consumului de legume.

Câteva lucruri de ținut cont despre supele pentru bebeluși 

  • Nu adăugați sare până la vârsta de 1 an. Bebelușii oricum se bucură de gusturile și texturile noi, nu au nevoie de adaos de sare. Până la aproximativ 12 luni, bebelușul tău poate gestiona doar aproximativ 1g de sare în fiecare zi; pe care îl obține în mod natural din alimente, lapte matern sau praf.

  • Supele cremă pot fi folosite cu succes și în BLW sau diversificarea naturală. Bebelușii pot începe să folosească lingurițele singuri încă de la 6 luni, doar au nevoie de puțină practică. 

  • În caz de alergii la un ingredient, evităm să îl folosim. 

  • Condimentele pot fi folosite cu succes în rețetele pentru bebeluși, mai ales în supe. Bebelușul tău se poate bucura de o gama largă de ierburi și condimente, de la scorțișoară și nucșoară, până la cimbru, boia de ardei sau turmeric. Condimentele au diferite proprietăți benefice și ajută la digestie, însă recomand să le utilizați doar pe cele ecologice. Eu le folosesc în special pe cele de la Sonnentor, certificate organic, mai ales turmericul. 

    Din păcate multe tipuri de condimente din magazin conțin mai ales pesticide, dar și alte substanțe dăunătoare pe care sigur nu vrem să le ingereze bebelușul. 

  • Se începe cu câteva lingurițe de supă și creștem cantitatea dacă bebelușul este interesat. 

  • Supele se servesc proaspete, evităm să dăm supă din altă zi bebelușului. Avantajul supelor cremă este că sunt foarte ușor de pregătit și le putem servi rapid. 

  • Pentru pregătirea supelor cremă, eu folosesc un blender de mână. Dar puteți folosi orice blender sau robot de bucătărie pentru a face treaba și mai ușoară. 

  • Supele pot fi alimentele preferate în perioadele când copiii sunt răciți sau bolnăviori, însă în general dieta lor trebuie să fie una variată, cu texturi și gusturi diferite. 

1. Supa cremă de linte pentru bebeluși și copii

Supa cremă de linte a rămas preferata copiilor mei. Prima oară le-am oferit-o înainte de vârsta de 1 an, probabil pe la 8-9 luni, dar o puteți oferi încă de la începutul diversificării. 
supa de linte pentru bebelusi

Este o supă super reconfortantă, dar cu gust ușor și nu foarte încărcat, deci este o combinație bună de legume pentru lunile mai reci. Aceasta este o supă pe care o pregătesc foarte des deoarece conține ingrediente bune și nutritive pentru copii, și are o aromă plăcută. Este plină de proteine de origine vegetală, dar și de vitamine și minerale esențiale, în special fier care este atât de necesar bebelușilor și copiilor. 

Ingredinte

  • 1 cană de linte (de orice culoare preferați)
  • o ceapă medie
  • 2 morcovi mari
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 linguriță de turmeric 
  • opțional : un cartof dulce mediu 
  • 2 căței mici de usturoi (evitați usturoiul chinezesc)
  • 4 căni de apă (opțional poate fi supă clară de carne sau apă și stock de oase, depinde ce aveți disponibil)
  • 2 linguri de ulei de cocos (sau alt ulei pentru gătit)
  • 1 vârf de boia dulce, pătrunjel (opțional)

Cum pregătim supa de linte?


Tăiem ceapa și restul legumelor în bucățele mici. Punem pe foc uleiul amestecat cu puțină apă, apoi călim ușor ceapa și usturoiul. Adăugăm și morcovul și lăsăm pe foc încă 2-3 minute. 

Adăugăm apa sau supa de carne și lintea. Lintea nu este neapărat necesar să o lăsăm la înmuiat, ea fierbe destul de rapid. Adăugăm și cartoful dulce dacă dorim un plus de vitamine. Lăsăm la fiert până începe să se inmoaie lintea (10-15 minute). Adăugăm și condimentele și mai lăsăm câteva minute la fiert. 

În funcție de cât de lichidă o vreme mai putem adăuga apă. La final, folosim blenderul de mână sau o lăsăm să se mai răcească puțin și o punem în blenderul normal. Pentru copiii mai mari puteți pregări crutoane de pus în supă, doar tăiați pâinea în bucăți mici și o băgați la cuptor. Pentru copiii mai mofturoși, supa poate fi folosită și ca sos de paste. 

2. Supă cremă de roșii pentru bebeluși 

Introducerea superi de roșii în alimentația copiilor este o modalitate ușoară de a crește aportul de legume și nutrienți esențiali. Are un conținut scăzut de sare și nu conține zahăr adăugat dacă evităm conservele de roșii, nefiind recomandate oricum bebelușilor. Supa de roșii este perfectă pentru copii și bebeluși, conținând mult licopen, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. 
supa de rosii pentru bebelusi

Supa durează aproximativ 30-40 de minute, dar cea mai mare parte a acestui timp este pentru fierbere, necesitând foarte puțin efort din partea noastră. Este probabil supa pe care o pregătesc cel mai rapid și ușor. Este potrivită și pentru copiii cu diverse alergii la gluten, lactate, etc. 

Ingrediente

  • 1 ceapă medie
  • 2 căței mici de usturoi 
  • 1/2 linguriță de turmeric 
  • supă clară de legume sau de carne (sau doar apă) 
  • 2-3 roșii proaspete (să fie cât mai coapte)
  • 2-3 linguri de pastă de roșii 
  • 1 cartof dulce (reduce aciditatea supei și pentru un adaos de vitamine)
  • 1 morcov
  • un pic de piper 
  • 1 lingură de ulei 
  • câteva frunze de busuioc 


Cum pregătim supa de roșii?

Tăiem ceapa și usturoiul îîn bucățele mici. Adăugăm pe foc o oală și în ea punem o lingură de ulei și 2-3 linguri de apă. Călim la foc mic ceapa și usturoiul, apoi adăugăm si morcovul în bucăți mici sau rondele. Lăsăm câteva minute și apoi adăugăm roșiile decojite și tăiate cubulețe. Mai lăsăm un minut și adăugăm apa sau supa, de regulă 3-4 căni sau mărim cantitatea dacă dorim mai multă supă.

Adăugăm și cartoful dulce tăiat bucățele mici, apoi lingurile de sos de roșii și condimentele (mai puțin busuiocul dacă este proaspăt). Lăsăm să fiarbă cam 15-20 minute, ne asigurăm că a fiert morcovul și cartoful dulce. La final putem adăuga câteva frunze de busuioc, după ce oprim focul. Din nou, folosim blenderul pentru a forma supa cremă. 

3. Supă cremă de dovleac pentru bebeluși

Dovleacul conține majoritatea nutrienților esențiali și oligominerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, și vitaminele C, A, E, K, acid folic și riboflavină care ajută în multe aspecte: previn anemia, ajută la dezvoltarea oaselor și dinților,  cresc imunitatea, și ajută digestia. 
supa crema de dovleac pentru bebelusi

Există multe moduri de a adăuga dovleacul la dieta bebelușilor, sub formă de piure sau pur și simplu bucăți. Această supă de dovleac este una dintre cele mai ușoare moduri de a include dovleac și poate fi administrată bebelușilor de la 6 luni. Este o supă perfectă pentru sezonul rece, și foarte gustoasă și pentru adulți. 

Ingrediente


1 cană de cuburi de dovleac (poate fi plăcintar sau de alt fel) fără semințe și coajă
1 ceapă medie cubulețe
1 cățel de usturoi mic
2 linguri de unt sau ghee
puțin piper
smântână (opțional)

Cum pregătim supa de dovleac?

Într-o oală punem untul pe foc și sotăm ceapa și usturoiul 1-2 minute. Adăugăm bucățile de dovleac și le sotăm în continuare alături de ceapă și usturoi până devin rumene pe toate părțile. Adăugăm apă, 3-4 căni, apoi condimentăm cu puțin piper. Pentru copiii peste 1 an adăugăm și sare. Lăsăm la fiert până dovleacul se inmoaie complet. Când a fiert, oprim focul și lăsăm puțin să se răcească, apoi dăm la blender supa. La final putem adăuga un pic de smântână dacă dorim.

4. Supă cremă de mazăre pentru bebeluși

A-i determina pe copii să-și mănânce legumele verzi este mereu un challenge – încercați această supă uimitoare pe care cu siguranță o vor iubi! Copiii maiversați in autodiversificare sau mai măricei pot să adauge niște crutoane mici în supele creme, este o plăcere pentru ei. De asemenea, se pot adăuga bucățele de șuncă ce dau o aromă aparte, recomand șunca bio de la Mega Image. 
supa crema de mazăre pentru bebelusi

Ingrediente


1 cană de mazăre uscată jumătăți sau întreagă 
2 linguri de ulei de măsline sau alt ulei pentru gătit
2 morcovi medii
5-6 căni de supă de carne sau legume (doar zeama). Sau supă de oase dacă aveți. 
câteva ramuri de pătrujel 
2-3 linguri de smântână (opțional)
piper

Cum pregătim supa crema de mazăre? 


Supa cremă de mazăre este ușor de pregătit. Recomand mazărea uscată ca cea din linkul pe care vi l-am dat, sau direct mazăre proaspătă pe timpul verii dacă avem. Preferabil e să nu folosiți mazărea congelată pentru că textura este diferită și are nutrienți mai puțini prin congelare și apoi fierbere. 


Într-un vas, punem la călit ceapa pentru 1-2 minute. Apoi adăugăm morcovii tăiați mici și mazărea pentru încă 2 minute. Adăugăm supa de carne/legume și piperul (sare pentru 1+ ani) și lăsăm la fiert cam 40-45 minute, până când mazărea este gătită. La final adăugăm pătrunjel și după ce o răcim puțin dăm la blender. 

5. Supă cremă de ciuperci pentru bebeluși 


Ciupercile sunt alimente pline de proteine, bogate în vitamine B și o sursă de minerale importante, inclusiv seleniu și potasiu. Considerate adesea „carnea” lumii vegetariene din cauza texturii lor cărnoase, ciupercile sunt și o sursă alimentară de vitamina D4, pe care o produce ca urmare expunerii la lumina soarelui și a expunerii la UV, chiar și după ce sunt culese. 

supa crema de ciuperci pentru bebelusi

Această rețetă de supă pentru bebeluși este o modalitate excelentă de a introduce aroma ciupercilor pentru cei mici. Această rețetă folosește supă de pui, dar puteți folosi și supa clară de la legume sau supa de oase pentru un plus de colagen. De asemenea, puteți jongla cu condimentele după preferințe, untul putând fi înlocuit cu alt ulei pentru gătit. Și puteți folosi orice tip de ciuperci considerați că este mai gustos. 

Ingrediente 


500g ciuperci spălate și uscate
100g unt 
1 ceapă mare curățată și tăiată 
1 cățel de usturoi
20g de făină albă
500ml supă de pui (zeama)
1 frunză de dafin
piper
150g smântână 

Cum pregătim supa cremă de ciuperci?


Punem untul pe foc într-un vas și călim ceapa și usturoiul până se înmoaie puțin. Adăugăm ciupercile tăiate felii, le călim câteva minute, și apoi presărăm și făina în mod uniform. Pe urmă adăugăm supa de pui (sau legume etc.) și condimentele, amestecând continuu. Lăsăm la fiert pentru 10 minute. Se poate adăuga la final și puțină sare pentru copiii peste 1 an și adulți. Dăm supa la blender după ce s-a răcit puțin, apoi putem adăuga smântâna și este gata. 

Supa poate ajuta mult atunci când bebelușii trec printr-o criză de dureri de dinți, încercați să le oferiți în special supă rece. Le va calma gingiile spre deosebire de mâncarea fierbinte sau caldă ce le poate exacerba durerea.  

Alt motiv pentru a introduce supe în alimentația bebelușilor e că puteți ascunde legume în ele. Supa poate ascunde o multitudine de legume hrănitoare, bogate în nutrienți. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns