10 documentare copii
3 - 6 ani, 6 - 12 ani, Educație digitală

11+ documentare, filme, desene pentru copii despre natura, știință, animale, matematică (STEM)

Poate fi dificil să trezim interesul copiilor pentru știință, matematică, biologie etc. Ideea de a învăța despre chimie sau fizică poate să nu le pară distractivă. Însă există o mulțime de filme și documentare care le pot arăta cât de fain este să studieze subiecte științifice. Beneficiile educației STEM sunt numeroase.

De la filme despre vreme, dinozauri sau chimie, am selectat în această listă diverse filme pentru mai multe domenii ale științei! Cele mai multe dintre acestea pot fi găsite pe online, pe Netflix, HBO sau Amazon Prime! Iată cele mai bune filme despre știință pe care copiii vor adora să le urmărească.

Canalul de Youtube Fixiki – desene animate in romana

Fixiki sunt episoade de desene animate în limba română pe teme educative și științifice. Episoadele țin cam jumătate de oră și sunt captivante pentru copii. Ca vârstă le recomand de la 4 ani în sus. Pentru YT este esențial să folosim un Ad blocker și adulții să aibă control asupra contentului

Desenele animate Paxi – Youtube

Tot pe Youtube găsim desenele animate în limba română cu Paxi. El ne învață despre astronomie și alte teme științifice. 

„Alăturaţi-vă lui Paxi într-o călătorie prin Sistemul nostru solar, dinspre planetele interne stâncoase, situate mai aproape de Soare, trecând pe lângă planetele gigante şi până la marginea îngheţată a Sistemului, căminul cometelor.”

David Attenborough: O viață pe planeta noastră – Netflix

Documentarul lui David Attenborough este unic si fascinant, cu imagini absolut impresionante. Naturalistul celebru de 94 ani ne explică despre pierderea biodiversității și impactul asupra planetei noastre. Poate fi urmărit în limba română și este o incursiune extrem de interesantă în viața naturală și evoluția Pâmântului. Ceea ce David Attenborough ne arată în documentarele sale ar trebui predat în fiecare școală. Găsiți de asemenea și cartea sa care merită cu siguranță citită. 

Filmul Brainchild – Netflix

Brainchild este un film ce aduce explicații despre evoluția tehnologiei, dar și despre social mediași alte subiecte legate de folosirea internetului sau știință, medicină, creierul uman etc. Îl recomand pentru copiii mai mari, de la 8-10 ani în sus. Filmul se găsește dublat în limba română pe Netflix și este realizat într-un format interesant și amuzant. 

România neîmblânzitã – Untamed Romania pe Netflix

Un documentar despre România pentru copii peste 6-7 ani, realizat în urma unui an de călătorii prin țară pentru a observa natura, de la poalele munților Făgăraș până la delta Dunării. Documentarul merită cu siguranță văzut și va fi pe placul copiilor care vor învăța despre protejarea ecosistemelor și a animalelor sălbatice. 

Știința pe înțelesul copiilor – Katie Daynes

Las printre recomandări și o carte de la editura Univers Enciclopedic, care este super frumos ilustrată pentru copii. Cuprinde informații din multe domenii, despre plante, animale, habitate, oameni, materiale, lumină, sunete. Și explică copiilor cum poți deveni cercetător științific. O recomand părinților cu copii pasionați de domeniul științei, dar și celor care abia iau contact cu STEM. Tot de Katie Daynes găsiți și alte cărți de genul acesta, unele traduse în limba română și alte în engleză de la editura Usborne. 

stiinta pe intelesul copiilor

LEGO Movie – Filmul Lego

Este vorba despre o figurină LEGO foarte obișnuită care este identificată din greșeală ca fiind extraordinară și cheia salvării lumii sale LEGO. Pe tot parcursul filmului, copiii pot vedea procesul de proiectare în acțiune – lucrurile sunt construite și reconstruite din nou și din nou.

Pe lângă faptul că ne arată cum ingineria este distractivă și minunată, filmul ilustrează, de asemenea, cum combinația dintre inginerie, creativitate și munca în echipă sunt cruciale astăzi. Îl puteți viziona online aici

The Imitation Game. Jocul Codurilor

Pe Netflix sau online puteți urmări acest film interesant, însă nu l-am găsit dublat în limba română. Este însă subtitrat în limba română și cred că pentru copiii peste 9-10 este potrivit de vizionat. 

Jocul Codurilor se bazează pe adevărata poveste de viață a lui Alan Turing, geniul matematic britanic. Turing a spart codul Enigma german aparent imposibil de descifrat, în timpul celui de-al doilea război mondial, cu ajutorul unui supercomputer pe care l-a construit. Datorită utilizării matematicii, ingineriei și a informațiilor, el a contribuit la cursul războiului și la salvarea a nenumărate vieți!

Computerele pot gândi? Această întrebare este abordată de Turing în film, iar argumentele și analiza sa ne pot aduce informații despre inteligența artificială.

Castle in the sky – Laputa, castelul din cer

Acest film de desene animate este unul dintre preferatele noastre de la studio Ghibli. Îl găsiți pe Netflix în limba engleză și poate fi urmărit de copii de pe la 6 ani în sus. E super frumos și fascinant chiar și pentru adulți. Castelul din ceruri este povestea unei civilizații cu tehnologie avansată care se folosea de roboți, avea cristale ca sursă de energie și un adevărat oraș plutitor. Filmul arată și de ce poate fi periculos când tehnologia avansată ajunge în mâinile greșite a oamenilor ce nu doresc decât putere și control. Copiii mai pot învăța despre prietenie, sinceritate, căutarea adevărului. Este unul dintre cele mai frumoase filme de desene animate pe care îl pot vedea. 

Spare Parts 2015

Spare Parts este un film ce se bazează pe o poveste adevărată a unui grup de elevi de liceu, care câștigă un concurs de robotică la MIT, doborând toate obstacolele. Regizorul Sean McNamara descrie visul echipei, călătoria lor și legătura pe care o construiesc pe viață.
Este o poveste de neuitat a spiritului, a speranței și a umorului, în timp ce Fredi Cameron (interpretat de George Lopez), profesorul supleant al elevilor, îi provoacă pe elevii săi și le arată puterea perseverenței. Este un film inspirațional, potrivit pentru copii mai mari, de la 10+ ani. Momentan îl puteți găsi doar online, pe Netflix sau HBO nu l-am găsit. 

Stand and Deliver 

Este un film mai vechi, din 1988, bazat pe povestea adevărată a unui profesor de matematică din Los Angeles-ul de est, Jaime Escalante, care contestă sistemul și stereotipurile tipice din școala sa pentru a încuraja elevii și a ridica standardul de viață, învățându-i calcule matematice. 

În mod uluitor, elevii reușesc să învețe într-un an o cantitate uriașă de informații și noțiuni. Cei optsprezece studenți din clasa lui Escalante își găsesc, de asemenea, entuziasmul scăzut, pe măsură ce își dau seama de cantitatea de muncă necesară. Dar chiar mai mult decât priceperea sa matematică, cea mai bună trăsătură a lui Escalante este capacitatea sa de a se raporta la orice tip de elev și de a-i motiva. În mod incredibil, acești adolescenți renunță la sâmbăta, seara și chiar la vacanțele de vară, astfel încât să își poată construi abilitățile matematice și să se pregătească să susțină examenul AP Calculus.

Spre deosebire de atâtea filme care se presupune că se bazează pe o poveste adevărată, cercetările verifică faptul că evenimentele descrise în acest film nu sunt doar factuale, ci mulți studenți din anii următori au mers pe urmele primelor optsprezece. Pentru o acuratețe dramatică, actorul principal și-a luat un an din viață pentru a studia comportamentul și tehnicile lui Escalante.

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns