drumeții cu copiii
3 - 6 ani, 6 - 12 ani, Family Time

11 idei de drumeții cu copiii

Îmi este foarte greu să fac o listă cu idei de drumeții. Pentru mine toată România este frumoasă, dacă aș putea trăi măcar câte o zi în fiecare colțișor de rai al țării noastre, aș spune că sunt cel mai fericit om de pe pământ.

Să călătorești cu copiii înseamnă să-i educi într-o formă neconvențională.
Foarte mulți părinți, din iubire pentru ceea ce fac, vor ca copiii lor să îi urmeze și să-și aleagă aceeași meserie sau ceva asemănător. Eu sunt o mare iubitoare de a călători, am vizitat mai mult de 20 de țări și sunt profesional din domeniul serviciilor turistice și ospitaliere.

Încerc să o învăț să iubească și ea turismul și călătoriile: să iubească natura, să conecteze cu ea și să simtă cum timpul se oprește în loc când se află în sânul naturii.

Vreau ca atunci când cineva îmi va întreba copilul de unde are lapte în pahar, să nu spună că e de la supermarket, dar să-și amintească entuziasmat de vaca pe care a văzut-o păscând pe dealuri.

Vă dau câteva idei unde puteți merge cu copiii și să trăiți cu natura, nu doar s-o cunoașteți.

prapastiile zarnestilor drumetii cu copiii
Prăpăstille Zărneștilor

1. Mergeți o zi prin Prăpăstiile Zărneștiului, se află la 40km de Brașov.

Este o zonă de ecoturism certificată, principalul tip de turism care se practică în zonă este cel montan și de recreere. Se dezvoltă, totodată și turismul sportiv (alpinism, ciclism, sărituri cu parașuta, echitație, ski, motocros). Ruta începe cu mașina din Zărnești, iar când ajungi la Cheile Zărneștiului se continua pe jos aproximativ 3 km. Traseul este ușor, perfect de parcurs cu copiii. Dacă aveți timp și copiii au mai mult de 5 ani (aveți nevoie de document pentru a atesta vârsta), puteți vizita rezervația de urși din Zărnești, care adăpostește urșii salvați de la o viață abuzivă de captivitate.

Sunt foarte multe studii care demonstrează că copiii din mediul rural sau care petrec mult timp în aer liber călătorind și explorând, se îmbolnăvesc mai puțin, se concentrează mai ușor, au autodisciplină, au o coordonare fizică, echilibru și agilitate mai bună, au o imaginație mai bogată, mai multă capacitate de a se distra în grup, sunt mai atenți, arată mai multe abilități de raționament și mai multă pace interioară. Copiii din mediul urban pe de altă parte, sunt mai temători, dezvoltă mai multe alergii, au mai multe probleme de supraponderabilitate sau obezitate, sunt mai nervoși, mai nesiguri și se plictisesc mai des…

Valea Vaserului drumeții cu copiii
Mocănița de pe Valea Vaserului

2. Valea Vaserului este cel mai valoros obiectiv turistic natural din Vișeu de Sus și se află sub protecție europeană.

Se află la Nordul României, aproape de granița cu Ucraina, la 530 km de la București. Acest loc se remarcă prin existența Mocăniței – trenul cu aburi. Singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. De-a lungul liniei pot fi descoperite cele mai pitorești forme ale naturii: maluri abrupte ce pornesc chiar de lângă linie, păduri seculare sau stânci masive străbătute de tuneluri.

O dată ajunși în zonă sunt numeroase trasee de drumeție. Cele mai bune pentru a le parcurge cu copiii sunt traseul între Stația CFF Botizu, urcare 3 km pe Valea Botizu, Lutoasa și accesul la granița cu Ucraina. Destinația finală oferă o priveliște nemaipomenită spre Ucraina.

Alt traseu ar fi de la Stația CFF Botizu, 3 km în sus pe drum forestier spre vârful Bardău, unde se deschide o uimitoare priveliște spre tot Maramureșul.
În acest weekend spectaculos puteți închiria și dormi într-o casă în copaci la Vadul lupilor.

drumeții cu copiii lacul scropoasa
Lacul Scropoasa - by wilhelmtittes

3. Un drum frumos prin pădure, cu multe serpentine și ajungem la Lacul Scropoasa și Cascada 7 izvoare, se află la 70km de Brașov.

Un traseu ușurel de aproximativ 60+30 de minute într-o direcție. Când ajungi la Zanoagele, traversezi podul de lemn și deja ești pe traseu spre lac. Trebuie doar să urmezi crucea albastră evidențiată pe copaci și pietre și să savurezi frumusețile naturii. Culoarea lacului e de o frumusețe deosebită, iar originea cascadei pare a fi ruptă din povești. Pentru a ajunge la cascadă, pe lângă lac faceți la stânga, traseul durează cel mult 30 de minute.
Echipați-vă bine cu apă și mâncare că nu este nimic prin zonă.

Acum toamna, copiii vor putea savura din cele mai mici plăceri ale vieții, de frunzele multicolore care plutesc în aer, apoi se așează pe râu pentru o lungă plimbare, vor putea vedea mușchii pe pietre, ultimii fluturi care mai zboară liberi, poate găsesc și ciuperci, poate strâng un buchet de frunze colorate și îl păstrează cu drag pentru a-și aminti de această experiență în familie până weekendul următor când veți face o altă rută….

Barajul Paltinu
Barajul Paltinu - Andrei Stroe

4. Azi puteți să închiriați o caravană și să dormiți la marginea Lacului Paltinu, la 80 km de la Brașov.

Aici găsiți zonă special amenajată pentru caravane, cât și pentru corturi.
Multe peripeții nu puteți face aici, doar o drumeție ușoară de-a lungul lacului, să admirați dealurile împădurite și copiii care se zbenguiesc prin flori, să pescuiți, apoi să faceți un grătar (pe un grătar portabil, fără a lăsa urme că ați fost pe acolo) și să faceți cunoștință cu fauna Munteniei – trifoi, margarete, gălbenele și altele.

Pentru mine drumețiile sunt mici bucurii ale vieții, care le văd foarte benefice nu doar din punctul de vedere al sănătății, dar și prin faptul că te ajută să-ți dezvolți capacitatea de a acorda atenție micilor detalii, descoperind vietăți și plante noi. Copiii care sunt privați de aceste experiențe în natură, în realitate sunt privați de alte aspecte importante dezvoltării cognitive și emoționale. Copiii nu au unde își dezvolta capacitatea de a explora, de a fi creativi, de a conviețui și a rezolva probleme de sine stătător dacă nu îi lăsăm să o facă în natură.

Ozunca Bai
Ozunca Bai - InfoPensiuni

5. Ozunca Bai, 70 km de la București.

Aici atracția turistică principală o constituie mlaștina cu apă minerală, o rezervație naturală protejată, unde cresc flori și plante foarte rare precum: floarea de cenușă sau planta carnivora Drosera. Însă cel mai mult îmi plac dealurile aici, ușor de ridicat, curate și cu o priveliște foarte liniștită asupra satului.

Ce poate fi mai relaxant decât să stai uneori întins la umbra copacilor, ascultând murmurul apei sau privind norii care plutesc pe cer? Sau să fii într-un loc atât de liniștit încît ți-ar părea că auzi iarba cum crește? Sau să îți treci mâinile prin apa rece a unui rîu și să-ți trezești acei fluturi care îți mențin dorința de a trăi și a descoperi? Pentru familia noastră asta înseamnă timp petrecut calitativ.

cetatea poenari
Cetatea Poenari by gorbulas_sandybanks

6. Lacul Vidraru și cetatea Poenari

Pe lângă faptul că este o priveliște impresionantă aici, acest loc mai are și o poveste uimitoare. Se spune că acest lac a fost construit cu scopul producerii energiei electrice, iar sub acest lac cu mai puțin de 100 de ani în urmă ar fi fost un sat, locuitorii căruia au primit alte case (surse neoficiale spun că nu toți au acceptat).

Intrarea pe malul lacului este pe o alee lângă hotelul Posada Vidraru. De aici puteți lua un vapor care timp de o oră vă plimbă prin inima munților, la poalele celui mai înalt vârf din România, de-a lungul Transfăgărșanului.
Drumeții aici puteți face de-a lungul lacului sau sus pe munte. Pentru a ajunge de la baraj la cetatea Poenari sunt aproximativ 3 km și trebuie sa urci aproape 1500 de scări, desigur e pentru copiii mai mari. Mulți pereți deja se ruinează și cu greu îți poți imagina cum a fost această fortăreață a lui Țepeș, însă priveliștea de acolo de sus, către lacul Vidraru și pădure îți taie respirația.

Părinții curajoși pot organiza bungee jumping aici, cu programare în prealabil.
De asemenea am văzut și doi urși aici, chiar când căutam parcare lângă zona de camping de lângă cascadă, asta a format un pic de ambuteiaj, dar repede a venit o mașină cu agenți de securitate care au alungat urșii, dar și mașinile care se opriseră (chiar au ieșit din mașină doi tineri) și făceau poze.

plaja Corbu
"Plaja Corbu" by klawzraven

7. Dacă ai chef să te aventurezi pe litoral, un traseu sălbatic te va purta de la Corbu, la Vadu, apoi la plaja Periboina din Delta Dunării, unde lacul Sinoe se contopește cu Marea Neagră.


Drumul cu mașina până la plaje este de-a dreptul fermecător, munți, pădure, cetăți, lacuri, e pur și simplu impresionant. O dată ajunși în port la Periboina, puteți lua vaporașul și să vă bucurați de peisaj timp de o oră. Tot aici se găsește și o mică așezare pescărească.
Plimbarea pe jos va fi cam lungă dar merită absolut orice secundă petrecută acolo. Sunt cam 4 km cu un nisip ireproșabil de fin și plin de scoici, iar întâlnirile cu lebede sau alte păsări care vin din Delta Dunării sunt obişnuite.
Puneți în ghiozdan cremă și ochelari de soare, spray pentru țânțari, apă, gustări și foc la ghete!

Iubesc să petrec timp în natură. Cu cât e mai sălbatică, cu atât mai bine. Lacuri încremenite, iarbă bătută ușor de vânt, liniște, soare sau stele. Măcar pentru o scurtă vreme mă simt liberă. Copiii sunt foarte atenți la cum petrecem noi timpul, dacă ne urmăm pasiunile, iar acțiunile noastre și modul de a fi când suntem cu ei, influențează viitorul lor și poate felul cum vor construi ei familia lor. Încetinește ritmul și fii prezent cu adevărat, lasă acest ritm să-ți învăluie mintea și savurează din plin, ACUM, momentele cu copiii tăi.

crisul repede rafting

8. Crișul Repede a devenit renumit la nivel internațional printre iubitorii de sporturi nautice anume pentru diversitatea activităților care le poți desfășura aici.

Datorită traseului destul de ușor, rafting-ul este o activitate populară atât pentru familii cu copii, cât și pentru cei ce iubesc adrenalina. Se poate parcurge atât cu bărci mici cât și mari, cu o capacitate de 4-8 persoane. De asemenea puteți organiza caiac pe ape repezi, canoe, mountain biking. Dacă aveți mai mult timp, vizitați și Oradea, e un orășel care cucerește prin simplitatea, curățenia, atmosfera de nou-nouț a acestui oraș care e în continuă creștere și dezvoltare, dar și prin faptul că puteți organiza tir cu arcul sau să traversați Crișul Repede pe tiroliană. V-am intrigat?

Vama Buzaului
Vama Buzăului - Horia Varlan

9. Vama Buzăului, 45 km de la Brașov

Este printre puținele locuri din România în care se simte implicarea responsabilă a autorităților locale. Zona e foarte curată, multe tomberoane, indicatoare turistice, bănci din lemn și locuri special amenajate pentru picnic. Pe lângă asta, peisajul e minunat, sunt dealuri înalte cu păduri colorate la început de toamnă, pârâiaşe curate, fânețe, gospodării întinse, păstrăvării şi drumuri pietruite accesibile cu maşina.

Sunt foarte multe obiective turistice prin zonă, nu doar pentru un weekend, poate chiar pentru 3 sau 4 zile. Într-un weekend în Vama Buzăului, poți să faci un traseu spre vârful Ciucaș ori altele mai scurte, poți să mergi la Cascada Urlătoarea, să vizitezi Rezervația Valea Zimbrilor sau tabăra de sculptură. Nici nu trebuie să planifici prea multe, doar mergi acolo și vei găsi indicatoare și panouri informative care să te îndrume.

vulcanii noroiosi
Vulcanii Noroioși

10. Vulcanii noroiosi, 40 km de la Buzău.

Fiecare familie care iubește plimbările în aer liber și descoperiri noi ar trebui să ajungă cel puțin o dată aici. Acești mici vulcani care scuipă noroi sunt unici în România și Europa, iar peisajul din jurul lor pare a fi de pe altă planetă.
Principala atracție turistică aici sunt Pâclele Mari (câteva conuri vulcanice mari) și Pâclele Mici (conuri vulcanice mai mici dar mai multe și mai spectaculoase), recomand să le vizitați pe ambele întrucât sunt aproape unele de altele.
De asemenea recomand să mergeți primăvara, când pământul este uscat și afară nu prea cald, sau toamna devreme. Vârsta recomandată pentru copii este de la 4 ani.

Sfinxul drumeții cu copiii
"Sfinxul" by altrocart

11 – Sfinxul și Babele, 83 km de la Brașov.

Traseul de la cabana Piatra Arsă (unde se ajunge cu mașina) până sus în platou la Babele și la Sfinx este unul dintre cele mai lejere pe care le poți face cu copiii în Bucegi. Nu este abrupt, urcarea cu copiii durează cel mult 2 ore, coborârea e mai rapidă. De asemenea poți urca cu telecabina din Bușteni și doar să te plimbi acolo sus și să admiri aceste frumuseți care nu sunt create de mâna omului, ci de natură. Necesar în orice perioadă ați vizita, căciulă și o haină mai groasă, căci vântul nu cruță pe nimeni, desigur nu uitați și crema solară.

Să ies să mă plimb și apoi să mănânc undeva pe un vârf de deal, sau de munte, sau la marginea unui lac, pentru mine e mai prețios decât orice. E indescriptibilă această senzație de libertate care o simți acolo. Nici o fotografie nu va reda vreodată această energie euforică care o insuflă contemplarea naturii; aș spune chiar contopirea cu natura, când te simți unu la unu cu toți copacii, apa, vietățile din jur și simți cum această frumusețe îți curge prin vene iar timpul pare o eternitate. Nu-i privați pe copiii dumneavoastră de aceste experiențe fabuloase.

Vă doresc cât mai multe călătorii de neuitat împreună cu familia și nu uitați să ocrotiți natura ca să o găsim la fel de frumoasă când vom reveni!

drumeții cu copiii

Bondari Corina

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns