Dulceață de amelanchier lamarckii – rețetă simplă

Acum 5 ani am plantat 5 copaci Amelanchier Lamarckii în grădină. Acesta este un superb copac mic care preferă un sol acid. Înflorește primăvara, apoi face fructe asemănătoare cu afinele în iunie, urmat de frunze verzi care devin un roșu-portocaliu cald strălucitor toamna. Este un copac nativ american, dar adus și în Europa de naturalistul francez Jean-Baptiste Lamarck. Are mai multe tulpini ce oferă, de asemenea, formă și structură iarna, după căderea frunzelor. 

Înafară de faptul că este un copac superb pentru grădină în orice anotimp, Amelanchier face foarte multe fructe ce se coc în luna iunie. În România este numit și pomul de stafide, din cauza fructelor dulci și aromate. Mie mi se par mai aproapiate de afine doar că mai dulci, deși pomul e de fapt înrudit cu mărul (puteți observa după coroniță). 

dulceață de amelanchier lamarckii

Fructele de Amelanchier Lamarckii

Fructele pot fi consumate proaspete, uscate și folosite ca stafidele, sau gătite în dulcețuri sau alte deserturi. Sunt foarte versatile și pline de vitamine. De asemenea, eu am congelat o parte din fructe pentru că având în curte 5 astfel de copaci, am o producție mare de fructe de amelanchier. 

Amelanchier este un fruct foarte hrănitor din două motive principale. Mai întâi, conține multe vitamine și minerale, unele în concentrații relativ mari, ce ne ajută la atingerea valorilor zilnice recomandate. Unele dintre vitaminele, mineralele și nutrienții pe care le conține includ: fibre alimentare, riboflavină, mangan, calciu, magneziu, fier, vitamina C, vitamina E, biotină și altele.

Al doilea motiv pentru care Amelanchier este considerat a fi sănătos este conținutul de antioxidanți polifenoli similari cu afinele și cu o serie de alte fructe. Acești compuși previn bolile cronice și diferite afecțiuni grave. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Cum preparăm dulceața de amelanchier lamarckii?

Folosim fructele de amelanchier exact ca pe afine. Clătiți fructele în apă rece, întindeți-le pe un șervețel curat și rulați ușor pentru a usca complet fructele.

Puteți păstra fructele de amelachier curate și uscate în frigider până la 1 săptămână sau congelați-le imediat. Pentru a face acest lucru, întindeți fructele de amelanchier într-un singur strat pe o foaie de prăjituri, apoi depozitați într-o pungă sigură pentru congelator sau într-un alt recipient sigilat. Eu am găsit la DM pungi pentru congelator, la 5 lei. 

Să faci dulceață de amelachier este extrem de ușor. Ai nevoie doar de 2 ingrediente – fructe și zahăr. Am folosit zahăr brun, dar sunt sigur că orice îndulcitor va funcționa pentru această dulceață de pus la frigider. Veți avea nevoie, de asemenea, de un pic de apă. 

Odată ce dulceața este gătită, vă încurajez să mergeți pe calea ușoară. Lăsați dulceața să se răcească și puneți-o în borcane la frigider. Dacă te simți mai aventuros, poți urma procedurile de sterilizare a borcanelor și de conservare a dulceții pentru a fi păstrată pe raft. Eu nu am făcut cantități mari și deci copiii o vor mânca rapid oricum. 

Rețeta mea de mai jos este doar pentru dulceață de pus la frigider. Nu am testat-o pentru a fi conservată pe raft. 

dulceață de amelanchier

Opțional, se poate adăuga zeamă de lămâie și o linguriță de scorțișoară. Lămâia se poate pune pentru a elimina riscul de zaharisire a dulceții, mai ales dacă vrem să o păstrăm mai mult timp. Iar scorțișoara pentru a-i oferi o aromă mai aparte. 

După cum vedeți, este super simplu de folosit aceste fructe minunate. Iar rețeta aceasta poate fi folosită pentru orice fructe de pădure. 

Urmați pagina noastră de rețete pentru alte idei de gustări sănătoase. 

O concluzie despre Amelanchier

Având în vedere toate beneficiile copacilor Amelanchier, este bine de știut că această plantă începe în sfârșit să apară în industria alimentară comercială din Statele Unite.
 
Încercați să plantați acest copăcel ce dă fructe multe și minunate, beneficiile pentru sănătate sunt cunoscute de oamenii nativi de mii de ani. Avem acum posibilitatea să oferim acest fruct oamenilor care nu știau că există. Găsiți în pepiniere acești copaci ce sunt potriviți pentru orice grădină, inclusiv spații mici. Eu am cumpărat exemplare de 1,2 m și au ajuns în 5 ani la 2,5-3 m. 

amelanchier
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns