Tabletă pentru copii – top 5 recomandări de la părinți

Ar trebui să le oferiți copiilor o tabletă proprie? Și dacă da, care ar fi cea mai bună pentru copilul tău? Tabletele pentru copii au utilitatea lor, fie că sunt folosite pentru desene, jocuri, poze, etc. Mulți copii au folosit tablete pentru școala online în pandemie. Ele pot fi folosite pentru diverse cursuri sau orice altceva ține de online.

În general tabletele sunt recomandate de la vârsta de minim 3 ani deși depinde de unde luați recomandarea, uneori limita este 18 luni. Nu prea există beneficii la vârste foarte mici, dar e un adevăr că mulți le folosesc încă de când au bebeluși pentru cântecele sau filmulețe animate. La final voi adăuga și câteva recomandări legate de folosirea tabletelor la copii. 

Am alcătuit acest top al tabletelor bazat pe experiența mai multor părinți, cât și a mea proprie. Copiii mei deja au trecut prin folosirea a 3-4 tablete, nu neapărat pentru că se strică ci pentru că tehnologia se modifică rapid și apar unele mai bune. În orice caz, o tabletă bună poate fi folosită măcar câțiva ani. 

O tabletă pentru adulți e de dorit să fie subțire, ușoară și rapidă, dar o tabletă pentru copii să fie durabilă și rezistentă. Alegerile de aici sunt câteva dintre tabletele preferate de părinți pentru copiii lor, alese pentru  durabilitate, fiabilitate și caracteristici adecvate vârstei. 

De asemenea, aș sugera că o tabletă robustă și durabilă ar fi o alegere mai bună pentru copiii mai mici, deoarece aceștia nu vor înțelege conceptul de cât costă o tabletă. 

tabletă copii

1.  Tableta Samsung Galaxy Tab A8

Tableta Samsung Galaxy Tab A8 este una dintre cele mai potrivite tablete pentru copiii care trec de la vârstă preșcolară la cea școlară. Are un preț foarte bun pentru ceea ce oferă și este o tabletă durabilă și versatilă. Tabletele Samsung în general excelează la a aduce valoare pentru un preț accesibil. Aceasta nu este cu siguranță cea mai puternică tabletă Samsung, însă este potrivită pentru nevoile copiilor. 

Poate fi folosită cu succes pentru cursuri online, desene, filme, jocuri. Ecranul  Samsung Galaxy Tab 8 măsoară 10,5 inchi în comparație cu cel de 10,4 inchi de pe Galaxy Tab A7. Oferă colțuri ușor rotunjite, corpul tabletei este metalic, cu o bandă subțire de plastic care găzduiește butonul de pornire și butonul de volum. 

Galaxy Tab A8 vine cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare în configurația de bază, acesta din urmă extensibil printr-un slot microSD pentru până la 1TB spațiu suplimentar. Bateria de 7040mAh ține un timp destul de îndelungat, dacă nu este folosită excesiv. Încărcarea însă poate dura ceva mai mult. Nu apar probleme cu redarea video, săritul între aplicații sau deschiderea mai multor aplicații simultan.

Calitate audio-video. Per total, este o tabletă durabilă și de calitate ce poate fi folosită de toată familia. Este de menționat că are o calitate audio extrem de bună ceea ce este important mai ales pentru cursurile online. Fiecare dintre cele trei modele Galaxy Tab A8 are un ecran suficient de mare și suficient de clar pentru învățarea eficientă de la distanță și multitasking. Microfonul încorporat Galaxy Rich Audio îi ajută pe elevi să audă clar instrucțiunile profesorului și să comunice eficient.

Control parental – Galaxy Tab A8 oferă control parental îmbunătățit, deci părinții pot să se asigure că cei mici nu petrec prea mult timp jucând jocuri sau uitându-se la desene animate. Ecranul de pornire personalizabil cu conținut încorporat îi face pe copii să simtă că au cu adevărat propriul lor dispozitiv unic. Astfel, o pot recomanda de la vârste mici, evident cu protecția adecvată ca să reziste la manevrarea copiilor. 

Puteți face abonament și pe Samsung Kids, potrivit pentru copiii cu vârsta de 3-8 ani, ce include o bibliotecă extinsă de jocuri educaționale, cărți și video-uri cu personajele preferate ale copilului dvs. 

2. Tableta Lenovo Tab P11 Plus 

Lenovo Tab P11 funcționează pe Android și vine cu 64 GB de spațiu de stocare – mai mult decât cea de la Samsung, deci suficient pentru utilizatori de orice vârstă. Are un spațiu Google dedicat pentru copii care este extrem de util pentru control parental. Configurați un cont Google pentru copil, iar apoi își pot crea propriul avatar cu acces la aplicații adecvate vârstei, cărți de pe Google Play și alte aplicații pentru copii. Interfața este foarte ușor de utilizat și îi menține captivați pe copii.
Prin Google Family Link setați apoi controlul parental, manual sau selectând vârsta copilului. Astfel puteți limita cu un click timpul petrecut la tabletă, dar și contentul la care pot avea acces copiii. 

Lenovo Tab 11 are un ecran foarte bun datorită rezoluției de 2K și dimensiunii ecranului de 11 inchi. Și tableta este super subțire, are doar 8 mm. Durata de viață a bateriei este bună ajungând la aproape 9 ore de utilizare, cu ecranul setat la luminozitatea maximă. 

Consider că Lenovo Tab P11 Plus este o tabletă multifuncțională excelentă din gama medie, potrivită pentru familiile cu copii. Kids Space aș zice că este peste versiunea Samsung, dar ambele tablete sunt captivante pentru copii. Având un preț ceva mai mare decât modelul Samsung Tab A8, aș zice că merită diferența, dar aș recomanda-o copiilor un pic mai mari, de la 5-6 ani în sus, nu chiar celor foarte micuți. 

3. Tableta Lenovo Tab M8 (3rd Gen)

Ca alternativă pentru un buget mai restrâns există varianta tabletei Lenovo Tab M8. Poate fi perfectă pentru copiii de vârstă școlară, dar pentru care nu doriți să achiziționați o tabletă mai costisitoare ca iPad sau un laptop premium. Ea este făcută mai ales pentru streaming și are certificare TUV. Ecranul de 8 inchi pare mult mai mare, cu un raport impresionant ecran-corp de 83%, fiind foarte subțire. O rezoluție de 1280 x 800 este mai mult decât suficientă, iar difuzoarele Dolby Atmos sunt excelente. Iar bateria ține până la 20 de ore.

Control parental. Părinții pot seta limite de timp prin controlul parental al modului pentru copii. Pentru copiii de peste 12 ani ce nu doresc să fie blocați în conținutul pentru copii, părinții pot opta pentru controlul parental în altă aplicație cum ar fi Google Family Link. Contul dedicat copiilor are conținut specific cum ar fi jocuri, aplicații, video-uri și fișiere audio. Modul de protecție a ochilor este activat automat pentru a combate sensibilitatea la lumină. 

4. Apple iPad 9

Apple iPad9 are multe avantaje ca tabletă pentru copii. Înafară de calitatea Apple, iPad vine cu o multitudine de aplicații pentru copii, inclusiv educaționale sau jocuri. Și mai are Apple Pencil, ceea ce o transformă într-o tabletă grafică pentru a crea artă. În călătorii sau când se plictisesc de alte aplicații, acesta poate fi foarte folositor. Există o mulțime de accesorii grozave concepute pentru a funcționa cu iPad-ul. iOS-ul Apple este în general mai stabil și mai ușor de utilizat – mai ales dacă aveți deja un iPhone, iar aplicațiile pentru iPhone vor fi disponibile și pe iPad și invers. 

Dimensiunea de 10,2 inchi îl face să fie un ecran ideal pentru vizionarea în călătoriile lungi cu mașina și nu numai. Și are o mufă pentru căști, ceea ce face să fie foarte util dacă e nevoie să nu se audă zgomotul de la tabletă. Mai ales dacă aveți mai mulți copii și fiecare are activități separate. 

iPad9 oferă un ecran foarte bun, sunet bun și autonomie a bateriei cu performanțe chiar mai rapide decât precedentul model. Pentru apeluri video, este impresionantă cât de clară este imaginea pe acest iPad față de modelele anterioare, deoarece Apple a actualizat camera frontală de 1,2 MP la un senzor de 12 MP. Acest lucru poate fi foarte util pentru elevii care participă la cursuri online sau care pur și simplu folosesc funcțiile video. 

Conținut educațional. Cred că iPad-urile oferă o selecție foarte bună de aplicații, jocuri și conținut educațional, dar ar trebui să cumpărați un iPad pentru copilul dvs. numai dacă este suficient de responsabil pentru a avea grijă de unul – mai ales având în vedere prețul mai ridicat. Și bineînțeles să fie protejat corespunzător cu husă, folie. Per total este o alegere foarte bună pentru copii ceva mai mari, aș zice de la 7+ ani. 

5. Tableta Amazon Fire 7 Kids Edition 

Tableta Amazon, practic indestructibilă, potrivită mai ales pentru copiii mici (toddlers), a fost modernizată. În ciuda puterii de procesare și a capacității de stocare mai mici a dispozitivului, controalele sale parentale sunt perfecte pentru a reda doar conținut adecvat vârstei. Minusul este că este practic concepută pentru aplicațiile Amazon, cum este Amazon Kids+. Copiii nu au acces la rețelele sociale ceea ce este foart util. Mulțimea de tablete pentru copii de la Amazon rulează o versiune simplificată de Android, care este mai ușor de utilizat și nu are instalat Google Play. În schimb, are Amazon App Store, unde puteți instala versiuni de aplicații adaptate copiilor. Cu majoritatea tabletelor Amazon pentru copii, va trebui să parcuregți mai mulți pași pentru a instala aplicații precum YouTube, Netflix sau TikTok, decât ați face-o pe o tabletă Samsung Android sau Apple iPad. Însă acestea în general nu vor fi neapărat utile copiilor micuți deci nu e neapărat o pierdere. 

Pentru o primă tabletă a unui copil micuț, eu zic că își face treaba bine, iar avantajul este că nu o poate distruge. Și prețul este accesibil. Oricum primele noastre tablete de copii au fost folosite circa 12-18 luni, apoi și-au dorit altceva. 

Cum alegem o tabletă pentru copii?


Alegerea unei tablete pentru copii ar trebui să țină mai ales de vârsta copilului. Tabletele pot fi un instrument excelent de învățare atâta timp cât nu sunt principala sursă de învățare a unui copil. Dar ale oferă totuși câteva oportunități reale de învățare autosuficientă, interactivă, pe care copiii le pot folosi cu siguranță mai târziu ca abilități de folosire a tehnologiei. 

Luați în considerare:


Rezoluția și dimensiunea ecranului – în funcție de cum va fi utilizată. Dacă se vor uita în principal la desene și filme, sau dacă se vor juca jocuri.

Stocare – uneori copiii vor folosi multe aplicații și ar putea avea nevoie de spațiu pentru descărcări, cum ar fi filme animate offline, muzică sau cărți.

Controlul parental – este foarte important să aibă control parental adecvat vârstei. Dacă nu are nimic built-in, este important să instalații aplicații dedicate pentru control parental. Online-ul poate aduce multe pericole pe care copiii nu le pot anticipa. 

Rezistență – copiii pot și să distrugă device-urile, e o realitate. Te simți mai bine dacă știi că este destul de rezistent pentru a fi manipulat de copii. O husă potrivită poate fi salvatoare, dar contează și cum este făcută tableta. 

Aplicații pentru copii – Un abonament Amazon Kids+ este ceea ce face ca experiența Fire să fie atât de bună. Copiii de vârstă școlară vor avea acces la o bibliotecă de peste 20.000 de cărți, jocuri și aplicații educaționale ca National Geographic. Însă puteți apela și la abonamente de genul Samsung Kids, ce include o bibliotecă extinsă de jocuri educaționale, cărți și video-uri pentru copii. 


Cât timp pot petrece copiii pe tabletă?

Copiii vor să facă ceea ce fac adulții din jurul lor, iar majoritatea adulților își folosesc dispozitivele electronice zi de zi. Realitatea e că majoritatea copiilor vor primi probabil câteva ore de timp în fața ecranelor, fie că îl vor petrece pasiv la desene animate sau activ jucând jocuri sau pe diverse alte aplicații. De exemplu pot ține legătura cu rudele sau prietenii care nu sunt aproape, prin video calls. 

Ține de fiecare părinte să seteze o limită în funcție de vîrstă. Iar avantajul este că pentru tablete este foarte ușor să implementăm controlul parental. 
Un copil de 2-3 ani cu siguranță nu ar trebui să petreacă foarte mult timp la tabletă. Undeva la jumătate de oră ar fi limita. Cu vârsta, timpul poate crește progresiv, însă e important ca tableta să nu devină principala lor activitate zilnică. 

În general, copiii mei folosesc tableta pentru a urmări desene animate pe diverse aplicații dedicate copiilor. Uneori mai urmăresc tutoriale selectate de mine pe YouTube, altfel nu au acces propriu la această aplicație. Și pentru drumurile cu mașina folosim uneori tableta când călătoria este mai lungă și devine greu suportabilă pentru copii. 

Cel mai bun lucru la tablete este că au moduri parentale sau moduri pentru timp limitat. Puteți dezactiva total accesul la internet sau doar pentru motoarele de căutare și rețele sociale. Puteți alege jocuri de învățare potrivite vârstei, etc. Deci, când ar trebui să i se permită unui copil o tabletă? De la aproape orice vârstă. Atâta timp cât o adaptați la vârsta lor. Dacă nu este adaptată, nu aș permite mai devreme de liceu să aibă acces la internet liber. 

Pentru copiii care folosesc tableta sau alte device-uri regulat:


  • Discutați și asumați-vă regulile și orele când copilul poate utiliza tableta/telefonul/laptopul
  • Fiți mereu conștienți de ceea ce urmăresc copiii în online
  • Discutați despre pericolele online-ului cu copiii mai mari care au acces mai liber la internet
  • Instalați întotdeauna software de filtrare a conținutului pentru a bloca conținutul rău intenționat din online

Cu măsurile de protecție adecvate, nu este nicio problemă ca un copil să învețe numerele sau să învețe să citească pe o tabletă. De asemenea, nu văd o problemă în a urmări desenele animate potrivite vârstei lor, dacă există o limită a timpului. 
Nu trebuie însă să permiteți unei tablete să înlocuiască implicarea părinților. Citiți cărți cu copilul dvs. sau citiți împreună materiale de pe internet. Majoritatea copiilor sunt dornici să învețe. Încurajați citirea cărților, inclusiv de pe tabletă. Încurajați bucuria de a învăța și vor urma și rezultatele. 
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns