cutii bento
Recomandări

Cutie bento pentru prânz – 6 recomandări pentru adulți și copii

Cutiile bento în stil japonez sunt compacte, versatile și mai ales utile pentru cei ce doresc să își ia prânzul la pachet. Cutiile bento moderne vin în toate formele și dimensiunile, pot fi din bambus, metal sau plastic, în forme standard ovale sau pătrate. Unele cutii bento au compartimente extra pentru gheață, tacâmuri, betisoare sau băuturi.


Pot fi folosite în foarte multe moduri. Pentru pachețelul de la prânz, cină, sau gustări de fructe, salate, etc. La origine, cutiile bento erau ovale și realizate exclusiv din lemn. Acum, cele mai uzuale cutii bento sunt din plastic, iar cutiile din alte materiale pot fi o alternativă uneori. Și între cele de plastic există diferențe notabile de calitate. Este de preferat să alegem un plastic de calitate care să nu ne contamineze mâncarea. 

cutiile bento

Mi-a plăcut foarte mult cutia Bento Cube. Are compartimente mici, care sunt perfecte pentru pachețelul de prânz al copiilor. Le-a plăcut să o folosească pentru prânz și a păstrat mâncarea proaspătă. Este o cutie foarte bună ce poate fi folosită în mod regulat.

Dimensiune: 18,5 x 16,8 x 7,7cm

Capacitate:  1.25 l

Dispune de mai multe compartimente detașabile și un recipient pentru iaurt, pentru a vă păstra ușor mâncarea proaspătă. Cutia aceasta este fabricată în Noua Zeelandă dintr-un plastic ce nu conține ftalați sau BPA.

Poate fi curățată fără probleme în mașina de spălat vase, dar și folosită în cuptorul cu microunde, congelator sau frigider. Poate fi folosită zilnic pentru prânzul de la birou. Este mult mai ușor să transportați o cutie decât să transportați mai multe cutii, acesta fiind și avantajul cutiilor bento. 

Pentru cei ce doresc ceva foarte compact, au și varianta Sistema Lunch Stack

cutie bento
sistemaplastics.com

Tefal Clip & Go

Căutam o cutie de prânz pentru copilul meu, pentru a putea pune fructe tăiate și ceva uscat în același timp. Tefal Clip&Go este o cutie super simplă, cu două compartimente, compactă și care se închide ermetic, lucru foarte important pentru o cutie compartimentată în stil bento. Dimensiunea este redusă deci este potrivită pentru prânzul/gustarea copiilor sau un prânz de adult mai micuț. Pot fi achiziționate două cutii pentru cazul în care aveți nevoie să luați un prânz ceva mai consistent sau pentru a pune gustarea separat. 

Capacitate:  0.8 l sau 1 l 

Plasticul este rezistent și durabil, poate fi spălată la mașina de spălat vase, cât și folosită în congelator sau în cuptorul cu microunde. Țineți cont că nu este foarte mare, are capacitate de 1l, ceea ce este potrivit pentru un prânz mai light, pentru copii de școală/grădiniță, sau pentru gustări. 

Cutia de alimente Tefal Clip&Go, 0.8 L, are 16/16/5 cm, este transparentă, are înăuntru un compartiment verde triunghiular care se poate scoate. Iar varianta mai mare are două compartimente separate ce se pot scoate complet. 

cutie bento box
tefal.com

Caserola pliabilă Mrk Prestige

Cutia compartimentată Mrk Prestige este foarte versatilă și ușor de folosit. Se poate plia rapid când nu avem nevoie să o umplem foarte mult sau pentru după ce o golim. Este fabricată din silicon calitativ ce rezistă de la temperatura de -40 la cea de 270 de grade. 

Dimensiune nepliată: 23 x 17 x 7,5 cm
Dimensiune pliată : 23 x 17 x 3,5 cm

La fel ca celelalte variante recomandate, poate fi folosită în cuptorul cu microunde, la congelator și spălată în mașina de spălat vase. Siliconul este considerat un material mai ecologic decât plasticul, prevenind formarea de mucegai sau bacterii. Și mai ușor de reciclat. Și cel mai important este că se închide ermetic, putând deci fi folosită cu tot felul de variante de prânz sau gustare. 

Aș zice că este mai potrivită pentru pachetul de prânz al adulților sau adolescenților. Pentru un copil de școală sau grădiniță, dimensiunea sa este ceva mai mare decât alte variante și e posibil să nu aibă loc în ghiozdan. 
cutie bento
mrkprestige.ro

Cutie pentru alimente Curver

Cutiile de la Curver sunt cunoscute pentru calitatea foarte bună și durabilitate. Eu am găsit varianta cu două compartimente care mi se par ideală pentru un prânz normal sau o gustare. Conține și un separator de alimente care este foarte util. Pot lua la pachet carne la grătar, supă sau orice altă mâncare, se pastreaza bine si nu curge din moment ce cutia este total sigilată. 


Dimensiune: 23 x 13 x 7cm

Curver a conceput o gamă întreagă de accesorii de bucătărie și cutii etanșe pentru a face depozitarea în bucătărie foarte ușoară. Potrivite pentru frigidere, congelatoare și mașini de spălat vase (pe raftul de sus la spălare), aceste cutii etanșe pot fi, de asemenea, stivuite pentru a maximiza spațiul disponibil și pentru a vă organiza ordonat frigiderul și dulapurile. Curver oferă și containere pentru alimente robuste, practice și fără BPA, care pot fi utilizate cu siguranță și încredere deplină. Și prețul este unul foarte bun la o calitate excelentă. 
cutie pranz copii
curver.com

Cutie bento de prânz Mepal

Cutiile Mepal cu design nordic aduc cel mai mult a bento box clasic în ceea ce privește forma. Este sunt foarte practice și sunt realizate din plastic fără BPA. 
Sunt foarte compacte, dar versatile datorită compartimentării interesante. Totuși nu o folosiți pentru mâncăruri mai lichide. În acest sens aveți tot de la Mepal cutia cu formă ovală de 0.7 l, specială pentru așa ceva. 

Dimensiune: 19 x 7 x 12 cm
Capacitate:  0.9 l


De reținut că această variantă nu poate fi folosită la cuptorul cu microunde sau în congelator. Însă poate fi spălată la mașina de spălat vase. 
mepal cutie bento
mepal.com

Cutie LUNCH BOX

Una dintre prietenele mele folosește o cutie Lunch Box de ani de zile. Este ușoară, dar se închide ermetic și păstrează mâncarea bine. Cea cu două compartimente nu este foarte mare, are doar 800ml. Dar se închide foarte bine având o garnitură din cauciuc siliconic care închide cutia perfect. 
Este foarte potrivită pentru pachețelul de la școală sau grădiniță, fiindcă nu ocupă foarte mult loc. Goală are puțin peste 100g ca greutate. Poate fi folosită în cuptorul cu microunde sau în mașina de spălat vase. 

Dimensiune: 20 x 15 x 7,6 cm
Capacitate: 0.8 l

Ce punem într-o cutie bento?

Evident posibilitățile sunt nenumărate. În general, într-o cutie bento clasică varietatea era cheia pentru un prânz bento ideal, și nu doar în ceea ce privește amestecul de carbohidrați, proteine, legume, legume murate sau fructe, la care e bine să fim oricum atenți în funcție de nevoile alimentare personale.

Ar fi ideal cumpărăm în funcție de sezon pentru ingrediente proaspete și să avem o varietate de alimente în cantități mici la îndemână pentru a crea un pachețel de prânz variat și bogat din punct de vedere nutrițional. 

Planificare

Cred că asta este mai ales importantă legat de prânzul și gustarea copiilor. Este bine să fim foarte atenți la partea nutrițională. Planificarea din timp a meselor  și gustărilor este o necesitate. Toate mâncărurile și ingredientele trebuie preparate separat pentru a-și păstra aromele și texturile. Gândiți-vă la idei variate ca murături dulci, ușor acide, paste sau tăiței cu ou/lactate, orez delicios cu legume și/sau carne, carne fragedă și savuroasă, și evident fructe proaspete, brioșe, lipii cu carne și legume făcute în casă, și multe altele. Combinarea gusturilor ajută și la sațietate. 

Și, în cele din urmă, că puteți ghida și după varietatea culorilor,  roșu sau portocaliu, galben, verde, alb și negru să apară undeva într-o formă oarecare – este o regulă de bază ce ne poate ajuta enorm la păstrarea unei diete variate. 

Reguli de siguranța alimentară pentru cutiile bento/pachețelul de prânz


  • Mâncarea gătită în prealabil trebuie reîncălzită pentru a elimina riscul de contaminare cu bacterii. 
  • Alimentele tind să se deterioreze atunci când temperatura se schimbă, iar bacteriile iubesc mediul călduț. În Japonia, bento se mănâncă la temperatura camerei, așa că întotdeauna se încălzește/reîncălzește mâncarea dimineața (cu o oră înainte de plecare) pentru a ucide orice bacterie care s-ar fi putut dezvolta peste noapte, înainte de a lua cutia bento la școală/la muncă.
  • Înainte de a o pune în cutia pentru prânz, lăsați mâncarea să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Mai ales dacă aveți alimente calde+alimente reci. 
  • Mâncărurile reci de genul sandviș/salate pot fi pregătite rapid înainte de a fi puse în cutie. 
  • Folosiți mereu ustensile curate și aveți grijă la spălatul pe mâini înainte de a împacheta. 
  • Pot fi folosite pachețele de gheață pentru a păstra mâncarea proaspătă mai multe ore.  
  • Evitați să împachetați alimente ce se pot altera rapid dacă nu sunt consumate în maxim 1-2 ore. 
  • Mâncăruile simple ca salata de morcovi cu oțet, puiul prăjit și ouăle fierte sunt alegeri clasice pentru cutiile bento în Japonia și ar trebui să vă ofere o idee bună despre cum să alegeți ingredientele pentru cutia bento.
  • Vă recomand să spălați cutiile bento de mână cu apă caldă și săpun pentru a le face să reziste ani de zile. De asemenea, amintiți-vă să le spălați imediat ce copiii vin acasă de la școală și să evitați să o lăsați până a doua zi. 

Scopul unei cutii bento este să putem păstra alimentele timp de câteva ore înainte de a le putea savura. Asta înseamnă că alimentele din interior trebuie să reziste la temperatura camerei, păstrându-și în același timp forma și aspectul.

Pentru a face lucruile mai simple, puteți urma regula generală de a folosi numai alimente reci în cutia bento (fără să luați în considerare lucruri precum tocănițe sau supe ce necesită un recipient termic), deoarece căldura încurajează bacteriile rele să se dezvolte în interiorul prânzului. De asemenea, unele mâncăruri tind să curgă pe măsură ce se răcesc sau căldura lor afectează alte alimente pe care le împachetăm împreună. Asta înseamnă, de asemenea, să evităm alimentele prea apoase sau care se pot altera rapid, cum ar fi maioneza.

Asta nu înseamnă că orice mâncare cu sos este exclusă. În Japonia, legumele precum morcovii sau rădăcina de brusture sunt adesea fierte în sos de soia sau murate pentru a preveni stricarea lor, în timp ce broccoli este luat la pachet după ce a fost fiert în apă cu puțină sare. Asemenea alimente care au un pic de sos se pot pun în pahare de silicon sau de plastic pentru a nu intra in celelalte ingrediente din cutia bento. 

În general, o cutie bento nu se încălzește la microunde, ci se consumă la rece (la temperatura camerei). Este important ca ceea ce adaugi în cutie să fie gustos la temperatura camerei. Însă nu este interzis să încălziți la microunde dacă asta doriți. Aveți grijă însă să fie o cutie compatibilă cu încălzirea la microunde. 

cutie Japonia

Cum împachetăm o cutie bento?

Datorită faptului că o cutie bento trebuie transportată în geantă/ghiozdan, e bine să o umplem complet ca alimentele să stea la locul lor. 
Nu trebuie să fim super îngrijorați legat de marca sau tipul cutiei bento. Alegeți ce vi se pare mai potrivit pentru nevoile voastre sau ale copiilor. Poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de spațiul pe care îl aveți. 


Umpleți micile goluri din cutie cu alimente rezistente – roșiile mini sunt un exemplu excelent în acest sens, dar merg și bucățele de castravete, ardei, carne, etc. 

Când adăugați alimentele, gândiți-vă pe niveluri fiindcă de regulă un aliment poate fi pus deasupra altuia. Pentru alimentele uscate, aceasta nu este o problemă, dar alimentele umede ar trebui să fie separate în alt compartiment, într-o formă de silicon/plastic separată sau cu un alt fel de separator cum ar fi folia alimentară sau chiar de aluminiu la nevoie. 

idei bento

Idei de pachețel simplu pentru cutia bento a copiilor

Ambele mele fetițe au nevoie să ia pachețel la grădiniță sau la școală. Pentru că termină în jur de ora 12:00 nu e nevoie de ceva foarte elaborat în cazul acesta, însă a crea un pachețel variat poate fi dificil. 

Iată câteva idei culese de la alți părinți pentru a crea un pachețel variat nutițional:

  • Biscuiți/Sărățele și fructe+legume crude
  • Salată din mai multe ingrediente (de ex: porumb, roșii cherry, castravete) + bucățele din carnea preferată 
  • Mini shaorma făcută în casă (fără maioneză/sos) + fructe/legume
  • Falafel făcut în casă + salată de legume
  • Chipsuri la cuptor din cartofi dulci + mini sandvișuri 
  • Ou fiert + un sandviș + roșii cherry
  • Brioșe + fructe 
  • Paste cu dovlecei + bucățele de pui la grătar 

Sunt doar câteva dintre ideile pentru pachețelul copiilor, dar și al adulților. Evident, putem să le adăugăm un fruct zilnic, cât și caju/migdale/nuci pentru un plus de proteine sănătoase. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns