cub rubik profesional
Recomandări

Cub rubik profesional – recomandări

Prima persoană care a rezolvat un cub Rubik a petrecut o lună luptându-se cu el. Acesta a fost chiar creatorul puzzle-ului, un profesor de arhitectură maghiar pe nume Erno Rubik. Când a inventat cubul în 1974, nu era sigur că ar putea fi rezolvat vreodată. Mai târziu, matematicienii au calculat că există 43.252.003.274.489.856.000 de moduri de aranjare a pătratelor, dar doar una dintre aceste combinații este corectă.

Ce este un cub Rubik profesional?

Un cub Rubik profesional este folosit pentru speedcubing. Speedcubing este numele dat rezolvării puzzle-urilor de tip cub Rubik cât mai repede posibil.

Majoritatea speedcuberilor încep prin a învăța cum să rezolve puzzle-ul folosind cea mai simplă metodă posibilă și necesitând cei mai puțini algoritmi de memorat. Algoritmii sunt secvențe care sunt aplicate în diferite scenarii, în funcție de starea puzzle-ului. Rezolvarea puzzle-ului fără cronometrare le permite să învețe modele din puzzle și să se obișnuiască să-l rezolve.

Metodele mai avansate necesită mai mulți algoritmi de memorat deoarece sunt mai puțini pași și fiecare algoritm vă va aduce mult mai aproape de rezolvare. Scopul este de a face cel mai mic număr de mișcări, menținând totuși o viteză bună.

Pe măsură ce un cuber avansează prin aceste niveluri, va învăța trucuri cu degetul – tehnici pentru a întoarce cubul mai repede utilizând mai multe degete decât doar rotirea degetului arătător sau a încheieturii mâinii. 

În cele din urmă, cea mai avansată componentă a speedcubing-ului este look-ahead. Look-ahead este capacitatea de a prezice ce algoritmi va trebui să executați în continuare înainte de a ajunge chiar la acea etapă a rezolvării. Look-ahead este util prin faptul că ajută la prevenirea pauzei în timpul rezolvărilor, rezultând mai multe rezolvări fluide.

Cub rubik GAN – 356 M Lite


Specialiștii spun că nu poți învăța cum să rezolvi un cub Rubik cu un cub ieftin, care te lasă să petreci mai mult timp bâjbâind în a face mișcările necesare. Trebuie să înveți algoritmi care pot fi completați numai după ce i-ai coborât la nivelul memoriei musculare. Asta nu funcționează dacă nu poți face mișcările rapid. A avea un cub de calitate nu este necesar doar pentru „speed cubing”. Mulți nu pot rezolva cubul înainte de a obține unul foarte ergonomic. Este imposibil să renunți la secvențele de mișcări fără să te pierzi și să trebuiască să o iei de la capăt dacă cubul tău nu cooperează cu tine. Te vei pierde în mod repetat și fără speranță și va trebui să o iei de la capăt și din nou și din nou. Totul este despre memoria musculară. Când luați în considerare investiția de timp pe care o implică învățarea să rezolvi un cub Rubik, veți aprecia valoarea de a cheltui mai mult într-un cub care se mișcă lin și rapid ca acesta.

Băieții prietenei mele au rezolvat un cub pe care îl aveam prin casă și au vrut să îl facă mai repede. Am vorbit cu un prieten care face cuburi și ni l-a recomandat pe acesta, fiind unul dintre cele mai bune cuburi Rubik profesionale. De aceea a și fost primul pe lista noastră. 

Cub Rubik Magic Cube MoYu


Acesta este unul dintre cele mai netede și mai rapide cuburi pe care le puteți folosi, cantitatea de reglare și control este superbă și este cel mai bun cub profesional la un buget redus. Singurul minus este pentru miezul bilei, fiind dintr-un material plastice mai slab, și astfel este bine să nu fie trântit sau manevrat prea brutal. Este totuși un cub foarte bun atâta vreme cât nu este aruncat deci nu îl recomand copiilor micuți care nu au mare grijă de lucruri. Senzația cubului și modul în care se rotește, sunt și mai bune cu componenta magnetică a acestui cub. Magneții creează o senzație de „click în loc” pe măsură ce îl lucrezi, care aduce satisfacție utilizatorului. Micul stand vă permite să-l expuneți, dar fiți conștienți de faptul că oamenii vor dori să-l ridice și să îl folosească. 

Cub rubik GAN – 11 M Pro


Cea mai bun performanță generală în teste o are GAN 11 M Pro, un cub Rubik profesional ce este o plăcere de utilizat. Are o senzație netedă aparte, ajustările ample și magneții din miez și colțuri ce îl fac foarte rapid. Prețul său relativ ridicat îl face cel mai bun pentru cei chiar își doresc un cub profesional de calitate maximă. Lucrul bun la GAN 11 M Pro este că se simte grozav pentru orice cuber, începător sau avansat, deoarece senzația generală poate fi ajustată la preferințele personale ale fiecăruia.

De ce să facem speed cubing?

Beneficiile speedcubingului nu se limitează la minte sau la corp. Deși este adevărat că nu există un efort fizic „intens” implicat în speedcubing competitiv, exercițiul este de asemenea al minții și al mâinilor. Recunoașterea cazurilor și identificarea algoritmilor este munca minții, iar executarea acestora în timpul unei rezolvări rapide este munca corpului.
În China, copiii sunt încurajați de la vârste mici să lucreze cu un cub Rubik pentru a-și dezvolta abilitățile cognitive. 


Să faci speed cubing este distractiv, eliberează stresul, aduce relaxare, iar fiecare soluție este diferită, există întotdeauna loc de îmbunătățire (nu poți fi cel mai bun la orice), este un joc provocator concentrat pe auto-îmbunătățire în loc să încerci să „învingi” pe alți oameni (cel puțin până când nu ești la nivel competițional). Oamenii consideră că este impresionant și un joc inteligent, dar este și unul dintre hobby-urile mai ieftine. Există, de asemenea, o comunitate mare online care vă poate ajuta dacă aveți nevoie de ea.

Competițiile se referă mai mult la a-ți face prieteni și a petrece timp decât a concura unul împotriva celuilalt. Mulți oameni care se simt incomod din punct de vedere social la școală nu sunt la fel de incomozi la competițiile de cub.


Pentru unii, rezolvarea este un sprint. Cel mai rapid în jurul pistei, străduindu-se să mai radă încă o milisecundă din rezolvarea cubului. Deși este impresionant și cu siguranță un efort de admirat, nu toți speed cuberii au acest motiv în minte.

Pentru unii, rezolvarea este mai degrabă ca a merge într-o excursie. Este vorba despre călătorie, evadare și provocare. Pentru anumiți cuberi, principalul motiv este să-și angajeze mâinile și să-și concentreze mintea. Este o combinație de efort fizic și mental care aduce calm și concentrare. 

Cuberii iubesc provocarea unui nou puzzle, acel sentiment al primei lupte și încercarea de a înțelege cum se rezolvă. Cu atât mai bine dacă se renunță la folosirea ghidurilor de rezolvare.

Provocarea este de a reuși pe cont propriu să îți depășești limitele și să fii din ce în ce mai bun. 

Pot copiii să folosească un cub Rubik profesional? Pot copiii să învețe speed cubing? 

Copiii, chiar și copiii foarte mici, sunt mașini uimitoare de emulare. Ei imită orice și totul până la cele mai mici acțiuni pentru a învăța singuri cum să reacționeze la stigmatizarea oferită de mediul lor. Din acest motiv, cred că prin emularea constantă a seriei de mișcări (alias algoritmi) ei pot învăța să schimbe fețele de pe cub în mod intuitiv, având în vedere seturi mai mici de mișcări. 

Copiii de 9 ani deja participă chiar și la competiții în țările unde speed cubing-ul este foarte popular. Pe baza a ceea ce am văzut, cred că succesul se reduce în mare măsură la cât de mult poate susține atenția copilul – nu în dificultatea puzzle-ului neapărat. 

Copiii foarte mici care pot rezolva cubul cu succesau de regulă o concentrare/span de atenție foarte mare pentru cineva de vârsta lor. Asta și faptul că părinții au pus un accent mare pe învățare – poate ca o „rutină” zilnică importantă.

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns