Părere mea despre Femosun, și alte alternative de vitamine prenatale

Pentru că multe mame m-au întrebat despre vitaminele prenatale pe care le-am luat în sarcină, am decis să scriu și despre Femosun, vitaminele prenatale de la Sun Wave Pharma. 

După cum am scris în alt articol, vitaminele prenatale mi se par extrem de importante, atât pentru bebeluș cât și pentru mamă. La prima sarcină, am dat de un medic care nu recomanda suplimentare în sarcină. Așa că mai târziu anumite carențe au avut impact pentru sănătatea mea. La a doua sarcină, am simțit clar importanța suplimentării. 

De ce e important să luăm vitamine prenatale?

1. Pentru că pot preveni diverse probleme de sănătate ale bebelușului. Acidul folic este esențial în primele luni de sarcină, dar și restul vitaminelor joacă diverse roluri esențiale. 

2. Mâncarea din prezent este mai săracă din punct de vedere nutrițional, și de multe ori nu poate acoperi toate nevoile unei femei gravide. De multe ori se întâmplă și ca dieta să nu fie una foarte variată. În cazul meu, primele luni au fost marcate de grețuri care mă împiedicau să consum aproape majoritatea alimentelor. Deci cu siguranță a existat și un deficit nutrițional. Corpul poate acoperi acest deficit din propriile rezerve în unele cazuri, însă asta nu este benefic pentru mamă. 


3. Mulți dintre nutrienții incluși în vitaminele prenatale reglează sistemele organismului responsabile cu reproducerea și susținerea sarcinii. Vitaminele prenatale pot fi benefice pentru a diminua riscul de a pierde sarcina. În acest studiu publicat în 2009, a reieșit că gravidele care au consumat vitamine prenatale au un risc mai mic de a suferi un avort spontan.  

Femosun – ce conține?

Femosun este un supliment special formulat pentru femeile însărcinate. 

Quatrefolic – este un ingredient alimentar inovator conceput pentru a acționa ca un nutrient în periodele în care este recomandată și permisă suplimentarea cu acid folic și folat. Este un ingredient cu beneficii pentru sănătate în întregul corp,  deosebit de benefic pentru suplimentare înainte de concepție și în timpul sarcinii. 

Despre acidul folic sunt multe de spus legat de beneficiile înainte și în timpul sarcinii. Dar formele de acid folic pot fi diferite. Cele aproapiate de folații naturali sunt cel mai ușor de asimilat de către organism. De aceea am ales Femosun, avțnd în componență acid folic cu biodisponibilitate maximă și fără acumulare de acid folic nemetabolizat. În unele studii se corelează folosirea acidului folic de cancerul de sân la femei, și este clar că merită să minimizăm acest risc. 

Lipofer – este un element micronizat de fier ce a fost microincapsulat pentru a îmbunătăți absorbția fierului și pentru a reduce efectele nedorite ale suplimentării cu fier, permițând astfel fortificarea diferitelor tipuri de alimente și suplimente alimentare, printre care și Femosun. În general suplimentarea cu fier este necesară în sarcină, chiar și la femeile care au rezerve bune și care au un nivel bun al hemoglobinei. Eu am optat pentru acest supliment prenatal și pentru a reduce amețelile care se manifestau mai ales dimineața. 


DHA – Femosun conține 210mg de DHA, acest acid fiind esențiale pentru dezvoltarea creierului, dar și pentru a reduce riscul de naștere prematură. Femeile au nevoie de aproximativ 200mg de DHA în timpul sarcinii. Deși putem obține și din alimente, DHA se regăsește în cantități mai mici în dieta modernă, mai ales că produsele de pește sunt mai puțin recomandate în timpul sarcinii din cauza riscului contaminării cu mercur sau alte metale grele. Opțiunile mai sigure, cum ar fi somonul, păstrăvul și heringul pot fi consumate de 2 ori pe săptămână și sunt mai sărace în mercur, și bogate în omega-3, care s-a dovedit a fi deosebit de important pentru dezvoltarea cognitivă a bebelușului.

Complex de vitamine B – Întregul complex B de opt vitamine joacă un rol crucial pentru sănătatea mamei, în timp ce copilul dumneavoastră se dezvoltă. În timpul primului și al treilea trimestru de sarcină, majoritatea femeilor se simt obosite și mai slăbite decât de obicei. Vitaminele B ajută la refacerea energiei. 
Vitamina B1 joacă un rol esențial în dezvoltarea creierului bebelușului. Vitamina B2 este crucială pentru sănătatea ochilor și a pielii, dar asigură și dezvoltarea normală a oaselor, muschilor și nervilor bebelușului. Femosun conține 7 vitamine B, atât de importante în sarcină. 

Părere mea despre Femosun

Iod – Cele mai recente recomandări ale Asociației Americane a Tiroidei au sugerat că toate femeile însărcinate ar trebui să ingereze zilnic ~250 μg iod, iar femeile care plănuiesc să rămână însărcinate sau care sunt în prezent însărcinate ar trebui să adauge la dieta lor un supliment oral zilnic care conține 150 μg de iod. Femosun conține exact această cantitate. 
Iodul ajută organismul bebelușului să crească și să se dezvolte, în special creierul. Deoarece bebelușii primesc iod de la mame, femeile însărcinate și care alăptează au nevoie de mai mult iod. În timpul sarcinii și în timpul alăptării, alegeți alimente bogate în iod și continuați folosirea unui supliment cu iod. 

Seleniu – Seleniul este un element absolut important în sarcină și nu numai. Deficiențele de seleniu pot duce la complicații gestaționale, avorturi spontane și deteriorarea sistemului nervos și imunitar al fătului. S-a dovedit că o concentrație scăzută de seleniu în sângele mamei, în stadiul incipient al sarcinii, este un predictor al greutății mici la naștere pentru nou-născut.

Vitamina C – În timp ce femeile sănătoase au nevoie de aproximativ 75 mg de vitamina C în fiecare zi, femeile însărcinate au nevoie de 85 mg de vitamina C în fiecare zi, iar femeile care alăptează au nevoie de 120 mg pe zi. Femosun conține 55mg de vitamina C. Eu am introdus și un supliment de vitamina C separat. Se știe că această vitamine ajută sistemul imunitar să funcționeze optim, ceea ce este foarte important în sarcină. 

Ce vitamine/minerale lipsesc din Femosun?

Deși este un supliment destul de complet pentru sarcină, mie medicul mi-a mai recomandat un supliment de Zinc, vitamina C, plus Magneziu. 

Femeile adulte sănătoase ar trebui să consume 310 până la 320 mg pe zi. Se recomandă femeilor însărcinate să consume o doză mai mare decât femeilor care nu sunt însărcinate. Dacă luați supliment de magneziu, doza maximă ar trebui să fie de 350 mg pe zi. Am ales Magneziu Chelat din cauza biodisponibilității mai mari. Pentru doză, trebuie întotdeauna ca medicul ginecolog să vă îndrume pentru a nu depăși doza optimă. Excesul de magneziu poate fi periculos pentru bebeluș. 

S-a descoperit că nivelurile scăzute de zinc seric pot fi asociate cu rezultate suboptime ale sarcinii, cum ar fi travaliul prelungit, hemoragia atonică postpartum, hipertensiunea indusă de sarcină, travaliul prematur și sarcinile post-term, deși multe dintre aceste asocieri nu au fost încă stabilite. Totuși, se recomandă aproximativ 11mg de Zinc pentru femeile însărcinate. Totodată, zincul joacă un rol crucial pentru sistemul imunitar. Zincul picolinat de la Solgar conține 22mg deci este de ajuns o pastilă la 2 zile. 
femosun părere

Vitamina C eu am preferat-o sub formă de acerola. Acerola este utilizată pentru prevenirea bolilor de inimă, pentru prevenirea aterosclerozei, a cheagurilor de sânge și a cancerului. Unii oameni o folosesc pentru a trata răcealile, cariile dentare, infecțiile gingiilor, depresia, alergiile, etc. Sportivii folosesc acerola pentru îmbunătățirea rezistenței fizice. 

Alternativă pentru Femosun 

Ca alternativă ceva mai costisitoare, consider că suplimentul prenatal de la GNC este foarte bun. Conține ceva mai mulți nutrienți, inclusiv Calciu, vitamina D, vitamina E, Zinc, Cupru, și altele. Este un supliment ceva mai complet, însă este de încercat dacă organismul îl tolerează, având ceva mai mult fier sub formă de fumarat feros. 

În concluzie despre Femosun

Femosun este un supliment de calitate și care are și un preț decent. El asigură majoritatea elementelor esențiale care trebuie suplimentate în sarcină. Și este bine tolerat de către organism, având câteva componente special formulate pentru biodisponibilitate. 

Pe lângă Femosun, discutați cu medicul ginecolog pentru a introduce micro-elementele, vitaminele și mineralele ce lipsesc. E posibil ca în cazul unor femei însărcinate să fie nevoie de o doză mai mare de fier cât și introducerea altor suplimente. 


În cazul meu, magneziul a fost esențial, deoarece am avut tensiune arterială destul de ridicată și la limită. Suplimentând, am putut să o țin sub control fără a apela la medicamente de sinteză. 

De asemenea, recomand să nu renunțați la suplimentare în perioada postpartum. Am scris aici despre suplimentele pe care le-am folosit după sarcină. Mai ales mamele ce alăptează, pot avea nevoie de extra suplimentare pentru a face față nevoilor crescute de energie. Altfel, pot apărea diverse carențe cu problemele de sănătate aferente. 

La mine după prima sarcină am experimentat stări de nervozitate, anxietate, dar și probleme cu dantura. Aș dori ca mai multe gravide să realizeze importanța nutriției și a suplimentării corecte. 


Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns