profesor sedinta cu parintii
6 - 12 ani, Resurse profesori

Prima ședință cu părinții

În cadrul primei ședințe de la clasa pregătitoare, trebuie să aveți în vedere mai multe aspecte, întrucât părinții își lasă copiii pe mâna cuiva oarecum necunoscut și doresc să aibă încredere că totul va fi bine. Dacă vă cunoașteți deja din anii anteriori, relația este deja una mai degajată și cu siguranță știți ce aveți de făcut. Pentru primul contact organizat, însă, luați în vedere sfaturile de mai jos și apoi creați-vă un powerpoint pentru ședință, conform cuprinsului ce urmează.


Aspecte importante ale primei ședințe cu părinții:

Mediul (clasa) trebuie să denote un climat cald, deschis, propice învățării. Decorurile nu trebuie să fie exagerate, înghesuite, într-o multitudine de culori și forme, ci stimulative, plăcute, atractive. Când părintele pășește în clasă, automat se va întreba sau va empatiza cu sentimentele copilului când va păși acolo zi de zi. Așadar, atât cei mari, cât și cei mici trebuie să se simtă bine!


Pe cât se poate, e bine să aveți o atitudine naturală, deschisă, nu stresată/panicată. E adevărat că unii profesori relaționează excelent cu cei mici, însă mai greu cu părinții. Trebuie să aveți însă încredere în dvs., fără a mișcora responsabilitatea pe care o aveți și de care sunteți conștienți; puteți chiar începe prin a le destăinui părinților emoția și bucuria de a le călăuzi copiii, conștientizând rolul important pe care îl aveți în educarea acestora și asigurându-i că mereu veți oferi tot ce aveți mai bun, pentru ei și creșterea lor frumoasă.


Deși probabil majoritatea cadrelor didactice au un stil de îmbrăcăminte adecvant (decent, cu bun gust), există și cazuri în care profesoarele au frapat prin fuste mini sau alte detalii ce nu impun respect, ci dimpotrivă. E bine să luați în calcul un stil elegant (nu la modul exagerat), îngrijit.
Un profesor bun este un profesor informat și organizat, care la rândul său informează corect. Părinții au nevoie să fie ghidați, așa că trebuie să îi ajutați cu detalii organizatorice importante și să îi țineți la curent pe tot parcursul anului.


Nu uitați să oferiți modalitatea de contact pe care o preferați: nr. de telefon (cu mențiunea programului în care puteți fi sunat), adresă de e-mail etc. Va fi util și apreciat dacă veți crea încă de la început un grup al clasei, pe whats up sau facebook, unde să postați anunțuri importante. Hotărâți împreună calea cea mai la îndemână pentru o relație benefică, de succes. Părinții vor simți implicarea dvs., atâta timp cât ea există. Dacă scopul e să fiți un profesor din ce în ce mai bun, atunci veți dori nu doar să îi învățați pe elevi cele din programă sau să îi ajutați să se dezvolte complex, ci și să îi cuceriți pe părinți pentru a vă fi parteneri în anii pe care îi veți petrece împreună!

Cuprins powerpoint:
1) Prima pagină – Numele clasei, data ședinței, numele dvs. Fundal ales potrivit pentru domeniul educației, nu foarte sobru, ci optimist.

2) Idealul educațional (Dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a individualității umane; Formarea personalității autonome și creatoare)


3) Principiile dvs. pentru educarea copiilor (cum vedeți dvs. educația, idealul pe care îl veți crea la clasă și pentru care vă veți strădui);


4) Relația Școală (cadre didactice, direcțiune) – Familie – Elev (copil) – exprimați oral cât de importantă este legătura și relația dintre toți cei 3 factori; dați exemple de momente în care e important ca părinții să se implice activ;


5) Structura anului școlar, pe semestre, cu detalii despre vacanțe;


6) Disciplinele studiate și nr. de ore acordate fiecăreia (mulți părinți nu știu ce vor studia copiii la școală);


7) Conținuturile învățării, pe scurt (ce vor ști la finalul anului) – trunchi comun + opționale;


8) Materiale necesare și auxiliare, cu prezentare și argumentare a alegerii;


9) Metode de predare-învățare pe care le veți aplica în lucrul cu elevii;


10) Proiecte ce vor fi desfășurate (dacă știți deja vreunul cu termen apropiat);


11) Sfaturi generale pentru părinți, cum ar fi:
Odihnă devreme pentru copii, minimum 9-10 ore;
Întrebări concrete (”Ce ți-a plăcut azi la lecții?”; ”Ce ai făcut în pauze?”; ”Cu cine te-ai jucat?” etc.)
Acces limitat, cât mai redus, la televizor/tabletă/laptop etc. (menționarea efectelor negative, dacă e cazul);
Încercarea de a urmări același model de educație și acasă: blând, dar cu limite, bazat pe principii și reguli comune, fără pedepse frecvente, fără niciun fel de violență. Se pot prezenta aici și părinților, regulile clasei, cu adaptare pentru familie.


Regulile clasei pregătitoare, adaptate pentru mediul familial:

  • Îl ascultăm pe cel care vorbește (nu îl întrerupem)
  • Suntem prieteni – ne respectăm unii pe alții
  • Suntem punctuali – ne ținem de cuvânt
  • Păstrăm curățenia/suntem harnici – ajutăm la treburile casei
  • Suntem isteți și originali – încercăm să devenim independenți și acasă
  • Avem grijă de noi înșine – și de frații, dacă există

12) Urări pentru anul școlar și încurajarea părinților de a pune întrebări sau a porni discuții;
13) Pentru un bun start se poate crea o ”Cutie de dorințe”, în care părinții scriu pe bilețele așteptările lor de la ei înșiși, copil și profesor, pentru anul școlar în curs, urmând ca la final de semestru să le deschideți și să se bifeze cele îndeplinite 
Succes și un an școlar minunat!

Irina Pache

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular.

În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri.

Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns